Майчинството счетоводно-81

• 31 577
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
Добре де....
До 10-то число на този месец ще ми подадат документи към НОИ, ясно!
Значи излиза че началото на юли трябва да ми изплатят болничен за предходния месец?
С теб сме излезли по-едно и също време в 45-дневния, значи чакаш до 10.06 работодателят ти да подаде болничния в НОИ за период 20.05-31.05 и ще получиш трансфер 10-тина дни след подаването. Останалата част, т.е. обезщетението за целия месец юни ще получиш в началото на юли - така ми казаха в НОИ днес.

И какво представлява това изплащане ако не е тайна? Смисъл като сума за тези дни или при всеки се изчислява различно? Осигуряват ме на минималната заплата.
Индивидуално е, казаха ми, че е 90% от брутното трудово възнаграждение за съответния брой работни дни. Дали е реално така, ще видим на практика.
Изчислява се на база 90% от осигурителния Ви доход за 18 месеца назад.Изплаща се на работен ден (около 20-22 дни за месец).

# 46
Добре де....
До 10-то число на този месец ще ми подадат документи към НОИ, ясно!
Значи излиза че началото на юли трябва да ми изплатят болничен за предходния месец?
С теб сме излезли по-едно и също време в 45-дневния, значи чакаш до 10.06 работодателят ти да подаде болничния в НОИ за период 20.05-31.05 и ще получиш трансфер 10-тина дни след подаването. Останалата част, т.е. обезщетението за целия месец юни ще получиш в началото на юли - така ми казаха в НОИ днес.

И какво представлява това изплащане ако не е тайна? Смисъл като сума за тези дни или при всеки се изчислява различно? Осигуряват ме на минималната заплата.
Индивидуално е, казаха ми, че е 90% от брутното трудово възнаграждение за съответния брой работни дни. Дали е реално така, ще видим на практика.
Изчислява се на база 90% от осигурителния Ви доход за 18 месеца назад.Изплаща се на работен ден (около 20-22 дни за месец).
На мен ми казаха, че е за 24 месеца назад, и то за брутно възнаграждение. Питах няколко пъти в НОИ. Като ми преведат сума, ще знам със сигурност.

# 47
  • София, Бургас
Здравейте, имам питане за една приятелка. Днес и съобщиха, че фирмата прекратява дейност. Тя е бременна с близнаци и е още в обикновен болничен преди първия от 45 дни. Той ще трябва да се издаде след около две седмици.Та, сега какво трябва да предприеме, за да си ползва майчинството? Има възможност да я назначат в друга фирма, за да продължи със здравните. Предполагам трябва някак да прекъсне болничния и да я назначат? Има ли такава възможнот изобщо?

# 48
  • Бургас
Докато фирмата мине през съда да закрие дейност има още много вода да изтече.....а и мисля, че нямаше как да се прекрати дейност, ако имаш хорав майчинство. Но въпреки всичко, така или иначе трябва да мине съдебно решение, за да се закрие фирмата. Колко днии остават до45дневният?

Дори и да сварят да я закрият, тя пак ще може да си го ползва, но само 1та година.

# 49
  • София-Младост
Пише от телефон и няма как да обясня, но категорично не е 90 % от брутното. Има ограничаване и до нетното възнаграждение за същия период.

# 50
Здравейте, момичета! Имам въпрос, който е свързан със сключването на граждански договор по време на майчинство. В момента тече втората година от майчинството ми, но имам възможност да започна допълнителна работа. Идеята е да бъде сключен граждански договор с втората фирма. Дали това ще бъде проблем? В смисъл дали ще се отрази на майчинството ми, тъй като за момента няма да го прекратявам? Обадих се в НОИ и проверих - от там ми казаха, че няма да има драма, но работодателят твърди, че ще има проблем. Та къде е истината?

# 51
Със сигурност няма да имаш проблем! Погледни в КСО, там пишеше - в раздела за обезщетения при майчинство...
Аз писах официално писмо до НОИ, заради втори трудов договор и ми отговориха, че мога по един да съм в майчинство, а по втория да си работя, че даже и да получавам половин обезщетение от там (изчислено пропорционално) 🙂
Здравейте, момичета! Имам въпрос, който е свързан със сключването на граждански договор по време на майчинство. В момента тече втората година от майчинството ми, но имам възможност да започна допълнителна работа. Идеята е да бъде сключен граждански договор с втората фирма. Дали това ще бъде проблем? В смисъл дали ще се отрази на майчинството ми, тъй като за момента няма да го прекратявам? Обадих се в НОИ и проверих - от там ми казаха, че няма да има драма, но работодателят твърди, че ще има проблем. Та къде е истината?

# 52
  • София-Младост
Няма проблем да се работи на граждански договор, стига да не е прикрит трудов.
Няма проблем и да се работи по трудов договор при ДРУГ работодател.

# 53
Аз също работя на граждански още от първата ми година, няма проблем.

# 54
  • Варна
Здравейте, благодаря за търпението да отговаряте на въпроси Simple Smile
Детето ми в края на април стана на 1г, а миналият месец около 20-то число ме извикаха във фирмата да подпиша документите за 2рата година. Въпросът ми е кога ще получа първият превод от 380 лв? Имам е ПИК и проверявам, но няма подготвен такъв засега. Благодаря Simple Smile

# 55
Докато фирмата мине през съда да закрие дейност има още много вода да изтече.....а и мисля, че нямаше как да се прекрати дейност, ако имаш хорав майчинство. Но въпреки всичко, така или иначе трябва да мине съдебно решение, за да се закрие фирмата. Колко днии остават до45дневният?

Дори и да сварят да я закрият, тя пак ще може да си го ползва, но само 1та година.
Собственика може да реши да прекрати дейност по всяко време. Това не минава през съда. Ако фирмата се закрива/ликвидира тогава се минава през съда. Независимо, че има майки собственика може да реши по всяко време да прекрати дейност.

# 56
  • София-Младост
Детето ми в края на април стана на 1г, а миналият месец около 20-то число ме извикаха във фирмата да подпиша документите за 2рата година. Въпросът ми е кога ще получа първият превод от 380 лв? Имам е ПИК и проверявам, но няма подготвен такъв засега. Благодаря Simple Smile
кажи някакви дати, от кога започва т.нар.втора година.

# 57
  • Бургас
Той не може да я осовоби ако е в болничен, ако прекрати дейност. Единствено ще подаде декларация за промяна на обсотятелствата към НОИ и от там ще продължат да и изплащат обезщетението. Ще трябва да мисли единствено след изтичане на 1та година майчинство, тогава някой да я назначи и да си излизе в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Успех!

# 58
  • Варна
13 май

# 59
  • София-Младост
13 май
Ще има забавяне, защото си закъсняла с документите за втората година. Крайния срок на работодателя да ги подаде към НОИ е 10.06. След това в рамките на 10 работни дни ще получиш обезщетение за май (период 13-31.05)
А след това в началото на всеки следващ месец за предходния.

Общи условия

Активация на акаунт