Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 3 551
Тези са главните десет компетенции, търсени от работодателите:
Скрит текст:
Ето списък на 10-те ключови компетенции, които работодателите използват, когато набират кандидати:

 1. Работа в екип

 Важнa в повечето случаи, защото екипите, които работят добре заедно, са по-хармонични и по-ефективни.

 Дори ако работите самостоятелно или отдалечено, все още е важно да можете да общувате на ниво идеи и да виждате по-голяма картина за това как вашият принос ще бъде използван от другите в организацията.

 Да можеш да работиш добре в екип показва, че цениш другите, можеш да покажеш съпричастност и имаш зрялост, за да осъзнаеш, че никаква работа не е самостоятелна.

 Работодателите изискват да сте в състояние да работите с другите за постигане на обща цел и да споделяте признанието за резултата.

 2. Отговорност

 Способността да се поеме определено ниво на отговорност е необходима за повечето работни места.  Кандидатите, които са приучени към поемането на отговорност, са полезни при вземането на решения, както и когато се налага самостоятелност при изпълнението на задачата.

 На по-високи нива отговорността, която се очаква да понесе служител, ще бъде по-голяма, но дори и в ролите на начално ниво, работодателят ще иска да види примери за това как сте се справили с отговорностите в миналото.

Това ще им даде добра индикация за това как работите в условия на стрес, как разрешавате проблемите и вашата работна етика като цяло.

 3. Търговска осведоменост

 Работодателят иска да знае, че разбираш как работи техният бизнес.  Само тогава наистина можете да разберете ролята си в него.

 Най-просто казано, става въпрос за съвременни познани и опит в професионалната област и вида бизнес.  Това включва маркетингови тенденции, демографски данни на клиентите, технически иновации и силни/слаби страни на конкурентите.

 За да подобрите търговската си осведоменост, бъдете в крак с последните новини за индустрията и изцяло проучете избраната от вас компания и нейните конкуренти.

 Наберете колкото се може повече опит, така че да можете да демонстрирате пред работодателя, че разбирате ролята.

 4. Вземане на решения

 Един работодател ще иска да види, че можете да вземете възможно най-добрите решения в най-кратък период от време, като съберете информация, търсите мнения, анализирате всички възможности и излезете с ефективно решение.

 Решенията често могат да бъдат много сложни и възможните резултати са много сериозни, така че се изисква да можете да обясните причините за вашите решения.

 5. Комуникация

 Отлични комуникативни умения са от съществено значение във всяка роля.  Това, което работодателите наистина искат да знаят е, че можете да предадете информация по начин, който е уверен, професионален и лесен за разбиране от другите, независимо от тяхното ниво.

 Това може да включва предаване на информация на колеги, работа с клиенти или договаряне на успешни договори.

 Като цяло работодателите търсят добри писмени и устни комуникативни умения.  Понякога те също така ще преценяват и вашите умения за представяне и слушане.


 6. Лидерство

 Лидерските способности са особено важни, ако търсите изява на управленска позиция.  Дори и да не са, работодателите все още искат да видят, че сте човек, който може да напредва в своята компания и да мотивира другите.

 Лидерството ще включва умения като делегиране и определяне на крайни срокове, но също така и за вашия стил на лидерство.  Ще бъдете оценени как общувате с другите, как изграждате взаимоотношения и как се справяте с конфликтите.

 7. Доверие и етика

 Човек, който е надежден и съобразен с етиката на бизнеса, ще изгради по-добри отношения със съществуващите служители и ще подобри усилията за работа в екип.

 Те също така ще могат да изграждат реални взаимоотношения с клиенти, базирани на двустранния интерес.

 Демонстрирайте своята надеждност, като бъдете честни и открити и покажете добра морална преценка, когато бъдете попитани за трудни сценарии на работното място.

 8. Ориентация към резултатите

 Ако човек е ориентиран към резултатите, той се фокусира върху своите цели и разбира необходимите стъпки за постигането им.  Той също така ще има мотивацията да доведе проектите си до реализация и да мотивира другите да направят същото.

 Ориентирането към резултатите също е свързано с това да знаете как да поставяте цели със стъпки, които са реалистични и постижими, като същевременно са достатъчно амбициозни, за да мотивират.

 Тази компетентност се демонстрира с примери от реалния живот, когато сте се придържали към задача, преодолявайки възникналите проблеми и спазвайки заложените срокове и бюджет.

 9. Решаване на проблеми

 Важно е да демонстрирате, че когато възникне проблем, можете да останете спокойни под напрежение, да проучите възможните причини, да идентифицирате тенденциите и да изберете най-подходящото решение.

 Ще срещнете проблеми на работното място, а работодателите искат да видят как ще се справите с това.  Колкото на по-висока позиция сте, толкова повече проблеми ще трябва да разрешавате.

 За някои роли, решаването на проблеми е ключов аспект, като например аналитици, професионалисти в областта на правото и т.н..

 10. Организационни умения

 Във всеки бизнес, организационните умения са високо ценени.  Работодателят ще иск да види как постигате резултати, като приоритизирате натоварването, ефективно управлявате своето и на другите време, показвайки ефективност с наличните ресурси и наблюдавайки прогреса в изпълнението на задачата.

Как българското образование спомага за тяхното изграждане?
Явно помага, щом има българи, които се реализират добре в професиите си, независимо дали извън страната или в България Simple Smile

# 46
 • София
 • Мнения: 12 349
И след като толкова чуждестранни фирми се изсипаха тук да се аутсорсват заради евтините кадри, които учудващо са много добри (щото във Филипините са по-евтини, ама не стават).
Но какво говорим, сигурно всички добре реализирали се, са завършили АК, нямат общо с МОН.
МОН да си ни образоват децата базово, че това основно им куца.

# 47
# 48
 • София
 • Мнения: 12 349
Е точно тия в капана са носителите на твоите цитирани компетенции. Отлично илюстрирано.

# 49
 • Мнения: 2 898
Е точно тия в капана са носителите на твоите цитирани компетенции. Отлично илюстрирано.
Разбира се, Бърди. Както съм и написал.
За свободен живот се иска доста повече.
Но без съответните компетенции "кариерното развитие" изглежда така:

Това, ако китайци или роботи не те оставят безработен.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 16:22 от Ezhko

# 50
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 227
Ежко, да ти кажа, половината лекари, учители и юристи нямат изброените, пък са си добре кариерно развити.
Това, което си описал засяга само и единствено робите в корпорациите по пътя към средния мениджмънт...

# 51
 • София
 • Мнения: 12 349
Значи МОН към днешна дата произвежда шивачки, пък на нас ни се иска да започне да произвежда корпоративни бурмички. Ми не, нищо от това не е така, но не мога да продължа този спор, защото ще излезе, че защитавам МОН (анатема, анатема!).

# 52
 • Sofiq
 • Мнения: 652
Амбициозни харпии в спарено блато отглеждат вяли мушката, непишещи мейли, които МОН готви за шивачки, вместо за офисни мишки в смисъла на корпоративни бурми...
 Днес е благодатен ден да си запълня книжката с бисери:) Наздраве с мохито!

# 53
 • Мнения: 2 898
Шивачка е кариерно развитие, за някой, който не е пипал шевна машина. Корпоративна бурма е връх на мечтите. Дали шиенето на копче е още в програмата?

# 54
 • София
 • Мнения: 2 796
Ежко, за пореден път искрено се забавлявам как сам влизаш в спор със себе си и успешно си го водиш, независимо и въпреки останалите участници в темата.Joy

# 55
 • Мнения: 556
Яка картинка.

# 56
 • София
 • Мнения: 10 918
Ежко, да ти кажа, половината лекари, учители и юристи нямат изброените, пък са си добре кариерно развити.
Това, което си описал засяга само и единствено робите в корпорациите по пътя към средния мениджмънт...

Добре, че уточни “половината”. Че другата половина за нищо не става.

# 57
 • София
 • Мнения: 2 796
Половината за нищо не стават във всяка една професия и във всяка една държава.

# 58
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 227
Шарки, твърде смело изказване.

# 59
 • Пловдив/София
 • Мнения: 1 575
Забрелязвам интересна тенденция...В топ 10 на училищата по резултати от матури след 7ми клас около 50% са от страната (Варна, Пловдив, Русе, Враца). В топ 10 на гимназиите почти всички са от София.
На какво се дължи това? Читавите гимназиални учители идват към София ли? Нямам обяснение или мнение, просто ми направи впечатление и ще ми е интересно някой да коментира.

Общи условия

Активация на акаунт