Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц - Тема №3

• 36 199
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Аз предпочитам ваканцията да е 1м отколкото 3.
Е ако гледаш на училището, като детска градина да ти гледа детето, сигурно е така. То и цял месец ваканция за какво му е. Че то и кой има цял месец отпуска.

Както искаш му кажи, но дете 1ви-3ти клас ще го оставяш ли само за 7-8-9ч дневно?
Дъщеря ми е предучилищна, значи ваканцията между 1ви и 2ри клас аз дирекно трябва да напускам работа?
Племенницата беше на лагер тази година (сега е 4ти клас), една седмица  800лв.. В другата тема говорим как повечето хора работят за по 5-600лв....

Веси, имат си ваканции, но през тези ваканции често се организират лагери и т.н. цените са сносни (съпоставени със заплатите). Наблюдения от Германия. В момента е есенната ваканция. Дъщерята на позната в момента са на 100км ще се върнат утре и цялото това им излезе 250Е. Също на родителската среща са сложили и лимит на джобните- 20Е. 'Лагера' или каквото е е по желание.
Примерно ние нямаме помощ от никъде за ваканциите, родителите ни все още работят, трябва да си избираме работата така че през ваканциите да има някои свободен поне още 5-6г

# 556
  • sofia
Всичките ми чужбински познати майки с по-малки деца или работят на половин ден, или изобщо, или имат български баби, или ползват платена помощ (която хич не е евтина и за тях).
Навсякъде по света е зор, докато се "избутат" децата до към 10-11 години, когато са относително самостоятелни.

# 557
  • Варна
Деца от класа на дъщеря ми това лято 2 за 3 клас си стояха съвсем сами, да, в къщи лятото. Аз съм ЗА колко от може повече почивни дни през цялата учебна година.

# 558
Аз лично не бих си оставила детето само 2 - 3 клас. И не е до самостоятелност.

# 559
  • Варна
Опира до това имаш ли избор. Ако нямаш финанси и отпуска и баби, намира се начин за всичко.

# 560
Принципно е така, но не е редно.

# 561
  • София
На училището се гледа като на продължение на детската градина, а когато държавната градина излезе в ремонт и отпуск един месец настава голяма драма, драги зрители. Лятната ваканция хич не е дълга, особено ако през годината официалните ваканции, несвързани с празници са по един-два дни и то задължително са петък, събота и неделя, което е на практика един петък. На никого не му пука за материала, а че трябва някой да гледа детето. Децата проседяват 8 часа дневно някъде, но не и в училище, защото половин ден са на училище и половин ден в занималнята, защото няма кой да ги гледа. Което пак завърта нещата така, че училището трябва да замести градината и да поеме децата. Ако направят повече ваканции през годината пак ще има драма - какво да правя детето пет дни... и хоп, детето пак в занималнята, но цял ден! Каква ваканция е това?

# 562
  • София
Не мислите ли, че е по - добре да се почва на 1 септември, а да се учи до края на май за 4 клас, съответно 15 юни за по - големите? Юни месец вече никой не му се учи.
Не, не мисля. Септември е страхотен и не е за в училище.

# 563
Деца от класа на дъщеря ми това лято 2 за 3 клас си стояха съвсем сами, да, в къщи лятото. Аз съм ЗА колко от може повече почивни дни през цялата учебна година.

Преди години оставях дъщерите си сами на тази възраст. Сега внуците категорично не.Освен всички други причини и защото са момчета.Но аз и ММ можем да се отзоваваме,бащата работи  на смени,майката е свободна професия.
Не ми се мисли какво би било ако ситуацията е друга.

# 564
Андариел,  как точно предлагаш да се реши въпросът с децата и ваканциите? За малките,  под 4 клас...? Разбира се , че трябва да е някъде, ако не е на училище.  Обикновено това е занималнята.
Каква ваканция е питаш? Такава, в която единици са хората, които могат да си позволят лукса да не работят....

# 565
  • София
Аз предпочитам ваканцията да е 1м отколкото 3.
Е ако гледаш на училището, като детска градина да ти гледа детето, сигурно е така. То и цял месец ваканция за какво му е. Че то и кой има цял месец отпуска.

Както искаш му кажи, но дете 1ви-3ти клас ще го оставяш ли само за 7-8-9ч дневно?
Дъщеря ми е предучилищна, значи ваканцията между 1ви и 2ри клас аз дирекно трябва да напускам работа?
Племенницата беше на лагер тази година (сега е 4ти клас), една седмица  800лв.. В другата тема говорим как повечето хора работят за по 5-600 лв......
Е, е то и по-скъпи лагери има, но всеки се простира според чергата и възможностите си.
Един от най-хубавите лагери през ваканции, които съм ползвала за децата, бе с месечната такса на половината на посоченото, сега е малко по-скъпо - НСА.
Не с едно, а с 2 съм, та може да се оправи човек...
Едни време колко ви беше лятната ваканция?
Не отнемайте лятото на децата ще се справите...
Децата ми от 3 клас и сами се прибираха от училище (не беше толкова отдавна, но и сега имам приятели, чиито деца са на същия режим) . Нямам налични баби и дядовци (помагаха само за част от лятото), но и без тази помощ щяхме да се оправим 2 лета.

# 566
  • European Union
Всеки търси някакъв начин. Аз категорично не желая заради родители, които не могат (или не желаят) да си гледат децата, моите деца да са задължени да ходят на училище през юли. Да лобират за летни групи, не за намаляване на ваканциите. На моите деца тази почивка им е нужна. А не да се чудя през цялата година защо са разсеяни и агресивни.

Natali_, а защо трябва да се решава въпросът с ваканциите? Училището е място за учене, не е забавачка.

# 567
  • София
Не може да се реши. Наскоро срещнах една фраза - children are not environment friendly. Имането на дете е трудоемко, нервоемко, скъпо и неудобно. Няма как децата да бъдат предадени на отговорно съхранение по поне пет дни в седмицата и само две седмици или един месец да са във ваканция, и то точно по времето, когато и родителите са в отпуск. Наличието на деца изисква компромиси първо и основно от възрастните - дали ще си пускат отпуск за определени дни извън планираната семейна почивка, дали ще сменят работно време, дали ще въвличат бабите, дали ще плащат бавачка или занималня - но все нещо са принудени да направят и е неудобно за тях. Няма как да е удобно за родителите, щом веднъж са станали родители.

# 568
Твърдиш, че ваканция на занималня не е ваканция. Има много хора, които нямат друг вариант освен такава или детето само вкъщи,  което пък е още по-неприемливо.  /За малките,  големите са ясни..../

И да, лукс е на днешно време да имаш дете.  Дано нещата се пооправят,  защото ще изчезнем като нация с подобно мислене и  отношение.

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 19:51 от Natali_

# 569
  • София
За теб отпуската в офисоподобна обстановка ще бъде ли отпуска?
Да, няма друг вариант, но и да не се лъжем, че ваканцията на занималня е много хубава. Всичко е по неволя.

Общи условия

Активация на акаунт