Криминални досиета

• 469 391
  • 8 578
  •   147
Отговори
# 8 205
Според мен всичко си е между тях, няма убийци, от които да се крият тримата (ако все още са живи и те). В основата на такива престъпления винаги стоят много пари, тук за привкус има и сектантство, за педофилия не ми се иска да вярвам... Жалко за тези изгубени животи, но честно казано поне не са пострадали външни/невинни хора - с тези оръжия и с това ненормално поведение можеше да е много по-зле...

# 8 206
Мантиса и аз съм на това мнение. Но може Калушев да се е измъкнал, той е много издръжлив.
Но в този случай не мисля, че спорът е бил за пари. Друго е. Живели са много скаутски от към светското разбиране за живота и много разточително от към техника.

# 8 207
Хора, много сте изписали по казуса, не успях да ви изчета.
А дано скоро излезе някой клип да се запозная.

# 8 208
Може да гледате видеото на Любо Жечев, на мен ми се видя много добре направено хронологично.

# 8 209
Сигурно са открити и джиповете. Колкото и да са некадърни нашите полицаи сме една плюнка територия.
Както виждате полицаите упорито мълчат за всякаква информация. Никога не е било това, глупости говорят и пак дават брифинги и някаква официална информация.

Сигурна съм, че нарочно го правят и е заради 15г.
Само, че Калушев е много подготвен, а сигурно вече са и в Турция.

# 8 210
Има 3-ма мъже убити. И нито дума за тях. За скръб, за желание за истина, за гняв. Все едно са безгласни. Ако бащата мълчи за детето си, как пък никой не даде глас за близък, екзекутиран по нечовешки начин.

# 8 211
Много се надявам да бъдат открити всички липсващи, както и извършителят на убийствата.

Лично аз не съм склонна да вярвам, че извършителят е някой от самата група. Поне по наличната до момента информация няма данни за вътрешни конфликти. Единствената хипотеза в тази посока, която бих могла да си представя, е евентуална психоза, отключена например от употреба на психоактивни вещества. Направи ми впечатление, че в сайта Skydharma се споменава интересът на Калушев към шаманизъм и "visionary power plants", което аз тълкувам като психотропни растения. Подобни инциденти се случват дори при опитни хора, но това, разбира се, е чиста спекулация.

По-вероятно ми изглежда да има намеса на външен човек или група.

Потърсих информация за сходни случаи в други държави, например нападения над рейнджъри от бракониери или дървената мафия, но засега наличните оскъдни данни не изглеждат особено съвместими с техните методи

Що се отнася до самия Калушев, той ми изглежда като човек силно увлечен по различни свои занимания и интереси на моменти дори леко съмнителен. Това обаче само по себе си не означава, че е извършил нещо нередно или престъпно.

Комбинацията от инструктор по екстремни спортове, който сам казва, че най-много обича да работи с деца, и будистки лама (при това изглежда по-скоро самопровъзгласил се) естествено буди въпроси най-вече къде свършва едната роля и къде започва другата и дали е имало достатъчно ясни граници между тях.

Силно впечатление правят случаи като този на Деян, който при запознанството им изглежда е бил емоционално уязвим тийнейджър, а впоследствие избира да живее с него и го описва почти като безгрешна фигура. Възможно е и случаят с Ники да е подобен, но нямаме достатъчно информация. Все пак подобна силна идеализация е типична при харизматични лидери и може да създаде сериозна зависимост особено при подрастващи.

В друго интервю в Skydharma Калушев говори за нови учения и трансмисии, които според него се появяват чрез самия него. Във Ваджраяна подобни твърдения съществуват (например при т.нар. терма или откровения), но обикновено се разглеждат в рамките на по-широка традиция и подлежат на обсъждане или признание от други утвърдени учители. Когато липсва такава обратна връзка или прозрачност, поражда известни съмнения.

В този контекст и предвид сравнително затворения начин на живот на част от неговите ученици, предположенията за динамика наподобяваща култ не ми звучат напълно безпочвено. Това не означава, че става дума за секта, но силната концентрация около един лидер, ограничената външна критика и вътрешната идеализация са фактори, които принципно се считат за рискови.

Допълнително впечатление прави и фактът, че с Деян години наред почти не са се разделяли (споменават максимум две седмици). Подобна постоянна близост извън партньорски или семейни отношения е сравнително необичайна.

Разбира се, нищо от това не означава непременно, че е имало физическа злоупотреба или конкретно нарушение. Но не изключвам той да е имал силно психологическо влияние върху своите ученици.

Нито едно от тези наблюдения обаче не може категорично да насочи към конкретна версия за случилото се. По-скоро анализираме наличната публична информация, защото Калушев е единственият човек ясно свързан със случая от самото начало, има значително онлайн присъствие и дейности извън общоприетите рамки.

Общественият интерес е напълно разбираем, особено предвид участието на дете в случая, а и оскъдната информация. Надявам се това да доведе до реални усилия от разследващите за изясняване на случилото се.

Колкото и да са опитни в планината и пещерния живот Калушев и спътниците му, трудно ми е да повярвам, че разполагат с неограничени запаси от храна, а по това време на годината вероятно би им било трудно да си набавят достатъчно в природата.

Озадачава ме фактът, че сайтовете, свързани с Калушев, изглеждат спрени още от края на миналата година. Някои от тях са били активни повече от 10 години. Съобщението, което се твърди, че е изпратил на майка си, както и последният му Facebook пост също звучат странно и у мен създават усещане, че е знаел или е очаквал нещо да се случи.

Допълнително ми направи впечатление изказването на главния редактор на Offnews, че Калушев е откривал тайни пещери, които не е споделял с външни хора, защото не е имал доверие, че ще ги опазят. Ако това е вярно и ако действително не желае да бъде открит, вероятно би могъл дълго време да остане извън обсега на търсене.

# 8 212
Жертвите са около 45-50 годишни. Без жени и деца. Родителите им са възрастни хора, сломени от тази трагедия. Какъв глас да дадат, сигурно едва имат сили.

Техни приятели ги жалят и ги помнят.

# 8 213
Има една приятелка, която жали за единият от починалите. Но друг никой не казва нищо, възможно е да не поддържат връзка с роднини. Такива хора са облъчени, не общуват много, освен с избрани. А избраните си мълчат.

# 8 214
  • София
Според мен всичко си е между тях, няма убийци, от които да се крият тримата (ако все още са живи и те). В основата на такива престъпления винаги стоят много пари, тук за привкус има и сектантство, за педофилия не ми се иска да вярвам... Жалко за тези изгубени животи, но честно казано поне не са пострадали външни/невинни хора - с тези оръжия и с това ненормално поведение можеше да е много по-зле...

Колко са оръжията?
Кое точно е ненормалното  поведение?

# 8 215
  • София
Има 3-ма мъже убити. И нито дума за тях. За скръб, за желание за истина, за гняв. Все едно са безгласни. Ако бащата мълчи за детето си, как пък никой не даде глас за близък, екзекутиран по нечовешки начин.

Рози, много хора във фейсбук са писали добри думи за убитите и призиви за разкриване на истината. Колеги, приятели. Даже в моя фийд излязоха няколко поста, явно заради алгоритмите. Те не са били семейни, а други близки роднини може да нямат или роднините просто да не искат да говорят пред медии.

# 8 216
Да, мълчанието е оглушително. Но сигурно вече всичко е обменено с полиция.

Иначе през Странджа може да се проникне към Турция, а в пресата пише за някаква пещета, през която можело да се мине. Там имало термокамери и май  ги били засякли. Отново клюки, естествено, но Иво Калушев, какъвто и да е Лама-с-Пижама, е ултрасървайвълист, може и през пещерата да ги преведе, а може и през гората. Много трудно ще го заловят, дано не утрепе децата...Със сигурност няма доброволно да ги върне.

Аз изобщо не мога да разбера мотива за всичко, обаче...

# 8 217
Това, че са консумирали нещо и са изпаднали в транс или каквото и да е, ми е в графа фантасмагории. Няма как да застреляш някого в слепоочието и да не си бил на център.

# 8 218
Bea, аз съм на възрастта на жертвите. Родителите ми са с акъла си, имам примерно и сестра, имам и приятели. За мен е необяснимо. Три жертви, и тримата да са асоциални ли?

# 8 219
  • София
Странно е, че няма шум от близки, приятели, бартя, сестри, въобще няма шум от никъде, даже бащата гледа да не вдига шум и казва, че не се притеснява.

Общи условия

Активация на акаунт