Отговори
# 660
  • София
Смятам, че забележка е безпочвена. Не сте срещнали такива деца? Е сигурно са само от определени випуски и са страшна тайна.

Ако сте честни, ще признаете и тази страна на медала. Но не, няма начин университетското образование в Германия, Холандия, Дания, Шотландия, англия и пр. да не си заслужава усилията и парите.

Лейка, аз лично смятам, че имаш пълно право относно психическата подготовка, която е нужна. Има едно напасване с темпото, изискванията, начина на представяне на нещата, които децата трябва да умеят. Справят се, някои от нас също са се справяли навремето. Но има и такива, които се усещат аутсайдерски и не им понася.

Sadlady, напълно си схванала смисъла. Носталгия по соца нямам, даже се възмущавам на някои от плодовете, които берем и сега. Но ми липсват редът и дисциплината.   

# 661
Лейка,

Има върнали се и от Франция, и от. Острова.

# 662
Лейка,

Има върнали се и от Франция, и от. Острова.
И от UK, и от Холандия и от САЩ.
Какато и от всяко "елитно" училище за което мога да се сетя, било то частно или държавно.
Не съм наясно защо, но е факт.

# 663
  • в страната на чудесата
Taka e Rosss. Има. Има и едно много неприятно отношение към върналите се деца и тук и там. И също преди това отношение към решилите да останат да учат в БГ.
Аз го отдавам на традиционното чуждопоклонничество на българите.
НО вероятно причината е комплексна.

# 664
Има и едно много неприятно отношение към върналите се деца и тук и там.
Това вече не са деца, а пълнолетни индивиди. Решенията са си техни, както и последствията (положителни, отрицателни или каквито там).

# 665
  • в страната на чудесата
Добре де. Към едни 20 годишни, решили да рестартират рано Simple Smile
За мен са деца, лееееко одъртях.
Аш, търпяли сме страшна мизерия, само за да направиш семестър или фелоушип някъде, щото е репутабилно, ще ти качи рейтинга, ще правиш рисърч, който тук не може...ще си в екипа за публикация и пр.  Когато човек има сериозна причина да избере унверситет, програма или ментор, обикновено се справя.
На мен ми е интересна причината. Разпитвам всички младежи Simple Smile
някои ми обърнаха представите, има невероятно детерминирани деца, мотивирани; за други е тренд. Та всяко мнение между тях ми е интересно.
(любителски, не проучвам Simple Smile )

# 666
Може ли да сложа черешката преди римите с един въпрос?

Ежко, ти фетиш ли имаш към темата за снахите? Simple Smile  Рано ти е още. Не бързай.

# 667
Лейка,
Радвам се, че нямам такива познати, които биха си позволили да имат негативно отношение към деца останали да учат в България или завърнали се, независимо по какви причини.

А мой много близък е доволен от образованието си в СУ ( признавам, че докторантурата му е немска), но българското му образование не му пречи да има публикации в Нейчър.
Всъшност признанието е и колко пъти ще те цитират

# 668
  • София
Добре де. Към едни 20 годишни, решили да рестартират рано Simple Smile
За мен са деца, лееееко одъртях.
Аш, търпяли сме страшна мизерия, само за да направиш семестър или фелоушип някъде, щото е репутабилно, ще ти качи рейтинга, ще правиш рисърч, който тук не може...ще си в екипа за публикация и пр.  Когато човек има сериозна причина да избере унверситет, програма или ментор, обикновено се справя.
На мен ми е интересна причината. Разпитвам всички младежи Simple Smile
някои ми обърнаха представите, има невероятно детерминирани деца, мотивирани; за други е тренд. Та всяко мнение между тях ми е интересно.
(любителски, не проучвам Simple Smile )
Причината ли? Според мен - 1. Някои специалности не се преподават много добре в нашите университети и затова децата искат да ги учат в чужбина и 2. Последващата реализация и оставането в другата държава.

Онзи ден по ТВ гледах - изказаха се деца с медали от олимпиада по химия, учещи в НПМГ и СМГ, които ще продължат да учат в университети в Европа (вече знаят кои) и посочиха втората причина - за реализацията.

# 669
  • София
Лейка, Десем говореше за новината, че американска организация е решила да възстанови паметника на Бузлуджа и съответно пращаше Аш там (знаем кои ежегодно се събират там). Joy

Аз също имам 3-ма познати неиздържали в Германия. Някой завърнали се по време на следването. Едното момиче ми беше съквартирантка и казваше, че най-трудно ѝ е било да съобщи решението на родителите си за да не ги разочарова, знаейки колко години усилия са хвърлили за да я изпратят там, уж за да ѝ осигурят по-добро бъдеще. Разказваше историята с такава мъка, че тогава се зарекох да се постарая да направя всичко възможно да не товаря децата си със собствените си очаквания. Дано да успея поне донякъде.

Допълвам се - имам и такива познати, които се адаптираха и развиха повече от от добре в Германия. Да не излезе, че там е някакъв ад. Simple Smile

# 670
Сигурен съм, че тук има хора, които знаят по-добре от мен какви чужди фирми работят в България, кои сектори, какви дейности си изнасят и дали тенденцията е трайна. За да има тук добре платени работни места дългосрочно и достатъчно. Защото моя милост не е враг на чужбинското образование, напротив, но съм твърдо против децата ми да живеят в чужбина. Вътрешно някакси не ме кефи, не че ще ме пита някой.

ПП Моята девойка няма да има медалче или шалче, май няма и сертификати още, ама откакто си взе книжката преди два месеца, не е слизала от колата. Голямо шубе му брах, докато разбера дали става за шофьор и след два дни мотаене из София и по магистралата я пуснах да се оправя сама. Супер е, само "някой" я одраскал малко отпред и отзад.

# 671
  • София
Парктроници е решението срещу одраскванията от "някой". Иначе се приготви за няколко години паркинг-драскотини.

# 672
  • София
Върнах се, оцелях в шофирането, Фран, разходка до Бояна, пиене на едно кафе в заведението до църквата и обратно.. И на въпроса ти -  не, не от първия път, а като твоята девойка  Simple Smile

И преди да се отдам на римите, да отговоря на Лейка, понеже мисля, че въпросното определение "забележка" касаеше мой коментар. Разбира се, че има върнали се деца от всеки един випуск. Но далеч невинаги върналите се са със съсипани нерви. Тия немци не са чак пък толкова проклети и студени към чужденците, като навсякъде е  - и там има хора и хора.. Причини за връщане много - при някои носталгия, при втори  неспособност да се адаптират, трети не  харесват онова, което са избрали като специалност, просто не отговаря на очакванията им, четвърти не се справят, пети имат лични семейни причини, шести друго.. Това така наречено съсипване на нервите обикновено е свързано с разминали се  очаквания какво е ученето там. Ми тежичко си е. Процентът, при който имаш еквивалент на наша тройка е доста по-висок оттук, фунията на входа  в общия случай е много широка, а на финала вече е супер тясна, което у нас е факт в няколко специалности само, всички други изкласяват и няма причина да се лъжем, че е иначе , щом сме тръгнали да сме откровени. Броят явявания при скъсване е малък, често сведен до два пъти, и няма начин да избегнеш автоматичното отписване, ако си изхабиш патроните. Просто чао... А дали си заслужава кой може да каже отсега.  А и не следва да обобщаваме, че някой живее в мизерия и от чуждопоклонничество праща детето си в чужбина, ей така заради тренда. Случаи разни и тук. Деца има, които са реално отписани, но си  живуркат там живота, послъгват родителите, харчат готови пари. Но има толкова други, които след като се поадаптират, почват да се издържат сами. Почасовият труд за студенти с гъвкаво работно време и при ставка 10-11 евро минимум на час позволява това. Не помня вече откога не съм пращала на дъщеря си повече от 100-150 евро на месец.  Причините за избор да учиш навън също са много и само една от тях е стадният принцип.

Последна редакция: нд, 04 авг 2019, 20:39 от пенсионирана русалка

# 673
Струва ми се, че ако учиш нещо сериозно, медицина например, няма как да работиш. Или пък е добре да учиш нещо допълнително, вместо да "миеш чинии". Но това си е до финанси главно. И как е научено детето.

Шарки, имаме парктроници. И задна камера. Ама не се спира и не слиза от колата. Два пъти до морето ходи, сега пак ще я чакам по нощите, че от утре цял месец е на стаж и на курс за някакъв сертификат.

# 674
  • София
Днес следобед си поспах,
даже си похърках сладко.
Купона тук не изтървах,
изчетох аз за време кратко
как в школо частно за мъници
нива завидни се покриват,
как те на своите връстници
в държавните шапОто скриват.
И нещо друго тук разбрах.
кат'майка само на девойки
до ценно инфо се добрах
за видно сбъркани настройки
по тема следване в Европа,
където нервите си късаш,
системата ти цяла тропа,
напред-назад объркан щъкаш.
И чудиш се на татко, мама
за връщането как да кажеш
така, че да избегнеш драма,
надеждите им да не смажеш.
По-блага опция предлага
тук татко  също на момиче,
на по-далечна шир залага
да прати своето кокиче.
Отвъд океана я паркира
във айви лигата да учи,
богат евреин да намира
и няма как да не сполучи.
Друг пък има две момчета
и иска много да ги стяга,
за да не бъдат диванета
тоз' нашичкият - симпатяга,
в нета трескаво сърфира
явно нещо важно търси,
ала май не го намира -
няма този татко mercy.
Ето ви пазарна ниша,
успешен бизнес тук развийте.
Таткото да не въздиша -
казарма частна му открийте.
По порядки някои страдат,
и реда от нявга искат,
нещата днес не им допадат
от двойните аршини пискат.
Коли пък трети коментират
с шофьорки нови зад волана,
в драскотините  се взират
и слагат след това колана.

Само да няма сърдити, подходете с голяма доза майтап към горното! Wink

Тук вече сериозно:
Нотарис, баш медиците не мият чинии, когато тръгната да поработват,  понеже за тях има винаги работа някаква, разбира се, не висококвалифицирана, в университетските клиники.

А и другите не мият масово чинии всъщност, работят в кетъринг фирми на повикване при събития, на рецепции на хотели, в университетските библитеки и езикови центрове, като персонал на каса в магазини и т.н. А тези, които са били по време на следването си на някаква кратка, но задължителна практика и  са ги харесали там, остават.  Хем си докарват нещичко по-прилично, вече повече от 10-11 евро на час, (предостатъчно за издръжка там), хем работят по специалността си и трупат опит, хем имат сериозни изгледи за  реализация веднага след завършването.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 10:33 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт