Много хора се оплакват от главоболие, чувство на умора, недостатъчно енергия за тренировка и когато разберем малко повече за начина им на живот, се оказва, че симптомите са заради недостатъчното консумиране на вода.

Водата изпълва клетките и придава форма на нашето тяло. В мускулната тъкан се съдържа най-голям процент вода – около 70%, в костите – 20%, а в мастната тъкан – 10%. От този анализ установяваме, че липсата на вода се отразява основно на нашите мускули.Затова е изключително важно да останем хидратирани, така че телата ни да функционират. Ние зависим от водата, за да оцелеем. Всяка клетка, тъкан и орган се нуждаят от вода, за да функционират. Телата ни ни дават сигнали, когато сме дехидратирани, но не трябва да чакаме тези знаци.

Водата се отделя от организма по няколко начина – чрез бъбреците, потта, дихателната система и дебелото черво. Изхвърлянето на течности (диурезата) може да се ускори чрез приема на няколко субстанции (например кофеин) и различни препарати (диуретици). Намаляването на диурезата може да се получи при повишен прием на въглехидрати, голямо количесто натрий (готварска сол) и поемането на малко количество течности.

За един час физически упражнения тялото ни може да загуби повече от една четвърт от водата си. По време на тренировка се отделя голямо количество топлина, вследствие на което потните жлези работят по-активно, за да запазят оптималната температура на нашия организъм.

Потенето зависи от генетичните особености, интензивността на тренировката, околната температура, количеството мускулна маса и други. Много важен фактор по време на физическа активност е съотношението загуба/прием на вода да бъде 1:1.

Последствията от дехидратацията:
•   Спад на силата и издръжливостта на мускулите;
•   Загуба на кординация;
•   Неспособност за регулиране на телесната температура;
•   Топлинен удар;
•   Повишен риск от тромби (съдови запушвания) в резултат от сгъстяване на кръвта;
•   Понижава енергията;
•   Ниски спортни постижения;
•   Влияе отрицателно върху хормона тестостерон – увеличава отделянето на стресовия хормон кортизол, който е антагонист на тестостерона за рецепторите му и намалява ефекта на стимулацията му по време на тренировка;
•   Нарушава и нормалната обмяна на въглехидратите и мазнините;

И така... искате ли да изглеждате, да се чувствате и тренирате по-добре? Пийте повече вода!

Научете още за силата на водата и се включете в играта ТУК.

Последна редакция: пт, 07 юни 2019, 14:26 от Pедактop