Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 812
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Мамчета, като заговорихте за кафето и се сетих да питам - може ли да се пие минерална вода от майката и домашно кисело мляко?

# 616
Разбира се, че може. Няма ограничения в храненето и напитките по принцип, изключая случаите, в които бебето има някаква алергия или непоносимост😉

# 617
Скрит текст:
Много харесвам тази картинка за кафето. Аз си пия по едно лате на ден, което съдържа един шот еспресо. Понякога пия и второ, не съм забелязала на малкия да му пречи.

Кажи го на дъщеря ми, която не заспива след като пия кафе, чак вечерта...
Та или безкофеиново ...или бира Simple Smile

Как ви влияе бирата? Заспива по-лесно ли?

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 20:49 от AnMary

# 618
Да питам... От известно време бебето като засуква/ започва храненето и като приключи приплаква и някой път даже се разстройва. В началото не иска да поеме зърното и малко се уговаряме и успокояваме, а на края на яденето не пуска просто зърното, а пуска, лапва, пуска, лапва и така известно време, докато се изнерви сам и аз го махна. А не е гладен, защото после му предлагам кърма в шише, за да го проверя и не я иска, даже ако го пробвам пак се сърди и плаче. Имате ли представа защо се получава така? А не го чакам да се разстрои и плаче, за да му предложа гърда. Дори като е буден и спокоен и се опитам да му предложа, а не е гладен, се разплаква.

В книгата на Хедра пишеше, че ако майката по време на бременност е приемала по малко кафе, то след като се роди детето и майката продължи да приема кафе, ще се обработва по-добре и по-бързо от детето, отколкото ако изобщо не е приемала кафе през бременността.

# 619
  • Варна
Момичета, на някоя налагало ли и се да пие антибиотика Амоксиклав? От вчера го пия и точно от вчера бебка се напъва много и се дразни много, плаче и е изнервена. Може би е съвпадение, но реших да попитам. И още нещо...давали ли сте на бебе пробиотик Бифидус на Аквасорс? 

# 620
Нямам опит с антибиотика, но е съвместим с кърменето. Това, че съвпада приема му с нервността на бебето,не значи, че има връзка между двете.

За пробиотика - не съм го давала, но като проучвах пробиотици, се спрях на този и омнибиотик панда. Мисля, че е добър избор.
Чебурита, на колко стана бебчето? Да не го болят венчетата вече?

# 621
Здравейте мами, отново съм аз. С всеки нов ден и нови въпроси ми изникват. Така, бебка е вече на 46 дни. От около 10 дни се “борим” по време на кърмене със силна струя. Детенцето се изнервя след 6/7 минути сучене, плаче и прекъсваме кърменето. Успокоява ме това, че вчера бяхме на консултация и за 15те дена от 30 тия ден до сега е наддала 500 грама. За първия месец е наддала 1260 грама. Та въпроса ми е за въпросните 5/10 минутно хранене дали се наяжда? Гълта на всяка секунда буквално всяко дръпване има и глътка. Опитваме различни пози, страхувам се да не се откаже от кърменето от гърда заради това дърпане за това и след като се нервира не я мъча. Според вас дали на 100% се дължи на силната струя, както си го обяснявам аз, защото като извадя гърдата от устата и продължава да излиза под налягане на доста голяма пръска или може да име и друго както и нещо временно ли е или? Да допълня това се случва на дясната гърда, на лявата имам чувството, че няма нищо и не мога да очаквам нахранване от нея.

# 622
След 6 дена ставаме на 2 месеца. И на мен ми мина през ума, защото често премяташе биберона в устата и с езиче, огледах го, уж няма зачервено.
Подозирам, че може да има връзка със съня, защото ако му се спи и не може, много се изнервя в един момент. Докато не дремне, не може и спокойно да се наяде. Случвало ми се е, това през деня, заспива на гърда и не мога да го събудя да се наяде, само го побутвам, но той заспива дълбоко, а знам, че е гладен. Отстранявам го, слагам го на леглото, след 10 мин вече е буден и плаче, защото не може да се наспи и защото е гладен, после пак същото няколко пъти...

# 623
Здравейте мами, отново съм аз. С всеки нов ден и нови въпроси ми изникват. Така, бебка е вече на 46 дни. От около 10 дни се “борим” по време на кърмене със силна струя. Детенцето се изнервя след 6/7 минути сучене, плаче и прекъсваме кърменето. Успокоява ме това, че вчера бяхме на консултация и за 15те дена от 30 тия ден до сега е наддала 500 грама. За първия месец е наддала 1260 грама. Та въпроса ми е за въпросните 5/10 минутно хранене дали се наяжда? Гълта на всяка секунда буквално всяко дръпване има и глътка. Опитваме различни пози, страхувам се да не се откаже от кърменето от гърда заради това дърпане за това и след като се нервира не я мъча. Според вас дали на 100% се дължи на силната струя, както си го обяснявам аз, защото като извадя гърдата от устата и продължава да излиза под налягане на доста голяма пръска или може да име и друго както и нещо временно ли е или? Да допълня това се случва на дясната гърда, на лявата имам чувството, че няма нищо и не мога да очаквам нахранване от нея.
И ние няхме така около 2-3 месец, не за 5-6 минути, направо за 2 минути преяждаше и после повръщаше. Но сега се нормализира лактацията а пък точно тогава от нямане на кърма бях предизвикала хиперлактация. Не се притеснявай стс сигурност не остава гладно бебето и хем наддава добре, иначе ще плаче че го прекъсваш а при вас даже и излизало под налягане кърмата. За моите 2 минути знам защото засичах иначе ставаше много зле и повръщаше на фонтан като го оставя повече. Слагах зелеви листа за намаляване на количеството и да няма таково налягане.
редакторам се внимавай със зелевите листа, че да не намалите много количеството !!! При мен с намаляване на количеството се намали и налягането/струята, той иначе се задавяше даже Sad

Последна редакция: вт, 23 юли 2019, 17:01 от aya_2012

# 624
Даная, звучи ми като силна струя, да. Легни удобно и сложи бебчето по корем върху теб на гърдата си, това е биологична поза. Би трябвало да е по-добре положението със струята в тази поза. Другиат вариант - преди хранене изцеди мъничко на ръка или с помпа, колкото струята да се нормализира. А защо мислиш, че в едната гърда няма нищо? Двете гърди не са еднакви и едната може да има повече каналчета, това не значи, че няма мляко. Редуваш ли ги или даваш и двете на хранене?

Чебурита, ами има разни такива периоди на дърпане, преминават, просто трябва упоритост. Може да е от съня, да. Пробвай да даваш гърда малко по-рано от обикновено, при първи знак за глад. Ако пробваш да смениш гърдите, не става ли?
Този плач при местене, може да е плач, че го оставяш сам в леглото. Сигурна ли си, че от глад? Защо не го накърмиш легнала и да не го местиш от леглото?

# 625
Кактусче, до сега винаги на всяко хранене давах и двете гърди, откакто започна този проблем рядко успявам да дам и двете на едно хранене. Попринцип дясната, която е проблемната се пълни бързо и се втвърдява, та ако започна с лявата бебето си се храни до някъде после давам дясната и понеже не е толкова гладна бързо започва да се изнервя и да я отказва. Като откаже гърдата остава сравнително твърда понеже не е изсукана. В другия вариант ако дам първо пълната бебето суче, суче, нагълтва се, поизпразва я, но след като се разплаче не иска лявата. При цедене от лявата излиза много малко количество 10/20мл. Дясната гледам да не цедя до край, за да не се стимулира допълнително. Иначе по време на кърменето като започне да блъска и ръкомаха, вадя гърдата изцеждам в кърпа и предлагам пак, но та вече е разплакана, нервна и не иска. Надявам се този период да мине скоро, защото е много неприятно. С това кратко хранене гледам да давам по на честичко. Прави ми впечатление и друго - не на всяко хранене бебето реагира така. Вчера например всичко си беше спокойно.

# 626
Това втърдяване на гърдите не е индикатор за количество мляко. Нормалното състояние на гърдите е да са меки и когато се регулира кърмата, и двете гърди ще омекнат. Щом детето отказва втората гърда на хранене, пробвай с редуването им и виж как ще е. Не е нужно да се цедиш освен ако няма друг да храни с изцедена кърма (или малко, за 2-3 мин да намали струята). Колко пък изцеждаш няма абсолютно никакво значение, не индикира количество кърма.
По-скоро ако едната е твърда, другата не, ми звучи като да има запушване. Имаш ли бучка някъде в тази гърда, болка в нея, зачервяване?
А щом не е всеки път това поведение - какво си хапвала онзи ден, когато беше нервна бебка, помниш ли?

# 627
Нямам болка, червенина или нещо подобно. Вкъщи имам лецитин, да започна ли с него? Като хранене горе долу еднакви неща хапвам предимно плодове, зеленчуци.
Кактусче, нали бебето няма да се откаже от гърдата? Притеснявам се!

# 628
Ще пробвам наистина да предлагам гърда малко по-рано. С бебчо спим заедно вечерта и го кърмя легнала, от там се завъртяха нещата, че в момента, в който стана той се буди, свикна да си спи само с мен и не мога да го оставя да спи сам и през деня, освен още в количката, носим се на ръце. Това го използвам по-скоро да го събудя, като заспива на гърда и искам да се нахрани. Но еднакво писка и на двете гърди. А предполагам, че е гладен, защото да речем са минали два часа  от последното хранене. Като чета поста на Даная си мисля, че може да се изнервя накрая от това, че пуска малко мляко. Той се наяжда, но понеже още количествата кърма в гърдите не са толкова големи накрая текат капки. Явно е период.

# 629
Ами пий профилактично 2 пъти по едничко. Няма да навреди 😉
Ако все пак направиш връзка с храна, просто я ограничи. Аз забелязах такова подобно поведение, когато ям какаова паста например, до ден днешен не знам дали е било съвпадение, но я ограничих.

Няма да се откаже бебето, спокойно. Има периоди на дърпане и нервност. Просто не трябва да се отказваш. Понякога се дърпат, заради колики, понякога, защото им се спи, понякога имат нужда просто да се гушнат, води се по бебчето.
Може би се дърпа от струята, пробвай да кърмиш в биологичната поза, редувай гърдите, щом се изнервя да предлагаш двете, води се по бебчето и ще се наредят нещата.
После пък помват да се дърпат, защото им е по-интересно нещо наоколо или защото ги болят венците, във всяка фаза на растежа изниква някаква причина за нервност, но това не означава,че бебето ще се откаже от кърменето 🙂 спокойно, всичко ще е наред!

Общи условия

Активация на акаунт