МОН - промените продължават (3)

• 51 448
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
А, в никакъв случай не подкрепям профилирането.
То веднъж прецакват децата с двете степени на гимназиално образование в този вид, а сега искат да им досъкратят избора допълнително като с този проблясък заявяват, че децата, които предпочитат математиката не могат да учат езици.

С едно НВО искат да си мерят постиженията на системата и да служат за прием едновременно - ами, не става.

Проблемът им е ясен - при тази смешно лесна матура по математика имаме 32 т. средно за страната. Направо плашещо. Искат да заменят математиката, с нещо което ще се поназубря, та ще се докарва по-лесно приличен среден бал.
Аз исках да кажа, че могат и БЕЛ да пипнат по тази линия, че като ще е въпрос на зубрене, поне да е по-полезно.

Миналата година за нашия набор имаше пробно някакво оценяване по география с над 5 000 деца. Не звучаха никак добре резултатите. Та има какво да допонаучат до 7 клас вместо да запаметяват в кое произведение родното пространство било три гори и три планини (пак от тазгодишното НВО).

Иначе с една -две матури, нашият избор е математика, та ако искат и по технологии (бившето трудово) да направят матура няма значение.

# 91
  • в страната на чудесата
Чутовният интелектуален спад засяга и родителите. 32т. не се постигат само с мон

# 92
Чутовният интелектуален спад засяга и родителите. 32т. не се постигат само с мон

Но пък МОН полага извънредни старания по въпроса.

# 93
Е нивото на задачите на изпита нямат общо с факта, че Бел и Мат са двата общообразователни предмета с най-голяма важност до 7 клас. Лесните задачи са с цел МОН да отчете по-висока успеваемост и да се потупа по гърдите. А то излезе точно обратното. Резултатите са зле и въпреки лесните задачи.
Супер си е НВО по двата предмета. Стига МОН да си е свършило качествено работата по съставянето на изпита. Ако въведат самостоятелен изпит за всяка гимназия, ще е някакъв ужас. Още си спомням как ние можехме да кандидатстваме само на едно място. И истерията беше още по-голяма. Хайде няма нужда. Просто етапа преди НВО ни е зле. Самото обучение. Като започнеш от учителите, минеш през учебниците и свършиш със затъпяващото и маргинализиращото се население. Без никой да ми се обижда. А МОН изобщо предлагам да не го коментираме.  

# 94
... Просто етапа преди НВО ни е зле...
То и преди ДЗИ не е много по-различно Thinking

# 95
Точно! За мен основният проблем тръгва от семейството.
Грешката на мон е, че се чудят само как да не изпадат деца от училищата. Деца, които и да стоят по училищата нищо не научават. Дете с 10т. на елементарното НВО ще има диплома за завършено основно образование! Защо харчат пари за нво, да им раздават хартиите и да се свърши тая мъка!

# 96
  • Там, където мечтите се сбъдват
Просто етапа преди НВО ни е зле. Самото обучение. Като започнеш от учителите, минеш през учебниците и свършиш със затъпяващото и маргинализиращото се население. Без никой да ми се обижда. А МОН изобщо предлагам да не го коментираме.  

Точно обучението е разковничето,....и в 9, и 11 клас да въведат матури, все тая....МОН не само трябва да го коментираме, ами направо да го реформираме, че тяхната "синхорнизация" на страницата им за кандидатстване е явен показател за грамотността в страната ни....

# 97
И все пак матр'иала може да е всякакъв, но отгоре трябва да има умни глави. Трябва с някакъва мисъл да се правят изпити, оценявания и прочие.

.....Следейки седмокласната тема се изумих колко голям процент се затрудниха в "прочитането" на таблиците със статистиките и полезните таблици на Дидева и да разберат защо трябва да си попълниш ТВОИТЕ си желания, независимо пък от всички таблици......

# 98
Точно! За мен основният проблем тръгва от семейството.

А, МОН не дискриминират. Пречат и на читавите семейства. Даже повече усилия влагат. Вече и в ЧГ не може да се спасиш от техните дивотии.

# 99
Ежко, защо мон не пречи на децата от МГ-тата, от СС, ПЧМГ и други (частни и държавни училища) да усвоят материала? МОН има много трески, но семейството не е по-малко отговорно за обучението на децата.

# 100
  • София
Защото отговорност на МОН трябва да е да организира така обучението, че всяко дете да има равен достъп по качествено образование, а не само тези в изброените по-горе. Аз не искам детето ми да пътува от единия край на града до другия, ставайки в 6 сутринта, за да получи що годе читаво образование.

# 101
Разликата е, че децата в изброените училища са научени да учат, да се развиват и са мотивирани още от най-ранна възраст (от семействата си). В другите училища също има такива деца, но са единици.
Да не мислите, че в смг учат по различни от мон-ските учебни планове? Не, желанието на децата да се развиват и средата от себеподобни деца са разковничето.
На мен напоследък все ми се върти в главата идеята във всеки квартал да има по едно училище с прием след 4-ти клас. Но прием с по-сериозен изпит, не с нво. Паралелка с бел, паралелка с мат, паралелка с език, паралелка с чп/чо. В тези паралелки да са събрани мотивираните деца от квартала, а не отличниците в кварталното училище да са аутсайдери, да ги наричат зубъри и единственото им спасение да е да търпят или да станат като масата. Мисля си, че около или дори над 50% от родителите не се вълнуват от образованието на децата си.

# 102
  • в страната на чудесата
Лошото, Мария, е, че нямат капацитет да се развълнуват.

# 103
  • София
От къде на къде аз ще съм виновна за ниското ниво на преподаване в дадено училище?
Какъв процент от децата в изброените топ 10 училища са попаднали там без родителите им да инвестират пари в образованието им (под формата на учебна такса или уроци/курсове за подготовка за прием в тези математически гимназии)?
Останалите децата изкарали добри резултати на НВО в някакъв голям % ги дължат на това, че родителите са се погрижили да платят за подготовката им. В по-малък процент родителите са седнали да учат заедно с децата си и едва на финала са напълно самостоятелно подготвили се деца, които идват от неизвестни училища. Т.е. от родителите се изисква да имат финансов или преподавателски капацитет.
МОН са отговорни за нивото на преподавателите в училище.
Родителите са виновни, за това че не са единни в търсене на правата си.

Последните мнения (и моето) май са за спамо-чата.

# 104
Мария,
Защо мислите, че МОН не пречи на ДГ?
По мои наблюдения прави всичко по силите си да ги доразсипе. Традиции, програми, селекция при приема, приемственост, репутация, финансиране, кадри - всички те са атакувани.

Ако си мислите, че в СМГ получават образование - лъжете се. Образование получаваха навремето в НПМГ, НГДЕК и две-три езикови гимназии. Останалите получавахме обучение.
Сега обучение се предлага само в елитните ДГ. И то "профилирано". Сиреч - частично.
Един ученик може да придобива сам знания и донякъде умения. Но да ги свърже в едно цялостно хармонично образование - няма житейския опит.
Родителите нямат времето и квалификацията. Частните уроци - обхвата.

Общи условия

Активация на акаунт