Кучета - убийци. Пореден инцидент.

• 15 894
  • 663
  •   1
Отговори
# 135
  • Насред хаоса
Най - интересно ми е, когато чета как се грижат за кучетата си  тук, във форума, как им чистят и т.н. Ами не е вярно. Виждам всяка сутрин около 10-тина човека, които си извеждат кучетата. Само един младеж, чието куче е неясна порода, чисти след него. Същото това момче, си разговаря с кучето, за разлика от другите, които само подвикват - айде де, закъснявам
Разбира се, то цялото население на БГ пише в БГ мама, за да се обяснява какво прави с кучетата си. Обикновено се виждат тези, които не чистят и са пуснали животните свободни, останалите някак се вкарват в графата "щом са кучкари, ясни са ми", тоест, лъжат, че чистят и прочие. Поради тази причина вече не се обяснявам по такива въпроси - правя, каквото смятам за нужно и правилно, за останалите не отговарям. То угодия няма - ако не е "мръсни кучкари, що не чистите след песовете", ще е "хихихи, глей я/го па тая/тоя, събира скъпоценните лайна на песа". Хайде пък няма нужда да се смятам за виновна по презумпция и да прилагам доказателства, за да убеждавам какво и как правя.

# 136
  • София
Темата зави в обичайната посока - лайна, намордници...
А всъщност става въпрос за убийство и за това как и защо е допуснато това да се случи.
Кучета в селски двор - ами това е идеален начин за оглеждане според много хора, доста такива мнения са изписани тук във форума. А тези петте, вместо да се радват на идилията, са излезли, за да убият - защо ли? Не е въпросът в породата, даже не и в това, че са били гладни - основното според мен е това, че тези кучета са подивели от липсата на стопанин, който да общува с тях. Така те са образували глутница и са действали по законите й. Кучетата са социални животни и имат потребности да общуват с хора - така ги е създал човекът.Това се отнася в най-голяма степен за работните породи - те се поддават лесно на обучение, но имат силна нужда от близост със стопанина си. Изоставени от него, те могат да подивеят - както е станало.
Обяви се отдавна с шум и патос за създаването на зоополиция у нас, но не съм чула или прочела да е свършила някаква работа. А точно за случаи като този е необходима ясно регламентирана процедура и ресурси, за да може по сигнал да се действа - кучетата се прибират, настанява се приют, докато т.нар. "стопанин" не изпълни предписанията за начина на отглеждането им, връщат му се след като си плати разноските по престоя им там. Ако знае, че ще бъде принуден да отглежда кучетата си както трябва - ще се замисли, преди да ги зареже гладни и безконтролни.
Звучи като фантастика, но всъщност не е толкова сложно. Защото в момента, реално, властите нямат механизъм да действат и да предотвратят такива трагедии като случилата се, а на дебила явно не му пука за нищо освен дали са живи кучетата му, от които печели пари с минимални разходи.
Ако държавата отнема животните на такива идиоти своевременно, преди да се случат инциденти - това ще ги предотврати, а и идиотът-стопанин може да усети какво го чака, преди нещата да излязат изпод контрол.

# 137
  • Насред хаоса
А тези петте, вместо да се радват на идилията, са излезли, за да убият - защо ли? Не е въпросът в породата, даже не и в това, че са били гладни - основното според мен е това, че тези кучета са подивели от липсата на стопанин, който да общува с тях. Така те са образували глутница и са действали по законите й. Кучетата са социални животни и имат потребности да общуват с хора - така ги е създал човекът.Това се отнася в най-голяма степен за работните породи - те се поддават лесно на обучение, но имат силна нужда от близост със стопанина си. Изоставени от него, те могат да подивеят - както е станало.
Благодаря ти за тези думи - от началото на темата се опитваме да кажем именно, че собственикът носи отговорност - с подходящото възпитание, поведение, внимание или липсата им. А темата завива към лайната и намордниците, защото за много хора няма разлика между различните кучета и различните хора - на тях животните всякак им пречат, а собствениците им са все един дол дренки. Преди време бойни питбули разкъсаха стопанина си - и при разследванията излязоха фактите как са били третирани самите кучета, за да озвереят до такава степен. Само че глупакът не е мислел за това, а е използвал и измъчвал животните, за да му носят пари. Няма как да посееш зло и да очакваш добро. Лошото е, че накрая кучетата го отнасят заради такива изроди.

# 138
Точно така, за да са социални кучетата трябва да общуват с хора, да получават някаква любов и внимание. Но това не означава, че хората нямаме право да имаме непоносимост и към злобни кучета и към собственици. , а не да ахкаме при разкъсан човек "оо, горките животинки". Да, животните не са гледани като хората, но  и много от серийните убийци са малтретирани като деца. Никой, обаче, не ги оневинява и не казва "оо, горкичкият  Хикс, заклал и изнасилил 20 жени, баща му го е спуквал от бой като малък ". Хората се отвращават от Хикс. По същия начин хората се отвращават от злобните животни.
 Много кучкари през 90тте целенасочено си гледаха животните да са зли. тогава и аз имах куче, като дете. Моето куче биеше техните, защото не можех да го удържам, бях много малка, и те биеха техните кучета от злоба. Държаха кучетата им винаги да бият другите и нарочно ги пускаха като видят мъжко куче, за да се сбият. Явно  сега нещата са много по-комерсиални и професионални, гледат се за боеве. Гледам, че и много цигани имат породисти бойни породи.
При всички положения, на всеки нормален човек ще му писне от нахалството на кучкарите, дори на тези, които не смазват кучетата си и не ги хранят със сурово месо и прочее извращения. Мнозинството кучкари не се съобразяват с некучкарите и това го виждам ежедневно. Тук във форума всеки може да си пише каквото си иска, общото положение се вижда с просто око и няма как на черното да кажем бяло.

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 09:03 от almablanca

# 139
Това не е верно , не ми пречат всякакви животни и не сме психопати
както се опитвате да ни изкарате . Аз харесвам определени породи и знам какво е да се превържеш към кученцето си .и те ме харесват . При едно земетресение когато излязох посред нощ пред вратата ми стоеше и трепереше едно малко кученце  ..малкия ми син пък толкова много искаше да си вземе едно хъски ...но това е друга тема . Но определено ми пречеат определени стопани и определени породи .
Изобщо не вярвам тук да има скоро зоополиция хеле пък да следи всеки с от по опасните породи .Не може и да се разчита на самосъзнанието на българина (народа е див и прост ) избиват си комплекси с тези агресивни големи кучета - това си е манталитет . За това решението е закон за забрана на определени породи . Щом са го направили в дадени държави значи има смисъл . Само си представям какъв рев ще е и какви муцуни ще наизлязат да защитават питбулите си , доберманите си ...Стопаните заприличват на кучетата си ..или обратното беше ...

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 09:19 от ***vasilena***

# 140
  • Насред хаоса
Горките кученца нарочно са направени такива от собствениците си, това обясняваме. Докато хората имат начини и възможности сами да решат дали е редно или нередно това, което вършат, то животните нямат тази привилегия. Поради което и във всяка нормална държава не се съди животното, а човекът, защото той е в основата на всички проблеми.
Какво се вижда и какво не хич не ме вълнува, гледам себе си и няма начин да отговарям за всички, които имат кучета или други животни. За непоносимостите - също. И аз не понасям садисти, които тормозят и подлагат на мъчения животни, ама няма как да искам всички да бъдат избити при минимална проява на тоя садизъм.
Зоополицията е поредната пародия на институция у нас. Нито се вижда, нито се чува. Гледам по различни риалити канали какво прави тази полиция в нормални държави - действат, къде по сигнали, къде по самоинициатива. Най-напред гледат за отношението към животното и ако не е каквото трябва да бъде - предписания и глоби. Следва проверка, ако не е поправено - пак. Накрая животното се взима, а онзи отива на съд. Да не говоря пък за измъчване, гледане в ужасяващи условия, използване за боеве и всякакви извращения, които само в човешки акъл могат да се пръкнат.

# 141
Точно думите "горките" за тези кане корсо не бих използвала .
Който и да е стопанина това животно си е звер откъдето и да го погледнеш

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 09:38 от ***vasilena***

# 142
Разбира се, то цялото население на БГ пише в БГ мама, за да се обяснява какво прави с кучетата си.
Образът, който се изгражда от мненията на собствениците на кучета тук във форума, няма общо с реалността или общото е незначителен процент.
За мен е недопустимо да се отглеждат големи кучета в апартамент, това е мъчение за самото животно, пък нека собственика го обгрижва с цялата си любов и внимание.

# 143
  • Насред хаоса
За реалността нямат вина хората, които вършат необходимото. Но и те биват слагани в общия кюп и едва ли не карани да носят отговорност за действията или бездействията на всеки идиот. Що се отнася до това, как се чувстват кучетата в апартамент, нека това да преценят специалисти, ветеринари и самият вид и поведение на животното. Със сигурност се чувстват по-добре и по-обичани, отколкото са се чувствали тези кане корсо, пуснати уж свободно из двора, а в същото време третирани като ненужни предмети.
На "горките" забравих да сложа кавички, както е в предходен пост.

# 144
Ла Сомбра, няма как да ме е грижа за съдбата на кучетата, при нонстоп зверства към хора в България. При положение, че полицията е пълна пародия и постоянно има претрепани и изнасилени старци за 50 лева, няма как да се загрижа за зоополицията и садизма на хората към кучетата. Достатъчно трагедии и зверства има към хора в нашето общество. За мен е патология да се квичи постоянно за животните, при положение, че много хора живеят по-зле от кучета.

Това, че човек имал бил привилегия, а кучето нямало привилегия да избира, за мен не променя факта, че злобното куче е злобно и няма как да ми е жал.
Къде е аутрейджа, че собствениците на кучетата убийци, убили 80 годишна старица, са получили условна присъда и глоба 800 лева. Не съм чела подписки по фейсбук, петиции и прочее за по-сериозно наказание. Докато за едно куче или коте ще засипят фейсбук. Една възрастна жена има по-ниска обществена стойност от разни помияри...

# 145
  • Насред хаоса
Никой не те насилва да го жалиш. Обяснява се защо кучето става злобно и какви са последствията от това. Поради което и няма осъдено животно, докато осъдени хора - бол. Виж, за зоополицията би трябвало да те е грижа.
Трагедиите и зверствата към хора не означават, че същото е приемливо при животни и трябва да се толерира или подминава. Все е садизъм и все е резултат от човешки акъл и човешка ръка.

# 146
За реалността нямат вина хората, които вършат необходимото. Но и те биват слагани в общия кюп и едва ли не карани .....

В общия ги слагам аз, защото и ти не видях да написа нещо за намордниците. Дори "възпитаните и добри" стопани НЕ слагат намордник, а разчитат на това, което са казали на кучето...тоест самоуверени са както и лошите стопани, а това не е в интерес на хората по улиците и парковете.

# 147
Прочетох само първата страница и се включвам.
Аз винаги съм имала куче/та и смея да твърдя, че до известна степен разбирам от отглеждане, дресиране, породи и т.н.
Няма никакво значение каква порода е кучето, за да бъде агресивно. И болонката може да е агресивна, но заради размера, някак не всява респект. А когато е голямо на размер и агресивно - се случва точно това...
Имала съм ротвайлер и питбул (в различни периоди, бе едновременно). Водят ги зли, но когато са отглеждани и дресирани, както трябва и не се пускат да си щъкат безпризорно, няма как да се случи подобно нещо. В момента имам 2 хъскита, които са си глезьовци отвсякъде и също не съм ги пускала извън двора, ако не са с повод. Единият е 30 килограмов вол, но се страхува от ръмжащо чихуахуа. 😂
Въпреки че много обичам кучета и все кротки „са ми се падали”, независимо от породата, никога не мога да съм сигурна какво може да му мине през главата и дали няма да побеснее.
Една животинка не може да носи отговорност, отговорността е само и единствено на стопанина му.
Слагаш му намордник и излизаш с него. Спокойствие за всички ще има. Обаче стопаните са си безотговорни.

# 148
  • София
Не, не се върши необходимото.

Що се отнася за действаща наредба, не, няма такава:
http://www.sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=36

НАРЕДБА за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община

(Приета с Решение № 5 по Протокол № 46 от 18.12.2002; изменена и допълнена с Решение № 315 по Протокол № 57 от 07.08.2003; отменена в частта, отнасяща се за придобиване, притежаване и отглеждане на животни-домашни любимци с Решение № 379 по Протокол № 92 от 23.06.2011)

Повечето други общини имат действащи наредби, София обаче - не.

И понеже форумното тракане по клавиатурата не решава реални проблеми, специално се срещах преди година и половина с представител на Столичния Общински Съвет по темата кога ще приемат такава Наредба.

# 149
От скоро съм кучкар. Смея да твърдя, че намерих начин за контрол върху кучето ми едва след като се научих да го разбирам. За тази цел потърсихме помощ от треньор, който да работи с хората на кучето, за да стане работата. И опознавайки характерът на моето, наблюдавах и поведението на другите. Всяко куче, отглеждано в определена среда, припознава територията като своя. В Борисовата градина много скоро по тази причина може да стане голям проблем, защото в заграждението на къпалнята от пролетта са пуснати две чудно гледани Кане Корсо, които през зимата бяха в Маймунарника. Здраво скачане на оградата, защото охраняват, което е очаквана реакция. Тази седмица разкъсаха животинче (домашно кутре), влязло зад оградата, която е толкова рехава на места и толкова лесно преодолима от страната на новоасфалтираната алея, че е въпрос на време жертвите да станат на абонамент. Дори не става въпрос за отглеждане на тези животни за участиено им в боеве, а за лоша преценка за последствията от страна техните хора.
Първата година от живота на кучето ми мина в галенето му от случайни хора без да се иска разрешение дали може. Единствените, които са ни питали, са били деца.
Кучетата в района ни са много и са социализирани. Не малка част са кастрирани. Не ми е направило впечатление да има някое без медальон за годишна ваксина против бяс. Двата питбула, които са в района, са отглеждани много отговорно от хората си.  И повечето си чистят, но се виждат другите. 

Общи условия

Активация на акаунт