Захранване Водено от Бебето/ Baby-Led Weaning Тема 11

• 36 296
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
Предстои ни захранване и ще се опитаме с ЗВБ да видим как ще го приеме девойката. Прави 6м на 1ви юли и в главата ми е бръм по този въпрос. Заради карантината където живея нямаме обичайния достъп до личен лекар, а здравната работничка е малко смотана и нищо не ни обясни за захранването.
Главно информация взех от сайта на здравното министерство, където препоръчват захранване от 6м като дават и двата варианта за препоръчителни-пюрета и ЗВБ или смесено. Но общо взето пише да се дават почти всички неща от 6м, без такова постепено въвеждане както съм чела информация на български. Примерно и месо и яйца и глутен и зеленчуци от 6м. https://www.nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/around-6-months/
В резултат не знам как да процедираме. Решили сме да започнем със зеленчуци, но не знам един зеленчук няколко дена ли да й даваме или да ги сменяме всеки ден известно време (водя се и по книгата wean in 15 на Joe Wicks)? Или няма значение и както си решим?
Бащата е с астма и екзема и много хранителни алергии-киви,пъпеш,сьомга,повечето риби, някои бири. И малката имаше едно малко петно екзема на главата, което ту изчезва ту се връща. Четох, че това я предразполага към хранителни алергии и се чудя кога да почна да предлагам храните, който са алергени? Веднага или след като даваме зеленчуци известно време?
Аз отгоре на това съм с гена на таласемията и имам лека-средна анемия. 50% вероятност и тя да го има, отказаха да я изследват, но имам една обеца на ухото за желязото.
Иначе сме и взели лигавник, който се закача за масичката отпред, мушама за под стола, купичка която се засмуква за масата, бебешки чашки (като шот изглеждат) и лъжици за топене да си ползва тя (dipping spoons). Някакви други ценни напътствия за започването? (Четох колкото можах от блога за близнаците)

# 676
  • София
Аз лично си комбинирах няколко схеми и си направих личен план, където филтрирах неща, които ние все пак ядем вкъщи, ето ако би бил полезен https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Mc1Od308nne2fiDxTx_iHah0 … edit?usp=drivesdk Нямаме фамилна обремененост обаче.

След което масло, олио съм ползвала и по-рано, докато заешко още не е опитвала, така че го следвах като ориентир само.
Добре е новите храни да предлагате по-рано през деня, за да следите за алергия. Не очаквайте някакво изядено количество като начало, може и с месеци да не достигнете над 50 грама 😁

# 677
  • WonderLand
При нас няма фамилна обремененост и не съм спазвала някакъв ред на въвеждане, та не мога да помогна по този въпрос, но искам да споделя, че съм чела, че е хубаво потенциални алергени да се предложат на детето докато то все още суче активно. Така кърмата го предпазва до някаква степен и спомага да се намали шанса за развитие на непоносимост и алергии към тези храни. Затова аз лично предложих още в началото на захранването глутен, цели яйца, ягоди, фъстъци, заешко. Реакция под формата на екзема имаше само от заешкото, затова него спрях да го предлагам.

# 678
  • София
Отдавна не съм се разписвала в тази тема.

Търся съвети как да провокираме интереса на почти двегодишно да се храни само. Досега е хранен с лъжица от някого.

Съветите не са за мен. Моето диване се храни само. За 23 месеца я съм набутала 10 лъжици в устата му, я не. В момента сме на етап да усъвършенства използването на вилица, както и да включим нож в процеса.

# 679
Феичке,разкази малко повече за храненето му до момента на товадетенце  и какво и как са му предлагали като варианти,как реагира и т.н. аз предполагам, че ти вече си им казала основните неща.

Браво на твоя мъник. Помня още като разпитваше за звб, а ето вече е голям 🤗 с ножа при дъщеря ми е много смешно. Реже,ама потресаващо😂

# 680
  • София
Евентуално да готвят заедно и просто майката да е упорита. Сядат да хапват заедно, всеки си има своя храна и прибори. Ако не желае-няма да яде. Мисля, че на 2 годишно може би ще му е по-удобно с вилица за начало. И някакви филийки, сладки, цели парчета плодове и зеленчуци.
Плодове и зеленчуци как хапва? Нека му реже на кубчета/пръчки и да оставя за междинни закуски. Може за малко да пренебрегне правилата за хранене на масата в определен час, колкото да го подтикне да посяга само. Хляб лаваш с някакви неща за плънка и да си хапва, като дюнер. Аз съм го рязала  на филийки и съм забождала клечка за зъби и така, като "хапка".
Разните формички за сладки може да ги вкара в употреба и да реже с тях зеленчуци, плодове, филийки. И да реди картинки в чиниите. В Pinteres Има страшно много идеи.  https://www.pinterest.com/search/pins/?q=fun%20food%20art%20for% … 20toddler%7Ctyped

# 681
  • София
Кактусче, и той е потресаващ с ножа. По-скоро неговото е пробиване, отколкото рязане. Иначе, той ще стане на 2 след малко повече от месец. Чак се съжалявам как лети времето.

Иначе, за другото дете - като ми разказаха малко повече, се убеждавам, че проблемът е във възрастните, които нямат търпение да го оставят да не се храни със собствено темпо. Цитирам - "хапва 3 лъжици и иска да си играе", а майката нямала време да го чака, затова и го хранела. Другото е, че не ядат заедно всички на масата, а него го хранят отделно. Плодове, зеленчуци и др. плодове си ги хапвал с ръце/вилица. Явно детето има желание да яде само, ама...

# 682
  • София
Еми ще трябва да си променят навиците. Ако детето се храни самостоятелно, ще могат спокойно и да ядат всички едновременно. Малко стискане на зъби трябва.
Но те разбирам-много пъти ми се случва някой да търси съвет, помощ... и да си има ясен път, просто да изисква малко усилия и излизане от зоната на комфорт...но човекът да не иска. Хем иска промяна, хем не желае да я направи. Може би искат нещо с вълшебна пръчка.
Така и с кърменето...като кажеш да увеличат кърменията или че се налага изцеждане(сакън и нощем) и край Smile Научих се с времето да не си го слагам на сърце, защото иначе е много изтощително и разочароващо. Помагаш, даваш информация и ако видиш, че човекът в крайна сметка няма интерес-културно се дистанцираш, за да не хабиш повече емоции и време.

# 683
Сега аз да кажа да не заклеймявате така бързо майката. Моят син е същия, ако хапне повече от 2 хапки сам вкъщи е цяло чудо. Става и почва да играе. Когато ние го храним отнема между 15 минути до час. Нали няма как цяла нощ да го чакам да изяде всичко.
В яслата обаче е друга бира според госпожите - яде всичко сам.

И сега преди да ме блокирате от групата - обмислям евентуално да ползвам метода за второто си дете.

# 684
Дези е казала всичко, което мисля 🤗

Верче,тук никой никога не "блокира", не се асоциирай веднага с историята на друга жена. Първо,никой не я заклеймил, второ няма как дете да се научи като не му се дава свобода (в този конкретен случай,разказан от Феичка).

Пробиване с ножа, рязане до откат на парцали, а мазането на филии е върхът, в една точка - кюфте от пастет 😂 ама и на това ще се научат.

# 685
  • София
То това е форум, само админите могат да блокират Satisfied
Виж сега...като на някой не му харесва нещо, се опитва да го промени. В крайна сметка не детето е "някакво", а така са създали навик родителите и са стигнали до този момент. Мога да дам пример с малкото ми дете и приспиването-заради изключително силния рефлукс не можеше да заспива с кърмене...започнахме да го приспиваме в шезлонг с клатене. Така свикна, в един момент разкарах шезлонга, сменихме кошницата за кола със столче и кошницата дойде вкъщи...приспивахме с нея. Хич не бях доволна от положението-винаги съм предпочитала да легна с детето, да посуче от две до 3 минути и да се отцепи. С тоя шезлонг/столче за кола си беше голяма досада. А в столчето е сгънато, не можеше да спи там нощем, даже и за следобед не е полезно. Местиш, то се събужда. Като пътуваме някъде също е голяма досада. Ама така си го бяхме направили.
Едногодишно бебе заспиваше с клатене в столче за кола.
Та накрая си казах, че ще изляза от собствения си комфорт, мъжът ми и той само ме питаше"Е как ще го приспиваме"...ама продадох кошницата и 2 седмици беше много кофти, но детето се научи да заспива на леглото-с гушкане, пеене, по някой път се получаваше и с кърмене. Голям зор,ама се получи.  Имахме трудности и с яденето с лъжица-от 9 месец предлагах, научи се на година и 2-3 месеца. Просто си трябва последователност на родителя. Избрали сме по-лесния вариант, който обаче в един момент се оказва, че ни е в тежест и трябва да се пречупим временно да не ни е лесно, но да постигнем нещо по-добро.

# 686
Верче,  не знам  дали е точно така...
Аз също съм на мнение  че зависи основно от навиците на възрастните и тяхното търпение и подход. 
Ето моите деца се хранят сами от ден първи.  Когато  сме при свекървата ги хранехме да не цапат и да не се бавят.  Но те настояха и се хранят вече и там сами.  Само все още не съм  я пречупила да се храним заедно  всички,  а не те отделно и ние отделно... но това е щот тя не готви манджи,  които  аз да одобря те да ядат. 
В момента  сме на море с мои приятели,  детето е 6 месеца  по-малко.  Не яде,  разсейва се,  върти се,  разсейва моите,  чекне се.... А бе трудно.  Иска сам,  не му дават щот много  се маже,  обръща съдове,  хвърля... Ако аз седна да го храня,  аз не позволявам лиготии.  Или яде или го свалям и седи гладно. Но те като дойдат при нас се вадят хиляда варианта - бисквити,  плодове,  хляб, два три вида манджи... зеленчуци... И съответно  то се чуди ко да яде.  Моите и те в такъв момент  се разсейват и не ядат.  Но понеже  имам поглед и опит следя колко са яли от едно и друго и в крайна сметка  все са яли нещо,  за да задоволят острия глад.  Но после аз не предлагам  друго.  И те много добре го знаят. 
Ето днес другото  дете (и моите също) играха в бисейна и ядоха като  разпрани на обяд.  Но да отбележа,  сутринта  закусваха заедно и като взеха да се лигавят на юфката аз вдигнах софрата -  койт ял,  ял,  койт не е да е... Това в 9. После забраних да ядат друго освен  плодове и вода.  Тааа навиците са навици,  но на възрастните...

# 687
Аз се пречупих с мазалото, но с неяденето не желая да се пречупвам. Ако не се нахрани се получава едно нон стоп ревящо и пищящо дете, не искащо да играе, не искащо да спи или будещо се в 3 през нощта и ми казва "ам".  Да, явно си гледам комфорта. Може да яде и с вилица - макарони например, и с лъжица борави - кисело мляко напр., обаче само на тях ли да кара, за да се храни сам. Но в крайна сметка вкъщи се глези, не яде, разсейва се. Не давам снаксове и подобни junk въобще, яде плодове на междинни. Но пък в яслата се храни сам.... мистерия пълна.
Днес цял ден го чакам да се накани да прояви интерес към храна, резултат 0. Еми не става.

С второто се засилих по збв, чета по групите, за да се подготвя и реша за себе си. Книгата на Нориега  почнах, но не ми допада. Не знам обаче дали ще го приложа, имам още малко време.

# 688
  • София
Ако на детето се предостави възможност да яде само и всички се хранят заедно и наведнъж(без гризинки между храненията) ще е достатъчно заинтересовано и съсредоточено. Иначе всички мажат. И моите мажат. Една лопата боклуци измитам след всяко хранене Grinning При ЗВБ бебетата-започнат ли да мажат, значи са се наяли, изморили, изгубили интерес и е време детето да бъде свалено от масата. 
Ето ви една статия от Библиотеката за кърмене във форума. Авторката е рускиня, последователна на педагогическото захранване. Затова и тона на статията е малко...заповеден да го наречем, но има какво да вземе за себе си, смятам я за полезна.
https://www.bg-mamma.com/?topic=198968

# 689
Децата са различни, ето моето първото беше на смесено хранене в началото и въпреки това си се справяше много добре. Малкото е злоядо и честно казано съм я оставяла да маже и хвърля както иска, само и само да хапне нещо. Ами още яде свински понякога, ядосвам се, свалям (тука имаме спорове с таткото, аз мисля, че нищо няма да им стане една вечер гладни и на следващата ще знаят).

Обаче понякога и родителите имат нереалистични очаквания, аз съм потресена как в групата на малкото (2 години) има деца, които още пият вода дори от биберон, защото чаша не им се дава. Понеже се поливат. И това е някакво супер привидно улеснение за родителите, че няма да сменят 10 мокри блузи (ако изобщо сменят, през лятото не виждам проблем в един мокър потник), а всъщност си усложняват живота и понякога вредят на детето.

Общи условия

Активация на акаунт