Банята - 34 тема

• 64 475
  • 768
  •   1
Отговори
# 525
  • в града на вечния купон
С моята баня съм на приключване.
тези дни щес и поръчам и ваната.

но вентилатор още не съм избрала, гледам някакви скъпарски всайта на Баня стил по 200лв, но дали вършат работа.Може ли някой да ми препоръча вентилатор, но да е безшумен.

# 526
  • Варна
Имаше едни български с безшумна серия, около 90 лв бяха.Не помня точно името.В темата назад за обсъждани.

Edit: Намерих ги https://mmotors.eu/produkti/ventilatori-za-bania/bezshumna-seriy … a-banya-mm-p-f100

# 527
Според мен шумът не е най-големия проблем, въпреки че създава неудобства за осезанията. Конструкцията на много вентилатори създава условия за пожар при повреда.
Добрият маломощен вентилатор, като тези в банята не изгаря ако хванете перката му и я застопорите. Бобинката му продължава да консумира ток, но никога не прегрява, не се запалва и когато пуснете перката той трябва да я завърти без да се е повредил.
Завъртането на перката изисква генериране на определена индуктивност от намотките на мотора. Двете основни съставни за получаване на индукция са ток и брой намотки, като има два варианта: голям ток с малко намотки или много намотки с по-малък ток. Повечето производители предпочитат по-малко намотки, за да пестят мед. Големият ток обаче в случай на дефект (събиране на прах, който затормозява въртенето), понякога е равен на пожар.
Добре е подборът на уред да става по комплексни показатели.

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 14:28 от Mysteri

# 528
Здравейте, може ли да ми препоръчате добър майстор за София/ изпробван от вас/ за лепене на фаянс в тоалетна 1м2. Знам, че добрите майстори са заети, склонна съм да изчакам.

# 529
Завъртането на перката изисква генериране на определена индуктивност от намотките на мотора. Двете основни съставни за получаване на индукция са ток и брой намотки, като има два варианта: голям ток с малко намотки или много намотки с по-малък ток. Повечето производители предпочитат по-малко намотки, за да пестят мед. Големият ток обаче в случай на дефект (събиране на прах, който затормозява въртенето), понякога е равен на пожар.
Добре е подборът на уред да става по комплексни показатели.

Хм, хм. За да се върти двигател е нужно въртящо се електромагнитно поле. Ако двигателят е трифазен всичко е точно - включваш го в мрежата и пей сърце, защото токът от мрежата е хем променлив, хем редуването на фазите създава такова поле. За малко еднофазно моторче обаче е нужен кондензатор за да създаде изкуствено такова въртящо поле. Т.е. трябва ни задължително и капацитет(кондензатор) към индуктивните намотки. Иначе мед не се пести от малко намотки с дебел проводник, защото при тънък проводник пък намотките са много и е все тая от гледна точка на медта.

За мен вентилатор за баня се избира по дебит - колкото по-голям, толкова по-добре. Шумът е втори показател - никой не е умрял от малко шум, а и докато тече вода от душа шумът не се чува. След това пък излизаш от банята и пак няма проблем. За сметка на това двойният дебит не само опреснява въздуха два пъти по-бързо, ами и може би ще изсмуче всичката пара преди още да е успяла да кондензира по стените.

# 530
  • моята мила родна страна
 Здравейте! Да попитам и тук...
Трябва ми завеса/перде за банята. Не за преграждане на душ-кабина или вана, а за прозореца на банята. (запазихме го, когато преустройвахме част от коридора в баня.) Нищо, от това което разгледах в търговската мрежа в града ни, не ми допадна. И се чудя дали мога да намеря завеса на метър, и по-важното - от каква точно материя да е, за да е подходяща за баня.
Надявам се ясно го описах. Благодаря ако някой се включи с мнение!

# 531
Здравейте! Да попитам и тук...
Трябва ми завеса/перде за банята. Не за преграждане на душ-кабина или вана, а за прозореца на банята. (запазихме го, когато преустройвахме част от коридора в баня.) Нищо, от това което разгледах в търговската мрежа в града ни, не ми допадна. И се чудя дали мога да намеря завеса на метър, и по-важното - от каква точно материя да е, за да е подходяща за баня.
Надявам се ясно го описах. Благодаря ако някой се включи с мнение!

Здравейте, на Ваше място бих сменил стъклото с матово. Едва ли ще е повече от 10 лв.

# 532
Още по-лесно е да му залепят някакво фолио, изборът е огромен.

# 533
  • Варна
И аз да се върна към въпроса за прага, който прегражда душ пространството. При нас ще е прав, поръчала съм готов на ФАТ, но нашият майстор не е работил с такъв и смята, че трябва да се залепи над плочките. Друг майстор е категоричен - преди плочките. Моля за компетентно мнение! Драго?
И още какво означава вентилатор с предна клапа? Тези на КАТА например с каква са?

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 15:56 от stenly

# 534
Моят праг е залепен върху плочките и всичко е на шест. Предимството е, че шарката на подовите плочки няма нужда да се напасва, защото плочките са си цели. Обаче не винаги може така. Ако имате чупка от наклоните под прага ще се образува междина, защото прагът е прав. Нещата се получават само когато прагът ляга върху един склон.

Линкът не се отваря, но сигурно имат предвид вентилатори с нещо като жалузи отпред, които се отварят и затварят. Задната клапа е една пеперудка откъм въздуховода.

# 535
И аз да се върна към въпроса за прага, който прегражда душ пространството. При нас ще е прав, поръчала съм готов на ФАТ, но нашият майстор не е работил с такъв и смята, че трябва да се залепи над плочките. Друг майстор е категоричен - преди плочките. Моля за компетентно мнение! Драго?
И още какво означава вентилатор с предна клапа? Тези на КАТА например с каква са?
И аз подкрепям лепене на праг след плочките. Даже може и при чупки под него. Но си трябва "майстор" - пили се с определен вид диск или "камбанка" отдолу по шаблон. На мен така ми ги правят.
Не е нещо хипер сложно, но неопитен не знам дали ще се справи.

# 536
Да, няма нищо невъзможно, но за предпочитане е идеален фабричен ръб да си остане такъв. Перфектно рязане на ръка няма как да стане. Е, може прагът да се занесе на водно рязане и ще стане перфектно, ама някак не ми се вярва Mr. Green

Обаче има едно улеснение - ако се използват праг и линеен сифон всъщност няма нужда от сложни наклони. При мен например цялата баня е само с един наклон и прагът (Г-образен) огражда част от този наклон, а в дъното е линейният сифон от край до край. Така водата си се стича в сифона без да има чупки и сложни сифони.

# 537
......  За малко еднофазно моторче обаче е нужен кондензатор за да създаде изкуствено такова въртящо поле. Т.е. трябва ни задължително и капацитет(кондензатор) към индуктивните намотки. Иначе мед не се пести от малко намотки с дебел проводник, защото при тънък проводник пък намотките са много и е все тая от гледна точка на медта.

Понякога малко опит добре допълва теоретичните познания.
Най-често използваните двигатели за вентилатори са с екранирани полюси и не им е необходим кондензатор, а законът на Био-Савар-Лаплас ни подсказва, че колкото пъти увеличим тока, толкова пъти ще намалим броя на намотките в бобината, за да имаме същата индуктивност.

# 538
законът на Био-Савар-Лаплас ни подсказва, че колкото пъти увеличим тока, толкова пъти ще намалим броя на намотките в бобината, за да имаме същата индуктивност.

Именно, увеличаваме тока 10 пъти и намаляваме броя на намотките десет пъти. Обаче десет пъти по-голям ток изисква проводник с десет пъти по-голямо сечение. И затова масата на по-малкия брой, но по-дебели намотки е същата, като масата на многото на брой тънки намотки. И затова не пестим мед. Виж как сам си го аргументирал Mr. Green

За това какви двигатели се слагат най-често на вентилатори наистина не съм подготвена да споря. Може и да си прав. За други електроуреди не е така затова съм пас по тази точка.

# 539
Да, няма нищо невъзможно, но за предпочитане е идеален фабричен ръб да си остане такъв. Перфектно рязане на ръка няма как да стане. Е, може прагът да се занесе на водно рязане и ще стане перфектно, ама някак не ми се вярва Mr. Green
...
Момент, момент! Като се лепи праг върху плочки, има фуга между тях. Моят майстор я прави перфектно. А даже и да има лека неточност, фугата се обработва по външния ръб с фугопълнител.

Общи условия

Активация на акаунт