Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 4 965
Едва днес ми остана време да прочета всичко, което сте писали в последните 30-ина страници на предишната тема. Страхотна тема! Много приятна, лека, всички със супер чувство за хумор, изкефихте ме!

Благодаря за приятното настроение:-)

# 31
 • София
 • Мнения: 10 921
Пете, утре си имаме Арт фест, заповядай, ние си имаме щанд (от мен домашната баница).

# 32
 • София
 • Мнения: 10 921
За онзи татко, който се интересуваше от Барселона за дъщеря му: https://www.educations.com/study-abroad/iqs-universitat-ramon-ll … ce=educations.com

# 33
 • София
 • Мнения: 5 631
Господинът май се шегуваше за Испания. Smile

# 34
 • Мнения: 561
Не се шегувах. Засега избрахме Италия, хубав климат, добра храна. Може и да учат нещо.

# 35
 • София
 • Мнения: 2 857
Абе, всичко ѝ е хубаво на Италия. Simple Smile

# 36
 • Мнения: 112
Днес на пресконференцията явно са изкарали топ 10 на училищата на НВО. СС пак е единственото нематематическо училище вътре.

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 17:25 от .♥.Fancy.♥.

# 37
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 232
Мен ме разби анализа, че за ниските резултати е виновен новият формат

# 38
 • Мнения: 112
Мен ме разби анализа, че за ниските резултати е виновен новият формат

Въртят сучат, но виновни няма. Нищо, че матурите бяха лесни. Знаете ли дали някой е поискал цялата статистика по закона за достъп до информация? Пак се направиха на разсеяни.

# 39
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 232
https://www.danybon.com/obrazovanie/top-10-uchilista-7-class-maturi-2019/

Данибон за първите

# 40
 • София
 • Мнения: 4 010
За предишните години имаше за всички училища (вкл. тези с по-малко от 20 ученика), трябва някой да ги поиска ли?

# 41
 • София
 • Мнения: 103
Днес на пресконференцията явно са изкарали топ 10 на училищата на НВО. СС пак е единственото нематематическо училище вътре.

145-то Симеон Радев, което е на 10-то място по НВО БЕЛ също не е математическо училище.

# 42
 • Мнения: 2 905
Тези са главните десет компетенции, търсени от работодателите:
Скрит текст:
Ето списък на 10-те ключови компетенции, които работодателите използват, когато набират кандидати:

 1. Работа в екип

 Важнa в повечето случаи, защото екипите, които работят добре заедно, са по-хармонични и по-ефективни.

 Дори ако работите самостоятелно или отдалечено, все още е важно да можете да общувате на ниво идеи и да виждате по-голяма картина за това как вашият принос ще бъде използван от другите в организацията.

 Да можеш да работиш добре в екип показва, че цениш другите, можеш да покажеш съпричастност и имаш зрялост, за да осъзнаеш, че никаква работа не е самостоятелна.

 Работодателите изискват да сте в състояние да работите с другите за постигане на обща цел и да споделяте признанието за резултата.

 2. Отговорност

 Способността да се поеме определено ниво на отговорност е необходима за повечето работни места.  Кандидатите, които са приучени към поемането на отговорност, са полезни при вземането на решения, както и когато се налага самостоятелност при изпълнението на задачата.

 На по-високи нива отговорността, която се очаква да понесе служител, ще бъде по-голяма, но дори и в ролите на начално ниво, работодателят ще иска да види примери за това как сте се справили с отговорностите в миналото.

Това ще им даде добра индикация за това как работите в условия на стрес, как разрешавате проблемите и вашата работна етика като цяло.

 3. Търговска осведоменост

 Работодателят иска да знае, че разбираш как работи техният бизнес.  Само тогава наистина можете да разберете ролята си в него.

 Най-просто казано, става въпрос за съвременни познани и опит в професионалната област и вида бизнес.  Това включва маркетингови тенденции, демографски данни на клиентите, технически иновации и силни/слаби страни на конкурентите.

 За да подобрите търговската си осведоменост, бъдете в крак с последните новини за индустрията и изцяло проучете избраната от вас компания и нейните конкуренти.

 Наберете колкото се може повече опит, така че да можете да демонстрирате пред работодателя, че разбирате ролята.

 4. Вземане на решения

 Един работодател ще иска да види, че можете да вземете възможно най-добрите решения в най-кратък период от време, като съберете информация, търсите мнения, анализирате всички възможности и излезете с ефективно решение.

 Решенията често могат да бъдат много сложни и възможните резултати са много сериозни, така че се изисква да можете да обясните причините за вашите решения.

 5. Комуникация

 Отлични комуникативни умения са от съществено значение във всяка роля.  Това, което работодателите наистина искат да знаят е, че можете да предадете информация по начин, който е уверен, професионален и лесен за разбиране от другите, независимо от тяхното ниво.

 Това може да включва предаване на информация на колеги, работа с клиенти или договаряне на успешни договори.

 Като цяло работодателите търсят добри писмени и устни комуникативни умения.  Понякога те също така ще преценяват и вашите умения за представяне и слушане.


 6. Лидерство

 Лидерските способности са особено важни, ако търсите изява на управленска позиция.  Дори и да не са, работодателите все още искат да видят, че сте човек, който може да напредва в своята компания и да мотивира другите.

 Лидерството ще включва умения като делегиране и определяне на крайни срокове, но също така и за вашия стил на лидерство.  Ще бъдете оценени как общувате с другите, как изграждате взаимоотношения и как се справяте с конфликтите.

 7. Доверие и етика

 Човек, който е надежден и съобразен с етиката на бизнеса, ще изгради по-добри отношения със съществуващите служители и ще подобри усилията за работа в екип.

 Те също така ще могат да изграждат реални взаимоотношения с клиенти, базирани на двустранния интерес.

 Демонстрирайте своята надеждност, като бъдете честни и открити и покажете добра морална преценка, когато бъдете попитани за трудни сценарии на работното място.

 8. Ориентация към резултатите

 Ако човек е ориентиран към резултатите, той се фокусира върху своите цели и разбира необходимите стъпки за постигането им.  Той също така ще има мотивацията да доведе проектите си до реализация и да мотивира другите да направят същото.

 Ориентирането към резултатите също е свързано с това да знаете как да поставяте цели със стъпки, които са реалистични и постижими, като същевременно са достатъчно амбициозни, за да мотивират.

 Тази компетентност се демонстрира с примери от реалния живот, когато сте се придържали към задача, преодолявайки възникналите проблеми и спазвайки заложените срокове и бюджет.

 9. Решаване на проблеми

 Важно е да демонстрирате, че когато възникне проблем, можете да останете спокойни под напрежение, да проучите възможните причини, да идентифицирате тенденциите и да изберете най-подходящото решение.

 Ще срещнете проблеми на работното място, а работодателите искат да видят как ще се справите с това.  Колкото на по-висока позиция сте, толкова повече проблеми ще трябва да разрешавате.

 За някои роли, решаването на проблеми е ключов аспект, като например аналитици, професионалисти в областта на правото и т.н..

 10. Организационни умения

 Във всеки бизнес, организационните умения са високо ценени.  Работодателят ще иск да види как постигате резултати, като приоритизирате натоварването, ефективно управлявате своето и на другите време, показвайки ефективност с наличните ресурси и наблюдавайки прогреса в изпълнението на задачата.

Как българското образование спомага за тяхното изграждане? Забележете, че никъде не се споменават запаметени фактологически знания и стандартни подходи.

ПС Това са компетентности, нужни за НАЕМНИТЕ РАБОТНИЦИ. Какви ли още компетентности трябват на тези, които искат да станат работодатели?

# 43
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 232
Не съм убедена, че трябва да вменим на мон горните компетентности. Те ще са нужни за 10-15% от учениците, които ще завършат след 10 години. Хайде и 20% да са. Мон трябва да се погрижи за базовата грамотност. Ние тук представляваме за жалост много малка извадка...

# 44
 • Мнения: 4 464
Вчера се вбесих слушайки по новините коментарите на една "журналистка" в новините на Нова.
Коментираше НВО за седми клас и резултатите по "писане" и "смятане" Fearful Close Седми клас, не първи!
За нея материала който се учи до 7ми клас по математика е "смятане", а по БЕЛ е "писане"... повтори го многократно и не беше похват за избягване на повторенията. Според нейните приказки "Седмокласниците са по-добри в писането, отколкото в смятането"! Thinking
Та явно ключовите грамотности и на университетско ниво не са достигнати! (поне в този случай)

Общи условия

Активация на акаунт