Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц - Тема №3

• 36 206
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • Русе
Аз мисля, че е идеално да започват на 15 септември и да свършват на 15 юни. С също съм убедена, че нищо фатално няма да се случи.

# 541
  • Варна
А 4 клас до 15 юни.. не им ли е множко и излишно?

# 542
Ми то може по някое време през годината да наминат през училище и да направят по едно тестче.

Ако е все тая дали часовете обучение с учител по предмет са +/- над 10 %, то май трябва да е съвсем друга темата.  Друг въпрос поставям. Не застъпвам тезата, че вече фатално нещо се случва, пък ако щат и по три балотажа да правят.

# 543
Аз пък съм за това да се почва по-рано и да се приключва по-късно, но програмата да им е по-лека и да имат повече време за затвърждаване на материала.
В някои страни имат само 6 седмици ваканция, да не би да са не преуморили чак пък толкова? С тези 3-4 месеца после не могат да влязат в ритъм, изпозабравили всичко.

И още - против съм "губенето" на дни заради избори и подобни. Ако има избори за кмет, после за парламент, после за президент /примерно/ + балотажи, то направо да зачеркнем понеделниците....

# 544
  • European Union
Дори и да няма избори, понеделници се губят, особено откакто се почива, когато официален празник се случи в събота или неделя.
И нищо фатално няма да изпуснат учениците. Защото учебният материал не е константа. Нали някой е написал учебника и е преценил, че точно това ще включи, а други десет неща - няма. Преди него пък някой е писал учебната програма и е решавал точно колко ще учат децата по даден предмет.
Давам пример с информационните технологии в горен курс (с изключение на компютърните профили разбира се). В 10 клас се учат 18 часа годишно, по 1 час само първия срок. И ако този един час е в понеделник, някой по-нагоре вече е направил сметката. Но никой не се сеща, че тези деца учат ИТ в училището 90 часа за 8, 9 и 10 клас. А само година преди това, тези, които сега са 11 клас, са учили СЪЩИЯ материал за 162 часа. Дали понеделниците са виновни за бясното препускане из материала?  Дали има нещо, което е фатално ако се пропусне? Дали десетокласниците са ощетени в сравнение с тези преди тях?
Истината е, че и по 365 дни да държим учениците в училище, пак не можем да им предадем 1% от световното знание. Училището трябва да даде посоката, да ги научи да мислят, да не им убие любознателността и ентусиазма, а това не се постига с удължаване на учебната година и 35 часова учебна седмица.

# 545
ivka_smile, ние до 15.09 още сме в Гърция на плажа. Та хич не предпочитам да се започва на 01.09.

# 546
  • Варна
Да, часовете с учител в Училище явно все повече губят "смисъл" щом се налагат поголовно абонаменти за Уча.се, частни занимални, госпожи вкъщи, школи и не знам си още какво. А после се притесняваме, че ще загубим няколко понеделника. Хайде, стига. Струва ми се, че притеснението е по - голямо за това "какво ще ги правим децата".

# 547
Да, часовете с учител в Училище явно все повече губят "смисъл" щом се налагат поголовно абонаменти за Уча.се, частни занимални, госпожи вкъщи, школи и не знам си още какво. А после се притесняваме, че ще загубим няколко понеделника. Хайде, стига. Струва ми се, че притеснението е по - голямо за това "какво ще ги правим децата".
Ако е към мен, имам седмокласник, който не се налага да се чудя, какво да правя.
Второ изрично написах, че въпросът не е в загубения материал. Няма драма, просто се размислих.

Вижте, наредба има загрижена за това какво става ако дете пропусне процент от учебните занятия. То се явява на изпит в такъв случай.
Какво става обаче, ако училището пропусне да предостави на детето определените часове (на теория след дълго мислене от умни глави с визия за образованието определили колко материал се полага за съответния клас и с колко часове се преподава той). Отново нямам проблем с това, просто питам.

# 548
Mibobo, не класната прави програмата. Дори и да става въпрос за начален етап и да няма нито един час с друг учител освен нея. Отделно, има наредба и там има зададени параметри за изготвянето на програмата. Физическо, музика и прочие се разпределят равномерно в дните през седмицата.
Давам пример - Предмет с 18 часа за срока, в който е са изтървани 6 от тях (а може и повече, ако учителят се разболее). Да, нищо фатално не става, ще се сбутат нещата, ще се мине през учебника, ама това си е отбиване на номера.

Да за начален етап говоря и при нас точно класната я прави, съобразно с още 2-ма външни учители. И да се разболее учител, друг го замества, до сега е нямало случай да нямат час заради болен учител.

Иначе не казвам, че не е проблем изтърването на часове,  затова дадох пример, че при нас се опитват да сведат "щетите" до минимум. А по мое мнение нещата така или иначе са минаване през учебника, защото времето е недостатъчно, но това е друга тема.

# 549
  • Варна
Солничка, не не е към вас просто мои общи разсъждения за родното ни образование. Hug

# 550
А децат в чужбина с по 6 седмици ваканция да не би да се преуморявят? Аз предпочитам ваканцията да е 1м отколкото 3. Някои имат баби, лели, финанси за лагери и т.н., но останалите работещи се чудят как да си разпределят времето през тяхните ваканции.

# 551
  • Русе
Аз предпочитам ваканцията да е 1м отколкото 3.
Е ако гледаш на училището, като детска градина да ти гледа детето, сигурно е така. То и цял месец ваканция за какво му е. Че то и кой има цял месец отпуска.

# 552
Повечето ваканции са заради учителите Wink
Много по-голям е проблема с двусменното учене даже трябва да го премахнат. Прекалено много други проблеми има, че да се дискутира този

# 553
А защо да гледаме на училището като на детска градина?
Това, че ваканцията е прекалено дълга какво общо има с детската градина?  Да не би в училище да играят децата?
Аз лично казвам, че програмата е много сгъстена и без възможност за затвърждаване на знанията. Като има и разни празници и неучебни дни, съвсем става страшно....
В някои страни са решили нещата с 6 седмици лятна ваканция, в която има лагери по интереси.

# 554
  • sofia
И в чужбина няма такава ваканция 6 седмици....вземете ги сметнете на годишна база и стига сте писали неверни неща. Лятната може да е 6 седмици, ама честичко имат през годината по една седмица.
Да имаше най-много 10-15 дни разлика в дните ваканция на годишна база между различните страни (европейски).

Програмата е сгъстена, защото учебните планове (в кой клас какво се учи и колко часове) и учебните програми (съдържателната част на предмета) са неадекватни и защото предвидените часове няма как да стигнат за усвояването на заложения материал....т.е. проблемът не е във ваканциите и не е от сега.

Общи условия

Активация на акаунт