За края не мисли, в 10 клас си вече ти

• 45 259
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
Не знам вече кое е добре и кое не. Моето дете е силно манипулативно и прагматично настроено. То ще гони най-ниските хонъри, за да не му пречат на това ,което е решил да развива. Пък сега е принуден да гони хонърите иска не иска. По едно време мислех за добра идея да има профилиране в 11 и 12 клас, за да не се учат всички предмети, ама сега намирам много бъг. Например така нареченото разпределение в езиковото за различните от език профили. Класиране ? Ама за какво, за ограничен брой профили.Значи ако не се класира за желан профил, ще учи материал извън сложността на средното образование, без желание и без възможности. Все едно класиране за университет, ама с тази разлика че нямаш възможност за избор.

# 586
  • Чикаго / София
galimar ние сме в Чикаго ериа.

Prizma няма как да се получи по ред причини наистиа, за добро или за лошо. А може и да не е съвместима подобна промяна с българското образование. Тук е съвсем различна системата и затова работи. На мен лично много ми допада, но съм сигурна, че има хора на които подобна система няма да им допадне и няма да е съвместима с техните деца.
Тяхното училище има около 2,000 ученика от 9 до 12 клас - само Гимназия си е. Има по няколко учители на предмет, възможност за много предмети - съвсем различно е.

И A m b e r е права, че по тази система, деца, които не искат да учат, винаги могат да се измъкнат и да взимат супер лесни и общи предмети, така нито География ще знаят, нито История, нищо.

Но за децата, които искат да учат и са амбициозни, възможности има много.

# 587
  • Русе
Ирка, направо ми иде да стегна куфарите на децата за Вашето училище. На мен ми звучи супер но може би децата няма да мислят така  Mr. Green

Няма с какво да се оплача от Алекс и затова не пиша  Laughing
Утре съм на РС. Най-сетне  ooooh!

# 588
...Няма с какво да се оплача от Алекс и затова не пиша  Laughing...
Дай боже всеки му! Ами похвали го де!
Аз имам от какво да се оплача от Калоян, ама най-много от учителите... и за това не пиша, че се изнервям Imp

# 589
  • Русе

Аз имам от какво да се оплача от Калоян, ама най-много от учителите... и за това не пиша, че се изнервям Imp
И аз тъй. Ма де не почвам

# 590
  • Русе
Веднага ама последно време като се похваля, все става лошо после  Mr. Green

Много добри/отлични оценки, добро поведение, скромни желания... Пу-пу, дано все така да е  Praynig

# 591
  • Русе
Започвам да обмислям местене във вашето училище ,Ели. Профилите ви са ясни, учителите ви - нормални и обръщат внимание на учениците.Изискванията премерени. Контролните също. Ако имате и профил с английски и руски. Иначе Светослав е напълно доволен на ниво 4 и 5

# 592
  • България, София
Привет момичета!
И аз май няма за какво да се оплаквам засега. Дано така да си остане Simple Smile
Полага усилия девойката.
Явно й хареса идеята да получава стипендия, но да видим дали ще се класира за втория срок.

Ирка, адмирации за това, че поддържате у децата любовта към България и към българския език. Не са много хората, живеещи зад граница, които го правят и то за толкова дълго време като вас, защото коства много време и усилия.
И на мен много ми харесва системата във вашето училище. Разделение по интереси, а и нива.

# 593
  • Русе
Амбърче, паднА ми ченето!Що така?
Алекс е с тези езици но профила му е компютърен. Или поне до сега. Ще видим догодина  ooooh!

П.С. И тази година имаха нови ученици но държаха приравнителни изпити.

# 594
  • Русе
Щот учителите искат, пък не дават. Зубрене голямо. Ниски оценки. Тези дни се запознах с една друга майка с дете от съседния клас. Учителка по математика. И тя се чуди на нашите контролни.Но казва пък че от друга страна има доста ученици, които идват на уроци при нея, защото трябва да се изкара 3 в английската. 11 задачи с по една страница решение. Като ги раздава индивидуално на лист и времето се редуцира,докат си ги преписваш.
Гледам, че 10 в е с руски при вас. Алекс в него ли е.

# 595
  • Русе
Не, в Б е. Първи инглиш, втори руски. Тя, и нашата математичка не я слуша главата но другите са "нормални"  Mr. Green

# 596
  • Чикаго / София
velina_v  благодаря Simple Smile

Да си напиша какво не ми харесва все пак,  в училището. Междучасията продължават да ме изумяват, че са само 4 мин. Това е - имат 4 мин да сменят стаите и ако успеят да отидат до тоалетна. Не знам как го правят, но Дени ми казва, че са им достатъчни. Само преди и след физическо имат по 10 мин, за да имат време да се преоблекат. Иначе за обяд имат 50 мин.
Другото, което леко не ми допада и ми липсва от България е, че нямат един клас с който да се движат и да станат близки приятелства. Заради различните нива и интереси,  във всеки клас са с различни деца. Рядко се случва да се засекат с едно и също дете в 2 или 3 класа.
Приятелства се правят в клубовете по интереси и в спортните отбори на училището. 
И другото, което не ми допада е, че независимо защо отсъстваш - болен ли си, на спортно занимание, семейни причини и пр. ти се пишат двойки по всичко, което си изпуснал или на разни домашни, които не си предал защото не си там.  Ако детето е болно е ясно, че няма как да стане и да учи и предава домашни с Т, но това няма значение - двойката е звъртяна.  После им дават възможност да си предадат нещата и им поправят оценката, но това обикновено отнема 2-3 седмици, докато си върнат успеха.
Иначе онлайн могат да проверяват какво са взели в клас и какви проекти имат за домашно и да ги предават онлайн, докато не са на училище, което е удобно ако отсъстваш по някакви други причини, а не по болест.

# 597
  • София
Няма съвършена система за обучение. Всяка има плюсове и минуси.

# 598
  • Чикаго / София
Няма съвършена система за обучение. Всяка има плюсове и минуси.

Абсолютно.

# 599
  • Русе
По отношение на връзките в клас и приятелствата. Моето дете е доста социално и екстровертно, но твърди, че с повече от половината клас не си говори, защото нямало за какво. Приятелите му са свързани със спорта , и близките му от класа тренират с него.
   Дразни ме зубраческия подход. Изискват се детайли за сметка на анализ. Днес ме помоли да му помогна с урока по история , учителят преподавал като повтаря урока по история. Изприказвах десет пъти повече приказки, защото историята не е само факти, а много връзки , причини и следствия. Питам го това говори ли ви се в училище. Не се говорело. Но пък на контролното трябваше да пише, какво e инсигнии,капища,"вече" и в коя година са споменати българите в римо-византийските извори,но пък не се интересуват как една конница е наложила държавност. 
По биология им казала, че по-добре да не избират профил с биология, понеже щели да учат сложни неща, които се учат в университетите. поощряват ги да изберат великия профил - Предприемачество, щот учителката има часове.Така ли мотивират. В профилите ще се взема материал, който е надстройка на средното образование. Защо. Университетите нямат позиция ,как ще използват тези покрити модули. Децата трябва да избират профили в 10 клас и даже в някои училища ще има класиране по успех и вътрешни изпити. И какво, значи ще има случаи, когато ученик ще се класира да учи над десет часа седмично предмет, който няма желание и наклонност да учи на надучилищно ниво, но без да има право за избор, както е при избор на университет, щот училището това предлага. Вече абдикирам от стожер и защитник на системата, в родител, който след като отделя от ценното си време на специалист да покрива нечии дефицити, да търси най-късия път да завърши по най-безболезнения начин.

Общи условия

Активация на акаунт