В момента чета... 61

• 52 141
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Миж, какво имаш предвид за "Малък живот"? Изобщо нищо общо не намирам между нея и "Отворени рани" на Флин...

Лу, на мен Чехов ми е НАЙ-любимият от руските класици и силно ме заинтригува с тази книга, която си прочела. Записвам си я.

А по темата - в момента чета "Смъртоносно бяло" на Р. Гълбрайт, харесва ми, както и всички предишни от поредицата.

Напоследък прочетох няколко книги. Накратко впечатленията ми са следните:

1. Айн Ранд "Атлас изправи рамене" - от отзиви на хора бях останала с впечатление, че книгата е философска и дълго време я отлагах за период, в който ще мога да чета с вглъбено внимание. Останах доста изумена от голямото разминаване между очакванията ми и качествата на четивото... Книгата е за бизнес предприемачи и е написана с голяма доза идеализъм. Не само не е многопластова, а е обратното - твърде повърхностно черно-бяла. Не знам дали ми се четат следващите части... Поне като реша да посегна към тях, ще го направя с коренно различни очаквания Simple Smile

2. Хенри Милър "Колосът от Маруси" - това е друга супер изненада, но в обратната посока. Очаквах да е лековато четиво в стил "семейство Даръл на Корфу" с малка доза откаченост (поради специфики на автора), но вместо това попаднах на една уникална ода за Гърция, написана с проникновение и усещане на тази страна по несравним начин. Препоръчвам я на всички, които обичат Гърция.

3. Делия Оуенс "Където пеят раците" - хареса ми стила много, искрено удоволствие ми достави самия начин на писане. Като за дебютна книга - супер. Иначе по своята същност е типично четиво, предназначено за масовия читател. Wink

4. Горан Пауъл "Внезапна зора". Хареса ми много. Simple Smile

# 166
Айн Ранд за бизнес предприемачи???
За мен книгите й имат много дълбок замисъл,въобще не съм си и помисляла за подобно определение,може би е трябвало да прочетете”Ние живите”,толкова дълго ме държа  ,че не бях способна да захвана нищо друго дни наред,тя е цяло философско течение,цяла душа на отминала епоха.

# 167
От библиотеката се сдобих с тези :

Започнах да чета Изгубената съпруга.

# 168
  • София
Миж, какво имаш предвид за "Малък живот"? Изобщо нищо общо не намирам между нея и "Отворени рани" на Флин...

Ами, Пете, аз намирам общо -

Скрит текст:
първо в тягостната , депресарска атмосфера. След това в героите с неспособността им да преодолеят миналите травми т.е. общия им начин на преодоляване чрез безразборен секс и автоагресия - Джуд се режеше с ножчета , Камий - дълбаеше думи тялото си. И други паралели мога да намеря, но тези са на прима виста.

# 169
  • София
Айн Ранд за бизнес предприемачи???
За мен книгите й имат много дълбок замисъл,въобще не съм си и помисляла за подобно определение,може би е трябвало да прочетете”Ние живите”,толкова дълго ме държа  ,че не бях способна да захвана нищо друго дни наред,тя е цяло философско течение,цяла душа на отминала епоха.

Хм, ето, пак такова мнение... Допускам, че може да съм избрала неподходяща книга, но много плоска и изкуствена ми дойде нейната "философия", ако изобщо има такава. Чели ли сте "Атлас..." 1 част?
Скрит текст:
Там става дума за една железопътна компания, която след смъртта на собственика, започват да управляват неговите деца. Дъщерята е изцяло положителният герой, а синът - изцяло отрицателният. Тя взима високо рискови решения, които обаче точно в онзи икономически момент се оказват правилни. Той води с нея преговори и я кара да подпише споразумение, което е изцяло в негов интерес, на което тя се съгласява и разбира се, всичко се подрежда така, че тя да не пострада изобщо от сключването на този безумен договор. Междувременно всичко се върти около един производител на нов вид метал, с качества много по-добри от тези на стоманата. Всички се опитват да му правят много спънки - правителство, журналисти, учени и т.н., но той, тъй като също е отявлен положителен герой, излиза от цялата ситуация с достойнство. Носовете на всички отрицателни герои, правещи спънки са натрити. А нашият производител заедно с дъщерята - собственик на железопътната компания стават и любовници освен бизнес партньори, тъй като той естествено има семейство, в което високата му положителност не е оценена и т.н. Това е с две думи сюжетът... Какво толкова в моето определение, че книгата е за предприемачи?  

Миж, за мен двете книги са абсолютно различни... и лично на мен ми донесоха коренно различни преживявания, но благодаря за отговора, тъй като ме ориентира да видя как би могло алтернативно да се погледне на "Малък живот"

# 170
  • Разпиляна във въображението
В момента теча тази

Приятна книга, без да е нещо особено. Заради нея обаче вчера се сдобих с пълнозърнесто брашно и ще се опитам да си направя квас Simple Smile

Отделно от много време попрочитам малко от  „Луната е наставница сурова“  на Робърт Хайнлайн . Върви ми трудно, но упорито ще я избутам.

# 171
Петя, идеята на Атлас е съвсем различна. Книгата не е художествена или забавно- развлекателна литература, не търси стандартната логика или стандартни " пластове".
Според мен е по-скоро за тези, които НЕ са предприемачи, за да разберат кое, как и защо се случва в някои общества... Четох и трите части по няколко пъти.

# 172
  • София
Фри, да не би пък идеята на книгата да става ясна като се прочетат и останалите две части? До момента не съм открила изразяване на така наречения "обективизъм", за който прочетох, че представлява Айн Рандския мироглед. Написала съм, че имах очаквания да не е точно художествена, а философска книга. Но към момента (края на 1-ва част) нищо нехудожествено няма... Или на мен ми убягва Simple Smile (Грешки в преразказа, който съм направила? В тълкуването?)

# 173
Момичета,
Моля да ме извините, ако не е за тук въпросът ми, какво правите с книгите, които сте прочели?

И за да не е само въпросът, тъкмо прочетох "Пурпур" от Алис Уокър. - Интересно е написан, сякаш от двама човека. Достъпен. На мен книгата ми хареса, различна ми беше от тези, които бях чела. Но бих я прочела отново, един път ми беше достатъчен, заедно и с лек спомен по екранизацията на филма.

# 174
  • София
Голяма част си запазвам в библиотеката (физическа и електронна), другите продавам, подарявам и дарявам.

В момента нищо не съм почнала да чета. Чакат ме новата книга на Брандън Сандерсън "Към небето" и няколко неангажиращи трилъра, но не знам какво ми се чете.

# 175
Петя,всеки има различно /субективно/възприемане на книгите,може би в случая не трябва са се приема текста буквално,може пък и да й дадеш шанс отново след време,моят съвет е да започнеш с “Ние живите”,аз с нея открих Ранд.Но пак не е гаранция ,че ще ти допадне.Наскоро прочетох в “Загадката Анри Пик”,която горещо препоръчвам,че читателите по един или друг начин откриват по нещо от себе си в дадена книга-четенето като себично преживяване ,несъзнателно търсим онова,което ни говори нещо....така се чувствам с Ранд,дано съм станала по-конретна.

# 176
  • София
Calabria, благодаря много! Така е наистина, четенето е силно индивидуално преживяване. Може да се окаже, че Ранд просто не е моят тип автор. Но все пак ще дам шанс на "Ние, живите".

# 177
Книгите никога не ми пречат и не се чудя какво да ги правя след прочитане. Надявам се един ден да имам стая само с книги, нещо като домашна библиотека. На село имаме такава стая и винаги се затварям в нея да разглеждам книгите.

# 178
Петя, аз преди време изгледах филма, със същото впечатление останах като теб - голям наивитет блика, а накрая откровено бие към боза. Все пак си викам може филма просто да е по-зле от книгата, както често се случва. Затова и уж планирам да започна някоя друга книга на Ранд, но впечатленията от филма все ме спират и така няколко години вече...Ще видим.

# 179
Петя, по-добре не се мъчи. Някои хора не приемат Айн Ранд и в това няма нищо лошо. Или ти харесва адски много или ти е безсмислено. Аз моментално след като прочетох първата част в пет часа сутринта след безсънна нощ си я свалих на английски и пак я прочетох. Но аз съм си малко хахава Grinning
Филмите ги гледах, въобще не ми харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт