Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

  • 42 924
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 40 732
Елора, по въпроса за хляба и любовта към него - аз ядях качествен хляб. Често месех питки и други хлебни неща. И до сега, вече над година, ми се яде ароматна домашна погача, домашни пирожки, баница с кори, които съм точила.
Но не го правя.
Януари хапнах малко от една погача на рожден ден на колежка. Стана ми лошо, все едно съм изяла огромно количество сладко. А погачата миришеше така апетитно...
Мечтая си и за домашна баница, но е ясно че няма да направя, защото съм в състояние да изям цяла тава за ден-два.
За съжаление единствения начин за нас е да имаме силна воля и да се самоубеждаваме, че НЕ трябва да ядем такива неща.

Защото хляба предимно ти си го правила. Знаеш какво е имало и консерванти не са присъствали.
А от купешките и на мен ми става гадно.
Аз преди към хлебни изделия нямах голям зор. Зорът беше към сладкото, особено торти и тулумби.
Малеее, баба ми правеше най-великите сърми и толумби в света Heart Eyes

# 121
  • Мнения: 24 837
На сладко помня само като дете да съм се радвала, ама то и тогава не беше постоянно в ръцете и в устата ми, както е с повечето деца сега... Това като го пиша и направо древна се почувствах Grinning То и тогава повече беше защото сладкиши и прочие бяха нещо "специално", почерпка по повод или от сорта. Просто детският ми ум ги свързваше с празник или с мама/баба, правещи нещо специално за нас и с любов. Научена съм че всичко сладко "не е храна за наяждане". Честото ядене на вафли и кроасани и прочие никога не го възприех като навик, колкото и да ги ядат около мен и сега да са достъпни на всеки ъгъл. Безалкохолни напитки също никога не са били ежедневие в семейството ми
Хляб си правех с години вкъщи, преди да го махна от менюто си. Хубав пълнозърнест хляб, много ми беше вкусен и си ядях почти всеки ден по малко. Сега това е "храна за гости" и не се и сещам за хляб за себе си. Миризмата е приятна като се пече, но да го ям не ме радва.
Та така де - сладко или солено, многото въглехидрати са си много въглехидрати и сме си вредили с тях и в двата случая. Всеки си има по нещо дето му е било любимо и дето сега се налага да не му е любимо вече.

За съжаление единствения начин за нас е да имаме силна воля и да се самоубеждаваме, че НЕ трябва да ядем такива неща.
Недоволна, волята е нужна предимно в началото, докато си променим навиците. После вече човек свиква тези храни да ги възприема различно.
Самоубеждаването обаче наистина е голяма работа. В главата ми вече почти година си стои мисълта че хляб, картофи, пици, баници, питки и незнамсикакво ми вредят, ако ще и да са вкусни. Осъзнавам че ако хапна веднъж и рядко, няма нищо да ми стане. Наясно съм и че ако ги ям често, ще започнат да ми вредят отново. Ами ако това са ми двата варианта, предпочитам да съм по-здрава и енергична и да събирам комплименти, отколкото да се чувствам както до преди година. Така поставено, прави нещата доста по-прости и лесни за мен. Пак стана ферман, обаче наистина е по-лесно, отколкото звучи преди да пробва човек. Когато е осъзнат избор и знаем защо и между какво си избираме. Не го мисля като "лишаване" от хубави неща, а че си правя добро, като избирам други неща, също хубави.

# 122
  • Мнения: X
Точно! Нагласата е основата. Аз не мисля, че се лишавам. А че Съдбата се грижи за мен и ми е дала "велика тайна", която ме превърна в "принцеса". Simple Smile  Че колко хора познавате, които имат щастието да се хранят разкошно, с вкусни, че и гурме храни - вкусно месо, всякакви риби и морски деликатеси, майонеза, сосове, сметани, да ядат колкото им се яде - без сметки, без броене на калории, без глад, докато се заситят, и цялата тая кулинарна "вакханалия" да ги е направила слаби и здрави? Simple Smile А когато имам повод, или излизам с приятелки, не си отказвам и "награда" - парче от любимото ми Тирамису, или изкусителните Фереро Роше, или 1-2 чаши Мерло... За мен това е разкош, не лишение. Simple Smile

# 123
  • Мнения: X
Хлябът предизвиква наркотичноподобни реакции в мозъка, за това на някои хора им е трудно да го откажат. Днешната пшеница, резултат от хибридизация и изменен брой хромозоми е много различна. Заради структурата й е способна да премине бариерата, която отделя кръвта и мозъка и действа директно на мозъка, а също и провокира морифоноподобни съединения, които ни карат да се чувстваме щастливи, когато ядем хляб и да искаме още и още Simple Smile

Някой ме попита за глутена дали има такава тема - не зная, не съм търсила.

# 124
  • Мнения: 40 732
Дух, те така са я модифицирали, че са я направили пшеницата да действа като захарта. Точно като наркотик.
Обаче аз и преди поне ядях пълнозърнести хлябове.
Дори и сега като ям хляб рядко - ям само такъв.
На 8-ми март бяхме на пицария. Бяло тесто, не пълнозърнесто. Страшен запек от бялото брашно получих.
Промяната в мисленето при мен дойде с повече четене и разбиране. Пък преди ми беше толкова нервно като бях хем дебела, хем вечно гладна. Не исках да омитам по половин тенджера сърми, но трябва да се заситя. Ама откъде да знам, че протеините засищали  Mr. Green
В началото на темата бях срещу НВ режима. Ми то само протеини ми се стори. Най-много май спорех със Змия ако не се лъжа  Laughing
Е то каква диета може да е без глутен. Ами не ядеш никакви тестени неща - хлябове, банички, солетки и т.н.
Оу, понякога си правим домашна баница. Хапвам си, но не много. Но има протеини доста и не озверявам после.

А сега относно ходенето по-голяма нужда. Мисля, че си открих разрешението с нещо много просто. Вместо да изпивам 100 грама топла вода сутрин на гладно, почнах да пия 2 големи чаши веднага като стана.
А съм се ровила толкова за да чета за разни добавки и методи.  Mr. Green
Топла вода, но не с мед, лимон или друга глупост. 500 мл топла вода веднага след ставане.
Аз си я пиех, но просто в недостатъчно количество. Та който има проблем да пробва.

# 125
  • Мнения: 18 539
Миоки, фитиновата киселина не е ли в обвивката само? Защото има брашно и от белени бадеми, аз такова купувам.
Бледолилава, попаднах на това интервю по повод оксилатите. Хвърли едно око, ако искаш. 16:16 минута специално.

# 126
  • Мнения: 7 856
Покрай приказките за торти и сладкиши вчера спретнах кокосови гофрети (с разбита сметана и ягоди отгоре) и кокосов сладолед.
Гофретите - за две големи (Лидълски гофретник) 2 яйца, 3 с. л. кокосови стърготини, 3 с. л. кисело мляко, 1 с. л. стопено масло. Печене 15 мин.
Към останалата разбита 30% млечна сметана сложих кокосови стърготини и замразих. Приличен на вкус.

# 127
  • София
  • Мнения: 11 993
Недоволна, звучи вкусно! Този кокосов сладолед ти ли си го правиш (и как?) или се купува?

# 128
  • Мнения: 7 856
Недоволна, звучи вкусно! Този кокосов сладолед ти ли си го правиш (и как?) или се купува?
Естествено, че не купувам боклуци за луди пари.
Отскачаш до Лидл, намираш щанда за нещата за сладкиши. Купуваш едни кокосови стърготини и кутийка 30% сметана (на нея пише Whipping cream).
Слагаш сметаната за няколко часа в хладилника (не във фризера), след което я разбиваш с миксер, докато стане достатъчно гъста. Добавяш стърготини на око и вкус и замразяваш.

# 129
  • Мнения: 40 732
Доколкото знам повечето кокосови стърготини ги обезмасляват.
Аз взимам от Алмонд, имат и необезмаслени.

# 130
  • Мнения: 32 232
Елора, доколкото помня, лидълските кокосови стърготини не са обезмаслени. Сочни са си и на вкус, правила съм и кокосово мляко от тях.
Недоволна, а разбъркваш ли понякога докато се замрази сметаната във фризера?

# 131
  • Мнения: 7 856
Не, не разбърквам сметаната, докато се замразява. Но трябва преди това да е много добре разбита.

# 132
  • Мнения: 40 732
Мерси, не знаех.

# 133
  • BG
  • Мнения: 4 493
Видях се малко свободна и ще напиша неща, които ми се сториха интересни да се знаят.
Скрит текст:
-гликолиза-серия от реакции, протичащи в цитоплазмата, при които глюкозата се разгражда до пируват, съпроводено с отделяне на енергия и синтеза на АТФ.
Черният дроб е основният орган с глюкостатична функция в организма. Благодарение на ензима глюкозо-6-фосфатаза може да осигури постъпването на глюкоза към плазмата. При понижаване на глюкозата в кръвта първоначално се увеличава разграждането на чернодробния гликоген, а след изчерпване на запасите му се активират ензимите на глюконеогенезата в черния дроб и бъбреците и производството на глюкоза от невъглех. източници нараства. Невъглех. предшественици са: лакта, пируват, глицерол и др. Всички те първо трябва да се превърнат в оксалацетат. Глюконеогенезата действа в черния дроб и в по-малка степен в бъбреците. Всички обратими реакции на гликолизата са част от глюконеогенезата в обратна посока на тази на гликолизата.
Гликогенът е резервна форма на на ВХ в организма- в черния дроб и мускулите. В малки кол. се среща  и в други органи, например бъбреци.В черния дроб -обслужва другите тъкани чрез доставяна на глюкоза за поддържане на нивото в кръвта и, в мускулите обслужва нуждите само на мускулакато източник на метаболитно гориво. Вътрклетъчното разграждане на гликоген (гликогенолиза) се извършва поде действието на ензими.
Обмяна на кетонови тела-съединенията ацетоацетат, 3-хидроксибутират и ацетон са известни като кетонови тела, макар че е неточно, защото  3-хидроксибутират не съдържа кето група, а в кръвта има кетони като пируват, фруктоза и др., които не се причисляват към кетоновите тела. при нормални условия на хранене чернодробната продукция на кетонови тела е минимлана и концентрацията им в кръвта е много ниска-под 0,2mM), а загубата с урина помалка от 1mg на ден. При недостиг на ВХ кетогенезата се усилва значително и нивото на ацетоацетат и
3-хидроксибутират в кръвта се увеличава до 3-5 mM- в началния етап на гладуване кетоновите тела са важни метаболитни горива за много периферни тъкани, и особено за сърцето и скелетните мускули. Това спестява глюкоза за за поддържане на ЦНС. Нормално мозъкът използва само глюкоза като енергиен източник. При гладуване получените при мобилизация на мастите висши мастни киселини не могат да се използват от мозъка, защото не преминават през кръвно-мозъчната бариера. В този случай малките водно-разтворими кетонови тела стават важно гориво за мозъка, наред с глюкозата, получена при глюконеогенеза.За разлика от физиологичната кетоацидоза при гладуване, свръхпродукцията на кетонови тела  при някои патологични състояния води до тежка кетоацидоза и кетонемия до над 20mM. Ацетоацета и 3-хидроксибутират са киселини и повишената им концентрация натоварва буферните сиситеми на кръвта.
разграждане на триацилглицероли- при човека те са главния енергиен резерв. Отлагат се като мастни капки в в цитозола на клетките от мастната тъкан. Те се мобилизират, когато организмът се нуждае от гориво. За разлика от мастната тъкан в черния дроб,  триацилглицероли не се отлагат, а се изнасят-пакетират се заедно с холестерол, холест. естери и др. към периферните тъкани. Когато не се поемат достатъчно ВХ с храната, организмът мобилизира своите мастни запаси.  При ниски нива на глюкоза в кръвта съотношението инсулин/адреналин е ниско,.т.е. концентрацията на адреналин е по-висока.Адреналинът повлиява аденилат циклаза, полученият цАМФ активира протеин киназа А, която актовира липаза чрез фосфолириране. затова тази липаза се нарича хормон-чувствителна липаза. Глицеролът, получен при разграждане на триацилглицероли в клетките на мастната тъкан не може да се използва поради липса на глицерол киназа. Глицеролът се пренася до черния дроб по кръвен път , където глицерол киназа го активира чрез фосфорилиране до глицерол-3-фосфат.
Глицеронеогенезата (съкратена версия на глюконеогенезата от пируват)е важна за лечение на диабет 2.
Другият продукт от разграждане на мазнините в мастната тъкан са висшите мастни киселини. Те се изнасят чрез преносители през плазмената мембрана до кръвта, там се се свързват незабавно от албумин, който е главният им им преносител до тъканите, където се използват като енергиен източник.

# 134
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Утре сутрин ще трябва да си пускам серумен инсулин и покрай него - един куп други простотии. Резултатите ще изтъпаня баш тук на всеобщо обозрение. И порицание. Ама това после.

Сега да ви разкажа колко ми е зле.

Подкокоросана от вас Simple Smile , дето пишете да се възстанови храненето с въглехидрати 2-3 дни преди боцкането, се реших. Груба грешка. Ужасно и страшно е това, да знаете! В петък вечерината мушнах един сандвич с пълнозърнест хляб. И преядох. След два часа, зверски огладняла, мушнах едно нахутено кУфтенце, сиреч фалафел, и малко салатка, та свърнах душицата. На втория ден ядох пиле с ориз и пих бира. Пет глътки. Подух се. Лошо ми стана. Излязоха ми газове. Заболя ме главата. Получих мускулна треска от трамбоване до тоалетната. И почти се напиках. На третия ден продължих, тъпо и упорито. Ядох сармички с лозов лист. С ориз. Сценката се повтори. Че и по-лошо стана. Сега,в 2 през нощта, си кеся пред компа, щото не мога да легна. А легна, а ще повърна.

Айде да идва понеделник, че да се върна на нормално хранене, че вече...

ПъСъ: Вижте какво ви нося:

https://gotvach.bg/n6-29941-%D0%94%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%B … BabOn-CMHx4f9w37U

Аз останах безмълвна.

Общи условия

Активация на акаунт