С много обсесивни въпроси за Иво 🤮🤢
Здравей, Деян. Можеш ли да ми кажеш как за първи път се запозна с Иво?
Срещнах Иво, защото бях кандидатствал за един от курсовете, които той водеше за инструктори в областта на пещерното дело, катеренето и оцеляването на открито. Уговорихме се да се срещнем и аз отидох на интервюто, за да видя дали мога да участвам в курса.
Можете ли да ми кажете какви бяха първите ви впечатления от него?
Първите ми впечатления бяха за някой, който не беше толкова летаргичен и с промити мозъци, колкото повечето хора, които познавах по това време. Той беше някой, който можеше да си позволи да бъде игрив, докато разговаряхме, и успявахме да общуваме по един напълно приятелски и добронамерен начин. Това ми направи силно впечатление, защото повечето от познатите ми бяха наистина груби, когато ставаше дума за комуникация, дори ако това означаваше само размяна на не повече от няколко изречения, без да се натрапват на другите хора, без да се опитват да докажат, че другият човек е неподходящ или дори да се опитват да създадат у него комплекс за малоценност. Цялата игра на егото, с която сме толкова свикнали, напълно отсъстваше. Първата ни среща мина много гладко и следователно всичките ни следващи срещи минаха по същия начин.
И това се случи преди много години, на колко години бяхте тогава?
Бях на 16.
Можете ли да ни разкажете как се случи така, че започнахте да живеете заедно? Какво се случи по време на обучението ви или след това?
Преминавах през много неприятен етап от живота си, след като имах много неприятни, неудовлетворяващи и наистина напрегнати и агресивни взаимоотношения с всички около мен. Също така бях в състояние на меланхолия, защото дядо ми наскоро почина и той беше първият близък човек, на чието погребение присъствах. Освен това родителите ми се бяха развели и аз запълвах дните си с непрекъснато гледане на новини и много време пред компютъра, както и със слушане на много силна музика. Нямах истински приятели, нито пък имаше такива, които имаха добри намерения.
След като се записах в курса, започнах да ходя на лекции, започнахме да излизаме сред природата – нещо, което не ми беше чуждо – но да ходиш в планината с добри, близки и спокойни приятели е различно от това да отидеш там, за да избягаш от проблемите си. И в един момент стана ясно, че не правя нищо смислено у дома, затова се преместих да живея при него. Това е всичко.
През годините сте били свидетели на това как Иво реагира на другите, виждали ли сте го някога да се отнася с някого по различен начин?
Не, не съм. За мен това е... Имайте предвид, че през тези 11 години най-дългият период, в който бяхме разделени, беше две седмици. Когато пътуваме, пътуваме заедно - с някои изключения, когато имаше учения. Бил съм свидетел на безброй хора и безброй случаи на комуникация между него и близки приятели, нови познати, приятели, семейство. Това, което ще видите, е, че отношението му е абсолютно еднакво към всички тези много различни видове хора. Той не общува с хората, сякаш общува с други същества. Това, което се случва, е, че всеки, който общува с него, в крайна сметка общува със себе си - и чрез него - изважда на преден план собствените си предимства и недостатъци или каквото и да е друго, което би могло да бъде полезно. Можем да кажем, че той е нещо като огледало или един вид магически трик, в известен смисъл.
....
Коя е най-голямата илюзия, с която си се сблъсквал, откакто си с Иво?
Най-голямата ми илюзия?
Да, или който и да е друг, впрочем...
Не знам дали е само една голяма илюзия.
Питам в смисъл, че обикновено, когато тръгнем по духовния път, доста подобни илюзии постепенно биват изоставени. Същото се случва и когато общуваме с някого...
Честно казано, не мога да оставя настрана нещо като „най-голямата илюзия“. Имал съм погрешни възгледи за много неща, но представени по този начин, ми е малко трудно да отговоря на въпроса ви.
Добре. Трудно ли ти беше да живееш с Иво?
Беше трудно, но не мога да го кажа в истинския смисъл на думата, като „ трудно, трудно“. Беше трудно, заради собствения ми мързел или защото отказвах да призная собствените си проблеми…
Искаш да кажеш, че Иво не е бил чак толкова зле?

Не, изобщо не. Всички трудности са самоизмисляни – това е самомъчение, така да се каже. Животът с него винаги е бил много лесен, много по-лесен, отколкото с всички други хора, с които съм прекарвал време. Животът е бил и все още е изключително лесен. Всички така наречени трудности всъщност са били просто глупости. Те се проявиха заради моите собствени заблуди – не заради някакъв реален проблем. Може би мога да отговоря по-просто. Животът не е бил труден, но е бил сложен.
Сложно? Защо?
Защото човек се нуждае от много време, за да започне да разбира какво наистина се случва вътре в него, а оттам и какво се случва с другите. Да може да има напълно обективен поглед – сега правя това, заради онова и искам нещо друго, но се притеснявам за четвърто нещо и така нататък. Говоря за един напълно честен и земен анализ на себе си и на друг човек, друго същество, без да се смесват собствените ни заблуди и ограничения. Това е, което уча и това е причината животът да е сложен, но не и труден. Трудно е много развалена дума.
Защо казваш това?
Ами, защото повечето от трудностите, с които се сблъскваме, са неоправдани психологически глупости, измислени от самите нас. Само защото всичко трябва да е трудно, защото нещата трябва да се постигат бавно, трябва да са сложни, човек трябва да чувства, че всъщност „прави“ нещо и т.н.
Има ли нещо, което бихте могли да кажете, че е било най-сложно или трудно за вас, когато става въпрос за Иво? Нещо, което лично за вас е било трудно за преодоляване?
Не, не се сещам за нищо. Въпреки че съм имал проблеми с нетърпението и способността си за добра комуникация, никога не съм имал проблеми с доверието. Знам, че на Иво мога да се доверя и това е важното. За мен това е доказано без никакво съмнение и само по себе си е достатъчно, наистина.
И така, разкажете ми за някои събития, които са ви направили силно впечатление или са ви оставили трайни спомени. Например първото ви пътуване до Непал или може да е нещо много обикновено...
Проблемът с моите спомени е, че си спомням всичко, което ми се е случило. Не съм сигурен, че това е добра черта... може би бих могъл да разкажа за някои от по-важните моменти?
Да, разбира се. Ще бъде много интересно.
Това, което наистина ме е впечатлявало през годините – нещо, което и аз самият се опитвам да науча – е способността на Иво за безпристрастен, задълбочен и обективен анализ на ситуации, които е напълно невъзможно дори да се разберат в тяхната цялост. Говоря за срив, който напълно надхвърля това, което обикновено би било възможно за един нормален, много интелигентен човек.
Също така, въз основа на този анализ, съществува способността да се предприемат конкретни действия с ясно определена цел – досега това многократно е водило до няколко много драстични промени в нашата посока. Не точно промени в посоката, а по-скоро промени в обстоятелствата – защото посоката е винаги постоянна.
Например, всички неща, които са ми се случили в духовен смисъл, са били възможни, защото са се случили на Иво и просто защото бях с него – например решението да спра да уча при даден майстор и вместо това да си намеря друг.
Честно казано, тъй като цялото ми доверие в този конкретен учител беше разрушено поради злощастна поредица от изключително неприятни събития, бях готов и желаещ да си намеря нов учител. Поради липса на смелост и гъвкавост не бях толкова готов, колкото ми се искаше, но по това време не можех да се справя по-добре.
...
Ако се сетите за нещо друго, моля, споделете го, иначе ще премина към следващия въпрос?
Мисля, че най-важното събитие, което ми е направило наистина силно впечатление, е фактът, че се срещнахме. За мен всичко останало се състои от дребни събития, които всъщност нямат чак толкова голямо значение. Те са част от някакъв паралелен „духовен“ път, който развивам, само защото тук – на Запад или на Изток, няма значение – съществуват останки от духовна традиция.
Значи имаш предвид, че по-важното е фактът, че сте се запознали?
Да, определено е така в личен и емоционален смисъл. Но това не е просто някаква случайна ирационална емоция. Ако се подложа на много подробен, задълбочен и обективен анализ на духовните неща, в които съм участвал, и след това ги сравня с простия факт, че срещнах Иво, тогава без сянка на съмнение мога да кажа, че за мен тази среща беше далеч по-значима от всичко останало. Всички останали неща бяха просто обстоятелства по пътя, които, разбира се, изиграха роля – бяха полезни, но второстепенни.
Какъв човек е Иво? Какво е той?
Няма да се опитвам да дефинирам подобни неща. Най-близкото нещо, което мога да кажа по въпроса, е, че повече от всичко друго той е като огледало на самите нас. Това не е някаква роля, в която е много добър, нито е резултат от придобити умения. Той просто е това – не е допълнителна конструкция. Някак си това е неговият оригинален начин на действие.
Бих искал само да добавя, че има огромна разлика между някой, който се опитва да бъде огледало, и някой, който наистина е. Повечето учители всъщност само се опитват.
И какво е той за теб, можеш ли изобщо да го определиш като категория? Можеш ли да кажеш, че е твой приятел, учител или необходима досада?

За мен той е някой, който прави неща, които не се приемат лесно от публиката, и по много магически начин помага на хората да се издигнат от собствените си лайна. От този момент нататък този пример поставя нещата по такъв начин, че всичко зависи от публиката, а не от магьосника.
Някога съжалявал ли си изобщо да не сте се срещали? Имало ли е такива моменти?
Не, няма такива моменти.
Тогава някога съжалявали ли сте да не сте се заинтересували от Дхарма?
Да, пожелал съм си това. Не заради Дхарма, а заради нечистотиите, които са свързани с „практикуването на Дхарма“. Например, да кажем, че седите и мислите колко много не искате да правите определено нещо, защото не работи за вас и просто си губите времето – това е Дхарма. (Смее се) Така че в истинския смисъл е същото като да стигнете до заключението, че правите нещо вредно за себе си и за другите, и да решите да спрете да го правите. Това е Дхарма, така че…
Не съм сигурен, че разбрах напълно, но звучи интересно.
Ако човек е достатъчно уморен от другите и от себе си, това има някои положителни страни. Една от тях е, че ти е писнало да играеш свои собствени игри и си малко повече уморен от другите, така че играеш техните игри малко по-малко, а също така ти е писнало да бъдеш свидетел на всичко това. Така че, когато някой започне да играе техните игри, ти не си пристрастен и само като не си пристрастен, го разубеждаваш. Точно като дете, което е с една или две години по-голямо от другите деца. Техните игри вече не го интересуват. Това не означава, че е пораснал, винаги има друго ниво. Какво друго имаш там?
Кое е основното качество... Ами, вече споменахте много неща, но кое е качеството, което цените най-много в Иво?
Най-хубавото му качество е, че можеш да разчиташ на него. Лично за мен това е много важно, главно заради кармичната ми история от близкото и далечното бъдеще с хора, на които не можеш да се разчита. Причината да можеш да разчиташ на него е, че той не се интересува от себе си, не е зает със себе си – за разлика от всички останали – и това му дава свободата и способността да бъде полезен.
И тогава кое е нещото, което те дразни най-много?
Ами, абсолютно същото, защото обикновено човек иска да получи някакъв утешителен отговор, защото обикновено имаме скрита цел. Винаги преследваме собствените си планове. Може би търсим сигурност, комфорт, признание, насърчение – всякакви неща. Обикновено, когато общуваме с някого – просто общуваме – но често не осъзнаваме какво всъщност се случва. Дори когато започнем да разбираме малко какво казваме и защо го казваме, има толкова много нива, че ако стигнем до истинската причина и до истинските си мотиви, откриваме, че те често идват от страх.
Планираш ли да останеш с Иво?
Да, правя го. Доколкото и когато обстоятелствата го позволяват.
Кои са нещата, които сте правили заедно, заради които се чувствате най-щастливи?
Най-щастлив съм от факта, че има способността – и това не е моята способност, но я виждам в него – Иво има способността просто да оставя нещата. Той може да бъде ангажиран на 100%, но ако дойде момент, в който това нещо вече не е от полза, тогава той може напълно да го изостави и да започне нещо ново и отново да инвестира на 100%. И благодарение на тази способност всичко върви толкова добре от момент на момент.
Много съм доволен от факта, че няколко пъти сменяхме ситуации, ситуации, които бяха много полезни до даден момент и след това внезапно се изчерпваха. Но вместо да се опитваме да ускоряваме нещата, ние просто преминахме към напълно нови обстоятелства, които отново бяха изключително полезни за даден период от време и след като и те се изразходваха, те бяха заменени с нови – това се е случвало няколко пъти.
Давам ви много общ отговор, но наистина се чувствам доста спокойно заради тази способност, която хората около мен притежават. Не съм гъвкав човек и подхождам към всичко ново много бавно и с изключително внимание. В момента, в който се включа, винаги давам 100% и след това ми е трудно да спра. Ако беше за мен, най-вероятно щях да се откажа напълно, но след толкова години започвам да свиквам с идеята, че не е необходимо да се изоставят нещата, възможно е да се правят по-добре, по различен и по-полезен начин.
Смяташ ли, че Иво прекрачва някакви граници, че отива твърде далеч?
Не. Но мисля, че има много граници, които не би трябвало да съществуват. Аз също имам много граници, повечето от които са самоналожени. Всичко, което той прави, зависи изцяло от колективната карма, така че не може да се каже, че той преминава граници, които не би трябвало, или че не преминава граници, които би трябвало. Това зависи изцяло от хората и границите, които имат. Фактът, че той преминава граници, просто означава, че има повече хора, които са съгласни с факта. В противен случай това не би било възможно. Явленията, процесът и възприятието зависят и от двете страни. Това е взаимозависимо.
Можеш ли да кажеш, че ти е омръзнало да живееш с Иво?
Абсолютно съм разочарован от живота.
За живота с Иво?
Не, не е от живота с него. Трудно е да ти е скучно около него и не мисля, че някога ще ми е. Мисля, че 11 години са повече от достатъчно време, за да стане това очевидно.
Промени ли се драстично светогледът ви, откакто сте заедно?
Да, променило се е много. Честно казано, не мога да си спомня точно какви са били възгледите ми едно време или дори дали съм имал някакви определени и съзнателни възгледи, а не само мотиви и сценарии, които инстинктивно съм следвал. Възгледите ми непрекъснато се променят. Не мисля, че това е нещо, което някога ще спре, но се опитвам да свикна с идеята.
.... цялото интервю- https://web.archive.org/web/20240425112232/http://skydharma.com/ … his-life-with-ivo