Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 31

• 12 588
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
това не са ли Езерните/Блатните хора

Светът..май са Езерните хора, а в основната поредица - Блатните.
Аз обаче мисля, че Блатните е по-точно защото езерата често са чисти, а  на картинката на девианарт
https://www.deviantart.com/wholedwarf/art/Game-of-Thrones-Paper- … se-Reed-692125399
срещу името Тръстиките/Рийд е показан крокодил

# 136
  • Чужбина
Джонка, това е преведено като "хора от наколните жилища". Виж ми предния пост.

Цитат
Помъчи се да си припомни всички неща, на които го бяха учили за наколните хора, обитаващи блатата при Шийката – те рядко напускаха влажните си земи.

Но също ги наричат и блатни хора, но е превод на mudmen.

Оттук идва и цялото объркване - блатни хора, Блатни Лордове. А всъщност става въпрос за две различни неща.

Mudmen са по-скоро кални хора или хора от калните земи.

Последна редакция: пн, 10 юни 2019, 16:05 от Eleonora_27

# 137
 Ще тръгнат но реката с моето знаме. Блатните хора ще ви намерят сами. -Вихър от Мечове, Кейтлин

почти съм ,убеден, че в Светът е Езерните хора, точно под тази картинка

по принцип всички кланове тук са характерни за Блатото -Тръстиките, Шнорхелите (Пайпър),  Орлова Папрат, Морски страж, и пр. все водни обитатели са.

# 138
  • Чужбина
Чакай, още сме на Сблъсъка. След малко ще видим Вихъра.

# 139
Точно така в Светът са Езерните хора от Шийката-

# 140
  • Чужбина
Езерото е с чиста вода. Трябва да са Блатните хора.

Има ли в Света нещо писано за Dornish Marches?

Цитат
Джойен кимна.
Лято вдигна глава в скута на Бран и зяпна блатния мъж с тъмнозлатистите си очи.

# 141
Последните (а според някои - и последни по Значение) о т народите ‘на Севера са блатните обитатели на Шийката, познати като езерните хора, защото издигат колибите и другите си здания върху плаващи острови...

зърното не расте сред мочурищата и солните блата на Шийка- тъй че езерните хора се прехранват най-вече с риба

Светът....

мисля, че Блатните хора си е точно, тук преводът - езерните хора е неправилен, защото ясно е казано че живеят в блата и мочурища.
във Вихър от Мечове също са Блатни хора

# 142
  • Чужбина
Последните (а според някои - и последни по Значение) о т народите ‘^9>на Севера са блатните обитатели на Шийката, познати като езерните хора, защото издигат колибите и другите си здания върху плаващи острови...

зърното не расте сред мочурищата и солните блата на Шийка- тъй че езерните хора се прехранват най-вече с риба
В Сблъсък са наколните хора (Crannogmen), а също блатните хора (mudmen).

Блатните хора си е точно, но се бърка с Блатните Лордове, които са в граничните земи с Дорн.

Това трябва да се коригира, т.е. Dornish Marshes са погранични територии, а лордовете там определено не са Блатни.

# 143
наколни хора хахаха - на  разни патерици ли стъпват?Вероятно авторът е имал предвид това

о издигат колибите и другите си здания върху плаващи острови - но с думата наколен не става достатъчно ясно.

Dornish Marshes съвссм не са блатни хора., така е.

Впрочем не бива да бъркаме и  зелените човеци , които живеят на Острова на ликовете с  Блатните хора

Последна редакция: пн, 10 юни 2019, 16:31 от Лорд Сняг

# 144
  • Чужбина
наколни хора хахаха - на  разни патерици ли стъпват?
Защото имат наколни жилища. Виж, какво съм писала за Crannog.

В Сблъсъка блатни са както Мийра и Джоен, така и хората от пограничните земи.

Цитат
Теон не беше помислил за това. Всъщност той почти не се беше замислял за блатните, само дето огледа Мийра веднъж-дваж – чудеше се дали все още е девствена.

# 145
Естествено,  голяма част от хората живеещи в Речните земи са блатни хора.

# 146
Блатните хора си е точно, но се бърка с Блатните Лордове, които са в граничните земи с Дорн.

Това трябва да се коригира, т.е. Dornish Marshes са погранични територии, а лордовете там определено не са Блатни.

Да, точно така.Ето как от една грешно употребена думичка става развален телефон. Нищо "блатно" няма в Баристан Селми или Берик Дондарион.

# 147
не знам дали не можем да разширим смисъла на думата и да кажем, че са "пограничници", за да ги отличим от Блатните хора. При Робърт Джордан имаше такава дума. може да се използва и тук. или?

# 148
  • Чужбина
не знам дали не можем да разширим смисъла на думата и да кажем, че са "пограничници", за да ги отличим от Блатните хора. При Робърт Джордан имаше такава дума. може да се използва и тук. или?

Трябва да са Покрайнини.

# 149
Трябва да са Покрайнини.
Това трябва да се отрази във всички свързани понятия - лордове на Покрайнините, Покрайнини (и Дорнски покрайнини), жители на Покрайнините.
Само че няма кой да го прави на вече издадени книги. Евентуално ако има друго, редактирано издание. Засега си остават заблудата и объркването.

Общи условия

Активация на акаунт