Отговори
# 210
  • София
Със сигурност е така, Санака, трудно човек дистанционно от Варна ще има наблюдения над частното "Петър Берон" в София Simple Smile

И на мен ми е интересно, Лейка, как малко на брой  деца, очевидно с мотивация за учене, а вероятно и с потенциал предвид справянето им по БЕЛ, имащи предостатъчно часове по мат, оттам и опции за упражнение едва ли не с индивидуален акцент, както и добър учител в добавка, постигат среден резултат, равняващ се даже на по-малко от макса само за 1 модул/част, при това на елементарно НВО като това тази година? На теб вероятно Ежко ще отговори. Simple SmileВеда примерно е с 20 деца, няма претенциите да излъчва корифеи по състезания, едва ли там родителите са с най-големите амбиции сред тези с деца в ЧУ (по-скоро там, в ЕК и Уве са  децата, чиито родители залагат повече на немския), какво ли не се изписа в добавка срещу училището в последно време, а ето че то е трайно стабилно и по двата предмета.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 15:47 от пенсионирана русалка

# 211
Няма никаква нужда от повече математически училища. Има нужда от още доста добри по всичко училища, като СС.

А за детето минало през Питагор, КО и кацнало в Изи... не бих отдавала значение на ПУК в Питагор. Всички знаем какво се учи в ПУК реално. Не бих отдавала значение и на КО. Както предполагам няма да дължи постиженията си и на Изи. Майка му много точно беше изброила няколко имена. Wink

# 212
  • София
Абсолютно съгласна! На мен ми липсват повече добри общообразователни училища в периода 5-7 клас /без конкретен акцент върху един предмет/. С риск да шокирам някого, животът не е само математика. Joy Има редица прекрасни професии, за които са необходими съвсем други знания и умения.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 16:06 от sanaka

# 213
  • София
След 7 клас има доста по-голям и добър избор - езиковите гимназии, МГ, ПМГ, НУКК, АК, Гимназии по информатика. Но 5-7 клас е проблем в много училища.

# 214
  • София
Desem, добри училища 5-7 клас по азбучен ред са ПЧМГ, СС, СМГ и 107-мо, защото всяко от тях има какво да даде на учениците си.
Следвам с гаданията:  тук-таме по някоя паралелка, напр. в 125-то, 133-то, може би класовете в Шилер....
Prizma, хубави училища си посочила, но аз търсех нематематическо училище, а и в посочените училища няма как да постъпи дете, чиито родители да получили шамар в средата на 5 клас и докато търсят и проучват ДУ и ЧУ следва и сблъсък с товарен влак през първия месец в 6ти.

sadlady, правилно ме е разбрала Русалка Joy

Общо взето НВОто по математика не е  предизвикателство за дете с математически насоченост (тази година съвсем). На 100% изпълнимо и за дете с нематематически интерес, при тях други са проблемите, за да не го направят на максимум.

Абсолютно съгласна! На мен ми липсват повече добри общообразователни училища в периода 5-7 клас /без конкретен акцент върху един предмет/. С риск да шокирам някого, животът не е само математика. Joy Има редица прекрасни професии, за които са необходими съвсем други знания и умения.

++++
Но пък я харесвам тази наука... и я предпочитам... Но ето в семейство (свързани по някакъв начин професии с нея), в която е на почит, едното дете не я уважава (учудващо за околните) Joy

# 215
  • София
Ами то едното не пречи на другото. Разбира се, че са нужни още добри училища като СС, но предвид нарасналия интерес към математиката, спокойно може да съществуват и още 1-2 с математическа насоченост.

# 216
Връзката е обратна. Нарасналият интерес към МАТ е заради факта, че в момента само в такива училища се получава сравнително добро ниво до 7 клас. Ако се появят още няколко училища като СС, които да не са само частни, напливът към математическите класове ще спадне до разумните размери.
Липсват училища с добра подготовка по всички основни предмети. Специализираните е редно да бъдат за деца с интереси, а не за деца с амбициозни родители, виждащи единствен шанс за добро образование.

# 217
Ежко, кажи повече за тревата. Резултатът е посредствен. При малко деца, лесни задачи и достатъчно читав учител. Как се получи така, че всички явили се са с доста посредствен резултат. Като гледам не е за сметка на БЕЛ.
Нямам нищо против КО, използване го като модел на твоето разсъждение. Ако искаш смени името.
Феноменът е специфичен за КО. Или поне беше по мое време. Сметката е от първи до четвърти се научава английски, математиката е на много високо ниво и стига(ше) за кандидатстване в СМГ, после безплатно надграждане на математиката и влизане в елитна ДГ.
Ко му плащаш?
При тази ситуация, КО и на челна стойка да застанат, резултатът няма да е различен. Колкото и да им е добра математиката, в СМГ е по-добра, а и е безплатна.  
Разбира се, безплатно ядене няма и плюсовете са за сметка на подготовката по останалите предмети и езиците, но на кой му е притрябвала история, география или химия? А и английски на ниво В2 стига. За немски или испански си има прекрасни ДГ, след 7-ми клас.
Та така.
В СС идеята е друга - до седми в СС и после с автобуса в АК. Затова и няма местене след 4-ти клас.

Последна редакция: сб, 27 юли 2019, 17:27 от Ezhko

# 218
Точно. Но за да има такова ду, то в него децата трябва да са с подбор след 4ти клас. Но такъв подбор е разрешен само за мг и пмг в наредбата. Може би би могло да стане с иновация, както го прави 125то.

# 219
А може би в близко бъдеще читави  учители няма да има? Изключенията ще дават частни уроци печелейки много повече, при много по-малко работа и без глупостите на МОН като капак на всичко? И никакъв предварителен подбор няма да може да помогне?

# 220
Тази година прием от 5 клас направи и НГДЕК. Мисля, че с резултати от НВО. Да им пожелаем успех!

# 221
  • Пловдив/София
Точно. Но за да има такова ду, то в него децата трябва да са с подбор след 4ти клас. Но такъв подбор е разрешен само за мг и пмг в наредбата. Може би би могло да стане с иновация, както го прави 125то.
Какви са тези иновации в 125то?
Изобщо гледам, че е станало много модерно, но има и отзиви, че е стара слава.. някой има ли пресни наблюдения? Лошото е, че там май няма ПУК... дали е много стрес да изкара детето ПУК в частно училище (местене от градина) и от първи клас в държавно?
Замилям се, защото БШ са все по-назад в класациите, много ни е близо, но ми е трудно да видя много плюсове освен базата и малките класове...

# 222
В момента има проект на мон, който дава много свободи на учителите. Ежко, все пишеш за "глупости на мон". Разкажи за въпросните глупости, които касаят прогимназията, тъй като нея обсъждаме.

# 223
  • София
Феноменът е специфичен за КО. Или поне беше по мое време. Сметката е от първи до четвърти се научава английски, математиката е на много високо ниво и стига(ше) за кандидатстване в СМГ, после безплатно надграждане на математиката и влизане в елитна ДГ.

До 4-ти клас се научава английски? Ако ниво А2 се смята за "научаване на английски", тогава, да, научава се.

# 224
 Е хайде. Ти така се изрази все едно целият випуск на СС заминава в АК. А не е така. На сайта им има разбивка. В доста държавни отиват също.

Общи условия

Активация на акаунт