Кучета - убийци. Пореден инцидент.

• 15 889
  • 663
  •   1
Отговори
# 150
  • Насред хаоса
За реалността нямат вина хората, които вършат необходимото. Но и те биват слагани в общия кюп и едва ли не карани .....

В общия ги слагам аз, защото и ти не видях да написа нещо за намордниците. Дори "възпитаните и добри" стопани НЕ слагат намордник, а разчитат на това, което са казали на кучето...тоест самоуверени са както и лошите стопани, а това не е в интерес на хората по улиците и парковете.
Напротив, писах за намордниците и те посъветвах да питаш и изискваш в реалността, както правиш тук. А какво правя аз, не смятам за нужно да обяснявам. След като всички са в общия кюп, мислете го така и така да бъде. Наистина е добре всички кучета да са с намордници, защото освен спокойствието при това, има куп мизерници, които хвърлят отрова, без да мислят, че и дете може да пострада от това. Тъкмо дебна един такъв тук и ще му разкатая фамилията, ако го хвана. Ама иначе животните били гадни.

# 151
  • при късмета
Ето я действащата наредба
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135585787
Пише си кои членове са отменени, но запазените са действащи. За неупоменатото изрично пише, че действат няколко закона, не е нужно и те да се цитират в цялост в наредбата.
Даже места за разхождане на кучета си има определени за всеки район, пак тази наредба го изисква, иначе на базата на какво ще ги определят
https://sites.google.com/site/dogsedu2016/laws/parks

La Sombra, разбирам позицията ти, но няколко пъти вече се писа какво се случва, като в реалността направиш на собственик някаква забележка. А пък ако го изискваш изобщо не мога да си представя какво ще се случи. Приемам, че има съвестни собственици, това което наблюдавам обаче, не е за повечето. Не знам как по-ясно да се изразя.
Аз друго се чудя. Като съвестните се сърдят и засягат, когато се говори негативно за кучкарите, а много добре знаят, че попадат в тази група, защо те не направят нещо? Защо вие по между си не си правите забележки и не опитате промените безхаберните собственици, че да не е негативна нагласата към толкова голяма група хора? За да давате съвети "правете забележки", "подавайте сигнали" и т.н., не смяташ ли, че трябва самите вие - отговорните стопани, да го правите преди хората без кучета? Според мен така трябва да се подхожда. Не всеки да казва на другите какво да правят, преди да е практика за самия него

# 152
Аз в реалността съм намерила начин да се оправям. Няма да говоря за там....също като теб, защото дискусията се води тук...
Та като почнеш да слагаш намордник, тагава ще те уважавам като стопанин на куче. До тогава си като всички нарушители....в кюпа на самонадеяните и нахалните хора...които не мислят за човешкия живот...

За наредбата - от ВАС са отменени 2014 накои нови текстове и остава да действа старата редакция на наредбата. Та наредба има...

# 153
Аз друго се чудя. Като съвестните се сърдят и засягат, когато се говори негативно за кучкарите, а много добре знаят, че попадат в тази група, защо те не направят нещо? Защо вие по между си не си правите забележки и не опитате промените безхаберните собственици, че да не е негативна нагласата към толкова голяма група хора? За да давате съвети "правете забележки", "подавайте сигнали" и т.н., не смяташ ли, че трябва самите вие - отговорните стопани, да го правите преди хората без кучета? Според мен така трябва да се подхожда. Не всеки да казва на другите какво да правят, преди да е практика за самия него
Точно, общността на кучкарите /а те никак не са малко/ да направи така, че всички да бъдат защитени.

В новините пише, че собственика е отговорен човек. Защо този отговорен човек отглежда 5 домашни кучета от порода, която не всеки може да отглежда /мнение на специалисти, който го интересува може да прочете/!? Това не е първи инцидент. Хората са пускали жалби, без резултат. Нищо не може да оправдае този човек, жалко, че млад мъж си е отишъл от такава безотговорност и беззаконие.

# 154
  • София
Няма, специално ангажирах адвокатабси да провери. Проблемът ми беше дефинирането на агресивно куче (дворни кучета бяха прегризани гърлата на две домашни котки) и тогава опрях до  действаща “Наредба”. От СОС потвърдиха, че няма ...

# 155
За мен не е отговорен...не се вписва в понятието. Не знам защо новинарите така извъртат нещата...

Намерих тема за свободно тичащи из парковете кучета - същия спор и там. Стопаните отново се оправдават, че видите ли намордника бил неудобен за кучето.

Вэзпитанието на кучето с любов и търпение е стъпка към намаляването на случаите с нахапани/умъртвени хора, но не елиминира риска.
За да се елиминира риска и да не се стига до такива случаи, следва стопаните да изпълнят и изискването за намордник на едрите породи...така както е по закон и наредба.

А те не го правят, вкл.и "съвестните" от тях.
Изумява ме този мантра - моето куче няма да направи такова нещо...няма да нахапе човек. Това е престъпна самонодеяност и непредпазливост .
Когато осъзнаят, че отговорен стопанин се става с изпълнение на разписаните правила, тогава ще се променят поне малко нещата...

Шарки, легална дефиниция на агресивно куче има в доп.разпоредби на Закона за вет.дейност.
И в други закони вероятно същи...и в наредби.
Ето от ЗВД

# 156
  • София
Понеже споменаваш за закони и наредби - в закона е записано, че намордникът е задължителен само за агресивните кучета, а по дефиниция това са тези, които "проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт." - от ТУК
В наредбите за някои градове са изброени породи, за които се изисква извеждане с намордник.

# 157
Проблемът ми беше дефинирането на агресивно куче (дворни кучета бяха прегризани гърлата на две домашни котки) и тогава опрях до  действаща “Наредба”.
Порода, която е селектирана за куче пазач, не може да стане любвеобилен домашен любимец. Дори да е добре възпитано, да позволява на дете да играе с него, в момента, в който стопанина бъде застрашен /в очите на кучето/, животното се превръща в пазител и бранител.   

# 158
  • при късмета
Няма, специално ангажирах адвокатабси да провери. Проблемът ми беше дефинирането на агресивно куче (дворни кучета бяха прегризани гърлата на две домашни котки) и тогава опрях до  действаща “Наредба”. От СОС потвърдиха, че няма ...
Преди известно време, съседското куче на братовчед ми, беше влязло в неговия двор и не му даваше да излезе от къщата. Има и дворно, вързано куче. Направило си дупка в оградата и влязло. Звънна в инспектората и дойдоха до полови час. Собственика беше на работа, привикаха го на минутата. Направиха предписания да поправи оградата, даже срока му съкратиха до седмица. Съвсем чинно дойдоха да проверят дали е спазил предписанията, след като изтече. Нали си наясно, че те трябва да имат някакви законови разпоредби, на които да стъпят, че да правят актове или предписания, не го правят по лично усмотрение, измисляйки си ги на място?
Иначе, не знам адвокат защо ще търси наредби, като над тях има закони на базата на които са изготвени и силата на закона е по-голяма, а такъв има. Другия път подай сигнала в инспектората писмено и на база техния отговор, ако искаш може и гражданско дело да водиш, ако има основание и адвокат не ти трябва за първоначалната фаза

# 159
  • Насред хаоса
Аз в реалността съм намерила начин да се оправям. Няма да говоря за там....също като теб, защото дискусията се води тук...
Та като почнеш да слагаш намордник, тагава ще те уважавам като стопанин на куче. До тогава си като всички нарушители....в кюпа на самонадеяните и нахалните хора...които не мислят за човешкия живот...
Ами затова и не виждам смисъл и необходимост да обяснявам - предубедените хора решават изначално в кой кюп е даден човек, защото предварително са решили, че знаят дали прави едно или друго. Та затова и не ми дреме кой в какъв кюп ще ме слага. И повтарям нещо, което избегна - а именно, че намордниците са хубаво нещо заради страхливите садисти, които мятат отрова, сякаш е нещо безобидно и не ги интересува кой ще пострада.
Ма ко, защото няма кой да реагира. Много собственици на кучета също са потърпевши от безотговорници, също с кучета, и решение няма. Затова и аз се оглеждам като преследвана, като ги изкарам. Преди седмици на един огромното куче тук уби едно чихуахуа, също на едни комшии. Защото било дресирано и той си е повярвал, че може да го контролира във всеки един момент. Вина в случая имат и двете страни - първият, защото кучето му не за пръв път напада животни и хора и той не взима мерки въпреки оплакванията и предупрежденията, вторите - защото са пуснали малкото без повод. Е как да обясниш на такива хора, че правилата има защо да съществуват и трябва да се спазват, за да се избегнат такива случаи?

# 160
И пинчерите ли трябва да носят намордници по ваше мнение, или само големите кучета?

# 161
  • при късмета
И пинчерите ли трябва да носят намордници по ваше мнение, или само големите кучета?
Ако, дори пинчер е агресивен, защо да е изключение от разпоредбите?
Моето дете го беше страх от кучета, защото го ухапа домашно. Не само той, а много малки деца имам наблюдения, че ги е страх от малките кучета, а от големите не. Не знам на какво се дължи този феномен. При моя е ясно, ухапа го нещо следно м/у булонка пудел, но много познати и роднински деца ги беше страх като малки именно от малките кучета. Племеника конкретно от пинчери и само и единствено от тях

# 162
Има хора, които ги е страх и от гълъби, за тях какво трябва да се направи?
Има ситуации и проблеми, които и сами трябва да си решавате. Вместо да се подстрекава такъв страх в детето... ами вземете му едно малко куче. Ще научи повече от него за тези неща. От истерични възрастни, какво ще научи?

Малките кучета обикновено винаги са на каишка, прекалено крехки са и всичко може да се случи. Та хора, които ги пускат да тичат волно между колите, са ми странни...

# 163
Проблемът ми беше дефинирането на агресивно куче (дворни кучета бяха прегризани гърлата на две домашни котки) и тогава опрях до  действаща “Наредба”.
Порода, която е селектирана за куче пазач, не може да стане любвеобилен домашен любимец. Дори да е добре възпитано, да позволява на дете да играе с него, в момента, в който стопанина бъде застрашен /в очите на кучето/, животното се превръща в пазител и бранител.  
Кучкарската общност е като тази на майките. Правиш или не правиш забележки, но общуваш с тези, с които можеш да намериш сходни интереси и детето ти да се чувства добре в дадената компания. Да, правила съм забележки, защото след кучето излизам и с детето.  

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 11:17 от рони

# 164

Тъкмо дебна един такъв тук и ще му разкатая фамилията, ако го хвана. Ама иначе животните били гадни.
А би ли дебнала престъпник, който застрашава хора, или куче, което застрашава хора и стопанина му, или дебнеш само отровителите на кучета? отново слагаш приоритет на животните над хората и това е, което ме дразни в кучкарите. пак не отговори къде са подписките, петициите и вниманието към убитата 80 годишна жена, чиято смърт струва условна присъда и глоба 800 лева? Сравни това с реакцията за осакатеното от брадва коте или премазаното от кола куче... Защо по селата разни хорица имат по-малко значение от животните и защо постоянно вниманието и съчувствието е към животните, при положение, че има УБИТИ хора? За едно убито уче присъда до 3 години, за убит човек от кучета максимумът е 5 години...е не може да се поставя знак за равенство между убит човек и убито куче.
За една крава писаха по вестниците чак в Германия, изказаха се селебритис от Холивуд, дойдоха звезди да спасяват кравата. За съдбите на хората няма такова съчувствие или отзвук нито на международно нито на местно ниво. Животнозащитниците и ЛГБТ правозащитниците са най-шумните и агресивни групи. Даже наскоро се оказа, но го покриха, че една от големите организации, защитнички на животните, е плащала на местни бандити да убива и изнасилва бракониери. Изобщо, вманиачаването в правата на животните, пак си е диагноза, имхо и обикновено е свързано с жестокост или безразличие към хорските съдби. 
 хората, убити или сериозно пострадали от кучета не получават справедливост и мерки не се взимат. Започва се с едни дискусии как животните горкичките, как миличките и тсе разводнява. Трябва посланието да е кратко и ясно: човешкият живот е приоритет и трябва да се пази с цената на всичко, който го застрашава, човек или животно, ще носи последствия.
Ла Сомбра, пишеш, че някакво голямо куче било убило чихуахуа, въпреки, че било дресирано. Е какво е извинението? Това куче не е било гледано с жестокост, било е дресирано, и въпреки това е убило. Как да имаме доверие ми обясни? Защото днес ще убие чихуахуа, а утре ще ухапе дете, извинения винаги ще има.
Елунария, а има ли хора убити или сериозно увредени от гълъби? Не говорим за фобии и алогични страхове, все пак.

Аз  по природа съм изключително състрадателна, но съчувствието ми е запазено за беззащитните старци и деца, които биват тормозени от злобни хищни зверове и кучетата им.

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 11:34 от almablanca

Общи условия

Активация на акаунт