Нашите орхидеи – тема 26

• 29 726
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Ако е ново растението, аз ръчкам, въпреки цъфтежа... бързам да извадя гъбката и/или пластмасовата кошничка в корените Simple Smile Внимавам с цветоносите и ако трябва с по няколко щипки закачам за пръчките да не счупя нещо...
Ако растението не е ново - не пипам докато цъфти!

# 481
Здравейте! Мога ли да направя пресаждане на орхидея с доста цветове или да изчакам?
Защо искаш да пресаждаш?

# 482
Благодаря, Impala! Blush

# 483
Здравейте! Мога ли да направя пресаждане на орхидея с доста цветове или да изчакам?
Защо искаш да пресаждаш?
Коренчетата започват да излизат от саксията. Имам растението от 2 месеца. В един момент листата леко пожълтяха, преместих от директната слънчева светлина и сега върви мн добре, но си мисля дали саксията не е малка Simple Smile

# 484
Може ли снимка?

# 485
Може Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 16:59 от Ellinor*

# 486
Благодаря Simple Smile
Това са т.нар. въздушни корени, типични са орхидеите фаленопсис. Ще си растат във всякакви посоки, ще си стърчат във въздуха... Няма смисъл от пресаждане.
Повече ме притесняват петната по листата. Ако ги е огрявало директно слънце преди преместването, може да са от това.

# 487
  • Мадрид / София
Не я пипай. Хич не им пречи, че корените са от вън. Мойта голямата си е така. Няколко вътре и няколко отвън.
И на мойта голямата ѝ расте едно раздвоено листо като на змийче 😃.

# 488
Благодаря ви!

Така и така купих почва за орхидеи да добавя ли?

Тази ми се задъража най-дълго и ми се иска да я опазя, а и покрай темата малко се зарибих Simple Smile

# 489
Чак пък да размахвам пръст 😂. Жал ми е за растенията и търся причина някаква за гниенето им.

Гниенето е с комбинирана причина - липса на опит и по-податливи на заболяване хибриди. Разликите между хибриди сега и хибриди отреди 13г. Е огромна. Аз не знаех що е гниене някъде до 2014-2015година. Старите ми хибриди са здрави. Новите - ужасно бъгави. Дори аз с моя опит много се затруднявам и купувайки орхидея въобще не съм сигурна ще оцелее ли.

# 490
Кажете кои са най-устойчиви и лесни за гледане, за да взема от тях следващия път?

# 491
Ами не може да се посочат конкретни имена на хибриди. Става дума за това как са били отглеждани растенията, дори от един и същи вид. Именно тук е разликата между преди и сега.

# 492
Здравейте, момичета! Получих едно цвете, което ми се струва че има нужда да се прехвърли. Но като видях колко много корени са изникнали от дупките на саксията.... Какво трябва да направя? Ако ги срежа и засъдя наново ще се оправи ли

# 493
  • София
може да загние от отрязаните места. Ще трябва засушаване преди слагане в новата саксия. Първо опитай внимателно с макетен нож да режеш самата саксия. Пак ще има загубени корени, но и шанс да спасиш някой цял.

# 494
  • Варна
За съжаление аз не успявам да изкарам такива корени невредими от саксията... А щом има толкова много корени, се предполага, че липсата на тези няма да се отрази съществено на растението. Бих третирала с топсин против гниене и след пресаждането известно време без поливка за да се предотврати загниване на наранените места.

Общи условия

Активация на акаунт