Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 821
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • над кукувичето гнездо
Даная, звучи като силна струя. Изцеждайте по малко преди кърмене от тази гърда.

# 631
Аз имам въпрос относно помпата на Медела. Надявам се някой да може да ми отговори. Ползвам електрическата и забелязах, че на едно място има черно петънце, което ми прилича на мухъл. Веднъж ми беше влязла кърма при изцеждането в маркуча и го измих отвътре с вода.. Дали от това се е получило и има ли как да го почистя, или трябва да купя нов маркуч?

# 632
Здравейте, след 3 седм. ми предстои раждане. Искам да ви попитам протекторите за зърна необходими ли са? В момента съм в чуденка дали да си ги купувам и да ги взема с мен в болницата. Иначе съм си взела крем Лансилох, но само той дали ще е достатъчен да предпази зърната? Първа бременност ми е и ми се иска кърменето да се получи.

# 633
Със сигурност не ти са необходими протектори. Най-добре детето да свикне още в началото с гърдата и всичко да си стане естествено. Аз си взех като не ми се получи първите 2 дни кърменето, но аз имах плоски зърна и бебо не искаше да суче. Ползвах ги малко със зор, защото нещо не ми залепваха за гърдата както трябва. Добре че зърната ми се пооправиха и бебо се научи и без тях. Ако ти се наложи винаги може някой да ти донесе в болницата.
Успех с кърменето! Hug

# 634
Мег, къде е петното? В маркуча ли? Ако е в маркуча или на недостъпно за чистене място, по-добре подмени съответната част - Медела имат голямо разнообразие на части.

megisch, по-добре гледай възможно най-много клипчета за правилно поставяне и засукване. Виначи може някой да изтича да ти купи протектори ако е необходимо. Най-добре е да седиш гола и да мажеш с Лансинох. Това при мен помогна най-много, а протекторите даже пречеха на хубавото засукване, поне при мен.

# 635
  • София
Здравейте! Искам да се допитам до вас дали е често срещано бебето да заспива трудно и да спи малко през деня. Защото се дразня като ми кажат: „Дай му АМ да видиш дали ще спи по-добре.” Знам, че АМ засища за по-дълго, но почвам да се чудя дали не ми е слаба струята, бебка да се изморява и затова да яде малко и да е изнервена. Тя е на 3м.и 3 седмици, кърмя я на поискване. Първият месец качи 900гр., после 600 и третия почти 500гр. Общо 10см за трите месеца. Това ми се струва добре, но през деня спи все по-малко, а й се спи. Преди заспиваше на ръце, доста трудно, сега на гърда, но в повечето случаи трябва да лежа до нея, защото се буди често и да й дам да суче, докато не се е разбудила напълно. Вечер заспива, докато суче и спи минимум 6ч, след което я взимам при мен на спалнята, хапва, спи, и така още около 2ч, след което е весела. Но като цяло през деня е крива, разхождам я из стаята предимно, шезлонг, активна гимнастика не са й особено интересни, в количката не обича да се вози, слингът, който наех, не й хареса. Венците не белеят още, за да е от зъби.

# 636
_sun_shine_ моето също не спи много от самото начало. Даже и първите седмици не спеше както другите бебета. Заспиваше на гърдата, оставях го и след 10-15мин пак рев. Или беше на ръце или на гърдата. В момента е на 5м и пак не спи, максимум по 30мин ( 2-3 пъти на ден) иначе нощното спане е от 21 до 8ч.

# 637
Възможно ли е да пропускате момента за приспиване, да се преуморява и превъзбужда? Понякога колкото са по-уморени, толкова по-трудно заспиват. Освен че е крива, търси ли да суче в такива моменти? Дали не я мъчат колики още? От кога е така? Наддава добре, щом прави и дълга пауза през нощта, не мисля че проблема е в кърменето. Някои деца просто са по-нервни и поначало си спят по-малко.
Лошата новина е, че все по-малко ще спи и все по-малко ще наддава. Това е нормално, но ще даде повод пак да ви настройват за АМ. Не ги слушайте. "Засища за по-дълго" не е напълно точно казано. По-трудно се усвоява от организма, следователно отнема повече време докато стомахчето на бебето е готово за следващото ядене.
Добрата новина е, че все повече ще се интересува от света, ще се заглежда, заслушва, заиграва. Може да почне да и харесва в количката, още малко и ще може да я сложите в летния кош, после в полуседнало положение в него - да си гледка. Може да пробвате пак слинг, а след около месец и ергономична раница (регулируема). И моят се изнервяше докато наглася слинга и така и не се носихме в началото, но раницата я обожава.
Съжалявам, че не давам съвет конкретно за кърменето, но и не мисля, че проблемът е в него.

# 638
Здравейте!
Как мога да си увелича лактацията? В момента се цедя след всяко кърмене, дори на празен ход. Ако се цедя час преди кърмене, след това кърмя, дохранвам с изцедените преди час и накрая пак цедя с помпата, ще стане ли по-бързо?

# 639
Съншайн, нищо му няма на детето. Не всички бебета спят през деня. Моето  дете от малко предпочита да будува и да разглежда наоколо. И до днес е така. Връстниците й прекарват и до днес по 2-3 часа в сън на обяд/следобед, тя има по-интересни занимания от спането и ги предпочита.
Ако се буди, ако не си до нея, ами гушни я и спи и ти, или чети книга/гледай нещо на лаптопа.
За заниманията през деня - лягай до нея на активната гимнастика, показвай, разказвай, бутай играчките, това си е игра и комуникация. Слагай по корем да седе и играчки пред нея и пак играй с нея.
Пробвай пак със слинга, това,че не й е харесало веднъж, не значи, че няма да му хванете цаката. Дай да суче както е в слинга, това ще й помогне да го възприеме, полюшвай се ритмично, докато е в него, моята щерка от малка обича да танцуваме - пускам си музика и танцувам, тя се друса в слинга.
Пускай й музика,чети й книжка, прекарвай времето си редом до нея и вярвам, че тази комуникация ще й подейства успокояващо. На тази възраст дъщеря ми най-обичаше мини плюшени играчки от икеа, меки книжки, активната си гимнастика, лъжици, дрънкалки.
Бебето наддава добре, няма никакъв проблем с кърменето, спри да слушаш "добросъвестни съвети" и се научи от сега да ги филтрираш или прекъсваш в зародиш, защото тепърва се започва с абсурдите, които ще слушаш.
Едно с едно бебе няма еднакво. Кое чуждо колко спи, не те интересува и няма отношение към нуждите на твоето бебе.

# 640
Здравейте!
Как мога да си увелича лактацията? В момента се цедя след всяко кърмене, дори на празен ход. Ако се цедя час преди кърмене, след това кърмя, дохранвам с изцедените преди час и накрая пак цедя с помпата, ще стане ли по-бързо?
Щом детета суче от гърда, с каква цел е упражнението с цеденото? Дайте повече информация за възраст на детето, честота/интервали на хранене и т.н.

# 641
Здравейте!
Щом детета суче от гърда, с каква цел е упражнението с цеденото? Дайте повече информация за възраст на детето, честота/интервали на хранене и т.н.

На 20 дена. Две са. Не им стига за хранене и всеки път са гладни. Не искам да давам АМ и се чудя какви врътки да направя, за да имам запас от кърма и да дохранвам с нея.

# 642
О,честити близначета!
Вижте коментарите тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1122139.msg39030466#msg39030466 и звъннете на посочения от Vartoglava консултант. Най-добре ще е да го обсъдите с нея, за да се изготви план максимално полезен за вас и бебчетата.
Ако споделите малко повече инфо за това кога хапват, кога се цедите, колко време, ще помогнат и мамите, които са цедили с помпа по-дълго време. Предполагам, че и vartoglava ще се включи като види поста, като мама на две дивачета 😜 пък може и на ЛС да й пишете,не мисля,че ще възрази.

# 643
Не знам дали е точно за тук въпросът ми, но според нашата педиатърка прехранвам бебчо.
Днес бяхме на първи преглед. Синът ми е на 1 месец и една седмица. Роди се 4200 гр,изписан 3900. Днес е 5200 гр. Изцяло на кърма. Сам си направи режим, 7-8 хранения в денонощието, с една пауза от 4-5 часа през нощта. Има колики, но иначе е спокойно бебе, спи си нормално, ака и пишка също нормално.
И тук идва големия бисер, с който ме застреля днес нашата "педиатърка"... Бебето било дебело и много голямо за едномесечно. Било качило много ( трябвало до 600 гр на месец, а той килограм качил) и до 2 см, а той е пораснал с 4 см. Много съм го хранела и щял да "хване рахит"?!? Затова да съм спирала да го храня в 00 и 3 вечер, т.е. от 21 после чак в 6 сутринта, а ако се събудел и плачел да съм му давала чайче?!? Направо ми стана лошо като осъзнах колко съм сбъркала с избора на "педиатър".
Въпросът ми е нормално ли е бебе на кърма да качи килограм за месец? Мислите ли, че наистина го прехранвам?
Хранения не мисля да спирам, камо ли пък чайче да давам, но все пак да се консултирам и с по-опитните.

# 644
  • София
Благодаря за отговорите. modjoto, възможно е да пропускам момента за приспиване, въпреки че съм опитвала да я приспя при първи симптоми. Ще опитвам пак. Колики няма вече. По принцип отказваше да суче в такива моменти, или почваше и се дърпаше, затова си мислех за слаба струя. Напоследък около 2 пъти през деня се приспива със сучене. Така че вероятно не е гладна, а суче за приспиване.
LittleCactus, не ме притеснява, че спи по-малко от някое друго дете, а че й се спи и заспива трудно. А преумори ли се, заспива още по-трудно, както е казала modjoto. Иначе това правя, лежа до нея, дремвам или чета и като се събуди, ако още й се спи, й давам да суче, защото иначе не става.  Ще пробвам с ергономична раница скоро, бях наела тъкан слинг, пробвах мей тай и раница на една позната-не иска да стои в тях. Не става въпрос за веднъж. Чувства се притисната ли, не знам. Ще пробвам кърмене в раница. АМ не смятам да давам, но наистина ми влияят тия приказки и почвам да търся проблем в кърменето.

Общи условия

Активация на акаунт