Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

• 42 924
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Миоки, фитиновата киселина не е ли в обвивката само? Защото има брашно и от белени бадеми, аз такова купувам.

# 106
  • Пловдив
Maма Галя, не бързай със спорта, пробвай с интезивно ходене половин-един час дневно, ходи колкото може повече, особено след хранене- по 15 мин.
Скрит текст:
Ти имаш ли омазнен черен дроб, излишни кг? Ако ти е изписан метформин, пиеш ли го? Първо започни него, намаляш постепенно въглехидратите като ги заменяш с протеини. Мазните пържоли и бекона са за хора, които са поотслабнали, влезли са в кетоза, или поне са били известно време, или поне са смъкнали едно количество мазнини от тялото си, дроба се е поизчистил от мазнотиите и тогава чак се включват толкова мазнини, за да заместят ВХ.
Ако си като мене с мазен черен дроб, първо трябва да смъкнат едно 5 кг., с метформин ще стане по-лесно и бързо и чак тогава да се увеличат мазнините и да се започне евентуално спорт. Така, още в началото толкова задачи му идват в повече на и без това затормозения дроб, според мен това е пролбемът на липса на ефект.
Протеините- не трябва да са кой знае колко, колкото кг си, толкова протеини , ако си 70кг-70гр. протеини , ако си повече-повече ( това за начало). Съотношението зеленчуци-протеини трябва да е 2:1, може и ден само на зеленчуци, готвени или сурови. Разнообразявай салатите- шопска, зеле, маруля- млечна. Не слагай много зехтин, една лъжичка на салата, опитай се в началото да набавяш мазнините от маслини, авокадо, зехтин, а не от бекон и св. мас, това по-нататък.
Това разбрах аз докато чета темите.
Благодаря , Нощен гост за вниманието
нямам омазнен черен дроб/поне показателите му са си в норма / , нямам излишни кг/168см-53кг/, но пък си имам висока КЗ , преди имах и висок инсулин сега поне той се е нормализирал , след около година на метформин
Както споменах заради високата КЗ която не е паднала от метформина и проблема с бъбреците ми смениха лекарството
Рядко ми се прияжда нещо наистина мазничко и обикновенно е със зелева салата
Мазнините са ми основно зехтин и масло

# 107
Миоки, фитиновата киселина не е ли в обвивката само? Защото има брашно и от белени бадеми, аз такова купувам.
Не съм сигурна дали е само в кожата, имам сериозни съмнения по въпроса, ако намериш някъде писано, ще съм благодарна да прочета.

Мисълта ми е, че дори и малко да се съдържа, обикновено консумиращите подобни брашна го правят в не малки количества, защото предполагат, че са безопастни.
Другият момент е, че ако имам проблем с усвояването на някои минерали, предпочитам да не рискувам със съставки, които могат да обострят проблема и после да се налага да пия изкуствени добавки.
Ето например, желязото ми е ниско. Не критично, но не е оптимално. Та всеки си преценява дали и колко количество да консумира, но е добре да се знае, че може да има потенциално проблем.

# 108
  • софия
Здравейте, дами! От доста време ви чета и намерих много полезна информация. Реших, профилактично, да си направя ОГТТ с инсулин. В прикачения файл са резултатите. Доколкото разбрах от първия пост има сериозен скок на инсулина, но ме интересува, по Ваше мнение, колко е лошо положението. Благодаря предварително!!!         

# 109
  • София
Ами лошо. Не супер лошо. Добрата новина е, че с метформин и хранителен режим ще се справиш.

# 110
Asian princess, не са добри резултатите. Инсулинът на първия час е в небесата, кято следствие на това сваля прекалено кръвната захар.
Инсулинова резистентност си е.
Другото, което не е добре, е гликирания хемоглобин. Добре е в проценти да е най- много 5.. По-високата стойност значи, че дълго време кръвната захар е висока.

Днес отново се удивих от кретенщината на някои ендо доктори.
В обедната почивка в работата се бяхме събрали доста хора. Оказа се, че още две колежки са с ИР. Едвата млада, много интелигентна и четяща. Оплака се, че на първия час е била с инсулин 80. Не яде въглехидрати, които не трябва. Но продължава да иска сладко. Преди няколко дни сама е намерила информация с графики, която показва, че не трябва да ги яде. Жената, без да е пълна, е свалила 10 кг.
Другата, като мене близо до  пенсия, е дървена глава. Тъпото й ендо и казало да си яде пълнозърнест хляб и куп подобни щуротии. И тя щяла така да прави. Нямала диабет и нямало за кога да се докара до там... И изобщо не слуша нашите обяснения. Вярвала си на лекаря, той бил прав...

# 111
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и преди сме обсъждали кой лекар какво знае и от кой час е бягал... Cry
истината е, че макар инсулина да е бил открит и известен много отдавна, тук за него или не са учили, или са учили само при специализация.
попаднах на учебник за средните медицински училища, издание 1972г. и в него инсулин и като дума няма.
има панкреатитен сок, каквото и да значи това.

# 112
  • софия
Ами лошо. Не супер лошо. Добрата новина е, че с метформин и хранителен режим ще се справиш.
[/url] А дали ще стане без метформин, само с режим?

# 113
  • BG
А дали ще стане без метформин, само с режим?
Не трябва да те притеснява въпроса дали ще пиеш метформин, а спадането на кр. захар на 2 час. Стигнала е до долната физиологична граница. Това е, което трябва да се овладее, дори ако трябва и с метформин, тук доста хора го пият, коментирайте лечението с ендокринолог , питай я и ако ти назначи някакъв препарат- как трябва да върви храненето при този спад на кр. захар, защото и хипогликемия не е по-малко сериозно от ИР, спомени и дали приемаш други лекарства, не се шашкай и не се стресирай, че и аз съм такъв чешит, ще се оправят нещата, малко по малко.
st. Dobri, абсолютно всичко си учат, има го  добре обяснено в учебниците по биохимия и физиология  в раздел обмяна на в-вата- кетоза, липиди и кое как и т.н.
По-късно или утре ще пиша някои неща по-подробно за тази кетоза, и за холестерола и каквото ми се стори полезно да се знае.

# 114
  • софия
Нощен гост, благодаря за съветите. Сега, ако може и добър ендокринолог да препоръчате, ще е чудесно.

# 115
В началото като разбрах за ИР се насочих към сладки с подсладители. Защото четях подвеждащи статии, но след месец употреба ми стана ясно, че явно и те са вредни.
Та го изключих почти напълно.
Обаче с хляба ми беше лесно. Не изпитвам нужда да правя режимни хлябове. Рядко го ям, на 2 месеца веднъж. Или ако съм навън и ми се наложи да отстрелям някой дюнер или фалафел.
На Бъдни вечер си ям от питката и си свиркам. Много ми е вкусна тогава.
Ама явно има хора толкова обичат хляб, че трябва да го заместят с нещо друго.

# 116
А дали ще стане без метформин, само с режим?
Ще стане. Може да е една идея по-бавно от с този метформин, но режимът лекува, не хапчето.  Peace

# 117
Елора, по въпроса за хляба и любовта към него - аз ядях качествен хляб. Често месех питки и други хлебни неща. И до сега, вече над година, ми се яде ароматна домашна погача, домашни пирожки, баница с кори, които съм точила.
Но не го правя.
Януари хапнах малко от една погача на рожден ден на колежка. Стана ми лошо, все едно съм изяла огромно количество сладко. А погачата миришеше така апетитно...
Мечтая си и за домашна баница, но е ясно че няма да направя, защото съм в състояние да изям цяла тава за ден-два.
За съжаление единствения начин за нас е да имаме силна воля и да се самоубеждаваме, че НЕ трябва да ядем такива неща.

# 118
  • BG
Нощен гост, благодаря за съветите. Сега, ако може и добър ендокринолог да препоръчате, ще е чудесно.
Аз не съм от София, затова не мога да помогна, дано някой в темата се включи със съвет. Ще ти кажа какво може да направиш междувременно: напиши добър ендокринолог в София бг мама, търси по-новите теми, пропускай  постовете на никове с 3-4 коментара, защото може да са самореклама и като почетеш, ще разбереш горе-долу от кои са положителните коментари. Ако се спреш на някого, може да провериш дали има онлайн записване на часове в superdoc, за да не чакаш до понеделник.

# 119
  • софия
Много полезен съвет. Благодаря Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт