За края не мисли, в 10 клас си вече ти

• 45 269
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
В 10клас в езиковите разказвателните не се учели вече на чужд език, защото по програма се изискването било 2г. да се учат предмети на ЧЕ, а видиш ли нашите😁щастливи деца от набор 2003 в 9клас вече са взели материала за 2г.
А?! Flushed Как бе? Сегашните десетокласници в Испанската учат разказвателни на испански.
Част от "разказвателните" Smiling Imp 2АЕГ също, даже са добавили философията Astonished и от среден успех 4,50 вече са на 3,50 (2 години учиха дисциплината на български, сега се очаква неясно как да дебатират или пишат на филодофски теми на английски...А лексика откъде, като предмета с основните си понятия е учен на български, а часовете по езика са малко, щото трябва да остане какво да се прави и в 11-12 клас Rolling Eyes
Другия вариант им е биологията... на български бъкел не знаят, само in English. По другите чуждоезикови предмети поне едната терминология и на български са дали, че да знаят това което си говорят и пишат, точно как ще изглежда в учебника Smiling Imp Тотално са изгубени в превода! Що купувахме учебници не знам! Само по записки учи...
Не, че имам нещо против да се учи всичко на английски, но за целта и учебника трябва да е на този език...

# 556
  • София
Е, да, не са всички разказвателни. На испански никога не е имало учебници - учат от свитъци, които подготвят самите учители. На английски обаче имаше учебници, но ... по старата програма. По новата още няма издадени, щото първо въвеждаме промяната, а после се готвим за нея. Smirk

# 557
  • България, София
Моята девойка и тази година учи физика и философия на немски. Учебници на езика не ми е известно да има по тези предмети.
 От тази година и химия учи на немски. Но и по този предмет учебник на езика няма. Учебникът е на български, явно на немски ще учи от записки.
Миналата година учиха история на немски първия срок, на български - втория срок. С различни преподаватели съответно. Учебникът на немски беше на Pons, беше изчерпан и децата се организираха да си го снимат. Само по история купувахме 3 учебника мин.година. За 8 и 9 клас на български и за 10 клас на немски  Imp
Няма такава лудост!!!
В нашия случай НВО в десети клас ще играе роля за разпределянето по профили, в случай, че местата не са достатъчни за всички желаещи. Нашият профил е ясен - химия и биология.

# 558
  • Русе
Не ми е ясно как HВО ще имат сила при разпределението по профили. Ако имаш ниски оценки по математика и български и се класираш за профил с математика и български, защото не са ти стигнали за биология примерно. При нас профилите ще са измежду тези
БЕЛ + История и цивилизации; БЕЛ + Философия; Математика + ИТ; ИТ + Изобр. изкуство; ИТ + Предприемачество; Биология и здравно образование + Химия и опазване на околната среда.
Ако приемем, че и ИТ предполага математика.

# 559
  • България, София
Амбър, при нас има регламент как ще се отсяват кандидатите за даден профил при недостиг на места. Вземат се предвид естествено оценките по тези предмети, но ако всички са с еднакви оценки, резултатите от НВО ще бъдат допълнителен критерий за отсяване. Та в този смисъл има значение представянето там.

# 560
  • София
Не би трябвало профилите да се определят в зависимост от наличните учители. Редно е децата сами да решат какво искат да учат, а не къде има място.

# 561
  • Русе
Не би трябвало профилите да се определят в зависимост от наличните учители. Редно е децата сами да решат какво искат да учат, а не къде има място.
Съгласна съм напълно. Но подозирам, че профилите ще бъдат съобразени първо с наличните учители и хорариумът за запълване, доколкото училищата се вместват в бюджет.
Другото, което е, че още не е решено тези профили за какво ще са определящи. Университетите още не са почнали да умуват. В нашето училище предположиха, че може профилите да се използват за кредити по предмети, които ще се изучават във вузовете, доколкото учителите ни твърдят че материалът покрива част от материала ,изучаван там. Да ама Вузовете още не знаят.
  Казах му да пише и да избира каквото иска и че нямам никаква идея и намерение да му определям насока, защото той ще го учи, или в нашия случай няма да го учи, но поне да му е по-сърце, защото ще са доста часовете.

# 562
Другото, което е, че още не е решено тези профили за какво ще са определящи. Университетите още не са почнали да умуват. В нашето училище предположиха, че може профилите да се използват за кредити по предмети, които ще се изучават във вузовете, доколкото учителите ни твърдят че материалът покрива част от материала ,изучаван там. Да ама Вузовете още не знаят.
Не е предположение, записано е в наредбата за профилираната подготовка.
Резултатите от обучението по конкретни задължителни и/или избираеми модули за придобиването на профилираната подготовка по решение на висшето училище може да се признават като натрупани кредити във висшето образование при условия и по ред, определени от съответното висше училище.

# 563
  • Русе
Останах с такова впечатление, защото директорката сподели, че на последната среща, на която са били и представители на вузовете, последните споделили, че още не са мислили в тази насока, щото имало още две години до завършването на нашия набор

# 564
  • България, София
aunt Ogg, права си. Но явно е много сложно организирането на тези профили. Трябва да се съобразява дали има достатъчно преподаватели, организация относно класни стаи още куп неща предполагам.
През май имаше голяма среща в нашето училище с директора по тези въпроси. Той обясни, че няма възможност да се осигурят профили за всички желаещи и да се направят например 2 групи за химия и биология, защото през тези 2 учебни години има повече желаещи за този профил. Това би означавало всяка година търсене на учители, за един профил, които след 2 години например няма да имат достатъчно часове, защото желанията на децата от следващите випуски са се променили . И на мен това ми звучи логично.
При нас и впоследствие дойде преориентирането от БЕЛ към тези два предмета, като води любовта към химията.
Ако по - отрано се беше осъзнала девойката, можеше да се целим и към друго училище …

Ето тук е механизмът за разпределение в нашето училище

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AFmWkYBzOjlyvek&cid=C9 … 12654&o=OneUp

Мисля, че Дидева преди време също го беше пускала.

П.С. Докато си пусна поста, Амбър е писала предположения в същия смисъл Simple Smile

# 565
Аз вече спрях да се вълувам за тези профили. Каквото измислят - такова. Даже и само един профилиращ да изберат май е по-добре. Така или иначе се разчита на паралелната образователна система.
Velina_v - хич не е сложно. Гледам седмично разписание на сегашните 11 и 12 клас: учат и физика,  и химия и география .... /вярно по-малко часове седмично са/. Значи учители има. И кабинети има. Остава да има желаещи да учат Wink.

# 566
...При нас профилите ще са измежду тези
БЕЛ + История и цивилизации; БЕЛ + Философия; Математика + ИТ; ИТ + Изобр. изкуство; ИТ + Предприемачество; Биология и здравно образование + Химия и опазване на околната среда.
...
Много интересни профили си имате, забава направо Smiling Imp Математика + ИТ, добре, ще учат ИТ... ИТ+изобразително Dizzy Face мооооля!?! Това само за дизайн на комп. игри май става... ама и там искат математика за прием... Та защо не е матетика + изобразително, поне и за архитекти да става Thinking ИТ+Предприемачество Rolling Eyes Айде стига бе! За икономисти приема е с математика и/или предприемачество, поне това приложимото... Това с ИТ и предприемачество ми се връзва само с една единствена специалност от иконимическите, но за нея не трябва предприемачество, а повече математика...
Условно погледнато "математически" специалности има... но те са с ИТ, а не с математика. С кой хорариум ще се кандидатства за която и да е икономическа или инженерна специалност? Има само за компютърно инженерство. А с това изобразително изкуство, ни за архитекти става, ни за  другите баш художествени специалности... само за компютърен дизайн (почти) и баш за гейм дизайн, мноооого приложимо за един-два университета в Холандия, един два в Германия, един в Австрия и няколко в UK...
Очевидно трябва да бъде наместен един хорариум на един/едни преподаватели по ИТ Close

И изобщо не е чак толкова трудно да се организират смислени профили, дори може да не се прегрупират класовете (групирането да си е по първите 2 профила)... само часовете им по "профил" трябва да са в едно и също време с различно прегрупиране на учениците само за тези конкретни 2*2ч седмично (например) Thinking

# 567
  • Русе
peneva_a, остЪЙ остЪЙ , дет се вика. Изобщо не наченах да коментирам целесъобразност ,щот такава няма. Както подхвърлих, целите не са таквиз, каквито ги виждаме в един смислен свят.
  Освен всичко, моето като втори избор се кани да налети на това с ИИ, при положение че няма начин да нарисува и едно лале като хората. Но аз вече се не меся. Каквото си пожелае, каквото си направи - негово ще си е. Аз само гледам да минем школото и да не запецне и остане само с единия спорт.В интерес на истината май ще има много желаещи точно за това ИТ и ИИ, и ще се окаже място дет трудно се влиза Smiling Imp

# 568
Сигурно си представят, че ще станат велики гейм дизайнери само с този си профил, ама има деца с подобни 1 и 2ри та... Не пречи да си помечтаят дЕцата! Пък и Холандия ей къде я Simple Smile с приложни университети с такъв тип профили (занаятчийски профили им викам аз Wink но са си съвсем в реда на новото време)

# 569
  • Русе
Сигурно си представят, че ще станат велики гейм дизайнери само с този си профил, ама има деца с подобни 1 и 2ри та... Не пречи да си помечтаят дЕцата!
У нашите чак такваз дълбочина не съм забелязала. По скоро, че няма да имат да учат две години. Поне при моето това е много водещо. Другото е да няма математика, история и БЕЛ. В интерес на истината май все още иска химия и биология за първо желание. Но никак не го насърчавам, щот то трябва и да се учи после това нещо.Просто съм пас. Другото, което иска и твърди че би го учил е география. Ама няма такъв профил. Бъдещето е нещо, което не е сега и значи го няма и няма какво да го мисли. Ей такова мислене наблюдавам аз, не че не се напъвам да го насоча в посока, че то туй бъдеще ще дойде и е хубаво да има избор, който да си е подготвил. Не ме чува.

Общи условия

Активация на акаунт