Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

• 42 953
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Чакайте малко, кашкавалите и сирената имат между 1-2 на 100 гр. въглехидрати. Къде да са толкова много пък чак, ако не яде по кило сирене и кашкавал на ден, което силно ме съмнява. Т.е. - за сиренето и кашкавала специално словосъчетанието "доста въглехидрати" не звучи сериозно някак си... в 100 гр. домат има 1,6 гр. захар.

За колбасите писахме по-назад, че слагат за съжаление бая консерванти, а някой пък сподели мнение, че захарта е 3-4 гр. на килограм с цел съхранение на продукта и най-вече служела за храна на бактериите, едва ли достига някакво количество до нас. Но в колбасите повече трябва да ни притесняват другите съставки.

Лично за мен е странно, че КЗ може да се държи висока от сирене, кашкавал и някоя шунка, ако, разбира се, не се яде по цял ден само това.
В млякото е друго - в киселото на всеки 100 гр. има 4 гр. захар. ако ядете по 2 кофички на ден (което пак ми се струва адски много) може да се окаже, че поглъщате 32-40 гр. захар зависи от това колко грама е кофичката.

# 166
Чакайте малко,
Скрит текст:
кашкавалите и сирената имат между 1-2 на 100 гр. въглехидрати. Къде да са толкова много пък чак, ако не яде по кило сирене и кашкавал на ден, което силно ме съмнява. Т.е. - за сиренето и кашкавала специално словосъчетанието "доста въглехидрати" не звучи сериозно някак си... в 100 гр. домат има 1,6 гр. захар.

За колбасите писахме по-назад, че слагат за съжаление бая консерванти, а някой пък сподели мнение, че захарта е 3-4 гр. на килограм с цел съхранение на продукта и най-вече служела за храна на бактериите, едва ли достига някакво количество до нас. Но в колбасите повече трябва да ни притесняват другите съставки.

Лично за мен е странно, че КЗ може да се държи висока от сирене, кашкавал и някоя шунка, ако, разбира се, не се яде по цял ден само това.
В млякото е друго - в киселото на всеки 100 гр. има 4 гр. захар. ако ядете по 2 кофички на ден (което пак ми се струва адски много) може да се окаже, че поглъщате 32-40 гр. захар зависи от това колко грама е кофичката.
Преди да подскачаш като ощипана госпожица  Smiley  , първо чети.
Върни се и виж какво е писала, че яде.
Киселото мляко има средно около 4 гр на 100.Кравето сирене също.Обикновения кашкавал също.
Ако е яла само вносни зрели сирена, с въглехидрати около 1 гр и под 1 гр, имаш извинение за поста ми.
Млечните продукти са инсулиногенни.
Кой какви и по колко ще яде, сам преценява.Според здраве, кг, цели, ползи и т.н.

# 167
  • София
Франсоаз, чета внимателно, особено теб, тъй като пишеш интересни мнения.
Сега бързам да те коригирам обаче;най-въглехидратните кашкавал и сирене имат по 2 гр. на 100 въглехидрати, и това са... овчите (най-мазните). Козето е 1,6 на 100, напр.
Не видях момичето да е написала, че яде по килограми на ден, ти видя ли? Млечните - написал съм, че имат по 4-4,5 гр. на 100 въглехидрати (захари), но едва ли консумира по 2 кофички. Колбасите - практически би трябвало да нямат въглехидрати, но аз се опасявам, че освен в процеса на правене им слагат допълнително (декстроза) за да издържат по-дълго в магазина.

# 168
Ами в официалната норма, беше май 4,8. После стана 6,05 и по-високи триглицериди, май на горната граница бяха.  (Това след като свалих десетина килограма). И един лекар ми изписа статини при тези стойности, дори не ми изследваха LDL и HDL. Не ги пих на своя глава, а си взех хранителна добавка и сега са по-ниски, но пак извън официалната норма. Като започнах да отслабвам, започнах да ям месо, яйца, млечни много, та очаквах да възникнат проблеми с холестерола. Но нали пък заради инсулина избягвам въглехидрати...То не е една беля
Стига сте се притеснявали за този холестерол и не се опитвайте да го сваляте - правите си лоша услуга. Статините пък са такава отрова, че е престъпление да ги изписват на когото и да било.

# 169
Разбирам ви, че колбасите и не много мазните млечни имат вгх, но просто в сравнение с предишното ми хранене, което се състоеше главно от високовгх храни - сладкиши, тестени, картофи и всякакви такива, е направо нвх😊А се е увеличил, инсулинът пък е намалял. Вероятно имам нарушение на 2 и 3 час. Благодаря за мненията. Абе много млечни ям, да си призная. В началото ги бях минимизирала, но хич не ми се яде месо, риба не обичам, яйца не ям всеки ден заради холестерола. Иначе обожавам яйца и мога цял ден да ги ям, но... Ще променя нещо в храненето.

# 170
  • София
Матилда, споделете - колко (приблизително разбира се) "много" млечни ядете? В 100 гр. яйце има 1 гр. въглехидрат (приблизително), не зъм мерил едно яйце колко тежи все пак...
В киселото мляко, сиренето и кашкавала - видяхте вече. Колбаси е добре по други причини като цяло да се избягват или поне да не се прекалява.

# 171
  • пак там
Добре де, инсулиногени са млечните. Я сега обяснете - бързи или бавни въглехидрати съдържат?

Защото, по справка, сиренето например е с ГИ 0. Съответно ГТ му също е 0. При все наличните си 4 г на 100 гр.

Прясното мляко, което всички силно отричаме (въпреки че аз се лиших от него с огромна мъка), е с най-висок ГИ - 35. Съдържат 5 г/100 г продукт. И при това индексът се води нисък, Гтовар - също, около 1,6. Ами че то патладжанът е със същия гликемичен товар като млякото!

Това, което аз зная опростено за връзката захар - инсулин, е че колкото по-нисък е ГИ, още повече ГТ, толкова по-подходяща е храната за пациента. Моля, обяснете, щото се оплетох.

# 172
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
обсъждано е в темата и затова си позволявам да коментирам
гликемичен и инсулинов индекс са две различни неща

една статия

# 173
Сега бързам да те коригирам обаче;най-въглехидратните кашкавал и сирене имат по 2 гр. на 100 въглехидрати, и това са... овчите (най-мазните). Козето е 1,6 на 100, напр.
Скрит текст:
Не видях момичето да е написала, че яде по килограми на ден, ти видя ли? Млечните - написал съм, че имат по 4-4,5 гр. на 100 въглехидрати (захари), но едва ли консумира по 2 кофички. Колбасите - практически би трябвало да нямат въглехидрати, но аз се опасявам, че освен в процеса на правене им слагат допълнително (декстроза) за да издържат по-дълго в магазина.
Първото, което ми излиза, като напиша "въглехидрати в краве сирене"
https://www.bb-team.org/hrani/id/113314_madzharov-sirene-krave  4 гр на 100.
На Домлян също ми дава 4 гр на 100
http://bgfood.co.uk/wp-content/uploads/2015/12/IMG_7566.jpg

Като цяло, стандартните сирена са си с около 4 гр на 100.
Колкото по-зрели, толкова по-малко въглехидрати.
От това
Скрит текст:
Разбирам ви, че колбасите и не много мазните млечни имат вгх, но просто в сравнение с предишното ми хранене, което се състоеше главно от високовгх храни - сладкиши, тестени, картофи и всякакви такива, е направо нвх😊А се е увеличил, инсулинът пък е намалял. Вероятно имам нарушение на 2 и 3 час. Благодаря за мненията.
Абе много млечни ям, да си призная. В началото ги бях минимизирала, но хич не ми се яде месо, риба не обичам, яйца не ям всеки ден
Скрит текст:
заради холестерола. Иначе обожавам яйца и мога цял ден да ги ям, но... Ще променя нещо в храненето.
съдя, че е заместила полезната храна почти изцяло с млечни.Ами, ако закусваш кисело мляко, обядваш салата със сирене, вечеряш кашкавал на фурна, ето ти много млечни.Които могат да доведат до гликиран хемоглобин, особено съчетани със салами/колбаси.

# 174
  • София
Възможно е и да са 4/100, аз откривам десетина сайта, в които данните за 1,6-2 на 100 се припокриват.
Не знам обаче дали ако е по-мазно (обожаваме овчи кашкавал и сирене) има по-малко вгх. Обратната информация черпя от тези сайтове.
Разбира се, никой не препоръчва да се прекалява със сирене и кашкавал, може би по резeн-два са подходящи за закуска, да речем, но едно пане за вечеря- абсурд. По-добре пържола със салата, яка порция гъби или дори.....само залата
Виж, не намирам информация така любимите ни бри, сини сирена и чедъри колко вгх имат, а те са бая мазни Stuck Out Tongue

Edit: открих в същия сайт за краве кашкавал - 1,6 на 100 гр. Не знам дали е само за конкретната марка и коя ще да е тя.
https://www.bb-team.org/hrani/id/163018_kashkaval-ot-krave-mlyako-merone

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 15:33 от Ronald

# 175
Прекалявам, то е ясно. Кисело мляко по 1 кофичка на ден, сирене, извара, кашкавал, топено сирене и сметана не всеки ден, но редовно. Колбаси мн рядко, главно филе и нклк пъти кренвирш. Иначе пържоли и мляно свинско и малко телешко. Трябва да променя някои неща. Но пък КЗ и инс. са по-добре...

# 176
  • пак там
Честно казано, този инсулинов индекс за първи път го чувам. Признавам си, не съм стигнала още явно до мястото, когато сте го обсъждали, поне аз не съм го срещала. А и в повечето статии не се упоменава. Подозирам, че е нещо, свързано с атлетите, но може би се използва.

Въпреки това, ще продължа да избягвам прясното мляко, но не и останалите млечни, защото са с нисък ГТ. Тази подробност съм си я изяснила и зная, че би трябвало да действа. То не че на повечето таблици в интернет може да се вярва, ама...

Малко се отчаях. Не разбирам. А никой не иска да ми обясни.

# 177
  • София
Матилда, ако и Кз и Инс. са ти по-добре, няма от какво да се притесняваш. Аз останах с впечатлението, че КЗ /инсулин ти се е вдигнала, явно чука не читатель Simple Smile

# 178
В бри на Президент има 31г мазнини и по-малко от 0,5гр въглехидрати. В други марки които продават тук
1 - 20,5гр мазнини, 2,7гр въглехидрат
2 - 32,4гр мазнини, 1гр въглехидрат
3 - 20гр мазнини, 2,6гр въглехидрати
Така че много варират.

# 179
  • София
Ето едни интересни продукти, пак от сайта, който Франсоаз посочи, ясно се вижда, че в козето (това е Нетлъст продукт) сирене/кашкавал има най-малко  вгх. Явно кашкавалите на различните фирми  имат различни вгх, горе долу с поносими нива://www.bb-team.org/hrani/id/657053_madzharov-kashkaval-ot-ovche-mlyako

https://www.bb-team.org/hrani/id/973501_madzharov-kashkaval-ot-koze-mlyako
https://www.bb-team.org/hrani/id/533766_el-bi-kashkaval-vitosha
https://www.bb-team.org/hrani/id/733187_bozhentsi-sirene-krave
https://www.bb-team.org/hrani/id/957810_kashkaval-ot-krave-mlyako

Някои път кашкавали са с 0 вгх. Това не знам как го постигат....

Общи условия

Активация на акаунт