Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 май 2019, 19:57 ч.

Задочно обучение в Германия?

 • 596
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте! Имам проблем с дъщеря ми, която е на 15 години и учи в Германия от 6 години. Остава и 1 месец докато завърши Hauptschulabschluss (9 клас), което се води като основно в България. Проблемът е, че тя иска да се върне да учи в България. Опитвам се да и обесня, че е по-добре сега тъй-като не може да влезне в 10-ти клас и да вземе Realschulabschluss (10 клас), което се води средно, да направи 2-3 години Ausbildung. При Ausbildung-а се работи избрана професия и се учи за нея в същото време в продължение на от 2 до 3 години. Тя обаче не иска, иска само да се върне в България, въобще не мисли за бъдещето си. Проблема при нея е, че няма социален живот, от училище направо вкъщи и на компютъра до 1-2 часа през нощта. Децата тук я отбягват, тай като е пълничка и преместването ни в друга държава, с този чужд език я напрпавиха доста затворен човек. Когато сме в България през ваканцийте просто не можем да я видим вкъщи. Става друг човек когато сме там, по-усмихната, забавна и прсто си е същото незатворено момиче, което си беше преди. Та след доста спорове и караници между двете ни, решихме да намерим компромисен вариант. Чудим се, дали може тя да се прибере да учи и живее в България и в същото време да учи в задочно училище тук и да идва примерно 2-3 пъти в годината за изпити. Аз бих я пуснала и сега, но просто искам да има някакво образование/диплома от тук и да не е прекарала тези 6 години тук напразно.
Ще съм много благодарна на всеки, който знае дали има такъв вариант - да учи в България и тук, но тук да е задочно.

# 1
 • Майничка
 • Мнения: 7 059
На въпроса за паралелно явяване на изпити и немска диплома можеш да получиш адекватен отговор единствено от немска институция.
В България връстниците й са завършили средно след 7 клас и учат в 9 клас в гимназия. Вероятно в МОН биха й приравнили образованието на средно, но със сигурност ще й се наложи да държи изпит поне по български език и литература и по профилиращ предмет (специален за професионална гимназия или втори език - за езикова), това ако приемем, че я приемат в училище с основен език немски.
Не е лошо да разгледате учебните програми за 9 и 10 клас по различните предмети, съобразно желаното училище и да съпоставите с настоящата й програма. Имала съм ученици, които идват в 8 и 9 клас от европейски страни, Канада или САЩ - оправят се с БЕЛ, но обикновено се затрудняват с математиката, химията и географията.
Освен това, нейният випуск ще държи след 10 клас задължително НВО по БЕЛ и математика, а в 12 клас - матура по профилиращ предмет (освен по БЕЛ).
Трябва хубаво да проучите вариантите.

# 2
 • Мнения: 3 161
Децата тук я отбягват, тай като е пълничка и преместването ни в друга държава, с този чужд език я напрпавиха доста затворен човек. Когато сме в България през ваканцийте просто не можем да я видим вкъщи. Става друг човек когато сме там, по-усмихната, забавна и прсто си е същото незатворено момиче, което си беше преди.

Възможно ли е  езиковата бариера да е фактора ,който я изолира?
Помислихте ли за уроци по езика?
В Германия има много българи. Поогледайте се  .

# 3
 • SF/HH
 • Мнения: 480
Бих се учудила ако е възможно подобно нещо.
Немската диплома дори няма да е от гимназия, а от Реалшуле. Ако сте решили да се върне в България, по-добре да си вземе българска гимназиална диплома. С нея, живот и здраве, ще отиде без проблем в университет, дори и в Германия.
Важното е да поддържа немския, да не го зареже като се прибере. После ще си излезе с два отлични езика, голямо предимство е.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 301
Какъв Ausbildung бихте предложили на дъщеря си? След 9 клас са основно занаятчийски и не особено платени. За по-хубавите се изискава добра диплома от Реалшуле.

# 5
 • Мнения: 2
Децата тук я отбягват, тай като е пълничка и преместването ни в друга държава, с този чужд език я напрпавиха доста затворен човек. Когато сме в България през ваканцийте просто не можем да я видим вкъщи. Става друг човек когато сме там, по-усмихната, забавна и прсто си е същото незатворено момиче, което си беше преди.

Възможно ли е  езиковата бариера да е фактора ,който я изолира?
Помислихте ли за уроци по езика?
В Германия има много българи. Поогледайте се  .


Не е. Тя си говори добре неския. Просто приятелите и това, че няма къде и с кой да излезе и е проблем.

# 6
 • Мнения: 18 901
Имаме роднини със същия проблем, само че живееха не в Германия, а във Франция. Детето се нави да си дойде в България и го направи на горе-долу същата възраст и по същите причини. Тук - слободия, излизане до късно с компании, независимо от ниската възраст и така. Майката много страдаше.
Та дойде си тук детето и си записа една професионална гимназия на място. Много добре си се чувстваше тук, докато беше ученичка. Завърши вече и започна и работа. Пак се чувства добре тук, но обмисля да пробва да учи висше при майка си.
Какъв е проблемът да си дойде детето, щом в Германия се чувства много зле, да си завърши тук училище и после, ако иска да си продължи нещо, да запише немски университет? А може и на съвсем друго място да отиде. Защо да се товари за две дипломи? Каква би била практическата полза от това за детето?

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 14 960

Емилия, детето ти е изключително нещастно. С тенденция към задълбочаване. Смята (тя - ти не изглежда да се впечатляваш особено от ситуацията), че може би ще има шанс да излезе от лепкавата сивота и депресията, в която очевидно все повече се зарива, ако се върне в България.
На фона на това... има ли нещо друго значение?
Просто си хващаш парцалките и детето и идваш на мястото, на което то - а не ти - има шанс първо за щастие, а после почваш да мислиш и за образование и други екстри.
Щото депресията е много по-страшно състояние от липсата на такова или онакова щрасе.

Общи условия

Активация на акаунт