Нашите орхидеи – тема 26

• 29 710
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
От известно време наблюдавам Как орхидеите ми леко по леко окапват една след друга. Днес реших да ги извадя от саксиите и да надникна какво се случва. На 4 от тях корените бяха изсъхнали и то защото така, както са ми подарени съм ги оставила в същите саксии. Друга част от корените бяха увити в нещо като чашка. Еми, няма как да цъфнат.  Цяло чудо е, че са живи още. Листата им на част от тях са като спаружени. Дали мога да ги оправя по някакъв начин? Отрязах излишните корени и ги сложих обратно в саксиите, та да видим какво ще стане.

# 526
  • Пловдив
Здравейте, в петък минах през Хоуммакс, минитата бяха намалени от 7.99 на 3.99 лв., обаче много увехнали и преполяти, имаше 1-2, които стават, та се сдобих с едно, вече ми станаха две. Ето го

# 527
  • Мадрид / София
От известно време наблюдавам Как орхидеите ми леко по леко окапват една след друга. Днес реших да ги извадя от саксиите и да надникна какво се случва. На 4 от тях корените бяха изсъхнали и то защото така, както са ми подарени съм ги оставила в същите саксии. Друга част от корените бяха увити в нещо като чашка. Еми, няма как да цъфнат.  Цяло чудо е, че са живи още. Листата им на част от тях са като спаружени. Дали мога да ги оправя по някакъв начин? Отрязах излишните корени и ги сложих обратно в саксиите, та да видим какво ще стане.
Може би твоя вид орхидея иска малко повече влага при твоите условия.
Има няколко неща, които можеш да направиш за да цъфти:
1 Информирай се за твоя вид орхидея какви условия са ѝ необходими.
2 Намери ѝ нейното място в твоята къща. Премести я на място, където ще се почувства по-добре.
3 Натори я с тор богат на калий.
Стресирането на растението го кара да цъфне след 2-3 месеца. Ако предишното цъфтене е било слабо то и новото ще бъде такова. Тоест по състоянието на предишния цъфтеж можем да определим състоянието на растението дали е жизнено или има някакъв проблем.

# 528
Орхидеята, която се опитах да лекувам, изгни окончателно. Бях я оставила в работата за уикенда и сутринта видях, че гниенето се е разпространило ужасно много и й е видяло сметката. В петък беше съвсем малко петънце, мислех, че може да изчезне, но не стана Cry
Но пък другите са добре за сега. Уплаших се от съдбата на тази и мисля да ги поливам по-рядко, дано не пресъхнат!

# 529
Не им се притеснявай. Писах по-напред. Моите (четири броя) стояха без вода месец и половина. И дори успяха да цъфнат в този период.

# 530
  • Бургас
Не им се притеснявай. Писах по-напред. Моите (четири броя) стояха без вода месец и половина. И дори успяха да цъфнат в този период.
Този месец и половина лятото ли беше? Не се заяждам просто питам, защото май моята бяла орха зимата я развалих( още е жива, но най долните листа са меки и сбръчкани, провиснали, новите са твърди и лъскави) най вероятно с често поливане и това, че ни нямаше десет дни декември и бях намалила климатиците на 19гр.

# 531
Сега, да. Миналата седмица ги полях, че ми стана неудобно, все нямам време и ги забравям. Подариха ми преди около месец фаленопсис, но съм го изолирала в друга стая (по-хладна). Наложи му се да остане няколко дни в службата (включително един уикенд) и за малко да го уморя. Стаята е с гипс картон, сутрин като влезеш е задушно, отврат някакъв. Лятото стоим по цял ден на отворен прозорец, но почивните дни няма как. Листата му клюмнаха, посбръчкаха се, цветовете му окапаха... От седмица обливам листата му с вода, накланям го така, че да се оттича по листото и да не отива в розетката. Живнаха, вече не са сбръчкани, но не са както трябва да са (вирнати нагоре). Иначе и в нашия хол е топло лятото, но пък се проветрява редовно, а вратата е постоянно отворена. Докато в работата ми условията са други и не й се отрази добре топлината на последната ми придобивка.

П.П. Имам адениум, който трябва да се полива много рядко. Зимата го полях стабилно, а беше в стая, в която температурата не е много висока. И тръгна да гние. Засуших го за месец и оцеля.

# 532
  • Видин
Ето моята орхидеена градинка.
Щракнах я, докато не са прецъфтели.
Не е толкова богата като миналата година, дори мултифлорите са по-пестеливи, не знам защо така... Rolling Eyes

# 533
  • Бургас
Къдрокоска, прекрасна орхидена граднинка Hug. Моята прецъфтя имам само една орха с цъфтеж.

Но днес се сдобих с нова. Тази жълта луничави красота с два Цветоноса.

# 534
  • Мадрид / София
Момичета, ако орхито се чувства добре на мястото, където сте я сложили, цъфти и се развива, не я местете повече. Това съветват спецовете.
Къдрокоска, чудесно кътче, тази минито с белите кантове е точно като моята, но мойта сега почива, че е горещо и няма цвят в момента.

# 535
  • Видин
Благодаря ви! Kissing Heart
И моите прецъфтяват... Даже изпуснах няколко, беше по-пълно.

Angela61, на снимката няма мини. Ниските са мултифлора, много ги харесвам и предпочитам пред високите видове.

Още малко от мен и се кротвам. Heart
Тази ми е любимата и винаги е толкова щедра.

Ето и Каода

Папагайо

И бялата мултифлора, която има и бебе.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 17:36 от Къдрокоска

# 536
Къдрокоска, направоооо Broken Heart
Скрит текст:
Моята папагал (значително по-жълт) е в тотален застой от 3 месеца... а беше и позициониран точно до разболялото се лиодоро, та сега всеки ден го оглеждам за някое ново коренче, листо или някакъв признак за добро здраве Thinking Каодата се е стегнала и си държи двете листа и двата корена, стеблото е черно, но стегнато и твърдо... силно се надявам на нови корени отгоре при листата (оголената част на стеблото е поне 6-7см). Цъфтеж от нея е ясно, че скоро няма да видя, но мноооого искам де оздравее Blush
Мултифлората е страхотен разкош! Heart Eyes Заплюла съм си такава, дано наесен има пак от същата в магазина, че не искам преди следващото пътуване да вземам ново растение...

# 537
  • Мадрид / София
Много са красиви!
Мойта малката се води мини. Затова и така я нарекох.

# 538
  • Варна
Йееее Къдрокоска страхотни нацъфтяли красотички, супер!

Аз се боря още за моите: при едната за сега смятам, че гниенето е спряло, няма нови петна или поражения. Продължавам да се моля и да чакам, дано я спася. С втората май ще се разделя, но и нея я чакам още малко. Тя има хубав корен, но нито едно листо. Може пък да живне и тя Disappointed 

# 539
  • Сф
На кои им казвате мултифлора- конкретна разцветка или тези по- дребните, които дават много цветове?

Общи условия

Активация на акаунт