Майчинството счетоводно-81

• 31 596
  • 760
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте имам въпрос.
Майчинството се изчислява от сегашният ми работодател и от парите на които ме осигурява ли имам в предвид ако сега ме осигуряват на 560лева и ще взимам 80% майчинство от тези 560 лева ли? Благодаря предварително но всеки ми казва различно и не знам всъщност как е в действителност

# 31
  • София-Младост
Здравейте имам въпрос.
Майчинството се изчислява от сегашният ми работодател и от парите на които ме осигурява ли имам в предвид ако сега ме осигуряват на 560лева и ще взимам 80% майчинство от тези 560 лева ли? Благодаря предварително но всеки ми казва различно и не знам всъщност как е в действителност
В действителност обезщетението за бременост и раждане не може да е по-малко то МРЗ, или 560 за тази година.

# 32
А от сегашният ми доход ли се смята или от доходите ми в последната 1година

# 33
Здравейте, имам следното питане. Получих фиш за работна заплата и в него фигурират 9 дни болничен, за които има изчислена база ЗО болнични, но сумата е крайно ниска и няма общо с 90% от трудовото ми възнаграждение. Идеи как се изчислява тази база? Доколкото знам се базира на период от 24 месеца преди майчинството, но как точно?
Това е само и единствено изчисление за здравните осигурителни вноски, докато вие сте в болничен.
Изобщо не касае и няма общо с обезщетението, което ще получите.
Работодателя във фиша няма как да ви изчисли база за обезщетение.
Мерси, дано да сте права, понеже аз питах днес в НОИ и оттам ми казаха, че реално работодателят изчислява базата... не знам.

# 34
  • София-Младост
А от сегашният ми доход ли се смята или от доходите ми в последната 1година
Смята се на база 24 месеца назад. Изчисляват се 90 % от среднодневно брутно, отделно среднодневно нетно и ако изчисленото обезщетение е под МРЗ, тогава получаваш МРЗ.

# 35
А кой точно може да ми изчисли колко точно трябва да взимам

# 36
  • София-Младост
НОИ изплащат обезщетението, така че те правят изчислението.
И за да не пълним темата, виж първата страница, виж и тук:
http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

# 37
В сайта на НОИ, с ПИК е достъпна такава услуга

# 38
Нои изчислява майчинството.Ако през последните 2 години си била осигуряване все на минималната заплата,ще получиш майчинство равно на мин.работна заплата или в момента е 560 лв.

# 39
Здравейте, имам следното питане. Получих фиш за работна заплата и в него фигурират 9 дни болничен, за които има изчислена база ЗО болнични, но сумата е крайно ниска и няма общо с 90% от трудовото ми възнаграждение. Идеи как се изчислява тази база? Доколкото знам се базира на период от 24 месеца преди майчинството, но как точно?
Това е само и единствено изчисление за здравните осигурителни вноски, докато вие сте в болничен.
Изобщо не касае и няма общо с обезщетението, което ще получите.
Работодателя във фиша няма как да ви изчисли база за обезщетение.
Мерси, дано да сте права, понеже аз питах днес в НОИ и оттам ми казаха, че реално работодателят изчислява базата... не знам.
Да допълня по темата, т.к. звънях в НОИ, база ЗО болнични по фиш от работодателя наистина няма общо със сумата, която се изплаща при майчинство. Ала-Бала е права.

# 40
  • Бургас
Добре де....
До 10-то число на този месец ще ми подадат документи към НОИ, ясно!
Значи излиза че началото на юли трябва да ми изплатят болничен за предходния месец?

# 41
  • София-Младост
Да, това е законов срок, до 10 работни дни от подаването на работодателя

# 42
Добре де....
Значи излиза че началото на юли трябва да ми изплатят болничен за предходния месец?
С теб сме излезли по-едно и също време в 45-дневния, значи чакаш до 10.06 работодателят ти да подаде болничния в НОИ за период 20.05-31.05 и ще получиш трансфер 10-тина дни след подаването. Останалата част, т.е. обезщетението за целия месец юни ще получиш в началото на юли - така ми казаха в НОИ днес.

# 43
  • Бургас
Добре де....
С теб сме излезли по-едно и също време в 45-дневния, значи чакаш до 10.06 работодателят ти да подаде болничния в НОИ за период 20.05-31.05 и ще получиш трансфер 10-тина дни след подаването. Останалата част, т.е. обезщетението за целия месец юни ще получиш в началото на юли - така ми казаха в НОИ днес.

И какво представлява това изплащане ако не е тайна? Смисъл като сума за тези дни или при всеки се изчислява различно? Осигуряват ме на минималната заплата.

# 44
Добре де....

И какво представлява това изплащане ако не е тайна? Смисъл като сума за тези дни или при всеки се изчислява различно? Осигуряват ме на минималната заплата.
Индивидуално е, казаха ми, че е 90% от брутното трудово възнаграждение за съответния брой работни дни. Дали е реално така, ще видим на практика.

Общи условия

Активация на акаунт