Отговори
# 360
Става въпрос по-скоро за самочувствие с покритие.
Самочувствието на отрочетата ни ще почне да има покритие, когато почнат да произвеждат продукт, за който другите са готови да плащат. А когато с труда си осигурят покрив на семейство - и самочувствието им ще е предпазено от подмокряне Wink
Поне докато не забравят, че не са умряли от глад, защото има и овчари и кравари.
Човек трябва да си върши работата добре и със самочувствие от прохождането си до късни старини. На учениците работата им е да се учат. Когато се справят много добре със задълженията си, самочувствието им е с покритие. Когато са научени на труд от детската градина, вярвам, че ще се справят по-лесно с всичко в живота. А семействата и професиите са на един по-късен етап, засега имат други предизвикателства и сфери, в които да се доказват.

# 361
Хайде, бе, всички тук пък сте по-хрисими и благи от папата и гордостта ви е напълно чужда, на децата ви също..Не ми се вярва, ама то във форум всичко можем да си пишем. Знам с каква нотка деца/родители (не всички, разбира се) казват, че учат в АК, в СС, нагоре в Оксбридж, в уни от бръшляновата лига в САЩ и т.н - със същата интонация и напереност като хвалещо се дете/родител (пак  не всички, разбира се) с прием в СМГ, НЕГ, 164 ГПИЕ или друга гимназия в челото. Колко пък да е грешно това дете да се похвали, че усилията му са увенчани с успех и се е оказало на най-желаното място, без грам значение дали това място е ДУ или ЧУ? Ставала съм свидетел на радостта на деца, приети и в ЧУ с изпит, и в ДУ с такъв, радостта им е еднотипна, чисто детска и гордостта им въобще не е злобна и греховна. Махам редките изключения на откровено злобарство, при които дете/родител съвсем нарочно натъртват къде е прието детето пред хора, чието отроче се е справило доста по-посредствено. Но това второто си е до лошо възпитание, не е просто искрено споделена позитивна емоция.

Съвсем честно, не ми е повод за гордост - децата учат в "Света София". Носи ми много спокойствие, но не става за хвалба, защото обикновено реакцията на непознати, когато разберат, е от незаинтересована към пренебрежителна (тип "имали бол пари, платили на детето дипломата"). Последните страници от темата искрено ме озадачиха и някои постове четох по два пъти, за да разбера кой си прави майтап и кой е сериозен.

# 362

5 от 6 в Оксфорд и 3 от 3 в Кеймбридж.

Офертата (т.нар. conditional offer) за българи в Оксфорд е стандартна и лесно постижима - диплома от 5.75 и годишна оценка 6 в XII-ти клас по предмета, за който се кандидатства.

Един от приетите в Оксфорд е получил пълна стипендия (full ride scholarship = tuition, books, room & board) в един от елитните университети в САЩ и е избрал да учи там.

страхотно! силно представяне, браво Simple Smile

# 363
  • София
Хората са различни, познавам обаче хора, които се хвалят баш с това, че децата им са в СС. И не е важно в случая как реагира отсрещният, говорим  преди всикчо за поведението на хвалещия се в последните постове. Иначе вярвам, че за ЧУ е често такава реакцията като описаната. А и за СС, ако някой се хвали, то това ще е родител, на едно дете в ПУК или 1 клас, където е  по-масовият прием, тези неща са му далечни. Но когато става дума за прием след седми, нещата са по-различни. Децата са по-големи, по-осъзнати, знаят колко труд са положили, колко време им е коствала подготовката за училище Х и са горди, щастливи с постижението си, искрено и чистосърдечно. И в това няма нищо лошо, независимо дали става дума за ЧУ или ДУ. А като детето е доволно и гордо, родителят също се чувства така. Ако беше иначе, форумът нямаше да знае  дори как форумски деца са приети под номер 1-2-3 за пола си в  АК примерно, сещам се за три такива във времето. Или за ЕГ, СМГ с почти максимален бал... Самият форум около класиранията всяка година изобилства на хвалби и споделена гордост.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 23:33 от пенсионирана русалка

# 364

Между другото ми прави впечатление, че когато детето каже, че учи в смг, някак хората се възторгват и стават по-дружелюбни Simple Smile. Случвало ми се е много пъти: в магазин, при ортодонт, пред журналист, пред колеги...

Аз ли бъркам или някой е чел по диагонал написаното от Мария. 🙂Става дума за реакцията на околните, какви гордости и предразсъдъци, какви 5 лева...

# 365
  • София
Олеле, накъде тръгна посоката на дискусията, само защото се питахме колко от освободените места в ЧУ са поради кандидатстване в СМГ...

Скрит текст:
Предполагам за хората, които не следят темата за ЧУ и не се интересуват от ЧУ, въпросите колко деца отиват в СМГ и защо отиват в СМГ, може да прозвучи като нездрав интерес към СМГ или желание за оплюване. Ще се опитам да обясня накратко за незапознатите. В темата за ЧУ пишат главно хора с деца в ЧУ, хора, които тепърва се интересуват да запишат детето си в ЧУ или не са доволни от настоящото си училище и искат да се преместят в ЧУ (това включва хора с деца в други ЧУ, ДУ или преместващи се в София от страната или чужбина). В темата хората търсят информация за ЧУ най-вече за да направят избор. В този смисъл, причините за текучество на деца в ЧУ могат да бъдат важен показател за качеството на училището от което се интересуваме. И ако се окаже, че след 4-ти клас се обявят доста свободни места някъде, обяснението "Ама те сигурно са отишли в СМГ" олеква, когато се разбере, че броят на освободените места с различава от броя на приетите в СМГ. Също така, на всички е ясно, че причините за преместване в СМГ варират от "талантлив състезател", през "от раждането искам да учи в СМГ" до "не сме доволни изобщо от настоящото училище". Затова, с оглед на избора на ЧУ, е важно дали хората са предпочели СМГ защото го харесват, а не защото бягат от там където са. Даже се чудя дали конкретните цифри и таблици, които се обсъждаха не бяха за другата тема.

По темата за гордостта: Май се посмесиха понятията "гордост", "горделивост" и "самохвалство". А разлика има Simple Smile

# 366
  • София
Относно мнението СМГ да не организира курсове съм раздвоена. Все пак нека повече деца се докоснат до добрите учители. И действащи АК преподаватели дават частни уроци за АК. В това дали училището ги упълномощава или не, не виждам голяма разлика.

# 367
  • София
Warwick, ако визираш мен, прочетох съвсем внимателно поста на Мария и знам къде беше акцентът. Но след това той беше изместен от други в посока колко греховно е да се гордееш и че на тази възраст са нужни само прости детски радости като имането на приятел  (сякаш не може човек и на приема, и на приятелите си, и на други неща паралелно да се радва), затова и отговорих, че хич не ми се вярва всички да се "гордеят толкова безмълвно", когато имат повод.

# 368
И действащи АК преподаватели дават частни уроци за АК.

Моля?!?

# 369
  • София
Гордостта, предразсъдъците и разочарованията са основно наши, на родителите. Поне у нас е така.
Със себе си рядко се гордея, не защото нямам поводи понякога, а защото докато утъпквам пътя, по който достигам нещо,  то самото постижение се превръща в част от ежедневието...
Но с детето ми съм се гордяла. И съм била разочарована. И съм се чудела дали нещо е добро за него, само защото някой друг е казал, че това нещо по принцип не е добро.
Да, гордяла съм се! Не, че е постигал нещо УАУ по световни стандарти, но когато виждаш, че нещо е постигнато с труд, мисъл, здрава амбиция, при това от детето ти, гордееш се! Ми, нали за това съм майка! Да му набия канчето, когато е на грешен път и да му дам крила, когато трябва.
Не бих казала, че детето ми се гордее със себе си. Радва се на успехите си, в смисъл щастлив е, когато постигне цел. Случвало му се е и сълзи да пуска, когато е разочарован от себе си. Всичко това обаче, му минава бързо. Има приятелчета и от кварталното гето, и от тези училища, за които говорите. Не смесва компаниите, но им обръща еднакво внимание. Но пък той не учи в АК, нито в СМГ. Дори в СС не е учил. Може и това да е причината! Joy
Изобщо, странен ми е целия този разговор. Отдавна изгуби смисъл.

# 370
  • София
Той от самото начало няма смисъл. Joy

# 371
Warwick, ако визираш мен, прочетох съвсем внимателно поста на Мария и знам къде беше акцентът. Но след това той беше изместен от други в посока колко греховно е да се гордееш и че на тази възраст са нужни само прости детски радости като имането на приятел  (сякаш не може човек и на приема, и на приятелите си, и на други неща паралелно да се радва), затова и отговорих, че хич не ми се вярва всички да се "гордеят толкова безмълвно", когато имат повод.
Не визирах конкретно теб, а всички, които скочиха след поста на Мария, чели-недочели, да коментират фукнята на деца и родители. И нещата тръгнаха в една посока... през парашутистите и успеха в живота... А идеше реч само за това, че хората смятат децата, влезли в хубаво училище, за успешни и им се възхищават.

# 372
Хахаха! Ами вижте заглавието на темата.
То също е без особен смисъл.
На мен повечето постове са ми интересни и полезни. Най-малкото говорят много за човека, който ги е писал. Пък който не намира смисъл, да не чете.😃

# 373
Подготовката за прием в СМГ след 4-ти клас се е превърнала в една голяма машина за пари, за много пари. Единици са като детето на Мария, които вероятно са се скатали от матрицата. Но този устрем към това училище на всяка цена чадото да е там, някой, някога или нещо трябва да го спре.

Чудеса чувам оттук и оттам какво се случва в действителност в периода 5-7 клас. Жалкото е, че всички си мълчат.

Курсове за СМГ започват от първи клас. На никого ли не му светва лампичката?
Слава Богу разговарям напоследък и с нормални родители, които категорично отказват да участват в тази месомелачка. А на тези, които ме питат как и къде да се подготвят за прием след 4-ти клас в смг, категорично им казват да не се забъркват!

Това, че някой се е вкарал във филм, си е негов проблем. Не съжалявам за нито 1 лев, похарчен за курсове по математика, БЕЛ, английски, немски, спорт...Не спестяваме от обучения на цялото семейство. Всички фирми и школи печелят, ясно е, това им е бизнесът. А ние печелим знания. Купуваме си ги.
И какво в действителност се случва в 5-7 клас? Кажи, да ти кажем вярно ли е от първа ръка.
Апропо, курсовете в СМГ са от 2 до 7 клас. И не са ЗА СМГ, а по математика.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 02:20 от Warwick

# 374
  • София
У нас никой няма времето да развозва по курсове и уроци, затова делегирах на ЧУ да компенсира с курсове на място.

Но уважавам всеки родител, който може да си позволи това “транспортно” време.

Общи условия

Активация на акаунт