Майчинството счетоводно-81

• 31 602
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
Издава се в деня след изтичането със задна дата, като продължение, и на мен ми се е падало до събота, но винаги ми го издават без прекъсване

# 76
Здравейте,в застъпено майчинство съм. Току що ми издадоха болничен,но ми казаха че не трябва да имам прекъсване на болнични. В смисъл ако е до 18.05,новия да почва от 19.05. което в случая е събота и неделя. Ще имам ли проблем при изплащане на майчинсвто за второто дете след като имам прекъсване на един болничен който е до 18.05,а новия е от 20.05???
Толкова оплетено е представено всичко, че е въпрос на отгатване и налучкване.
Ще кажа само, че това че е събота и неделя не означава, че не можело да се издаде продължение на болничен от 18.05., било и в понеделник след тази дата.

В случая не е имало продължение на болничния след 18.05. новия болничен е бил първичен. Та въпроса ми е -ще изиграе ли роля това че не е бил продължен а е пуснат нов болничен при изчисляване на майчинството за второ дете при застъпено майчинство?

# 77
  • София-Младост
Ако говорим за застъпване на отпуск за отглеждане на първото дете и бременост и раждане за второто, то тогава имаш право да избереш по-добрия обезщетението за второто, да е в размера като за първото.
Т.е. няма да има изчисления.
Това, че почивни дни прекъсват болничния не е от значение, няма нови три дни за работодателя.
И последно...питаш дали болничен ще повлияе на някакво бъдещо обезщетение...пак казвам, тези обезщетение се изчисляват на някаква база назад във времето. Нито един отговарящ тук няма как да отгатне каква е тази база при всяка една от вас.

# 78
Да,прекъснах отпуск за отглеждане на дете до 2г,за да изляза в болничен за бременност и раждане. Но ме притесни това че не е бил пуснат с продължение единия ми болничен,а е пуснат като първичен и незнам дали това ще влияе на обезщетението за второто дете-понеже искам да е като за първото дете. Не искам да ми изчисляване колко ще е,а дали ще има проблем. Второто дете ще се роди когато първото ще е на 1г.и 9месеца. И трябваааа ли оттук нататък болничните ми да са без прекъсвания,т.е.с продължение?

# 79
  • София-Младост
Да,прекъснах отпуск за отглеждане на дете до 2г,за да изляза в болничен за бременност и раждане. Но ме притесни това че не е бил пуснат с продължение единия ми болничен,а е пуснат като първичен и незнам дали това ще влияе на обезщетението за второто дете-понеже искам да е като за първото дете. Не искам да ми изчисляване колко ще е,а дали ще има проблем. Второто дете ще се роди когато първото ще е на 1г.и 9месеца. И трябваааа ли оттук нататък болничните ми да са без прекъсвания,т.е.с продължение?
Започнахте ли ползване на 45 дневния болничен за второ дете?
Той ли е този, който е пуснат като първичен?
В кой етап от бремеността сте...един термин поне напишете.

# 80

# 81
  • София-Младост
Болничният за бременост и раждане винаги е първичен. И не, няма да повлияе.

Последна редакция: пт, 07 юни 2019, 09:30 от Ала-Бала

# 82
Здравейте,
На 03.07.излизам в 45-дневния болничен.Гинеколожката,която ме следи по ЗК,ще е в отпуска в този период и каза да отида на 09.07.,като щяла да напише болничния да започва от 03.07. и каза че да не се притеснявам,че по-късно ще е издаден този болничен,той така или иначе ми се полагал.Така ли е наистина?

# 83
  • София-Младост
Здравейте,
На 03.07.излизам в 45-дневния болничен.Гинеколожката,която ме следи по ЗК,ще е в отпуска в този период и каза да отида на 09.07.,като щяла да напише болничния да започва от 03.07. и каза че да не се притеснявам,че по-късно ще е издаден този болничен,той така или иначе ми се полагал.Така ли е наистина?
Така е. Той ще е с дата на издаване 09.07., но ще започва от 03.07..

# 84
Много благодаря за бързия отговор!

# 85
Имам следния въпрос: правилно ли съм разбрала, че 45-дневния болничен преди раждане трябва да се подаде електронно от рабородателя в НОИ до 10-то число на месеца? Питам, понеже проверих в системата на НОИ и моят болничен от дата 19.05, реално издаден на 27.05, все още не фигурира в системата им като входиран.

# 86
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Всички болнични се входират до 10-то число на месеца следващ месеца, на представянето им пред работодателя.Т.е. ако Вие сте го предала на работодателя през май, срокът му е 10-ти юни...което все пак е утре.

# 87
Всички болнични се входират до 10-то число на месеца следващ месеца, на представянето им пред работодателя.Т.е. ако Вие сте го предала на работодателя през май, срокът му е 10-ти юни...което все пак е утре.
Мерси за потвърждението. Притесних се, че все още не е отразен, но доколкото разбрах при неподаване на болничния от работодателя в срок, той самият търпи санкции за неподаването.

# 88
  • София
Здравейте. В болнични съм вече 3 месеца с ЛКК.  Последния лист ми е до 13.06., което е петък. Може ли събота и неделя да се прекъсне и новия да започне от 16.06. или ще има проблем?

# 89
  • София-Младост
Здравейте. В болнични съм вече 3 месеца с ЛКК.  Последния лист ми е до 13.06., което е петък. Може ли събота и неделя да се прекъсне и новия да започне от 16.06. или ще има проблем?
Не разбирам защо искаш прекъсване. По принцип събота и неделя не прекъсват...а и спокойно може да се издаде продължение в понеделник.

Общи условия

Активация на акаунт