Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

  • 42 947
  • 737
  •   2
Отговори
# 180
  • Мнения: 2 225
Матилда, ако и Кз и Инс. са ти по-добре, няма от какво да се притесняваш. Аз останах с впечатлението, че КЗ /инсулин ти се е вдигнала, явно чука не читатель Simple Smile
По-добре са, доволна съм, на гладно само ги изследвах. Инс. от 15 сега е 8,85. Но гл. хемоглобин е доста по-висок.

# 181
  • Мнения: 32 236
Лидълското бри е с 0 грама вгх, аналогичното в Кауфланд е с около 1 грам.
Роналд, това което знам е, че в процеса на зреене вгх се изяждат от бактерийките в сиренето.
Киселото мляко също май беше с висок инсулинов индекс , внимавам с количествата. Затова избирам високомаслени, с по-малко масленност са по-инсулиногенни.

# 182
  • София
  • Мнения: 11 993
Зависи, може да не е само от храната; влияние, както е писано тук, оказва стрес, нерви, ядове, прекомерна умора, недоспиване, разболявания, вируси.... За 3 месеца назад особено причините може да са различни.

Долче, благодаря! И аз така съм чувал, вкл. и за Вгх в колбасите...уж. Но тях май ги "консервират" с допълнителни захар, освен с натриев нитрат и нитрит....

# 183
  • Мнения: X
Възможно е и да са 4/100, аз откривам десетина сайта, в които данните за 1,6-2 на 100 се припокриват.
Скрит текст:
Не знам обаче дали ако е по-мазно (обожаваме овчи кашкавал и сирене) има по-малко вгх. Обратната информация черпя от тези сайтове.
Разбира се, никой не препоръчва да се прекалява със сирене и кашкавал, може би по резeн-два са подходящи за закуска, да речем, но едно пане за вечеря- абсурд. По-добре пържола със салата, яка порция гъби или дори.....само залата
Виж, не намирам информация така любимите ни бри, сини сирена и чедъри колко вгх имат, а те са бая мазни Stuck Out Tongue

Edit: открих в същия сайт за краве кашкавал - 1,6 на 100 гр. Не знам дали е само за конкретната марка и коя ще да е тя.
https://www.bb-team.org/hrani/id/163018_kashkaval-ot-krave-mlyako-merone
Виж, аз се разтърсих, защото попита...   Smiley
Иначе, ме "заболя главата" само, докато те четях...Хич не се вълнувам от грамове въглехидрати, %-ни съотношения, калории и т.н. сметки.Не обичам нито математика, нито смятане, нито мерене, теглене и прочие главоболия.
Приела съм, че млякото и млечните са храна основно за бебета.Не съм ги отказала напълно, но ЗА МЕН, те са само добавка към основната храна, също както солта, пипера, кимиона в "манджата", магданоза в салатата, парчето торта за РД....т.е., гевезелък, разкошотия.А като такава, значи НЕ е храна за всеки ден, камо ли пък на всяко ядене.
Аз съм по простите и елементарни неща.Защото, по отношение на храната, съм разбрала, че колкото по-сложно, толкова е по-вредно.
Та, ям мръвки/риби/яйца със салати/зеленчуци, пък всичко останало спада към "храна за душата".

# 184
  • София
  • Мнения: 11 993
 Принципно е така, Франсоаз. Но не всеки може да яде мръвки на закуска. А една закуска от кашкавал, яйце, салата звучи добре. Други закусват купа мляко (не повече от 200 гр.) с ядки и семена. Някой път на вечеря няма мръвка и се яде таратор с мезета. В тази връзка аз ги следя тия вгх:)
Иначе, не трябва да се прекалява, да. Прясното мляко е храна за бебета, да - за останалите, е... не съвсем, ама карай.

# 185
  • Мнения: X
Принципно е така, Франсоаз. Но не всеки може да яде мръвки на закуска. А една закуска от кашкавал, яйце, салата звучи добре. Други закусват купа мляко (не повече от 200 гр.) с ядки и семена. Някой път на вечеря няма мръвка и се яде таратор с мезета. В тази връзка аз ги следя тия вгх:)
Иначе, не трябва да се прекалява, да. Прясното мляко е храна за бебета, да - за останалите, е... не съвсем, ама карай.
Ами, проблема е на всеки "всеки"....Неведнъж съм писала, че универсална и единна "диета" за всички няма.
Всеки, според своето здраве/тегло/цели/желания, сам определя на кои храни да набляга, кои да избягва, от какво може да се откаже, бързо или бавно се стреми към целта....
И аз съм закусвала яйца, сирена/кашкавали, краставица...закусвала съм и заквасена сметана с плод и орехи.Но това не е стандартната ми закуска, след такава съм гладна (ако съм закусвала към 8.30) още към 10.00 часа.
Ами, не ми харесва през 2-3 часа глада да ме притеснява.Затова, за СЕБЕ СИ, съм избрала вариант със стабилна храна, която да ме засища поне за 4-5 часа и да не мисля за храна.
Уикенда "мерихме" родопски пътеки около водопадите над Смолян.Закусвих сутринта в събота около 7 часа 2 яйца с масло, доста, солидно парче мазен кашкавал и мазно кафе, като доста прекалих с количеството кокосово масло в него.2 часа път (Пв-Смолян) около 4 часа ходене с катерене, настаняване в хотела, та ядох някъде към 15 часа.На края на разходката започнах да усещам глад (към 14 часа), но без проблем можех да откарам без храна и до вечерта.
За мен това е предимството на ВМ хранене, липсата на хипогликемии, няма рязко прегладняване, прилошаване, мога да ям, мога да не ям, тялото при липса на постъпваща храна си гори мазнини за енергия.

# 186
  • София
  • Мнения: 11 993
Разбира се, постигнатото от теб звучи много добре. Но ето - ти си имала преход, явно се движиш спортуваш, ходиш много. А при ВМ това е от съществено значение. Не може на някой обездвижен човек да му речеше - мухай пържоли от сутрин до вечер, па си седи на бюрото само и, о, воала, от утре нищо няма да ти има. Напротив.
Така че, Франсоаз е права, наред с качественото ядене, трябва да има движение, някакъв спорт по възможност, или поне интензивно ходене всеки ден.

# 187
  • Мнения: 9 519
Честно казано, този инсулинов индекс за първи път го чувам. Признавам си, не съм стигнала още явно до мястото, когато сте го обсъждали, поне аз не съм го срещала. А и в повечето статии не се упоменава. Подозирам, че е нещо, свързано с атлетите, но може би се използва.

Въпреки това, ще продължа да избягвам прясното мляко, но не и останалите млечни, защото са с нисък ГТ. Тази подробност съм си я изяснила и зная, че би трябвало да действа. То не че на повечето таблици в интернет може да се вярва, ама...

Малко се отчаях. Не разбирам. А никой не иска да ми обясни.
Глекимичния индекс е важен за диабетици, защото трябва да внимават колко захари (глюкоза) вкарват в кръвта, която няма достатъчно инсулин, който да преработи... Инсулиновия индекс е по-важен за хората с ИР, защото може храни, които са с изключително нисък ГИ, да са особено вредни при ИР (само пример - стевия и др. подсладители с ГИ 0 или близо до 0, покрай които го коментирахме този индекс)

# 188
  • Мнения: X
Скрит текст:
Разбира се, постигнатото от теб звучи много добре. Но ето - ти си имала преход, явно се движиш спортуваш, ходиш много. А при ВМ това е от съществено значение.
Не може на някой обездвижен човек да му речеше - мухай пържоли от сутрин до вечер,
Скрит текст:
па си седи на бюрото само и, о, воала, от утре нищо няма да ти има. Напротив.
Така че, Франсоаз е права, наред с качественото ядене, трябва да има движение, някакъв спорт по възможност, или поне интензивно ходене всеки ден.
Ами аз не му казвам....  Smiley
Неслучайно все повтарям, че няма универсална диета и че всеки сам трябва да открие своята "истина"/начин на хранене, който върши работа при него и води до постигане на целите.

# 189
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Глекимичния индекс е важен за диабетици, защото трябва да внимават колко захари (глюкоза) вкарват в кръвта, която няма достатъчно инсулин, който да преработи... Инсулиновия индекс е по-важен за хората с ИР, защото може храни, които са с изключително нисък ГИ, да са особено вредни при ИР (само пример - стевия и др. подсладители с ГИ 0 или близо до 0, покрай които го коментирахме този индекс)


Тоест гоним Инсулинов индекс, така ли?

# 190
  • София
  • Мнения: 11 993
 Абе, и двете дядо попе, и двете. Все още и двете Wink

# 191
  • Мнения: 32 236
Рися, ГИ е добре да е по-нисък и при ИР, защото КЗ ако е по-висока, значи и инсулинът се вдига. Но реално за ИР е важен и инсулиновия индекс, защото някои храни са с нисък ГИ, но в същото време са с по-висок инсулинов индекс.
Роналд, сега погледнах няколко шунки в магазина- ами, 3-4 гр вгх на 100 гр, поне 1 гр беше от захари. Иначе като добавка консерванти, соев "протеин", нишесте, декстроза и др..... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 192
  • София
  • Мнения: 11 993
Долче, това пакетирани шунки ли са? Защото и аз гледам, и все не съм попадал на данни за хранителната стойност, на разбивки. Ясно е, че има.
Соята опасна ли е, въглехидратна ли е, нищо не ми говори?

# 193
  • Мнения: 32 236
Да, пакетирани шунки бяха. 95 калории на 100 грама имаше. Соята си е зърно, т. е. въглехидратна е. Обаче колко точно влагат от нея не е ясно. Да добавим и вода и желатин за сгъстяване....Соята се твърди, че доста голям процент е и ГМО (в световен мащаб, за тази в България не знам).

# 194
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Долче миеле, можеш ли да ме ориентираш към някоя таблица с ИИ и ГИ, която е … абе на която вярваш? Защото вече имам 9 таблици за ГИ с различни показатели за съответните храни, и за последните 2 часа - 3 таблици с различен ИИ за съответните храни.

Ужасно е обезверяващо. И никъде няма поне едно, написано като хората, обяснение.

Общи условия

Активация на акаунт