За края не мисли, в 10 клас си вече ти

• 45 233
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • Русе
Аз не можах много добре да смеля смисъла на това изречение

"Анализират се резултатите от задачите, които бяха апробирани през месец юни, което означава, че до края на август ще публикуваме модел на външното оценяване така, както сме задължени да направим"
 Бая сложна конструкция ми идва , с много опосредствен обектът ,като времето навява усещане, че нещо е минало, ама не разбрах какво

# 271
Наистина не е смешно. Това, че НВО за четвърти, седми и десети клас ще е само по БЕЛ и математика не стана известно от проектографикА, а е регламентирано още през 2016 с наредба на министъра. Що се отнася до  подновяването на НВО по ЧО и ЧП...В същата наредба има текст, съгласно който  извън случаите по ал. 1 министърът на образованието и науката може да определи национално външно оценяване в определен клас, който не е последен за етапа от степента на образование, тоест това ВО не засяга четвърти, седми и десети клас, защото те са случаите по ал. 1. За да въведат още НВО в тези класове, трябва да изменят наредбата.
Амбърче, тествали са задачите.  Отделни изпитни задачи може да се подложат на апробация с ученици.

# 272
  • София
Дидева, какви са последствията за неявилите се на НВО в 10 клас?

# 273
Зависи. Може да са никакви ( нула точки или просто чертичка, не зная точно как ще го отбележат) в удостоверението за първи гимназиален етап, но може и да са сериозни, ако това НВО се използва за кандидатстване по допълнителния държавен план-прием или за определяне на трети/четвърти профилиращ предмет.

# 274
  • София
Даже не е смешно https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Izpitite-sled-X-klas-shte … -tiah_708502.html

Скрит текст:
"Министърът има право, освен български и математика, да обяви още изпити за национално външно оценяване. Тази година решихме да ограничим броя на изпитите, защото е година, в която следват новости - за първи път ще има национално външно оценяване за десети клас, след четвърти клас ще бъдат по новите учебни програми, нов формат. А и Вие знаете колко често родителите казват: "Много са изпитите!", каза Михайлова и увери, че тази година няма да има изпити по Човекът и природата и Човекът и обществото.

На въпрос дали МОН планира връщането им друга година тя отговори така:

"Нека първо да минат новата учебна година, изпитите, да направим анализите. С оглед резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за последната учебна година, ние сме поискали от регионалните управления на образованието да извършат анализ на резултатите, защото с магическа пръчка резултати не се постигат. За нас е изключително важно да се знае къде всъщност трябва да се наблегне. Анализът е този, който ще отговори".

Никак даже не е смешно. Все по-тъжно става нивото /на професионална компетентност, култура, умения за анализ, изказ и каквото друго се сетиш/ на управленските кадри в образованието и държавата изобщо.

# 275
Аз по-скоро мисля, че проблемът е в журналистическата интерпретация.

# 276
  • София
Абе и тя помага, ама не чак толкова. Joy

# 277
Според мен МОН и Министерството на образованието симулират работа.По добре да не работят отколкото да объркват още повече образованието.

# 278
Според мен МОН и Министерството на образованието симулират работа.По добре да не работят отколкото да объркват още повече образованието.
Какво точно имаш предвид и МОН и министерство на образованието не е ли едно и също?

# 279
Извинявам се за неточността Имах предвид МОН и Инспектората .

# 280
Националният инспекторат по образованието? Те нямат ли само контролна функция?

# 281
  • Русе
Значи в края на август може да се запознаем с изискванията за "функционална грамотност и математическа компетентност"   Интересен подбор на думи. Хубаво е, че ще изяснят формата отрано.

# 282
  • София
Докато не публикуват това, което ще публикуват за 10 клас, аз не мога да разбера какви точно типови задачи ще публикуват. Но явно тук проблемът е в мен.

А що се отнася до НВО за 4 клас - всяка година тестовете стават все по-трудни. Детето по-старите тестове си ги решаваше бързо и без проблем. А на новите се бавеше доста. В математиката са сложили от любимите на всички - колко са триъгълниците. Сигурно има и други неприятни неща, но там нямам мнение. По БЕЛ имаше едни безумни въпроси - Кой от героите би избрал за приятел и защо. Какъв е героят - лукав, съобразителен, далновиден и още нещо си и веднага след това с думи да опише детето защо смята така. На всяка задача да пише обяснение. За ограждане се дават 7-8/20 точки. В диктовката има думи, които не могат да се проверят и взимат точки. А имаше и “перушина”, която много деца провериха с “перо”.
Не че е болка за умиране. Но трябва детето да е подготвено какви задачи ще му дадат и да има опорни точки, какви глупости очакват от него да напише.
И далеч не са били чак толкова много максималните резултати. Дори децата, които кандидатстваха не са с по 400 точки. А в НГДЕК май падна балът до 90 точки на матурата по БЕЛ (май само тази им беше балообразуваща).

Ама щом на моето 4 дни подготовка му стигнаха по БЕЛ, значи не е невъзможна мисия. За математиката - моето дете не е критерий.

# 283
И далеч не са били чак толкова много максималните резултати. Дори децата, които кандидатстваха не са с по 400 точки. А в НГДЕК май падна балът до 90 точки на матурата по БЕЛ (май само тази им беше балообразуваща).
Това за кой клас? За 4 клас макс. точки от НВО не са ли 40? И в НГДЕК макс. бал не е ли 64?

# 284
  • София
За 4 клас точките от матурите са по 100 на всяка матура. А че НГДЕК са решили да ги делят на 5 си е техен проблем. В свидетелството пише 100 точки и нямам основание да не вярвам на свидетелство, издадено от МОН, а да вярвам на администраторка в НГДЕК (точно).

Общи условия

Активация на акаунт