Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 56

• 44 217
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Колко време след химия не може слънце, завинаги ли?
Колко време след химия не може слънце, завинаги ли?
 В момента съм на химия и да ти кажа хич и не се пазя от слънцето. Е, на плаж не си позволявам да ходя, но свободно си кръстосвам улиците и в най-голямата жега. Не съм се зачервявала , направо си имам лек тен на къси гащи и тениска. Май си зависи от кожата.
Не е проблемът, че може да се зачервиш или изгориш. За лъчето е ясно - радиация и т.н. А химиотерапията въздействала на бързоделящите се клетки в тялото, каквито са тези на туморите и на кожата. Затова излагането на слънце е опасно за рак на кожата. Не знам колко е вярно, четох в нета https://www.google.com/search?client=tablet-android-lenovo&e … 0i203.94w8e4w8Y04
и се пазя колкото мога, без да се лишавам съвсем от удоволствието в морето или басейна. И взимам като се сетя вит. Д - 10- на капки седмично.
Lamanche - да, след ТЕЛК-а си пенсионер с право на работа. Някои работодатели се отнасят кофти към такива като нас, аз лично нямам проблем.

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 23:59 от Анонимен

# 466
"Нещо не си доразбрала, една жена, т.е. две жени нещо казали, чула и недоразбрала и си съчиняваш свободно съчинение."

Не се смятам тънкообидчива, но подобно изказване е в разрез с добрия тон.
Доколко е голямо обществото ни е крайно маловажна тема.
И да смятам че във форума не бива да има лични нападки.
Това че не аз съм обидена, не ми пречи да защитавам справедливостта.
За протокола и мен са обиждали и пък и "съветвали " да не пиша в този форум.
Спирит ли не е съгласна, че във форума се нарушава добрия тон...? Лично аз няколко пъти бях нападана дори национално, за бъркане на глаголите, тя самата ме наричала чукча....И като си спомня, как са ме отстранявали от форума, че виждате ли никой тук не ме иска, ще ме издъвчи и изплюе.....Грозно е..Не е хубаво никак. А това, че  да не се дават тук съвети, да не се помагаме с информацията -  грозно е. Пита жената, какво може да е то, а й отговарят да пита лекарите...А форум закакво е. Нали питаме, кой е патил, да напише, да спести излишно бутане....Една жена горе е писала, че след тези химиотерапии и мозъчната дейност сякаш не ни е наред.... Виждам и аз нещо такова....Няма тези нападки в други теми... Хората са много дорожелателни....Но не сме по желание в точно в тази тема.....Злобна работа е , Леди много помага на всеки, много внимателна, интелигентна...Момиченцето DZ и то се старае и някои други. Обичам ви...Но все плача....в този форум.... Както е казал Моканин в "По жиците": "Колко мъка e по този свят".

# 467
  • Plovdiv
Емма, ако за някои звучиш песимистично, критично и черногледо, на мен си ми супер симпатична. Толкова се радвам на постовете ти Heart Eyes Веселиш ме много! Уважавам те, защото казваш това, което мислиш, без да се притесняваш.
Относно българския - говориш го много добре. Проблемчето с преизказното наклонение на глаголите, вместо минало време, си твоя “запазена марка”. Българският е много труден език, а ти го владееш перфектно. Само, защото някой е носител на език и по усет строи правилно изреченията, няма право да критикува тебе. Много малко българи са наясно с граматиката.
Та накратко исках да кажа, Емма, не си тръгвай от темата. Би ми липсвала много Heart

# 468
, след ТЕЛК пенсионер ли ще съм вече?
След като ти издадат телка отиваш в пенсионното и подаваш документи там. След това си пенсионер по болест.
Но каза ,че работата ти е свързана с химия или бъркам.  Имаи в предвид , че отзад на моя телк пише , че ми е забранено да работя работа свързана с тежък труд и химична среда или нщо такова беше.

# 469
  • Варна
Та накратко исках да кажа, Емма, не си тръгвай от темата. Би ми липсвала много Heart

Как така ще си тръгва!? Няма да я оставим. Та не е песимистична, просто в яда си и поредното за нея разочарование беше започнала много по лекарите да плюе, а ние дефакто от тях сме зависими, тежка е мисълта, че човек в чийто ръце си поверил живота си, не е човек дефакто, а търговец. Обаче разбра, че наистина не всички са черни. И се надявам повече на такива кожодери да не попада. Емма, в тази връзка не те подтиквам да го правиш, решението си е твое, но се чудя дали да не смениш ЛЛ. Той не лекува, той не е тесен специалист, но много неща от него зависят, той и направленията дава, и протоколите за ТЕЛК, и насочва къде при кой специалист да отидеш, координати, адреси, дори телефони може да ти даде. Като те чета през какво лутане насам-натам си минала, особено покрай дъщеричка някак си ми се изгради представата, че тоя вашият ЛЛ само кръвно мери, пулс мери, вдига рамене "ми де да го знам кво е" и ви пуска сами да се оправяте. Леко безодговорно сякаш отношение.

А това за чукча... прекалено лично си го приела. Не съм казвала "Емма, ти си чукча", казах, че с един твой коментар такава реакция показа "Мързи ме да ти чета постовете, ама пък въпреки това ще ти драсна нещо". Такова нещо бих казала и на германец, и на българин, и на американец, на абсолютно всеки ако ми троснат, че не щат да ме четат, ама въпреки това ми отговарят. Simple Smile И идва от един виц, който илюстрира такъв вид държание, просто във вица неизвестен чукча е героя.

За българския дано пак не си ме разбрала погрешно. Не искам сама да се самонаграждавам, но аз бях от първите, които усетиха, че има езикова бариера и го написах и това въобще не беше обида, ще е жалко ако така си го приела, а беше по-скоро апел към всички търпимост да проявят и да не те коригират постоянно. Ето го и въпросния ми коментар, изрових го:
https://bg-mam.ma/p/1055512/37578363
Българският си ти е на отлично ниво за човек, който не е раждан тук. От теб никой не очаква да си Вазов. Има много по-неграмотни българи, лелееееее сред гимназистите пък какви ги има, които в момента им е заложен езика в учебната програма и учебници имат, и домашни им се дават, при които вече оправдания от рода "позабравил съм го" са недопустими и въпреки това като ги зачетеш... тотал щета...

# 470
  • София
DZ, благодаря за отговора. Правилно си спомняш, работата ми е свързана с химия. Предполагах, че ТЕЛК ще препоръча щадящ режим по отношение на химичния фактор. Въпросът ми е дали ще мога да си доизкарам годините за пенсия по възраст, защото имам още 8. А също и като се разболея, чух че нямам право на болнични. Аз преди тоя рак за 3 години по справката съм вземала само 1 ден, оказа се, но сега вече не съм същата. Иначе няма да ме изгонят от работа, защото не е при частник и законите се спазват стриктно.
Благодаря на Фри за инфото, относно пазенето от слънце. Точно така е с химията - действа на кожата и пазенето е важно. Кожата става много суха и чувствителна.
Ема, съпругът ми е от бившите СССР републики, също като теб говори и пише, но това не му пречи на живота и работата, дори привнася очарование. Гледай здравето и се опитвай да поддържаш оптимизъм, въпреки трудностите!

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 13:23 от Lamanche

# 471
  • София
Lamanche, на моя ТЕЛК пише препоръка "работа без физическо и психическо напрежение" (друг е въпросът дали е възможно да се спази Blush).
И аз съм химик (и винаги съм била) и 19 години след лечението продължавам да работя професията си.
Най- вероятно като се явяваш на ТЕЛК ще ти искат производствена характеристика.
Зависи и в каква сфера на химията работиш.

Скрит текст:
Когато ме диагностицираха тъкмо бях спечелила конкурс за химик  по очистка на водата в АЕЦ Козлодуй. Това ми отне една година ежемесечно пътуване София- Козлодуй, интервюта, проучване и т.н.
И докторът каза НЕ...

Обикновено първият ТЕЛК е със срок за 1или 2 години и е около 80% след лъче- и химиотерапия. След това намаляват процента нетрудоспособност.

# 472
Lamanche имаш право на болнични, споко. Има някои дребни ограничения, но не ги мисли.

# 473
  • София
AniHr, работата ми е химични анализи, инструментални методи. Има химичен фактор, а преди доста не се пазехме. Уж знаем, ама нали "нищо ни няма". Е, накрая ни има. Имаме и други болни от рак, има и починали от рак през годините
 Младостта понякога създава усещане за сила, издръжливост, чувството, че винаги ще е така, а лошото се случва на другите. Сега много рядко млади хора идват да работят химия. Прави са!

# 474
  • България, Велико Търново
Здравейте и от мен! От бая време не съм писала.   Една приятелка има готин лаф "Щом не се обаждам, значи съм добре!" Та и аз така 😊

Приятна почивка на всички плажуващи момичета!
Леки терапии на всички, които провеждат такива!

Да се похваля, взех си перуката от Магама. Имам забележки, но ще ги коригирам. Като цяло положението е добре. Много емоционално ми беше когато трябваше да звънна на всички дарители. Оказа се, че някои са дарили коса преди 3 години. Всички много се зарадваха, че са помогнали по този начин, разбира се😊
Минах преглед и при д-р Николай Недев. Според него няма нужда от лъчетерапия. Дори каза да обмисля въпроса със спирането на яйчниците т.е. Золадекса. Сега се чудя при какъв специалист да ходя: гинеколог ли, онколог ли? Имам още химии, така че уж има време.
Във вторник ми е 3тата червена, и до тогава трябва да се видя с местния лъчетерапевт, за да чуя и неговото мнение. Иначе по план след червената имам 25 лъчета. И 3 бели химии  най-накрая.
Толкова от мен засега 😊 Крийте се по сенките и се наслаждавайте на лятото😎 Поздрави!

# 475
  • SHOOT ME 10 $
Емма, дано не съм разбрал добре...
Ти по свой начин придаваш цвят на темата. Ако е въпроса аз също съм имал леки разминавания в мненията  с теб, но като мъж кратко ще те призова - остани! Ще липсваш. На мен също!
Тук сме да се подкрепяме, не да се конфронтираме.

# 476
Добро утро Мидко, добро утро момичета!

Люба, аз не ти отговорих на поста от преди няколко дена за сланините, но не съм пропуснала да го прочета и отбележа любезното ти предложение за донорство😅 Имам, имам колко щеш за малки балкони, ама ако рекът да ми ги увеличат ще се обаждам🤣

Пропускам ли някой, че паметта ми е като на баба ми след инсулта🤣

Аз тази нощ помислих, че това е края, но не заради химиите директно. Нали съм в края на терапията (14 издържани и 2 предстоящи) и организма явно се е изтощил, а аз правих парти с гаджето в петък ноща, вчера пак не спах много и се влачих полуприпаднала в нас и през ноща станах да пия вода, пих много, легнах и ме заболя веднага стомах, станах и отидох до тоалетна, болки, разстройство и от болките някак ми се зави свят, изтръпнаха ми крайници и глава, обля ме студрна пот и тръгнах да припадам, но този път успях да се оправя и да стана от тоалетната, успях да стигна до дивана и зачаках да ме тръшне нещо, но ми се поразмина. Тогава успях да събудя гаджето и той постоя с мен докато видях, че явно няма да се мре и си легнахме. Това ми се случи мин.лято в едни жеги и припаднах в ресторант както си ядехме, вдигнаха ме с линейка и не установиха никакви аномалии. Имах ниско кръвно и може би бях обезводнена. Вчера след среднощното ни джиджи-биджи ме болеше глава и най-странното, което ме притеснява всъщност е това, че имах налягане, а по-късно и болка в ушите. Сега май пак имам леко налягане, но не като вчера силно. Кръвното за куриоз точно вчера и днес е идеално. Някой да има идея какво ми става? Аз ще кажа в болницата, но сега не ми се ходи. Откакто вземам антидепресанти усещам натиск в зоната на сърцето и ме притеснява. Ще го направя още в сряда на въпрос, но факт е и че имам 3 химии откакто вземам антидепресанти, а те наистина омаламощват с натрупване. Изнемощявам все повече с времето.....та се чудя кое отклонение от какво е вече. Идеи?

# 477
  • София /Абсурдистан
Здравейте всички! Аз накрая вече се бях адаптирала към химиите и гадният Доцетаксел и даже не ми ставаше зле, само умора и силна жажда усещах.
Стиснете ми едни палци за вторник, че съм на вливка с Херцептин и с това високо кръвно в жегите не знам как ще издържа, а в сряда, когато ми е най- зле, ще водя и баща ми при ревматолог, мен също ще ме прегледат, че положението със ставите стана хептен зле. Неговите резултати от скенера излязоха, има увеличени лимфни възли под мишниците, което не е добре. Трябва да се направи и пет скенер на новата апаратура, като в Турция, но има доплащане след каса 1400 лв, защото касата не го поема изцяло. Утре ще ходя да му взема епикризата и да говоря с онколожката, да видим какво ще следва при него. Много съм притеснена.

# 478
  • Варна
И аз да кажа какво се случва-предната седмица пратих хистологичните материали за теста в Трансхеликс и ми се обадиха да кажат,че блакчетата от втората операция не били мои...Пълен хаус,звъннах в патологията на Св. Марина и от там твърдят,че моите били при тях,а не са ми давали на друг пациент.Аз в бързината не погледнах какво точно слагат,защото ги обединиха с материалите от първата операция.Утре отивам да си ги взема и изпратя в София.Апропо да попитам,ако и теста докаже необходимостта от химио терапия,може ли да се мине първо лъчето?Усмихнат уикенд на всички от мен!

# 479
Апропо да попитам,ако и теста докаже необходимостта от химио терапия,може ли да се мине първо лъчето?Усмихнат уикенд на всички от мен!
[/quote]  Може! Аз първо бях на лъче, после на химията.Обаче не защото аз поисках така, а така се стекоха нещата. След операцията ми казаха , че няма да имам химия, но после се оказа , че Хера ми бил граничен, та трябваше повторно изследване. Почнах лъчето и в това време излязоха и резултатите.  Положителен се оказа и се наложи и химия да мина.

Общи условия

Активация на акаунт