Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

  • 42 953
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 11 993
 Рися надали има такава таблица, аз също виждам, че всички са различни, кой знае и колко са достоверни. Приеми ги за някакъв ориентир и не се вторачвай до такава буквалистика, иначе - няма изръгване!

# 196
  • пак там
  • Мнения: 2 892
И сегаааа… стана весело. Въртим се в затворен кръг. Ето коефициентите на ИИ според един руски сайт:
Коэффициенты
 •Высокий инсулиновый индекс: 81-160 — хлебобулочные и кондитерские изделия, выпечка, молочная продукция, картофель, бобовые, сладости.
•Средний ИИ: 31-80 — мясо, рыба.
•Низкий ИИ: 2-30 — это зерновые, яйца, зелень, свежие овощи.

Зерновые - това са зърнени храни. И като им гледам таблицата - са на нивата на месото и рибата.

Ми аз кво да ям????


Едит: Роналд, аз се опитвах, и до днес бях горе-долу сигурна какво ям. Обаче днес ми изтресоха този Инсулинов индекс, и стана страшно. На мен ми е ясно, че сайтовете в България ги пише кой му падне, и същият този си ги пълни с каквото му падне, ама по дяволите за лечение говорим!

# 197
  • София
  • Мнения: 16 556
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0% … D1%83%D1%80%D1%8B

От целия списък "Зерновы́е" може само зелен фасул, той е с нисък ИИ.

Не е добра идея да се доверяваш на всеки руски сайт, само защото можеш да четеш на руски.

# 198
  • София
  • Мнения: 11 993
 Невена отдавна беше казала, че някои меса са инсулиногени, и това някак не се корелира със съветите за ядене Само на месо, ама..... Аз обаче не съм вещ, не разбирам, така че може истината и да е друга.

Но Франсоаз го каза добре - всеки сам следва да изследва режима, който най-добре му пасва, тъй като няма много общовалидни формули....

Зерновые са си зърнени храни.

# 199
  • Мнения: 18 539
Да, пакетирани шунки бяха. 95 калории на 100 грама имаше. Соята си е зърно, т. е. въглехидратна е. Обаче колко точно влагат от нея не е ясно. Да добавим и вода и желатин за сгъстяване....Соята се твърди, че доста голям процент е и ГМО (в световен мащаб, за тази в България не знам).
Освен това соята съдържа естрогеноподобни компоненти (лектини), фитинова киселина, която възпрепятства усвояването на минерали като цинк, желязо, магнезии и често провокира алергични реакции.

# 200
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Ми, Шарки, аз чета по руски сайтове, щото английският ми не е на толкова добро ниво, че да чета псевдонаучна литература, а в българските сайтове и това го няма.

И не ме е срам, че не знам. Аз искам да знам. Просто с една дума да ми кажете "яж това и мълчи" - при мен не става.

Извинявам се, ако съм ви досадила. Влязох в темата, за да науча нещо ново. Е, научих. Само че се чувствам, все едно всички ми препоръчвате да чета заглавията. А щом се стигне до самото знание - всички се затваряте в себе си и размахвате нравоучително пръст.

Ще постарая да не ви досаждам повече. Още веднъж - извинете!

# 201
  • Мнения: 5 616
Ей, Рися, не така Hug Всеки отговаря колкото може. Основното е много индивидуално. Ако нещо ме кара да го изям докрай и да търся още - спирам веднага да се доближавам до него. Не е за мен значи. И така изследваш твоите храни. Друга истина няма!

# 202
  • Мнения: 65
Как  се справяте с разстройството, докато организмът свикне с метформина?

# 203
  • Мнения: 40 733
Вдигане на В мисля се прави преди обременяване. А ти само на гладно. Това първо.
Второ ми се струва, че си попреяла  Mr. Green

Прости ми острата реакция, ама още ми е зле. По какво реши, интересно, че съм преяла? Ако може подробно.

Скрит текст:
Беки, ма да ги бяхте казвали тез работи преди това, а? Или ако сте ги казвали - да ги бяхте подчертали, затъмнили, увеличили - за идиоти като мене! То ясно, че втори такъв път няма да има, ама на мен и първия не ми трябваше...

Миоки, точно! Аз понеже съм дървен философ, и ужасно ме дразнят такива неща - разбрал-недоразбрал, чел-недочел - и драскаш, колкото да запълниш празното място. А хората четат. И ти вярват. И вършат глупости. И после - ама пишеше го в едно женско списание. Еми…

Едит: Добри, моята лекарка казваше, че метформинът по някакъв начин заблуждава организма да не реагира на кръвната захар и да не си взема от нея. Съответно и инсулинът не вижда причина да излиза и да прави бели. Демек, не можеш с метформин да си докараш нито утежняване на състоянието, нито хипогликемия. Оообаче! Как точно го прави...

Редактирах. Ама чукча-писатель. Аз тоест. Сори.


Имах предвид по-скоро, че си преяла с въглехидрати.
Наблегнала си на бързите. Иначе в първия пост е писано за вдигането на В. Не знам дали съм писала обаче точно за бързи или бавни. Ще си запиша и като редактирам ако  трябва ще допълня. Но това и много пъти сме го обсъждали.
Аз пък днес ядох 2 парченца баклава от малките. Не съм яла от 5 години такова нещо. Божеее, колко сладко беше. Вкусно, но отровно сладко. И ми стана зле на стомаха. Но държа да отбележа, че глад не съм почувствала до момента. Обядвала съм към 12 часа салата с омлет от яйца, сирене и извара. Към 15 ги изядох. Нямам глад, нямам притреперване както преди като съм яла бързи В. Което смятам за огромен напредък.
Ако правиш обременяване, добавяй В, но бавни. Ако е ориз, да е пълнозърнест и да е с протеин.
Рися, и аз съм така. Искам да ми се обясни. Едно време ми викаха спри да ядеш сладко, ама като ги питам защо, мълчат като пукели и нищо не ми обясняват.  Laughing


Роналд, соята е растителен протеин, но доколкото знам е ГМО. Освен това поне за мен е силно непрепоръчителна заради ЩЖ. Има и някакви фитохормони, естрогени, абе нещо такова, които не се отразяват добре на жените. За мъжете не знам.

Колкото до млечните. Ама то и сиренето, кашкавала и изварата ли са млечни и са инсулиногенни?  Rolling Eyes
Аз пък си ги ям. Даже повече от месото, защото месото не ми е много често. Не се чувствам добре ако ям месо по-често.
Ако не трябва да ям никакви млечни, ще се побъркам само на месо и яйца. Трябва разнообразие.
Мисля, че прясното мляко е най-инсулиногенно. Съдя по реакциите на тялото си като го пия. Не ме засища. Киселото мляко също, но не чак толкова и ме засища, но не  като месото и яйцата. Изварата, сиренето и кашкавала си ме засищат.
И гледам да ям качествени такива. Примерно киселото си го правим. Почти само тогава ям.

# 204
  • Мнения: 24 840
Млечните явно всеки ги толерира в различна степен. Някои храни направо си ме "разяждат", след час-два съм гладна като стой та гледай. Тях съответно ги избягвам. От млечни обаче лично аз нямам такъв ефект, та си мисля че не ми вдигат толкова инсулина на мен. Под млечни нямам предвид прясно мляко, разбира се. Но не и само зрели сирена. При тях лактозата е преработена по време на зреенето, ама пък примерно извара също ме засища много, а там зреене няма... Всеки си пробва за себе си как му се отразяват и си решава дали да ги яде. Доста хора се оплакват че всякакви млечни не са за тях.
Виж, ако се случи да изям бонбон или нещо от сорта, особено на гладно, тогава ясно че не ми е добре после. Много рядко се случва, обикновено ако някой рожденник ходи наоколо с кутия и настоява да си взема, понякога даже го и изяждам. Ами, всеки път се убеждавам че не са хубави тия работи. А от баклава сигурно вярно ще се отровя, това нещо не се яде от сладост, хич не ща и да пробвам.

# 205
  • Мнения: 268
Според тази таблица белтъците са много по-инсулиногенни от обикновеното кисело мляко и сиренето:
https://public.tableau.com/profile/christoffer.green#!/vizhome/InsulinogenicFoodData/Dashboard1

Аз не разбирам защо спорите за 2 или 3 грама въглехидрати в сиренето и кашкавала. 2 грама въглехидрат има и в краставиците, и в повечето зеленчуци. Явно не е това причината, а това, че някои хора не толерират млечни.

От четене на темата от мненията на Невена разбрах, че има два пътя-1. мазнини със зелении и месо и 2. зелении без мазнини и с бавни въглехидрати. Само не разбрах може ли месо при втория вариант?

Ronald,
Скирът е в пъти по-вкусен от киселото мляко и има повече протеини. Дали е режимен обаче, не знам.

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 19:37 от stray cat

# 206
  • Мнения: 268

Според тази таблица белтъците са много по-инсулиногенни от обикновеното кисело мляко и сиренето:
https://public.tableau.com/profile/christoffer.green#!/vizhome/InsulinogenicFoodData/Dashboard1

Аз не разбирам защо спорите за 2 или 3 грама въглехидрати в сиренето и кашкавала. 2 грама въглехидрат има и в краставиците, и в повечето зеленчуци. Явно не е това причината, а това, че някои хора не толерират млечни.

От четене на темата от мненията на Невена разбрах, че има два пътя-1. мазнини със зелении и месо и 2. зелении без мазнини и с бавни въглехидрати. Само не разбрах може ли месо при втория вариант?

Ronald,
Скирът е в пъти по-вкусен от киселото мляко и има повече протеини. Дали е режимен обаче, не знам. Той се води вид извара.

# 207
  • Мнения: 40 733
Този Скир в Лидл ли е?

# 208
  • София
  • Мнения: 16 556
Да.

# 209
  • BG
  • Мнения: 4 493
И аз съм озадачена от гликирания. Глюкозата и инсулинът са по-добре сега, а той е по-зле. При предишно изследване беше 4,39! Явно нещо не е както трябва...И този холестерол! Като се има предвид, че пия от 6-7 месеца добавка за него. Смъкнал се е малко, де, но преди да започна да отслабвам беше в норма...
A колко ти бяха захарта и инсулина тогава при гликиран 4,39?

Общи условия

Активация на акаунт