Отговори
# 345
  • в страната на чудесата
Мария, Мисля, че трябва да се замислиш...
способностите ти за интерпретация са доста, да речем странни и когато не цитираш някоя наредба не ти се получава.
Тук никой не е споменал нищо от това, за което скачаш.
И чувството за достойнство и свободолюбието и удовлетвореността от постигнатото нямат общо с гордостта. Особено на родителката на среща с ортодонт. Хайде по-лекинко с определенията

# 346
Как да се замисля, като не мога, в никоя наредба не пише как става това с мисленето. И аз не скачам, днес ми е зле и си лежа и си пиша в говорилнята, а вие ми се връзвате. Много се забавлявах и някак ми мина по-бързо времето. Много благодаря!
Отивам да чукам канчето на детето защо е без успехи, та поне то да беше изкарало някой лев в семейството, осребрен от смг. А с какво се осребряват успехите на децата от смг, за да зная какви са ми пропуснатите ползи?

# 347
На тази възраст вече няма проста радост. Достатъчно са големи,  за да осъзнават какво са постигнали и да се гордеят. И откога гордостта от постигнатото е срамна? И аз се забавлявам колко са завистливи някои родители. Нямам предвид конкретно тук.

На всяка възраст има проста радост. Например от това да бъдеш заедно с приятел, или да научаваш нещо ново и интересно, или да бъдеш полезен с нещо на някого...
Едно добро образование не само запазва простите детски радости, но и добавя към тях възможност за още много такива. Всъщност, едно от основните ми изисквания към началното училище (следващите ги избираха синовете).

# 348
  • София
Хайде, бе, всички тук пък сте по-хрисими и благи от папата и гордостта ви е напълно чужда, на децата ви също..Не ми се вярва, ама то във форум всичко можем да си пишем. Знам с каква нотка деца/родители (не всички, разбира се) казват, че учат в АК, в СС, нагоре в Оксбридж, в уни от бръшляновата лига в САЩ и т.н - със същата интонация и напереност като хвалещо се дете/родител (пак  не всички, разбира се) с прием в СМГ, НЕГ, 164 ГПИЕ или друга гимназия в челото. Колко пък да е грешно това дете да се похвали, че усилията му са увенчани с успех и се е оказало на най-желаното място, без грам значение дали това място е ДУ или ЧУ? Ставала съм свидетел на радостта на деца, приети и в ЧУ с изпит, и в ДУ с такъв, радостта им е еднотипна, чисто детска и гордостта им въобще не е злобна и греховна. Махам редките изключения на откровено злобарство, при които дете/родител съвсем нарочно натъртват къде е прието детето пред хора, чието отроче се е справило доста по-посредствено. Но това второто си е до лошо възпитание, не е просто искрено споделена позитивна емоция.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 20:24 от пенсионирана русалка

# 349
  • София
На тази възраст вече няма проста радост. Достатъчно са големи,  за да осъзнават какво са постигнали и да се гордеят. И откога гордостта от постигнатото е срамна? И аз се забавлявам колко са завистливи някои родители. Нямам предвид конкретно тук.

На всяка възраст има проста радост. Например от това да бъдеш заедно с приятел, или да научаваш нещо ново и интересно, или да бъдеш полезен с нещо на някого...
Едно добро образование не само запазва простите детски радости, но и добавя към тях възможност за още много такива. Всъщност, едно от основните ми изисквания към началното училище (следващите ги избираха синовете).

Говорим за радост от влизане в СМГ. То е ясно, че човек има хиляди поводи за радост.

Страхотно, Русалке,така си е - някои от  тук списващите не се гордеят с постиженията си,  ама никога. Joy Просто си се радват, и най-често без никой да разбере.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 21:42 от bazel

# 350
  • В офиса
Моята си носи тениските от АК. Даже си купи и в цветовете, в които нямаше. Тениски от СМГ няма още, може да ги няма във фоайето напоследък.

Странна дискусия. Аз съм състезателен тип и съм от хората, които като правят едно нещо, искат да го правят добре, първо и най-вече за лично удовлетворение, после за признание от другите и чак накрая за пари. В този ред на мисли, влизане в СМГ, още повече пък ако е на по-предно място, или пък ако детето е надскочило себе си, си е повод за гордост и още как. После посредствено обучение там не е повод за гордост. Но пък прием в желан университет си е повод за гордост. Абе всякакви победи, било в състезание с други, или със себе си, са си повод за гордост. Още не мога да разбера това с осребряването. Може би е някакво изкривено усещане в някаква изкривена състезателна среда. Във випуска на дъщеря ми няма такова нещо, даже обратното. Няма смисъл да казвам, че другаде виждам доста по-масово прагматично отношение към ученето Grinning

# 351
това с осребряването сигурно произтича от презумпцията, че точно от СМГ най-много са поканените в Оксфорд, а обучение там дава някаква по-висока сигурност за добра професионална реализация и съответната парична компенсация в дългосрочен план

между другото има ли информация финално, след като е приключила вече кампанията, колко от наистина многото поканени през януари реално са се записали и ще продължат да учат в Оксфорд?

# 352
Тинки, всяка година на първия учебен ден раздават тениски СМГ на всички деца. Мусала Софт е спонсорът. Може би сте пропуснали миналата година откриването. Тази година дано пак раздават. Продават се и по Коледа и Великден благотворително във фоайето. Потвърждавам казаното от Мария, че споменаването на училището буди респект и възхищение у околните. Особено у по-малки деца, които се целят в СМГ. Голямо обсъждане на гордостта е паднало тук 😲 Става въпрос по-скоро за самочувствие с покритие.

# 353
  • София
E, нека сме обективни, самочувствието не е съвсем винаги с покритие. И не само в СМГ, но коментираме това в момента. На класната на децата ми от ОУ детето беше сигурно 200-300 души, ако не и повече, под чертата в края на 4 клас, ама е в СМГ, сега беше или шести, или седми клас. А после тя твърди пред бившите си ученици, че училището не било това, за което го представят, та се налагало детето й да ходи на уроци по мат. Ми, сети се, чадо, че детето ти не е за там. Но това не й пречи да се хвали иначе. Та от гордост до гордост  има разлика, от самочувствие до самочувствие също...

# 354
Русалче, обичам те. Добър опит да балансираш, но...

Понеже всеки си пише, реших и аз да кажа нещо, което силно желая от няколко, немалко години насам.
Искам сайта на СМГ някой ден да осъмне с подобно съобщение:
"СМГ не организира курсове и никога не е упълномощавал организации или отделни личности да се занимават с тази дейност."
Цитатът взех от сайта на АК и го перифразирах така, че да се отнася за СМГ.
https://www.acs.bg/bg/admissions/bulgarian-students-admission-after-grade-7/

Подготовката за прием в СМГ след 4-ти клас се е превърнала в една голяма машина за пари, за много пари. Единици са като детето на Мария, които вероятно са се скатали от матрицата. Но този устрем към това училище на всяка цена чадото да е там, някой, някога или нещо трябва да го спре.
Парашутистите са им най-малкият проблем.
Чудеса чувам оттук и оттам какво се случва в действителност в периода 5-7 клас. Жалкото е, че всички си мълчат. Споделят си проблемите на лс или в затворени фейсбук групи, а така нищо и никога няма да се промени.

Курсове за СМГ започват от първи клас. На никого ли не му светва лампичката?
Слава Богу разговарям напоследък и с нормални родители, които категорично отказват да участват в тази месомелачка. А на тези, които ме питат как и къде да се подготвят за прием след 4-ти клас в смг, категорично им казват да не се забъркват!

# 355
Става въпрос по-скоро за самочувствие с покритие.
Самочувствието на отрочетата ни ще почне да има покритие, когато почнат да произвеждат продукт, за който другите са готови да плащат. А когато с труда си осигурят покрив на семейство - и самочувствието им ще е предпазено от подмокряне Wink
Поне докато не забравят, че не са умряли от глад, защото има и овчари и кравари...

Двеста двадесет и две хиляди пъти се подписвам под последният пост на Фран!!!

# 356
това с осребряването сигурно произтича от презумпцията, че точно от СМГ най-много са поканените в Оксфорд, а обучение там дава някаква по-висока сигурност за добра професионална реализация и съответната парична компенсация в дългосрочен план

между другото има ли информация финално, след като е приключила вече кампанията, колко от наистина многото поканени през януари реално са се записали и ще продължат да учат в Оксфорд?

5 от 6 в Оксфорд и 3 от 3 в Кеймбридж.

Офертата (т.нар. conditional offer) за българи в Оксфорд е стандартна и лесно постижима - диплома от 5.75 и годишна оценка 6 в XII-ти клас по предмета, за който се кандидатства.

Един от приетите в Оксфорд е получил пълна стипендия (full ride scholarship = tuition, books, room & board) в един от елитните университети в САЩ и е избрал да учи там.

# 357
  • София
Не балансирам, Фран, истина е и я заявявам открито:) На лични мога да ти кажа името на детето, тук разбираемо няма да развявам лични данни. И като аз знам за две такива деца, друг за други две и т.н, проблемът не е толкова малък всъщност. Та не знам такива деца с какво самочувствие с покритие са, затова го написах. Иначе продължавам да мисля, че няма грешно в това да се гордееш с постигнатото.

# 358
E, нека сме обективни, самочувствието не е съвсем винаги с покритие. И не само в СМГ, но коментираме това в момента. На класната на децата ми от ОУ детето беше сигурно 200-300 души, ако не и повече, под чертата в края на 4 клас, ама е в СМГ, сега беше или шести, или седми клас. А после тя твърди пред бившите си ученици, че училището не било това, за което го представят, та се налагало детето й да ходи на уроци по мат. Ми, сети се, чадо, че детето ти не е за там. Но това не й пречи да се хвали иначе. Та от гордост до гордост  има разлика, от самочувствие до самочувствие също...
Имах предвид самочувствието на децата, които са се преборили, като моето и на Мария. Парашутистите са друга тема. Родителите, които дават мило и драго детето да е в СМГ, също не са от обкръжението ми. Както каза и ти, защо детето да не се надува, че е влязло в СМГ или НЕГ. Мнозина се борят, малцина успяват. 🙂

# 359
  • София

Произтича най-вече от това виждане, което е често срещано в СМГ:

По=малкото усилия необходими за паразитните предмети освобождават свободно време. Отделно може да имаш десетки отсъствия без проблем.

Не мога да си представя да мислиш за философията като за паразитен предмет. Да не говорим, че Германова за мен е най-страхотният учител в СМГ.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 08:53 от Prizma

Общи условия

Активация на акаунт