Отговори
# 135
  • в страната на чудесата
Така си беше и преди 25 години - като кажеш нещо за смг, значи ти е Трън в очите.
Дано гимназистите имат късмет да се съхрани духа.

И какво значение има кой е на първи място? Дали е смг, Ак или НЕГ? Сигурно някой ще предпочете СМГ пред НЕГ щото едното е на първо, другото на второ, трето, пето място... глупости
Обидените госпож(иц)и винаги са забавни.

# 136
Сигурно някой ще предпочете СМГ пред НЕГ щото едното е на първо, другото на второ, трето, пето място... глупости
Точно тука бъркаш. За съжаление...

# 137
  • в страната на чудесата
Наистина ли?
Въобще не очаквах. Но може да си прав...
наистина ли има хора, които следят това за да направят избора си?

# 138
  • София
Наистина ли?

Приказва си пак от последна инстанция. И да има такива хора, не са масовият случай. Ще си забие някой детето в СМГ след 7 клас, ако последното няма грам афинитет към предмета, а просто има висок реузлтат на НВО. Друг път..  В 4->5 клас е едно, в 7-> 8 е съвсем друго, все пак децата вече имат някакви предпочитания, дори и да не са още ориентирани съвсем... Ако някой е решил да учи в СМГ, понеже иска да наблегне на мат и информатика, а не на езици, последното което ще гледа, ще е ДЗИ.. Пука му колко имат в Колежа или в НЕГ на матурите. Ако въобще има известно съобразяване с ДЗИ при вземането на решение, то не е на ниво първо-второ-трето училище в класацията, а сравнение между училища, предлагащи еднакви неща -  между 1 и 2 АЕГ, между  91 НЕГ и 73 СУ, между НФСГ и НТБГ, между 32-ро и 133-то примерно... И пак това не е основен критерий в масовия случай, до него се допитват колебаещите се между наглед еднакви училища след разглеждането на други показатели. Но колебания между примерно  НЕГ и СМГ хората принципно нямат, или искат едното, или другото, независимо от класацията по ДЗИ. И ако хем го искат, хем имат бала, не поглеждат ДЗИ, а избират исканото.

Последна редакция: пт, 26 юли 2019, 17:49 от пенсионирана русалка

# 139
  • София
Лейка, със сигурност има и такива. Не знам, обаче, точен процент за да се каже доколко и дали е масово.

Мария, аз също хресвам СМГ, макар че не знам дали някое от децата ми би учило там. И към теб нямам нищо лично против, даже обратното. Вярвам, че в темата повечето хора сме добронамерени, освен ако някой няма лични причини да не се харесва с някого и които за повечето потребители са неизвестни.

# 140
Наистина ли?
Естествено, че не е прав. Децата, които имат възможността да избират къде да се запишат, наистина се записват където си искат. Последна грижа им е на кое място е 1АЕГ или испанската, например. Останалите - за където им стигне бала пак по реда на собствените им желания. И на родителите де. 🙂
Справка: максималните балове по паралелки.

Последна редакция: пт, 26 юли 2019, 17:49 от Warwick

# 141
  • София
Аз също мислех, че резултатите от ДЗИ не са общовалиден ориентир при избор на гимназия, но в тазгодишната седмокласна тема дълго време се питаха, дали няма вече изнесена класация. На недоумението ми,  за какво им е, надълго и нашироко обясняваха. А аз пак не разбрах! Rolling Eyes
Та, май не са съвсем еденици тези, които се влияят. Да не говорим пък, колко деца са писали първо желание СМГ, а второ НЕГ. Що? Щото са много близки, като програма, предмети, цели? Wink

# 142
Признавам, че подхвърлих на голямата си дъщеря идеята да пише първо желание СМГ/НЕ, а не СМГ/АЕ защото щеше да й стигне бала за паралелката с най-висок бал. Но тя категорично отказа. Впоследствие се оказа, че май е трябвало да ме послуша, защото избра да учи в Германия.
На малката ми дъщеря също й стигаше бала за СМГ/НЕ, не помня дори дали не го писахме като първо желание, макар и решението да учи в АК да беше взето.

Помня обаче, че и при двете ми дъщери при подаване на документи за участие в класиране и редене на желания писахме само две или три училища, дори не помня кое друго освен СМГ е можело да пишем, а дамите приемащи документи учудено гледаха скромната ни подредба.

След две години, ако мога да не участвам във всичко това със сина ми, ще съм най-щастлива и доволна.

Последна редакция: пт, 26 юли 2019, 18:11 от Фран

# 143
Да не говорим пък, колко деца са писали първо желание СМГ, а второ НЕГ. Що? Щото са много близки, като програма, предмети, цели? Wink
Щото комбинацията мат + немски я има и в двете, с различен превес.

# 144
  • София
Слънчева, не си съвсем права. Има си хора, които залагат на мат, но искат и езикът да е  тчоно немски. Тоест даже СМГ с английски не им е вариант. Имат си своите причини, които няма защо тук да коментираме, познавам такива деца.  И да, програмата е различна, но целите накрая всъщност са еднакви. Ако е в СМГ с немски, математиката си е  на ниво, езикът през първата година също, нагоре се надгражда с уроци. Ако е НЕГ, при такива деца стремежът обикновено е лайстунг и учене в Германия на техническа специалност. Немският е на ниво, математиката е по немска програма и даже се изучават университетски дялове като интеграли, диференциали и комплексни числа (макар и доста повърхностно по мое мнение), все пак профилът е природо-математически. Като бонус отчитат такива хора, че на финала  познаваш и начина на преподаване от германци, което прави адаптацията в унито по-лесна. Но дори и да не стане след 8 клас с лайстунг, приемат математическия профил от десети клас нататък като компромисен вариант и пак , макар и  по друг път, стигат до заложената цел.

# 145
  • София
Аз разбирам, че някои деца имат такива цели. От друга страна, също съм родител на дете с мат.насоченост и може би от моята камбанария изглежда странно, да искаш да учиш математика, но като втора желана гимназия да напишеш ЕГ. Разбирам и факта, че немския не се учи като АЕ, много по-труден е и не така разпространен (книги, филми, youtube), но все пак ми е странно...

# 146
  • София
Данни за НВО 7 клас София
https://dox.abv.bg/download?id=da0a33e5dd

Скрит текст:
За таблицата разбрах, но за мен тя не е толкова съществена, защото общите изводи са ясни и без нея, а подробностите не са важни, според мен. И да, ако МГ са с подбор след 4 клас, е логично да имат най-високи резултати, както и което и да е друго училище с подбор. Но на мен някак ми се струва твърде рано да се прави подбор с изпити след 4 клас, да не говорим за 1 клас, макар че виждам, че това е тенденция и за ДУ, и за ЧУ.

Аз не се интересувам от ЧУ до 7-ми клас. Освен ПЧМГ и СС другите правят ли някакъв подбор за прием? Например Веда е сравнително напред в класацията на НВО, следвано от Дорис Тенеди, ПЧОУ, Бургас и Еспа. В училищата от топ 50 на страната по НВО се обучават 3324 ученика, от които само 322 са от ЧУ.
По-интересно ми беше, че повечето от учениците на НЕГ са предпочели втора матура по АЕ, а не по НЕ. Но това си е тяхно право, естествено.

За ЧУ сме го коментирали и преди, така и не се изясни  дали всичките им ученици се явяват на НВО след 7 клас или само тези, които искат да отидат в ДУ, защото се установи, че уж е задължително, ама санкции няма и децата, които са сигурни, че ще останат в системата на ЧУ и след 7 клас, могат да не се явяват изобщо и вероятно го правят, след като от някои ЧУ има по 1-2-3 явили се деца. Другото е да допуснем, че имат само по 1-2-3 ученици в 7 клас.
Скрит текст:
Английският език е открай време предпочитан като втора матура за всички, които го изучават, русалка е обяснила защо.
Фран,  нека съм по-прецизна  тогава - по всички горещи Wink, темата за АК, тази за частните, за СМГ, предхождащата тази като замисъл за дискусия на тема държавно срещу частно (май пусната някога от Лени).

Мария, ОК, аз останах с друго усещане. И за протокола само, аз харесвам СМГ и не ми е трън в очите.
Така си беше Laughing
И аз съм фен на СМГ, за протокола, и на НЕГ също, пак за протокола Simple Smile

Допусни го! Има училища с 1-2-3 деца в 7 клас. Неявяването на матурата в 7 клас е изключение, а не правило, независимо дали децата са се насочили към друго частно училище, продължават в своето, отиват в чужбина или пък ще пробват и в държавните гимназии.

# 147
Допусни го! Има училища с 1-2-3 деца в 7 клас. Неявяването на матурата в 7 клас е изключение, а не правило, независимо дали децата са се насочили към друго частно училище, продължават в своето, отиват в чужбина или пък ще пробват и в държавните гимназии.

Има такива, но няма как да го допусна за Дорис Тенеди или Веда. Те мг. бяха доста  по-назад, доколкото помня, с 20 и повече деца, а т.г са в първата 10-ица, но не е ясно с колко деца.

# 148
  • София
А кой е казал, че Дорис Тенеди или Веда са с по-малко от 20 деца?!
Във файла, който аз качих са включени само училища с 20+ ученици. Ако пък ти имаш други данни, които обсъждаш, сподели ги, моля

# 149
Веда са с 20, а ДТ с 32.

Във файла, който аз качих са включени само училища с 20+ ученици. Ако пък ти имаш други данни, които обсъждаш, сподели ги, моля
Орфей са с 2 според справката на МОН. КО са със 7. М22 са 16. Ерих Кестнер са 18/17, ЦСВ са 10 и други са под 20.

Последна редакция: пт, 26 юли 2019, 20:52 от maria77bg

Общи условия

Активация на акаунт