Майчинството счетоводно-81

• 32 271
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
  • София-Младост
Здравейте, момичета! Майчинство се изчислява на база 24 месеца назад от месеца преди 45 дневния болничен или 24 месеца назад от първия болничен, който сме взели за общо заболяване?
24 месеца назад от месеца, предхождащ този на издаване на болничния. Пълни, календарни.
Без значение дали сте работили или не, дали сте били в отпуск или на работа, болничен или нещо друго.

# 256
Утре ли изплащат майчинските? Да поппитам съшо 2020та пак ли ще е 380лв майчинството за втората година ?

# 257
Утре ли изплащат майчинските? Да поппитам съшо 2020та пак ли ще е 380лв майчинството за втората година ?
Майчинството за втората година е фиксирано.Не се променя с увеличение на минималната работна заплата.

# 258
Аз съм майчинство от октомври 2018та и от октовмри 2019та вече започва втората ми година, колко пари ще взимам ?

Майчинството за втората година е фиксирано.Не се променя с увеличение на минималната работна заплата.

# 259
Е, 380 лв., нали това е написано... Ако решат да го увеличат, може да е повече.

# 260
Егати мизерията Sad
Е, 380 лв., нали това е написано... Ако решат да го увеличат, може да е повече.

# 261
Здравейте! Аз имам един малко по-различен въпрос, но все пак реших да попитам, може някой да знае Simple Smile
Бременна съм и съм с непрекъснат болничен от м. Април. Следя си бременността в гр. А, живея в гр. Б. По лична карта се водя в гр. А където се следя, защото иначе ЛКК не мпже да ми издават болнични.
Следващият болничен ще ми бъде издаден на 16.07. На 25.07 ще сключвам брак и съответно ще си сменя фамилията. На болничния обаче ще съм със старата фамилия. Няма да си сменям личната карта, защото реално трябва да я сменя веднъж заради фамилията + да оставя същия адрес заради издаването на болничните, и втори път заради смяна на адреса в друг град. Мисля директно след издавснето на последния 45 дневен болничен живот и здраве 2 октомври да си подам документи за смяна на личната карта.
Въпроса ми е как стоят нещата с НОИ. От там според мен ще се запънат, че болничния ми ще е със старата фамилия, а към дата на изплащане ще съм с нова. Дали ще им свърши работа ако отида да си извадя документ за идентичност на имената?
Изеинявам се за дъкгия пост, но такъв казус не намерих Simple Smile

# 262
След сключване на брак имаш 30 дни да подадеш заявление за издаването на нови лични документи.Трябва да уведомиш и работодател,а те ще подадат информация към НОИ.Има вероятност болничния да ти бъде върнат и да не бъде изплатен,докато не си оправиш документите.И малко инфо за ЛКК комисиите-не си длъжна да се следиш в града по лична карта.Всяка една комисия в страната може да ти издаде болничен по ЛКК.Аз се следя в Стара Загора,но си живея в Ямбол (и по лична карта съм в Ямбол) и проблеми с болничните изобщо нямам.И 45-дневния болничен не е последен.След него имаш още един от 42 дни и друг за 48 дни .Или общо 135 дни.След това вече почва майчинството.

# 263
След сключване на брак имаш 30 дни да подадеш заявление за издаването на нови лични документи.Трябва да уведомиш и работодател,а те ще подадат информация към НОИ.Има вероятност болничния да ти бъде върнат и да не бъде изплатен,докато не си оправиш документите.И малко инфо за ЛКК комисиите-не си длъжна да се следиш в града по лична карта.Всяка една комисия в страната може да ти издаде болничен по ЛКК.Аз се следя в Стара Загора,но си живея в Ямбол (и по лична карта съм в Ямбол) и проблеми с болничните изобщо нямам.И 45-дневния болничен не е последен.След него имаш още един от 42 дни и друг за 48 дни .Или общо 135 дни.След това вече почва майчинството.
а да попитам тези цели 3 месеца болнични как се смята МАЙЧИНСТВОТО? Напр. Раждам 1 юли и съм в болнични до септември..майчинство ще взимам до навършване на 1 год. На детето или 12 месеца след последния болничен

# 264
а да попитам тези цели 3 месеца болнични как се смята МАЙЧИНСТВОТО? Напр. Раждам 1 юли и съм в болнични до септември..майчинство ще взимам до навършване на 1 год. На детето или 12 месеца след последния болничен
До навършване на 1 г на детето е майчинството.След това за втората година си е фиксирано на 380 лв.

# 265
Здравейте, писах и в друга тема за болнични но не получих отговор. Публикувам въпроса си и тук
Здравейте, в болничен съм заради заплашващ аборт от 14.05. За 14 дни, след което веднага имам издаден за 30 дни. Самоусигуряващо лице съм + труд. Договор на друго място. На 4 часа. До момента нямам изплатено обезщетение. Възможно ли е забавянето да е поради факта че осигуровките за месец май са платени на 25 юни?

# 266
Здравейте, писах и в друга тема за болнични но не получих отговор. Публикувам въпроса си и тук
Здравейте, в болничен съм заради заплашващ аборт от 14.05. За 14 дни, след което веднага имам издаден за 30 дни. Самоусигуряващо лице съм + труд. Договор на друго място. На 4 часа. До момента нямам изплатено обезщетение. Възможно ли е забавянето да е поради факта че осигуровките за месец май са платени на 25 юни?
Да,докато не се платят осигуровките,не се изплащат обезщетения.Плюс това срока на счетоводството за подаване на документите в НОИ е до 10 число на месеца следващ месеца на издаване на болничния.От там имате още 10 работни дни (2седмици) през,които НОИ да Ви ги преведат.И ето,че станало края на юни.

# 267
Много благодаря, значи тази седмица ще трябва да дойдат.

# 268
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да,докато не се платят осигуровките,не се изплащат обезщетения.
Моля?!?!
Ако може нормативно признат член и закон, където го пише това?

Същото за връщането на болнични, заради сменена фамилия...

# 269
Аз не знам,затова питам. Моя счетоводител твърди че щом няма платени осигуровки не се изплащат и болнични. Ако ги получа тази седмица значи е така. Ако не ще търся друг проблем. Ще пиша как са се развили нещата

Общи условия

Активация на акаунт