Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 16

• 44 057
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
  • пак там
Елора, според това, което четох - и месото също е инсулиноген. Но пак според това, което четох, тъй като още спорят реално за инсулиновия индекс, всяка храна, навлизаща в човешкото тяло, е инсулиноген. И доколкото разбрах, целта е, специално при ИР, да направиш именно рязкото покачване на инсулина рядкост. Тоест аз го разбрах така - яж всичко ниско-въглехидратно и с красиво ГИ, пък панкреасът ще си почива през това време и няма да подскача уплашено на всяко хранене.

Това е едната теза. Другата е, че всъщност има едно малко количество зеленчуци, при които ИИ е под 20, и трябва да ядеш само тях, за да облекчиш ИР. Ама колко ще изкараш на лук и зеле... Аз лично до довечера.

# 211
На лук и зеле хайде да не е до довечера, ама след три дни тавата с пържоли не ми мърда Grinning

# 212
Положението с млечните наистина в много индивидуално - реакцията на организма при един не е показателна за резултатите при друг. Аз лично не съм се отказала от млечните, единствено прясното мляко ми е по ок. 50мл веднъж - два пъти седмично. Всичко останало - кисело мляко,  извара, сирене, кашкавал,  считам за вкусно и полезно и не забелязвам да ми влияе негативно. Ако все пак забележа неблагоприятен ефект - ще намалявам и спирам според необходимото, то е ясно. Но на база собствения си опит не бих се наела да препоръчам на друг да яде или не млечни, защото нямам представа неговият организъм как се чувства с тях. За ВХ в млечните - не бих се втелявала за 3-5 гр и да търся начин да ги премахна, но ги имам предвид, т.е. смятам си ги и гледам да балансирам така яденето, че да не са ми в екстра над предвиденото.

# 213
Елора, според това, което четох - и месото също е инсулиноген. Но пак според това, което четох, тъй като още спорят реално за инсулиновия индекс, всяка храна, навлизаща в човешкото тяло, е инсулиноген. И доколкото разбрах, целта е, специално при ИР, да направиш именно рязкото покачване на инсулина рядкост. Тоест аз го разбрах така - яж всичко ниско-въглехидратно и с красиво ГИ, пък панкреасът ще си почива през това време и няма да подскача уплашено на всяко хранене.

Това е едната теза. Другата е, че всъщност има едно малко количество зеленчуци, при които ИИ е под 20, и трябва да ядеш само тях, за да облекчиш ИР. Ама колко ще изкараш на лук и зеле... Аз лично до довечера.

Така, но прескачаш употребата на силно инсулиногенни с нисък глекимичен индекс - например стевия и др.  "полезни" подсладители Hands V

# 214
Аз не "задълбавам" чак толкова в инсулиновия индекс, именно защото информацията в различните таблици и източници се различава. Просто внимавам с количествата на мляко и кисело мляко, КМ го комбинирам със заквасена сметана в повечето случаи, месото и рибата подбирам да не са постни или им добавям мазнина, зеленчуци консумирам каквито ми се ядат.....Когато се добави мазнина към протеина то инсулиновия индекс става по-малък, това четох на няколко места. При ВМНВХ и без това протеините са ограничено количестно, не е високопротеинов режим. Е, това със закусването с месо и нон стоп ядене на месо си витае в пространството, но реално едва ли повечето тук в темата ядем месо по три пъти дневно. Grinning Също, някакво движение си е задължително при ИР, ежедневно. Това правя аз, считам, че не е малко (особено сравнено със "стандартно" ВВ хранене).
Рися, нормално е да искаш да знаеш, не е срамно, нито странно! Всички сме затова в темата. Е, всеки си има и неговата истина, някои са за повече вгх, други изключват млечни или плодове, трети само се информират, но продължават с досегашното си ВВ хранене.....Всеки си напасва режим който е ок за него.
Спрях магнезия и вит. Д преди 3 седмици, щях да се изследвам. Обаче междувременно почина близък, натрупа ми се стрес, умора, недоспиване....Сега не знам как това ще се отрази на показателите, още повече, че имах и някои нережимни храни (не съм прекалила с калории, не съм преяждала, не ми се готвеше просто). Но недоспиването и стресът си мисля, че най-много ми въздействаха. Confused

# 215

Естествено, че от всяка храна се отделя инсулин. Не възприемай инсулина като враг. Той е нужен.
Но не ли важно колко точно се отделя?
Можеш цяла седмица да ядеш хляб, картофи, ориз и да ходиш да се боцнеш. И да видиш.
Или да ядеш цяла седмица само пържоли,яйца, сирене със салати и пак да ходиш да се боцнеш.
Че дори има значение дали ще изядеш една цяла голяма торта или едно парче. Дали резултатите после няма да са различни?
Че то след цяла торта може и да се гътнеш, ама след парче едва ли.
Панкреаса подскача предимно от бързи В, а при някои хора и от плодове. И затова е това хранене, за да излекува, панкреаса да си почине, клетките да се научат да го възприемат тоя пуст инсулин.

dolce miele, да стресът си оказва влияние.
Ти си решаваш дали ще се изследваш сега.

# 216
5,45 и 13,97. Сега са по-ниски, а гл.хемоглобин е 5,6. Вече не знам какво да ям. Никак не ми се яде месо. Напоследък ям плодове, и това е проблем. Бях ги спряла за 4-5 месеца. По малко уж.

# 217
  • пак там
Така, но прескачаш употребата на силно инсулиногенни с нисък глекимичен индекс - например стевия и др.  "полезни" подсладители Hands V
Права си, прескачам ги. Още не съм си изяснила тяхната функция каква е и не само ги прескачам, ами изобщо не ги ям. Не съм наясно, страх ме е от тях.

Елора, точно! Не мога и аз да задълбавам повече в това, което ям. Засега ще карам само на липса на бързи В, ще изтрая половин година, пък ако няма разлика, ще се заровя повече.

Още повече, че ще искам да намалявам и постинсултните препарати, като че това ми е по-важно в момента.

# 218
  • BG
5,45 и 13,97. Сега са по-ниски, а гл.хемоглобин е 5,6. Вече не знам какво да ям. Никак не ми се яде месо. Напоследък ям плодове, и това е проблем. Бях ги спряла за 4-5 месеца. По малко уж.
Моето мнение е, че гликирания в случая не е чак толкова важен ( пак да отбележа, не съм доктор, може и да не съм права), защото той има отношение към кр. захар и то най-вече при диабетици, за да се види дали са имали голям скок на кр. захар. Или пък ако отидеш на профилактични и кр. ти захар е да речем 6,10-  тогава би могъл да покаже дали е нещо инцидентно или или не.
Другата ми логика- ама пак с пилешкия ми мозък- повечето хора с ИР имат голям спад на кр. захар на втори час, което е логично, заради много произведения инсулин. На ММ например на гладно беше 6,09, а на 2 час-4,73. Преди няколко дена дори имаше потребител/ка с 3,40 или нещо подобно, т.е. има нарушена крива на кр. захар, както преди писах би трябвало тази на 2 час да е по-висока от тази на гладно, това е добра крива на кр. захар, така съм чела, разбира се и да не надвишава допустимите граници.  Оф, малко дълго стана, но исках да кажа, че ако си имала такива спадове докато си яла сладко, следствие на повишената секреция на инсулин, логично ми се струва сега, ако е била една постоянна, без резки спадове, то и гликирания да е по-висок от тогавашния, макар че мисля, че твоят не е повод за притеснение. Аз моя не съм го изследвала все още.
За плодовете- аз също ям сутрин малко ягоди в купичка кис. мляко+извара, утре даже ще добавя и малко трици ( овесени). На обед ядох скумрия, но не цялата, защото не я харесвам и ми е тежка +салата,а  за вечеря - пилешка запеканка със салата, към пет следобед и една кайсия. Онзи ден замених едното ядене -месото- с купичка грах, този замразения от Лидл е страхотен, много бързо се сварява. Аз лично не се целя към прекалено много месо, гледам да слагам в салатите освен малко зехтин и маслини или авокадо и така. Като свърши скумрията вдругиден, ще направя някакво месо със сметанов сос, че имам една отворена кутия, и пак само веднъж дневно ще го ям.

# 219
Гликирания хемоглобин показва средното ниво на КЗ за последните около 3 месеца. Освен това има "лаг" и е напълно възможно дори в момента КЗ да е добре контролирана, пак да покаже високи стойности, ако примерно миналия, че дори по-миналия месец все още не е бил такъв случая. 

# 220
Имайте предвид и че гликираният хемоглобин е показателен само ако хемоглобинът е нормален по принцип. Ако е например по-нисък от нормалното, процентът гликиран хемоглобин няма как да даде адекватна информация. Така че и това трябва да се взема под внимание.

Относно това нещо, наречено Скир... ами странно ми е. Вкусно е, ама нещо му липсва. То не е извара, вид меко сирене си е, което традиционно се прави от обезмаслено мляко, ама много обезмаслено. И е хем заквасено като кисело мляко, хем подсирено с ферментите, които се използват за сирене. Така че не е кисело мляко, не е и извара. Не съм фен на нискомаслени продукти, не че е лош като цяло скирът.  Аз си правих нещо такова на няколко пъти, само че от домашно мляко, не от обезмаслено. Става нещо близко до нашия катък по-скоро. Бих си правила и по-често, но това нещо е толкова вкусно че нямам удържане, мога да хвана и да изям цяла купа с лъжицата направо Grinning Не се пазя от млечни по принцип, ама и чак така не ми звучи добре, та гледам да не е често.

# 221
Вярно е за връзката между гликиран хемоглобин и хемоглобин. При анемия гликираният хемоглобин не е достоверен.
Елора, честно казано, много ми е любопитно как се движи КЗ, инсулинът също, хемоглобинът....Наясно съм, че КЗ може да има отклонения заради стреса и недоспиването, но при другите две се надявам да няма голямо влияние...дано. Така или иначе, не знам кога ще се почувствам по-добре или ще мога да се наспя качествено....та вероятно ще се изследвам.
Купих си пектин на капсули. По кое време на деня е добре да го приемам? Да знам дали си взаимодейства с някои други добавки.

# 222
Лошо няма да ти е любопитно. Обратното щеше да е лошо.

# 223
  • София
С този берберин се сдобих от ремедиум за ок. 38 лв. (намален е). 60 капсули са.

# 224
  • Sofia
Как  се справяте с разстройството, докато организмът свикне с метформина?
Не е всеки път,но се случва все още....от 1,5мес го взимам хапчето.

Общи условия

Активация на акаунт