Отговори
# 315
Ежко, по концентрацията на такива ученици /5-7 клас с математически подбор/, многото часове по математика и добрите учители по този предмет. Къде другаде го има това?
Prizma, питах как СМГ се отличава от другите училища по целите, които си поставя, не по условията , които предоставя. Много часове по математика, подбор и добри учители по предмета има и на други места. Колкото до учениците, за концентрация ли говорим или за количество?

# 316
  • София
Много е просто. Целите и стратегията ги има на сайта им.

А това е цитат оттам. Има ли друго такова училище в София или аз не съм разбрала?

"В продължение на 45 години училището се утвърждава като водещо в областта на
математиката, информатиката, естествените науки и лингвистиката със забележителните
успехи на своите ученици – медалисти и лауреати в многобройни национални и
международни състезания на Европа, САЩ и Азия."

Ами гледам,  гонят си успешно целите. Или може би не е така?

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 15:29 от bazel

# 317
Ежко, защо питаш във форум за целите на смг? Питай си смг какви са им целите щом ти е важно, те ще ти дадат нужното ти инфо, ние каквото и да ти напишем, ти ще го оспориш, а и наистина няма как да знаем. На сайта има и някаква стратегия за развитие, която признавам, че не съм чела, защото не ме и интересува, ако тя ти върши работа.
Наистина не разбирам какво те засяга какво училище е смг и какви са му целите след като не планираш да имаш дете там. Дори да решат да се закрият, това какво те касае?

# 318
  • София
Мария, никой не твърди, че е „шокиращо” някой да иска детето му да учи в СМГ, нито пък обратното е шокиращо. Както вече се писа - причини разни за подобен избор. За мен настоящата дискусия в никакъв случай не беше с цел да се очерни СМГ, напротив. Ако някой е избрал СМГ, то това в никакъв случай не е в ущърб на СМГ. Просто всеки споделя размисли (поне аз, де). Simple Smile А Ежко отдавна си е споделил мнението, така че не виждам причина пак да влизаме в тази плоскост на разговора- за и против СМГ.

# 319
Много е просто. Целите и стратегията ги има на сайта им.

А това е цитат оттам. Има ли друго такова училище в София или аз не съм разбрала?

"В продължение на 45 години училището се утвърждава като водещо в областта на
математиката, информатиката, естествените науки и лингвистиката със забележителните
успехи на своите ученици – медалисти и лауреати в многобройни национални и
международни състезания на Европа, САЩ и Азия."

Ами гледам,  гонят си успешно целите. Или може би не е така?
Така изложените цели влизат в противоречие с твърдението по-горе, че СМГ не е за състезатели. От друга страна, твърдението има доста солидни факти в своя защита.
И въпросът става: "Как един родител да се пребори с когнитивния дисонанс, когато разглежда СМГ като възможен избор?"

# 320
  • София
Ежко, за целите можеш да се ориенираш и по новините на сайта на гимназията - целят се високи резултати на НВО и ДЗИ, успешни участия в състезания или олимпиади на техни ученици, осигуряване на средства за участия в състезания.

# 321
  • в страната на чудесата
За мен към настоящия момент избор смг 5-7 клас за несъстезатели означава избор на безплатно или по-евтино образование. Стимулираща среда има в СС, ПЧМГ също. И няма втора смяна.

# 322
За мен към настоящия момент избор смг 5-7 клас за несъстезатели означава избор на безплатно или по-евтино образование. Стимулираща среда има в СС, ПЧМГ също. И няма втора смяна.
Безплатно е образованието във всички ДУ. Изборът СМГ е по тази и ред други причини.

# 323
  • София
Лейка, аз много харесвам и ПЧМГ, обаче, ако трябва да избирам, не знам дали все пак не бих се спряла на СМГ. Защо? За мен най-големият минус е така нареченото Директорско контролно, на което ако се покажат незадоволителни резултати, рискуваш неподновяване на договора. Някак, това би ме лишило от спокойствието, че детето ми си има училище. Не мога да си представя, че всяка година трябва да треперя дали няма да ни прекратят договора. Знам, че в темата за ЧУ многократно се е споделяло, че това се случва много рядко , но все пак... Тези притеснения съм чувала и от други родители, които в крайна сметка предпочетоха СМГ.

# 324
За мен най-големият минус е така нареченото Директорско контролно, на което ако се покажат незадоволителни резултати, рискуваш неподновяване на договора.
Няма такова нещо към този момент. Не знам откъде черпите информация.
Ако имаше подобно условие, щях да съм уведомена чрез имейл, устно или да е упоменато в договора.

Аз също недолюбвам ранното ставане сутрин, но след пет години в АК само първа смяна, разбрах, че повечето деца я предпочитат, чувстват се по-добре и имат повече свободно време. Сега със сина ми направо се родих. В ПЧМГ започват от 8.00, а и стигаме за 10 минути. Случвало се е да станем от леглата в 7.20ч и да отидем 5 минути по-рано за учебните часове. Simple Smile
За униформите и тези, които се вълнуват от тях в пчмг: Не съм усетила и за миг, че дрехите му са униформа. Нормални блузи, суитчъри, жилетки, долнища, дънки...дрехи за ежедневна употреба с емблема. За момичетата може би е малко по-неудобна полата, но тя е задължителна само на официални събития като откриване на учебната година например. Виждала съм обаче и момичета, които си я носят ежедневно.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 17:28 от Фран

# 325
Аз пък предпочитам втората смяна. Сутрешното ставане е кошмарно и за мен, и за детето. А тя не закусва и сме на 7 минути с кола от смг, та ставаме съвсем в последния момент.
Преди 2 години, когато ѝ предстоеше кандидатстване след 4-ти клас ходихме на ден на отворените врати в пчмг. След този ден ПЧМГ я задрасках като опция, въпреки, че тя ми е дори по-близо от смг. Базата на смг е несравнимо по-добра от тази на пчмг (към 2017г.). Отделно не съм фен на униформи.
Между другото ми прави впечатление, че когато детето каже, че учи в смг, някак хората се възторгват и стават по-дружелюбни Simple Smile. Случвало ми се е много пъти: в магазин, при ортодонт, пред журналист, пред колеги...
Та ей ви на още 4 съвсем различни причини за смг.
Изборът за "безплатно образование" срамен ли е?

# 326
  • София
Фран, много се радвам, ако е така. Тази информация имам от познат родител, чието дете учи в ПЧМГ. Иначе, вече казах, че подобни опасения ми бяха споделени и от родители, избиращи между двете. Коментрирало се е подобно нещо и в темата за ЧУ. Затова и съм останала с впечатление, че е така. Но, ако съм сбъркала - още по-добре и значително променя нещата Simple Smile

# 327
Фран, много се радвам, ако е така. Тази информация имам от познат родител, чието дете учи в ПЧМГ.
Може да е променено това или пък да става въпрос за дете, което изостава спрямо съучениците си и да е предупредено по друг начин.
Директорските контролни са доста трудни. Предполагам ръководството си има причина да ги дава в такъв вид, но не съм чувала условие, че ако детето не получи определени точки на него, предстои неподновяване на договора.
Иначе е задължително, провежда се около средата на месец май в неделя, заедно с пробните изпити на 4-ти и 7-ми клас. Не се заплаща.

# 328
  • в страната на чудесата
...
Между другото ми прави впечатление, че когато детето каже, че учи в смг, някак хората се възторгват и стават по-дружелюбни Simple Smile. Случвало ми се е много пъти: в магазин, при ортодонт, пред журналист, пред колеги...
...
Изборът за "безплатно образование" срамен ли е?
Това е безсмислено и товари егото повече, отколкото е полезно.
А иначе за безплатното - нямам идея дали е срамно и дали някой би го приел така. Никога не ми е хрумвало. Въпрос на семейно решение е и нищо повече не съм казала.
Втората смяна е крайно нефизиологична. Радвам се, че има желание у МОН да я премахне. Но вероятно училища с хиляди деца ще са силно затруднени... пък и красивият салон става различен с три класа вътре. Всичко си има плюсове и минуси и както се вижда са противоположни за различните родители и деца.

# 329
А представяш ли си колко възторжени ще бъдат околните, ако кажеш, че детето ти учи в АК?

Общи условия

Активация на акаунт