Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 56

• 45 229
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
Тинтири, стискай зъби мила. Още мъничко и ще мине. Аз съм четвърти ден след бялата и сякаш я понасям малко по-добре от предходните две .  Този път  разтройството не ме подмина , но беше за кратко.Имам болки , но не силни по костите ли, по мускулите ли и аз не мога да преценя точно. Очите ми обаче ще ме подлудят. И двете постоянно трептят. Сякаш имам тикове. Питам мъжът ми вижда ли се , а той ми казва , че само аз си го усещам това подскачане. Гърлото почва леко да ме дразни. Дано не е като миналия път, че едвам преглъщах. Косата лекинко капе. Аз нямам променен вкус в устата и апетит колкото щеш при мен. Но започнат ли афтите, сладоледът е спасението.

# 331
  • Варна
aalko, при теб не е ли ин ситу, откъде са тези разсейки в лимфните?

Аз съм в чудене за лъчетерапията, дали да си я "търся". Защото всички се колебаеха, в крайна сметка не ми назначиха (с мастектомия съм, но с многоточков рак) и сега не знам да се натискам ли за лъче. А и онколожката нещо спомена, че май херцептинът не може да се почне заедно с лъчето, знаете ли нещо за това?

# 332

Аз съм в чудене за лъчетерапията, дали да си я "търся". Защото всички се колебаеха, в крайна сметка не ми назначиха (с мастектомия съм, но с многоточков рак) и сега не знам да се натискам ли за лъче. А и онколожката нещо спомена, че май херцептинът не може да се почне заедно с лъчето, знаете ли нещо за това?
  Херцептинът се почва успоредно с бялата химия.  При мен лъчето беше преди химията. Моя позната в момента е на лъче и херцептин едновременно.

# 333
  • Варна
Благодаря, kacha!

# 334
  • Варна
daffodil,ин ситу с малък участък на инвазивен е.

# 335
  • София /Абсурдистан

Аз съм и на Херцептин, и на лъче, може. Всъщност вчера вече приключих с лъчето. В твоя случай хич и не се колебай за лъчето, отиди и питай да ти го назначат.

# 336
  • Варна
Пак през комисията ли става?

# 337
  • София /Абсурдистан
На мен комисията беше назначила преглед при лъчетерапевт, но може и да отидеш свободно при такъв и да говорите. И после системата те поема.

# 338
  • В царството на игрите:)
Ако според теста се окаже процентно под 5 вероятността от рецидив,няма смисъл от химио терапия.Затова попитах за мнения.
Ако ти кажем да откажеш химията по - добре ли ще се чувстваш. Тук има всякакви случаи и с химия и без химия, но само веднъж имахме случай на 33 годишно момиче без химия. Тя беше обачи с KI67 - 9 %, без засегнати ЛВ и 1 стадий. При засегнати ЛВ, обаче се прави химия независимо от другите резултати. Ако си и с положителен хер въобще нямаш място за чудене. Разбира се, че можеш и да я откажеш, но тук май няма никой да ти даде този съвет. По отношение на генетичния тест напоследък имам един много красноречив случай. Две жени с РМЖ. Едната има две дъщери, а другата една. И на трите момичета правят генетичен тест за риск от развитие на болестта. Двете сестри излизат с положителен тест, а братовчедка им с отрицателен. Три години по -късно от РМЖ умира точно тази братовчедка с отрицателния тест. Другите две момичета са с профилактична мастектомия на гърдите, но са имат деца и са живи и здрави. До тук с тези тестове и с техните прогнози. Лечение му е майката и залагане на сигурно, доколкото това е възможно.
Мидко, радвам се, че писа.
Аз съм без лъчетерапия, но не знам дали съм била с многоточков рак. Какво означава това?
Бъдете здрави и се радвайте на разлудялото се лято независимо от всичко Simple Smile

# 339
То и тези генетически тестове зависи, кой прави, колко разбира...и те би трябвало да се проверяват, за да разчиташ на тях 100%. Те колко верен е теста, milmich. Aalko, какъв ще да е рак, щом са засегнати лимфните възли, трябва химиотерапия. И ми харесва, как са написали в темата открито, че то и да направиш химиотерапия и пак се притесняваш да не се получи рецидив, а кам ли без нея. И аз съм имала инванзивен, но много малък 1 см на 0, 7 см. Нямало е заразени възли. Лечението се забравя с времето. С малък карцином гърдата няма да махнат. Така че стискаш зъби и минаваш всичко, което трябва.

Последна редакция: сб, 15 юни 2019, 21:29 от emma1_

# 340
  • Варна

Аз съм без лъчетерапия, но не знам дали съм била с многоточков рак. Какво означава това?

Няколко малки туморчета в същата гърда, а не един единствен.

# 341
  • София /Абсурдистан
Изобщо няма какво да се чудиш, това е много опасно,  правиш си химия и я изтърпяваш. Как така онколозите не са ти казали същото?

# 342
  • София
Здравейте, момичета и момче! Понеже гледам, че химията сте подхванали, та да мина да ви кажа, че последният доцетаксел ми мина, сиреч май свърших с химията....Не мога да гръмна шампанското, още повече, че в понеделник съм на скенер и ми се е свила душичката. От друга страна ми е едно такова неспокойно, несигурно. За протокола пак да си повторя за новите момичета - на 36 съм, карциномът ми е тройно негативен, g 2-3, не съм с махната гърда и нямам засегнати лимфни възли. По спомен Ки-то ми е към 36 процента, а пък и генетичният тест за BRCA1 излезе положителен. Нито за миг не се замислих дали да правя химиотерапия, нито за миг. Ето, мина. Сега лъче предстои. Ако ми кажат, че и друго трябва да направя, ще го направя, имам две деца и не ми се струва редно да експериментирам, а и нямам кураж за такива работи. Да, нямам коса, да, ноктите ми почват да се отлепят ( в тоя ред на мисли моля препатилите за съвет), да, чакам да ме удари бързия влак всеки момент, но, няма как, това е положението. Аз повече се тревожа от факта, че съм си с двете гърди и чифт яйчници. Искам да кажа да тези, които сега започват с химиотерапията: знам, че не ви се вярва, но минава бързо, носи си ефектите, но и те отшумяват. За тези, които още се колебаят - решението е лично, дали е правилно или не, времето ще покаже.

# 343
Angel5, дано да не си заспала и да прочетеш. Скенер няма какво да покаже та да ти се свива душичката.... Много лечение си минала при положение, че и гърдата е запазена /значи бил малък карцином/, и възлите са чисти....Няма какво да ти намерят.... Дъщерята ми е на 33 г. Момичето е много симпатично, но много й са се събрали болестите. То по едното тичаме по лекари, ту друго налови. В сряда ТЕЛК й е дал втора група нетрудоспособност. Имала до скоро и фиброаденом на гърдата., но за чудо се е махнал. Та като чета за DZ,, angel5, в акъла ми родителите ви ....

# 344
  • София
Angel5, дано да не си заспала и да прочетеш. Скенер няма какво да покаже та да ти се свива душичката.... Много лечение си минала при положение, че и гърдата е запазена /значи бил малък карцином/, и възлите са чисти....Няма какво да ти намерят.... Дъщерята ми е на 33 г. Момичето е много симпатично, но много й са се събрали болестите. То по едното тичаме по лекари, ту друго налови. В сряда ТЕЛК й е дал втора група нетрудоспособност. Имала до скоро и фиброаденом на гърдата., но за чудо се е махнал. Та като чета за DZ,, angel5, в акъла ми родителите ви ....

А съвсем ще ми разбереш ситуацията, като ти кажа, че мама мина през рак на яйчниците  преди три години ( пу, пу, мина, да ми е жива и здрава дъълги години). Честно казано повече ме беше страх за нея и за тате как ще понесат за моята диагноза, отколкото за мен самата. Знам, че имаш не добро отношение към лекарите и знам, че вероятно мнооого ти е писнало от ходене по болници, но не спирайте с профилактиките. Аз също имам махнат фиброаденом преди 18 години от другата гърда.

Общи условия

Активация на акаунт