Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 56

• 45 273
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
  • София /Абсурдистан
Е то дали е плъзнало някъде или навсякъде се вижда на пет скенера веднага. При мен имаше проблеми и химията изчисти всичко, така че при такава диагноза не е излишна хич. В болницата се запознах с много и различни жени, на всички, на които им е била спестена химия, след някое време им се е наложилио да я правят. Само една познавам, при която е хванато съвсем, съвсем в началото, било е капсулирано и мина само с лъче и вече повече от 15г си е ОК, без изненади.
Аз днес съм почти добре след кортикостероидните инжекции и на обяд отивам да ме облъчват и после да водя баща ми. Изследванията му се влошиха изведнъж, има тежка анемия и маркера хвръкна нагоре от 70 на 185. Ще се побъркам вече. В 1.30 сме при онколожката и отделно ще върви при уролог онколог в София мед допълнително, че ме притеснява и той. Сега ми е влязла в главата тревога дали ще издържи лъчето.

# 151
  • Варна
Лейди, понеже знам, че имаш в най-близкото си обкръжение медицински образовано лице, ще си позволя да понахалствам и чрез теб да задам няколко въпроса:
1 - Колко често в годината може да ни се прави ПЕТ скенер?
2 - Защо на млади жени отказват мамография?
3 - Колко често може да ни се прави ЯМР?
4 - Колко често може да ни сканират с напомпан във вените изотоп?
5 - Колко често може с ренген да ни снимат?
6 - ...

Нали се сещате, че сами по себе си тези най-"модерни" методи си влачат и те техните си странични ефекти... или пък ако си въобразявам и наистина не носят последици да попитам аз що ни ги спестяват и защо само, когато е наложително се отпускат.... в крайна сметка като теглим чертата всичките, които ни лекуват и ако основна цел имат касата да източват, то под път и над път ще се раздават направления... даже няма да чакат да си поискаш такова, а директно в ръцете ще ти го връчат, както на мен ваучери за храна работодателя ми подтиква и ни обяснения търси, ни отчет, ни нищо... един подпис само, че съм ги получила...

# 152
  • София /Абсурдистан
Спиритче, колкото често трябва, толкова. Бавят защото има много чакащи, а изследването е скъпо и апаратите в София поне, са само 2. Идват и хора от цялата страна и стават големи опашки. Важно е и кой ще ти разчете изследването. Много важно е и кой ти е лекарят и привърженик на каква школа е, дали продължава да се обучава, да чете, да се развива и да е отворен към новите методи.
За ПЕТ скенера ако няма проблеми, но 2 пъти годишно обикновено го назначават отначало, после по веднъж, това е за диспансерните за контрол. Ако си с активно лечение, когато има нужда го назначават, време не се гледа. Същото и с ЯМР и с другите скенери. Но ако има, в Сити хич и не чакат, назначават, за да видят как върви процеса и да не се изпусне нещо, да се хване на време. Аз до сега поне странични явления баш от тези изследвания не съм видяла някой да има проблеми. Проблеми се влачат от химиите и лъчето.  На мен ми казаха веднъж да отпочина 2 месеца, преди да назначат ново изследване, но ако има риск от нов процес, това не се гледа, веднага назначават. Същото е и с рентгена, но за нашата диагноза той не се налага.
Сега за младите жени защо не им правят мамография, довечера ще питам половинът, аз не знам. Но пък аз мисля, че на ехото се вижда по-добре. При мен на мамографа се виждаха само 2 бели петна, съединени на 8-ца, така изглеждаше туморът, беше 3 см, а на ехото се видяха и възлите, и под гръдния мускул, и тумора как изглежда подробно, всичко. Така че, аз мисля, че е същото и на ехография да се ходи. Но при добър специалист де. От горчив личен опит - 2 пъти годишно прегледи при мамолог онколог и при гинеколог онколог. Не чакайте тъпата каса да отпусне направление, за мамограф дава веднъж на 2г, аз ако съм чакала, до сега да ме няма. При мен се разви до 2 стадий само за 2-3 месеца. Но пък зо ехото  джипито ще даде талон за образно изследване ехография и когато го поискате, то е същото и ще ви видят на ехографа. Само трябва да и кажете, че го искате за гърди, че те си имат там някакви кодове.

# 153
  • SHOOT ME 10 $
Здравейте!
Вече ми предписаха регулярна терапия с морфин !! Това обяснява подробностите на ситуацията. Но един ден, като се оправя, ще си направя труда да ги навестя всички, които сега ме разглеждат като експонат, вкл и доктори, ще им дам възможност да се убедят, че когато човек иска да живее, и докторите не могат да му попречат.

# 154
Здравейте борбени момичета, пиша за първи път, но Ви чета отдавна. Спазвам поговорката не питай старило, а питай патило и по този повод имам един въпрос към Вас - с РМЖ в начален стадий съм, имах операция и лъчелечение, ползвала съм 4 месеца болнични, неискам да ползвам повече, но искам да подам документи за инвалидна пенсия, та въпроса ми е как трябва да процедирам в случая.

# 155
Мите , това което пишеш ми къса сърцето.....

Деница, от кой град си ?
Мога да ти напиша стъпките във Варна , но има разлика с тези от София....

# 156
DZ, благодаря ти, не съм софиянка и твоите напътствия ще ми свършат чудесна работа, но относно инвалидната пенсия имам и други притеснения - да не ме уволнят от работа, когато работодателя получи решението на ТЕЛК-а, макар, че работата ми не е тежка, работя нещо като технически сътрудник и по цял ден съм в офис пред компютъра.

# 157
  • София
Мите,кураж!

А когато подаваме за удължаване на болничен,не подаваме ли и за инвалидна пенсия?

Иначе не би трябвало да те уволнят,ТЕЛК нали защитава от това,освен ако не работиш във "вредна среда".

Днес минах 5-та вливка ,остава само една.Ура!Трудно им е вече с вените,казаха че много са се втвърдили.

Моите махнати възли са доста - 20-21.За мой "късмет" патолога не е бил на работа(петък беше) и не е имало как да се проверят първите възли,та за всеки случай са махнали 1-ви и 2-ри ред.Чисти се оказаха,ако може да се вярва на патолога в Света София,че нещо май не бил много читав.

# 158
Деница, само мога да ти дам насока аз -  трябва ти протокол за Телк. На мен ми го издаде химиотерапевта. Не знам ти на лечение ли си някакво,  от там къдета провеждаш лечението трябва да ти дадат този протокол. С него, епикризи и молба - подаваш документи за телк (не знам къде във вашия град ще е, във Варна е в ХЕИ ) и чакаш да те викнат. Не би следвало работодателят да те уволни заради това, че си с Телк - с право на работа. Не виждам никаква причина и какво го бърка него въобще, при положение, че вида на работата ти изобщо не касае забранения вид труд. Мисля, че вдигане на тежко и височинна работа, поне при мен е така.
Мидко,  това което казваш е вярно, затова те гледат като експонат. Статистиките са някакви цифри, без задълбочавяне и те нямат грам стойност, когато човек е пълен с живот. Би следвало да се подхожда индивидуално към всеки случай...но. Имаш огромня жизнена сила, ще им го кажеш това дето искаш !

# 159
Благодаря за отговора, но този протокол за ТЕЛК, от къде да го взема - химиотерапевт нямам, защото нямам химия, протокол за ТЕЛК, неможе да имам след болничните,защото те се удължават от ТЕЛК, когато си ползвал 6 месеца, а аз имам ползвани 4 месеца и няма да ползвам повече. Лъчелечението приключи преди 3 седмици, но ми предстои явяване пред комисия за хормонална терапия, освен там да се пробвам за този протокол.

# 160
За афтите- вода за уста без алкохол и Сандрин за жабурене.....аз си правяи слаб разтвор на нишадър, ама това най- лесно го понасям(леко солен е).

аз препоръчвам и Алсипин - много бързо действа, към 5 лева е http://www.marvi.bg/alsypin-alsipin-raztvor-za-ustnata-kuhina-i- … -100-ml-7742.html
От всякакви хормонални терапии се  качват килограми. Аз за 2 м и малко съм качила 11 кг. Ужас е някакъв ...
Лейди при теб може би е и от антиалергичните терапии. Казват, че от кортизоновите препарати се пълнее - https://www.mila.bg/article/6115483.
Аз не съм качила за 5г.и половина нищо, дори един кг вече съм надолу. Бях на тамоксифен-нолвадекс 2-3 години, след това Анастрозол.
Това че се дебелее от хормоналната терапия или от менопаузата е популярна градска легенда, която много се харесва на всички ни. Дами, много е лесно да се отпуснем и да надебелеем, като си имаме оправдание че сме болни и нещастни и т.н. Яде ми се, имам страшен апетит, но гледам малко от малко да се контролирам. Мързи ме адски хаха, но движението така помага. Ходене пеша, каране на колело, фитнес... рядко ми се случва, а така освежава и оправя настроението, препоръчвам ви движете се колкото се може повече и колкото ви позволява състоянието.

# 161
Здравейте!
Вече ми предписаха регулярна терапия с морфин !! Това обяснява подробностите на ситуацията. Но един ден, като се оправя, ще си направя труда да ги навестя всички, които сега ме разглеждат като експонат, вкл и доктори, ще им дам възможност да се убедят, че когато човек иска да живее, и докторите не могат да му попречат.

Митко, пред очите ми жена с твоята диагноза. От рак на гърдата го е получила... Ходила дълго по лекари с една бучка в гърдата.... Светилото професор чак вкъщи й е гледал на ехограф гърдата и казал, че нищо не е. А после е плъзнало и в дроба. Е, тогава вече не са й казали, че няма нищо. Изписали са й 4 стадий веднага на рак на черен дроб....Но тя няма болки, се храни. Ходи на химиотерапия, но казва, че само от терапията й е зле. Защо морфин? Боли ли те нещо? Митко, ако го пиеш, то внимавай с дозичката. Пийнеш ли малко повече, може да ти прилошее....А нещо не пише Хули. Живея в монтанско село през 2 села до нея. Но нещо не пише...Дано да е добре. Тук все са нови никове...., за съжаление!

# 162
  • SHOOT ME 10 $
Емма, мисля че отдавна писах и  останалите знаят, че освен в черния дроб рак ми се появи и в пикочния мехур. И то доста по-агресивен и придружен със силни болки въпреки химио и лъче терапията. За това след като минах вече всички видове болкоуспокояващи като трамадол, трамалгин и оксиконтин, добих резистинтност и към тях, последната стъпка е морфина. Само това,че той дава по-широк диапазон на ползване(степени на увеличаване на дозите ....до изпържване на мозъка) ...весело нали😉 и да, Хули, девойко, липсваш... в момента съм на хим терапия в онкото Б-с
Среднощен поздрав от мен

Последна редакция: пт, 07 юни 2019, 08:00 от midkoо

# 163
  • България, Велико Търново
Мите, тъкмо се чудех къде се загуби! Кураж, с теб сме!
Фри, благодаря. Засега афтите отшумяха, но ще го имам пред вид ако се завърнат 😉 А за напълняването, искрено се надявам да си права. Аз тази зима с такъв зор свалих 9 кг. преди диагнозата, че сега много внимавам. Ама май човек като си е вкъщи и се поотпуска...

Зори, браво! На финалната права си, не остана 😊

Тъй като въпреки химията цикъла ми си идва навреме, кога започват със Золадекса? Като приключи ХТ ли?

Усмихнат ден на всички🌞

# 164
Мите , дръж се 🤗

Деница,  на мен личната лекарка ми издаде направление за телк. Отиваш при нея с копие на  всичките ти ъъъъъ забих 😂 абе с всички документи , които имаш издадени за операции ,лечение и т.н. оф експертизи... дойде си думата - сетих се 🤗😂😂
От там поне във Варна... с това направление и отново копие на всички експертизи се ходи в ХЕИ . На първия етаж в дясно вътре има рампа за инвалиди. Води точно до стаята , която ти трябва. Там се пише едно заявление. Оставяш всички бумаги и чакаш около 1 месец да получиш писмо. Та това е в общи линии 🤗

Общи условия

Активация на акаунт