Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 920
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Това,че засуква добре, макар и да изтърва зърното е добре. Аз бих питала стоматолог примерно, дали може да я корегира, вероятно ще се подобри засукването. Качва чудесно. И при тази ситуация и аз ще ти препоръчам хранене на поискване и дохранване само при нужда. По възможност изцедена кърма. Интервалът при този вариант ще се скъси на 2 часа или час и половина, може дори и на час да иска. Но ползата му е премахване на помпи и добавки. Хубаво е, че даваш изцедена кърма, но да кажем средно 30мл кърма+30мл АМ, 60 мл дохранване, увеличило се е количеството от преди (то е и нормално, бебето расте), но тенденцията ще е да се увеличават мл добавка за сметка на изсуканото от гърда. Няма как да стане стимулацията така. Ще трябва да изцеждаш като луда.

По-добре сега да изкараш една седмица с бебе на гърди и да премахнеш шишето, от колкото седмиците да минават, то да расте и да се увеличава количеството добавка. Това,че плаче след ядене не значи задължително, че бебето е гладно. Това, че пие АМ след сукане също.

Бебетата реват,защото имат колики, защото предпочитат шишето пред гърдата, защото искат да бъдат гушнати и безброй други причини. Как разбираш,че от глад точно плаче? Какви знаци дава? След оригване не се ли успокоява? Опиши какво точна прави след сукането. И двете гърди ли даваш на едно кърмене?
Аз не успявах да цедя достатъчно количество. Но бебето беше по час на гърдите ми през час и половина. Добавката АМ от 60 мл спадна на 30мл за седмица. И тогава реших - 30мл са нищо, спирам добавката и нещата станаха. Започна да яде на интервал различен от час и половина чак като стана на 4 месеца. Тази добавка АМ - 30 мл, ми малко са, махни ги. Ще седи повече на гърда, ще иска по-скоро до яде,но ще стане. Още повече, нощем не я даваш. А като започне и изцедената кърма да намалява като мл, ще спреш и да цедиш. Ако започне на час и половина да яде, ще махнеш добавката от изцедена кърма. Може също да цедиш едната гърда, докато бебето е на другата.
А пък ако не остава време за цедене и не е достатъчно изцеденото, давай АМ, но кърми на по чести интервали по своя инициатива - час и половина примерно.
При всички случаи кърменето трябва да е по-често. Не мога даже да повярвам, че консултант е казал макс 3 часа, много е дълъг тоя интервал, няма как да стане с удължаване на периода на "немахане" на мляко. Максимумът трябва да е 2 часа. Според мен ще успееш да кърмиш от гърда безпроблемно,но една-две седмици ще си в нонстоп кърмене маратон. А за юздичката със сигурност питай, защото ако може бебчо да суче без постоянно нагласяне,ще ви е и на двамата по-добре.

Еуфория, не е от жегата. От жегата би сукала по-често. Или е заради обема твърда храна или количество вода. Колко вода пие? Пие ли всъщност и ако да от чаша ли?
Ако й даваш кърма само за ден-два, би трябвало да си върне кърменията.
По принцип при болка от зъби, са като малки вампири, впити в теб. Поне моето, може цял ден да изкара на гърда като я боли и отказва храна, най-много малко банан или парче хляб да приеме.
Да си яла нещо различно, в цикъл ли си?

# 256
  • София
Кактус, нямам цикъл все още след раждането. Не мисля, че съм яла и нещо по различно предните дни .
А, обема на храна, също едва ли е много, съдейки по нейните връстничета по групите, които изяждат по 190гр пюре на обяд, тя едва 125гр.
Ще пробвам няколко дни само на мляко да видим дали така ще върне пак дневните кърмения.

# 257
И моята така цяла седмица беше, само че е на 9 месеца вече. Само сутрин и вечер сучеше през останалото време не иска и това е, а от шише пие. Сега си върна следобедното кърмене но преди обед не ще и да чуе. И искам не искам увеличих твърдата храна. Но на обед продължава да яде само 120гр зеленчуково и 40гр плодово.

# 258
  • София
З, точно така е и щерката. Тя суче, но само, ако е в просъница. Иначе няма шанс сама да потърси и да е гладна, а от шише пие. Надявам се да е от жегите или пак период. Много ми е мъчно така, като прави. Толкова са ми мили тея монети с кърменето, а тя като се дърпа ми е много криво.

# 259
Познато чувство. Но като каже че няма да суче ако ще на челна стойка да застана все тая. Онзи ден като се събуди следобяд и започна да търси да суче щях да литна до небето.☺

# 260
Дясната ми гърда стана на бучки като в деня на изписването, когато мъжът ми звънна на консултант. Дъщеря ми категорично я отказа, а и зверски ме боли. Мамка му! Знам, че не е въпрос, ама и с мъжа ми се скарах и ми се реве Cry Отивам да изцеждам някак...

# 261
Лецитин веднага, компрес си сложи с картоф или зеле. На ръка ако можеш да изцедиш, да е по-щадящо за теб. А само едната отказва така ли?

# 262
Момичета, дребния не е акал нормално от 5-6 дена. На третия ден ака колкото да зацапа памперса ( не знам дали да го и броя за акане). Ядох череши, сливи, айряни - единствено на мен ми подейства 😁😁 на 3+ е, само кърма, вода не. Да го оставя ли? Коремчето е меко, пръцка от време на време, но не мисля, че има дискомфорт или се мъчи 🤷🏻♀ Знам, че се води нормално за кърмаче, но все пак  да “чуя” и вие какво мислите 😊🌸

# 263
Сложете бебето на възглавница отстрани на вас, за да е в посоката, в която яде на предпочитаната гърда. Като суче правете масаж на гърдата по посока зърното, за да може да се поизядат бучките. От опит мога да кажа, че тези проблеми се решават по-лесно нощем, тогава бебетата по-малко пробират от къде сучат.
Ducet0, това са много дни според мен. Но е е жега, може да се запича и от това. Предлагайте повече да суче или опитайте да дадете малко вода, няма да е фатално в горещините. Правете масаж на коремчето, каране на колело.

# 264
Правим и масаж, и колело караме. През деня суче на 2-2,5 рядко на 3ч, отделно предлагам и по-често. 4дни направи по-дълги паузи (от по 5-6часа) нощем, но няма сила, която да го накара да суче, ако не иска.

# 265
А педиатъра какво мисли? Аз най-много съм чакала 5 дена и се изака без намеси.

# 266
Duceto, ако според теб изпитва дискомфорт, една клизмичка мелилакс, слага се половината и ще се случат нещата.
Амфибия, абе нещо ме загложди, ако започнеш да я храниш в поза люлка примерно на предпочитаната гърда и бавно и леко я сложиш на другата, без да я разместваш, просто приплъзваш в поза футболна топка и подаваш запушената гърда, няма ли да стане номера?
А от колко време ти е разранено зърното на запушената? Може да се е възпалило много и да трябва локален антибиотик, който се отмива и може да си кърмиш, ама лекар трябва да каже. Четох, че може да отказват определена гърда, ако майката има възпаление или ако на тази страна детето има ушна инфекция или друго неразположение (надявам се да не е такъв случая, ама да кажа). А твърда храна хапва ли, колко, каква?

# 267
Момичета, децата не могат да ядат по учебник, всички са различни. 125 грама никак не са малко. Моето дете на 2,4 все още яде по половин буркан отна кухнята (190) на хранене и си се развива идеално.

# 268
  • Sofia
Моята девойка е на почти 10м,яде по 140-160гр кърма и около 140гр пюре или каша,а тежи към 8кг. Не я насилвам,колкото й се яде толкова. Не се водя от това,че на тази възраст трябва да изяде 190гр примерно 😏

Относно акането,преди да мине на пюрета акаше на 10 дни 😬,питах педиатърката дали е нормално и тя ми каза,че усвоява кърмата на 100% и да не се притеснявам щом не плаче и не е неспокойна.
Сега като яде пюрета и каши ходи по 3 пъти на ден или през ден.

# 269
Здравейте, имаме бебче на 10дена кърми се редовно на 3 часа ,,но на мен ми предстои на 3.07 държавен изпит и ме интересува колко време след като размразя кърма на водна баня тя е годна за консумация защото таткото ще я гледа пред университета ,а ще трябва от вкъщи да я притоплим?!🤷

Общи условия

Активация на акаунт