Децата трябва да се хранят в точно определено време!
Четирите хранения определят дневния режим на детето, независимо дали в делничен или празничен ден. Важно е да не се нарушава този ритъм. Ако храненията са разположени на разстояние от около 4 часа, се избягва приемането на снакс и други вредни храни.Пример за 4 хранения:
Закуска: 1 млечен продукт (прясно или кисело мляко) с малко шоколад + 1 плод или плодов сок + зърнен продукт (хляб или корнфлейкс).
Обяд: зеленчуци, поднесени с месо или риба. Може да се добавят храни, съдържащи нишесте (ориз, пшеница, пюре). За десерт – кисело мляко или пресни плодове.
Следобедна закуска:зърнени продукти, плодове или кисело мляко. Можете да приготвите тост, оризов пудинг, компот. Не забравяйте чаша с вода!
Вечеря: месо или риба със зеленчуци (маруля, грах) + храни с повече скорбяла (макаронени изделия, леща, хляб) и накрая – сирене или плодове.

Как да реагирате, ако детето ви има проблеми с храненето?
Опитайте се да се придържате към еднакво меню за всички вкъщи и споделяйте храната си възможно най-често с децата. Любопитството и забавлението са заразни!
Видът, ароматът и цветът на новата храна може да изненада вашето дете. Не го принуждавайте да яде насила, но му поднасяйте храната в различни форми. Така ще го насърчавате да опитва нови храни. Начинът на приготвяне и поднасяне може значително да промени вкуса на храната. Пригответе например зеленчуков огретен със сирене.

Оставете го то да избира!
Покажете му няколко десерта: ябълка, портокал или кисело мляко.
Не забравяйте и “любимите храни” (торта, кекс, бонбони). Научете детето си да ги консумира умерено!
Може също така да вземете детето на пазар. Оставете го да си избере парче месо или плодове.
Гответе с него, защото това ще бъде добра възможност да му покажете промяната на храната преди и след готвене.
 
Движете се по малко всеки ден!
Вашето дете има нужда да си почине от училище, като това става обикновено в края на седмицата. Предложете му да кара колело, да поработите в градината или поне се разходете пеш (най-малко половин час). Не забравяйте да покажете личен пример, като използвате всяка възможност да се движите с него. И задължително го запишете на някакъв спорт!Въпреки всички Ваши усилия, детето не иска да се храни.
Какво е предложението на PEDIAKID, което ще Ви помогне?
Сироп за апетит и тонус!


Той е предназначен за злояди деца, за да стимулира апетита им и да помогне с наддаването на тегло. Съдържа екстракти от сминдух, куркума, спирулина, джинджифил, цикория и кресон.
С природен аромат на малина.
Можете да зададете своите въпроси, свързани с детското здраве и хранене, като се обърнете към специалист в консултативната ни тема. Там имате възможността и да спечелите страхотни награди!

За да разберете как да подпомогнете растежа на децата си, прочетете темата Децата трябва да се хранят добре, за да растат правилно: 1-ва част .

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 14:36 от Редактор***