Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 май 2019, 00:15 ч.

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

  • 22 284
  • 573
  •   2
Отговори

Анкета

Доволни ли сте от настоящата си работа

Опции:

# 15
  • Мнения: 18 240
С един курс инженерът ще стане сервитьор, обаче сервитьорът никога или мнооого бавно и трудно може да е инженер. Колкото по-лесно заменяем е един кадър, толкова по-ниско трябва да е платен.
Висшистите също могат да бъдат лесно заменяеми. А и колко са наистина висшисти е спорно. Щото не е само до голата диплома. Комуникирала съм със сервитьори, които са били доста по-адекватни, ерудирани и грамотни от хора, излезли из широкия свят с магистратура в ръка.

И не, един курс не прави човек сервитьор. Това, че в България се гледа на бранша като на временна заетост, е грешка и мисля, че скоро ще се промени.

Ще попитам колко маркетинг "специалисти" знаеш и колко, примерно, добри водопроводчици или хладилни техници? Точно така - много на малко. Затова и занаятите ще носят повече приход и повече свободно време от всичко друго (за ниска до средна позиция).

# 16
  • Мнения: 6 689
Тук всеки става висшист, защото всеки може да стане. Миналата година един студент се е борил за две места. В България има 50 университета, а има нужда само от 10. Още преди 20 години студенти учеха само ей така, щото да станат висшисти.

# 17
  • Мнения: 3 112
Занаятите са съвсем друго нещо и изобщо не спадат към нискоквалифицирания труд. Жалко, ако смяташ, че са такъв. Някои от тях искат много учене и никак не са леки за овладяване. Искат си поне средно специално с техническа, текстилна или друга насоченост.

Сервитьор се става с един курс, да. Както и барман, шофьор, готвач (като не отчитаме модата в момента всеки да е шеф на гурме ресторант). Това не са занаяти, а нискоквалифицирани професии.
Що се отнася до висшистите, аз написах за тези, които работят по специалността си. Естествено, че не визирам недоучили и неориентирани индивиди без стаж и с измислени дипломи. Такива има навсякъде, и при сервитьорите и шофьорите също.
Не подценявам интелекта на последните, има и природно умни хора, но това не ги прави високообразовани.

# 18
  • Мнения: 18 240
Понеже те знам от друга тема, категорично отказвам да споря с теб. То е като да спориш с грамофон. Мисли и пиши, каквото искаш, но тъй като се съмнявам, че имаш огромен опит в управление на хора и подбор на кадри за заведения за хранене, ще те посъветвам да замълчиш. Поне веднъж Peace

# 19
  • Мнения: 3 112
Аз не споря, изказвам мнение. Никого не съветвам да мълчи. Не съм толкова арогантна. Всеки има право да пише каквото реши. Независимо има ли или няма знания според потребителите.
Нито се дразня, нито нищо. Аз пък теб не те знам, участвам в много теми и не мога да помня всеки.
Какъв опит и знания имам знаят само познатите и приятелите ми в реала. Не и хората от форума.
Лека нощ!

# 20
  • Мнения: 1 585
Аз пак питам за конкретна фирма.Някой има ли впечатления за Montway?10x,guys

# 21
  • Мнения: 18 240
Ако е за диспач или чат съпорт, тц. Малко пари, голямо текучество, много нерви и тегави смени като време. Освен, ако нещо не се е променило драстично последните 2 години (откакто моята приятелка се махна), но се съмнявам.

# 22
  • Мнения: 1 585
Точно за съпорт...уж сменили мениджъра, ама като цяло чувам, че мн грубо се държат с тях..10х за инфото

# 23
  • Мнения: 18 240
Възможно е да има промени. Те тогава щяха да правят офис за кол центъра на отделен етаж, не знам докъде са го докарали.

# 24
  • София
  • Мнения: 182
Да си истински шофьор не е само да можеш да караш
Занаятите са съвсем друго нещо и изобщо не спадат към нискоквалифицирания труд. Жалко, ако смяташ, че са такъв. Някои от тях искат много учене и никак не са леки за овладяване. Искат си поне средно специално с техническа, текстилна или друга насоченост.

Сервитьор се става с един курс, да. Както и барман, шофьор, готвач (като не отчитаме модата в момента всеки да е шеф на гурме ресторант). Това не са занаяти, а нискоквалифицирани професии.
Що се отнася до висшистите, аз написах за тези, които работят по специалността си. Естествено, че не визирам недоучили и неориентирани индивиди без стаж и с измислени дипломи. Такива има навсякъде, и при сервитьорите и шофьорите също.
Не подценявам интелекта на последните, има и природно умни хора, но това не ги прави високообразовани.

# 25
  • Мнения: 31 467
Не мисля, че трябва да се сравняват различните по тежест, сложност и натоварване труд.
Аз не бих могла да карам 1000 км на ден и не съм против един шофьор в международни превози да взема 3000 лв.
Нито пък ще се наема да обслужвам някое супер оборотно заведение. Не става с курс. Иска се добра ориентация, добра памет, много добра сръчност. И работа с пари, което не е за всеки. Плюс пияни и недоволни клиенти. Ми никога аз няма да се хвана и не завиждам на сервитьорите за високите заплати.

# 26
  • Абсурдистан
  • Мнения: 13 275
Ама разбира се, че не трябва да се сравняват.
Сервитьор се става с един курс, да, но се доказва с практика, опит и стаж. Не е достатъчен само един курс и вече си най-добрия в професията. Не от всеки става сервитьор, както и шофьор, добър шофьор.
Та нискоквалифицирани, но са дефицитни и има голямо търсене. Особено за шофьори. Сега със стартирането на сезона по морето и за сервитьори.

# 27
  • Габрово
  • Мнения: 2 561
То за всяка професия е така, ученето колкото се изисква не гарантира че човекът ще е добър в нея, дори и да има всички теоретични познания. Не всеки е подходящ за всяка професия, било то сервитьор, шофьор, инженер, лекар, мениджър, продавач, строител, фризьор... а ако се намеси и работа с хора, съвсем се променят нещата.

# 28
  • Мнения: 699
И за мен най-важно е как си вършиш работата. Има достатъчно примери за некадърни във всяка сфера. Нито диплома, нито стаж те правят добър специалист.

# 29
  • София
  • Мнения: 8 552
Аз не съм против сервитьорът да взима повече.
А аз съм крайно против освен в случай, че не премахант висшето образование. Интелектуалният труд е много по- амортизиращ и много по- ценен. Без сервитьори може, без инженери- не, щото иначе щяхме още да си горим мамути на пръчки. Без сервитьори.
Само тук, в България, може да се води такава дискусия дали е окей лекар да получава, колкото плочкаджия.
И не съществуват само "висшисти, дето нищо не разбират" и "самородни гении, които едвам са изкарали средното". Има си и други категории, които са достатъчно срещани.

Общи условия

Активация на акаунт