Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21

• 21 690
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
Не знам дали е точно за тук въпросът ми, но според нашата педиатърка прехранвам бебчо.
Днес бяхме на първи преглед. Синът ми е на 1 месец и една седмица. Роди се 4200 гр,изписан 3900. Днес е 5200 гр. Изцяло на кърма. Сам си направи режим, 7-8 хранения в денонощието, с една пауза от 4-5 часа през нощта. Има колики, но иначе е спокойно бебе, спи си нормално, ака и пишка също нормално.
И тук идва големия бисер, с който ме застреля днес нашата "педиатърка"... Бебето било дебело и много голямо за едномесечно. Било качило много ( трябвало до 600 гр на месец, а той килограм качил) и до 2 см, а той е пораснал с 4 см. Много съм го хранела и щял да "хване рахит"?!? Затова да съм спирала да го храня в 00 и 3 вечер, т.е. от 21 после чак в 6 сутринта, а ако се събудел и плачел да съм му давала чайче?!? Направо ми стана лошо като осъзнах колко съм сбъркала с избора на "педиатър".
Въпросът ми е нормално ли е бебе на кърма да качи килограм за месец? Мислите ли, че наистина го прехранвам?
Хранения не мисля да спирам, камо ли пък чайче да давам, но все пак да се консултирам и с по-опитните.

Моите и двете (каката и сега бебо) качват по над 1,5 кг на месец (за първите месеци де) и педиатъра е много щастлив от този факт. Само като прекрачим прага му и като види малкия какъв шишко е станал и почва да го закача и да му се радва с думите: “ Най-добрия признак за здраво кърмаче е че качва и расте!”
Твоето бебче се е родило голямо както някой отбеляза по-назад. Моя бебок се роди 3 кг и на 2 месеца и малко е вече 6,5 кг. Другите бебета май към 6 месец си удвояват рожденните кг, а? 😂
Да, явно е малко по-рисково за тях откъм рахит и бърз разтеж, но с даване на Вит.Д и разходки на слънце няма да има проблеми Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 юли 2019, 16:54 от new leaf

# 661
Моят също качи около 1.5 първия месец и 5 см.. Тая твоята педиатърка се е побъркала нещо.. Храни си го и се радвай, че расте. Той се е родил големичък, така че има нужда от повече храна.

# 662
Да повторя и аз останалите. Тази педиатърка е за смяна. Що за глупост, прехранваш бебето. То ако не иска няма как да го накараш да яде. Моята бебка, която е на 4+++ в тея жеги не иска да суче, карала съм я насила, за да не се обезводни и тя си ме бута и това е. Мисия невъзможна. Т.е. ако не иска, не може нищо да го накара да суче повече.

С растежа също е пълна глупост. Ние пораснахме с 6 см. първия месец, всеки месец от тогава по 3 см. Вече сме 66 см. Да доста по-голяма е от другите бебчета, но това за мен е ген. Педиатърката ни много ни се радва, че растем и качваме добре и дума не е казала за рахит. Профилактично даваме по 1 капка вигантол.

# 663
Благодаря за подкрепата Hug аз също бях почти сигурна, че са глупости приказките й, но  сега се успокоих съвсем като прочетох и вашите мнения. Със сигурност ще я сменим, но чак през декември може доколкото знам. До тогава ще си ходим на частно ако се наложи.

# 664
Да, декември и юни месец се сменя. Ползвайте я само за ваксини и филтрирай глупостите, просто се настрой, че този "лекар" е застинал нейде във времето и не се връзвай на простотии.

Уви, много жени са спрели кърмене или кърмата им е "намаляла", заради такива "специалисти".
Аз за това се изприщвам като прочета "препоръка на педиатъра"😂

Момичета, дайте съвет как да се справя с бебе-бандит? На 6+++ месеца е, кърмя на поискване, от месец се захранваме бавничко. Знам, че кърменето става предизвикателство с порастването, но вече се чудя какво да измисля. Права или седнала не става, защото или се мята назад, или ми бърка по лицето, щипе, дере. Доскоро се справяхме легнали, но започна и в леглото да се мята. Освен това суче все по-често, обичайно на два, понякога на три часа. През нощта го взимам при мен в леглото за по-лесно, но има чувството, че като усеща, че съм до него се буди още повече и не заспива без да си хапне. Знам, че има различни периоди, но кърменето се превръща в не особено приятен момент - зърната ми започват да се разраняват и постоянно трябва да се пазя да не изям някое круше. А как да обясниш на толкова малко бебе, че боли, когато ме хапе или дере?! Случвало ли ви се е и има ли нещо, което може да се направи?
Естествено,че ни се случва 😂 първо,спокойно, всички бебетата са такива като почнат да се движат, приеми го като нормална част от ежедневието ти.
За дрането - шарено герданче си метни или някаква друга подходяща играчка, която бебето да държи ш тормози вместо теб. Закривай гърдата,от която не се храни,че има един трик с усукване с пръсти на зърното 😂
Ако много те нарани, хващаш, махаш, мусиш се, казваш ау, боли ме така. Малко е бебчето, но по мимиките ти ще разбере, че не става така. За хапането

Общо взето може да развалиш вакуума, прибираш гърдата и пак обясняваш. Обикновено са се наяли като почнат да си гняцат зърното.
В легнала позиция - сложи ръка на гръбчето, прегърни го или му тикни някоя плюшка между теб и бебето. Аз така се спасявам често.
Но общо взето е така положението с голямо кърмаче

# 665
  • Перник
Здравейте, момичета, помагайте, моля! Чувствам болка в едната гърда, напипвам твърди и болезнени участъци в долната част. На всяко хранене редувам гърдите, като последното беше от тази болезнената, а бебо нервничеше и се бореше докато суче от нея, не знам има ли връзка.

# 666
Мартинситка, вземи си лецитин и пий 3х2. Топли компреси или душ и даваш на бебе да суче от засегнатата гърда първо всеки път до разнасяне на бучките. Огледай зърното за блистер, може да е само мъничка бяла точица и да не е много явен. Масаж под душа също помага в посока към зърното. Кураж и търпение, ще мине, просто не става от веднага, понякога минават дни.

# 667
  • Перник
Благодаря! Именно с топъл душ, масаж и сукане в момента подхождам, защото няма от къде да взема лецитина сега, ако утре сутринта още е така, ще тичам до аптеката.

# 668
Кактусче, благодаря ти за отговора! Много ме разсмя, явно така ще да го караме занапред. С нетърпение очаквам да започнат и зъбчатата да избиват, за да е шоуто пълно Grinning

# 669
Мартинситка, не го жали лецитина, от него нищо няма да ти стане 😉. Вземи си да имаш подръка, защото запушванията се случват често, особено в началото.

# 670
Разни, има платени консултанти има и доброволци. Отваряш сайта на ллл или бапк, имаше и още една - Алианц на българските акушерки. Там има координати на всички консултанти по градове. Търсиш за твоя или близък до теб.
В града,бе който живеем няма консултант... Най близките бяха на 35 км. По телефона и фейсбук говорихме. После на едно събитие си уговорихме среща и аз си хванах двете чавета под мишница и ги завлякох в студа на среща с консултанта за ужас на мъжо ми. Но и за миг не съжалявам.
Виж някакви училища за бременни ) родители в или около твоя град. На срещите за кърмене редовно присъстват консултанти. Или дори друга тема да е, понякога водещи пак са консултанти по кърмене. Аз редовно си хващах пътя и се влачех с децата по тези срещи да си задавам въпросите лично. Основно с моята си консултантка си работех, но все пак тя е доброволец и не я тормозех постоянно. М/у другото тя ни е казвала за няколко такива срещи и ми е препоръчвала да отида.
Ако имаш желание, намираш и начин....но ако толкова те притеснява пиши ми на лично да поровя за координати.

# 671
Обещаното от книгата за бебеносенето
Скрит текст:

Дара, аз сега се боря с менгемето. Откакто избиха горните зъби, почна да стиска зърното отгоре и отдолу като менгеме😂 дано скоро проработи мусенето ми и говоренето,че зърната ми станаха на дъвка.

# 672
  • Sofia
Момичета помощ...имам проблем с кърменето. От няколко дни бебка се дърпа, плаче, бута ме и неиска да яде. В началото я слагах на едната гърда, хапваше малко, разкриви се и после ъпсурд да я сложа на другата гърда. Цедях остатъка и додавах. Правеше и го предимно вечер след 6. На нощното хранене и през деня си засукваше без проблем и си се хранеше добре. От вчера обаче неиска и през деня да яде... борим се по 1 час и неиска да засуква и това...цедя и давам със шише. Прочетох че може да е криза някаква, но въпроса ми е дали ще отмине? Възможно ли е да не иска вече да засуче изобщо, задето давам със шише... какво да направя?
Уточнявам че сме на 2 месеца и няколко дни.

# 673
maiathebee вече са ти отговорили, но да се включа и аз. Моето бебе се роди и беше изписано с почти същите мерки като твоето. Кърмех го на поискване, сам си направи дълга нощна пауза и т.н. През първия месец качи близо 1,5 кг. и 4,5см. Като отидохме на консултация ме питаха на колко е бебето. На 1м. отговарям аз, а сестрата: Ами той изглежда поне на 4 Grin
През следващите месеци постепенно забави темпото, но все още върви по-едър от връстниците си. Все още кърмя на поискване, даже покрай зъбоникненето се буди нощем и суче. Здрав е. Също така е много активен.
Не се притеснявай, добре си е детенцето Blush

# 674
Въпрос от съвсем прясна мама: мога ли като се изцедя примерно в 9ч, да го прибера в хладилника, после като се изцедя в 12ч да го добавя и тогава да замразя цялото количество ?

Общи условия

Активация на акаунт