Етажната собственост - такава, каквато си я направим

• 37 722
  • 836
  •   1
Отговори
# 480
Както казах - може! Стига да има нужния кворум. То закони се сменят и прегласуват, вие решенията на ОС искате да са вечни?! Асо не е прегласувано подписвайте договор при наличие на протокол и нужни проценти, а после фирмата се сменя касто писах сямо при неспазване на задълженията и т.н. по ЗУЕС.

# 481
Както казах - може! Стига да има нужния кворум. То закони се сменят и прегласуват, вие решенията на ОС искате да са вечни?! Асо не е прегласувано подписвайте договор при наличие на протокол и нужни проценти, а после фирмата се сменя касто писах сямо при неспазване на задълженията и т.н. по ЗУЕС.
Да, принципно е така,но е странно едни хора да правят спънки,   като естествено пък за тяхните ремонти не искат решенията да се прегласуват Sad

# 482
  • На изток от Ада
ЗДРавейте, дали приеха новия закон според който живееш не живееш пкащаш пълна такса ?

# 483
Каква такса по-точно?

Фонд ремонт и сега си е така. И винаги си е бил така - живееш не живееш..плащаш.

Такса управление на общи части ли имаш предвид?

# 484
  • На изток от Ада
Да, за такса управление на общи части.

# 485
Такса управление на общи части се намалява само след писмено заявление до домоуправителя при продължително отсъствие.
Общото събрание може да приема решение за опрощаване на финансови задължения - евентуално може да освободи от такса при добра воля.

# 486
Здравейте. Извинявайте, ако този въпрос е задаван вече, но ме интересува дали може ОС да приеме правилник за шума, който да е по-ограничаващ от разпоредбите на общината и валиден ли ще е той? Притеснява ме, че в новата кооперация, по-голямата част от собствениците направиха довършителните работи при действащите разпоредби и сега има разисквания бъдещия правилник да е с доста намалени часове, а и дни разрешени за шум.

# 487
Обичайните часове за ремонтни и шумни дейности са по принцип след 08:00ч. сутрин (за почивни дни дори след 08:30 или 09:00ч.), след това пауза между 14:00 и 16:00ч., вечер да речем до 20:00ч. (по принцип 22:00ч.). Като за всякакви извънредни шумни дейности съответния собственик има ангажимент да постави съобщение кой ден и за колко време ще се извършват.
Трябва да се съобразите с наредбата на Общината.

# 488
За шум в почивни дни трябва съгласие на съседите. Не виждам опция нито в наредбата, нито в ЗУЕС да се приемат по-рестрктивни мерки. Ако все пак искате, може просто на добра воля да се съберете и да решите.

# 489
Аз не разбрах..съседите какво точно искат - да не се вдига никакъв шум ли?

Иначе принцип в правото е че всичко, което не е забранено, е разрешено. Та извън забраните, уредени нормативно, можете да си уговорите нещо различно...

Например по наредбите да обществения ред е забранено да се вдига шум над опр.децибели от 14 до 16 и през нощта. Това не може да го пипате. Но може да речем да удължите тези часове за вашата си ЕС...

Така си разсъждавам.

# 490
Благодаря на всички за отговорите. Съседите искат вътрешния правилник за шума в кооперацията да е по-строг. Не са конкретизирали относно часовете, но някои от тях изглеждат доста нахъсени. Лично аз ще спазвам наредбите на общината, когато му дойде времето и за моя ремонт, но не ми се иска да влизам в излишни пререкания.

# 491
Здравейте,  утре е така чаканото ОС на входа. Преди време бях писала,  че нямаме никакви документи, дори домове книга.. написала съм покана с 17 точки, за лепила съм преди 7 дни. . Сега да видим какво ще излезе. . За взема не на решения на общото събрание,  ако няма кворум, чакаме 1 час , ако не на следващия ден.. Само че така се случи, че мен на следващия ден няма да ме има и сега съм направо в потрес,  дали ще се съберем...
Ако не успеем, какво да правя.?
И друго,  след като в ЗУЕС пише,  че следва да има фонд Ремонт,  възможно ли е на ОС да решим,  това да са примерно 20% от събраните през месеца пари.?  Уместно ли е въобще да вземеми подобно решение.. 8 етажа с по 3 апартамента е входа,  като  идеалните части са различни .. смисъл апартаменти те един  над друг с с равна площ. ..

Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 23:52 от Gallaa

# 492
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
почетете, подгответе се и не тръгвайте на събрание като младоженец без...

кворум, но не на бройки апартаменти, а на база идеалните части.

не можете да решите да отделяте 20% от събраните за месеца суми, защото месечните разходи се събират на база брой живущи, а фонд ремонт - на база идеални части.

т.е. може. но всякакви решения, в разрез със закона могат да бъдат оспорвани и тогава закона няма да е на ваша страна.
Скрит текст:
нищо лично
Скрит текст:
и един правописен речник за 1-4 клас си вземете

# 493
И разпечатан ЗУЕС...или на телефона....да зачитате ако има въпроси...😊

# 494
Здравейте! Разчитам на вашата помощ защото аз съм в лек шок.Ситуацията е следната..
От началото на този месец сме в нова квартира с детето.Тази вечер идва домоуправителката да ни регистрира.И така между другото ми спомена, че трябвало да плащам по-висока такса за асансьор защото идвали повече хора вкъщи.
Отговорих, че ще коментирам това с касиерката и оттогава се опитвам да проумея на какво точно основание може да се случи това.Има ли изобщо такова? Тези дни очаквам и самата касиерка да дойде за месечната такса и направо не знам как да подходя.От хазяйката знам, че във входа са повече стари и самотни хора и парите не им стигат особено за входа.Самата касиерка ми се хвали как ходели в общината като имат забележки към някой във входа.
Моля да ме посъветвате Sad

Общи условия

Активация на акаунт