Сицилия - 3

• 56 910
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Дами, замислих се, дали не могат да се комбинира посещение на всички Еолийски острови и дали Стромболи би бил добра точка за отсядане. Дали тръгвайки от него в рамките на ден ще можем да посетим Вулкано, друг ден Панареа, Салина и т.н.? Някой правил ли е нещо подобно и какви са цените за фериботи, лодки?
Бях чела, че има входни такси за тези острови, знаете ли по колко са?

# 556
# 557
Здрасти, момичета, в момента сме в Катания и мислим утре да се отправим към Таормина. Набелязахме две спирки, от които според гугъл мапс можем да хванем автобус към Таормина. На самите спирки обаче информация нулева.
Имената им са Sicilia Stesicoro Nord и Sicilia Sud 1.
Тук прочехох, че с Interbus можем да стигнем, сега ще разгледам как и откъде.
Един важен въпрос: купуването на билети на място от автобуса ли е, или е онлайн предварително.
Ако решите да споделите още нещо, което е важно да знам, ще се радвам.

# 558
Здрасти, момичета, в момента сме в Катания и мислим утре да се отправим към Таормина. Набелязахме две спирки, от които според гугъл мапс можем да хванем автобус към Таормина. На самите спирки обаче информация нулева.
Имената им са Sicilia Stesicoro Nord и Sicilia Sud 1.
Тук прочехох, че с Interbus можем да стигнем, сега ще разгледам как и откъде.
Един важен въпрос: купуването на билети на място от автобуса ли е, или е онлайн предварително.
Ако решите да споделите още нещо, което е важно да знам, ще се радвам.

Ние пътувахме с Interbus - билети се купуват от тук, не може да си купите билет от шофьора:
https://www.google.com/maps/@37.5086896,15.0987419,3a,75y,349.12h,89.16t/data=!3m7!1e1!3m5!1sEzlqvP4FUv23P6tB-D_vGQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DEzlqvP4FUv23P6tB-D_vGQ%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D263.47025%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192
Автогарата е по диагонал от мястото, където се купуват билети. Задължително при купуването на билети, ако искате двупосочен, трябва да кажете и час на връщане. Ние си взехме билети за 10:3- ч. сутринта и връщане в 18 ч. На половин час бяха автобусите. Пътуването беше малко над 1 ч. Има и влакове до Таормина, но те спират доста далеч от туристическия център, нямам идея как става после придвижването. Успех Simple Smile

# 559
  • София
Закъсняла съм с отговора, но все пак - за междуградските автобуси на Интербус техният сайт е доста добър. Има възможност за избор на начален и краен град и предлага наличните спирки за съответния град, както и показва локацията им на Гугъл мапс. Билети могат да се вземат и от шофьора, ако има места. Ние още на първото возене се прецакахме, защото нямаше места в автобуса и се наложи да чакаме следващия. Така че препоръчвам купуването им онлайн, дори да е няколко минути преди самото качване. През моя телефон имах проблем да достигна до стъпката за плащане през Сафари, но през Хром всичко минаваше лесно. Като платите билета, получавате мейл. QR кодовете на билетите - показвате ги на шофьора директно от екрана на телефона, няма нужда да се принтират. Абе, културна работа, поне с тази компания.

# 560
Здравейте, кои градчета ще препоръчате да видим близки с градски транспорт до Катаня?
На 5 ноември вечерта пристигаме там и на 8 вечерта ни е обратният полет за София.
Последният ден ще е достатъчен ли за Катаня да се разгледа на спокойствие?
Приемам съвети всякакви и за заведения също Simple Smile
Благодаря и приятни емоции на всички пътуващи.

# 561
Здравейте, кои градчета ще препоръчате да видим близки с градски транспорт до Катаня?
На 5 ноември вечерта пристигаме там и на 8 вечерта ни е обратният полет за София.
Последният ден ще е достатъчен ли за Катаня да се разгледа на спокойствие?
Приемам съвети всякакви и за заведения също Simple Smile
Благодаря и приятни емоции на всички пътуващи.

Ние посетихме Сиракуза и Таормина, дневни трипчета, с автобуси от Катания. И двете много ни харесаха.
Заведения в Катания - най-много ни харесаха ресторантчетата около рибния пазар /под чадърите/.

# 562
Много приятна гледка има от единия хълм над Таормина, опитахме да посетим някакво Кастело, по точно Кастелмона, което беше с огромен катинар, но минахме през интересна църква на половината в скалата и естествено завършихме в ресторант със спираща дъха гледка към съседните хълмове, морето и долу се виждаше градчето, но се пригответе за много стръмен път и много стълби нагоре. В Катания препоръчвам ресторантчетата в уличките около пияца Елефанте, по цялата вия Етнея има безброй ресторанти тип енотека с невероятен асортимент от местни вина,които работят до късно и сервират от пица и паста до талията и морска храна

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 12:39 от mama 69

# 563
Момент след като ви написах коментара си, отворих сайта на интербус, ами купихме си билети за Таормина и Сиракуза.
Изключително лесно стигнахме до спирката Via Archimede (едва ли го пиша правилно, ама все то.
Успешно изразходихме два дни в посочените градове, за да ядем най-вкусните сладоледи в живота си.
Днес сутринта се метнахме до летището с Alibus, за да си хванем следващия полет. В момента сме в Болония вече.
Благодаря ви за коментарите, момичета.

# 564
  • София
Проучвам възможност за Еолийските острови и за индивидуално организирана екскурзия чрез туристическа агенция. Казаха ми, че извън екзотиките трябва група от поне 20 туристи. Някой от вас дали би проявил такова желание за пътуване през юни, юли, август?

# 565
  • София
Mira_X, а защо ти е туристическа агенция? Аз лично предпочитам сама да си организирам екскурзията съобразно нашите предпочитания и график. Информация има предостатъчно в нета. А и Еолийските острови не са толкова екзотична дестинация, може би ако беше друг континент и аз бих се замислила. Но за Италия ми се струва ненужно и даже обременяващо да се съобразявам с други хора, освен ако няма някакви съществени преимущества. Иначе се надявам ние със съпруга ми да посетим поне Стромболи от Еолийските средата на юни, но със сигурност без агенция. Даже вече съм си запазила нощувки на Стромболи, но за окончателните планове ми трябват самолетни билети, а още няма лятно разписание. Може би ще направим и дей трипове до някои от другите островчета. Тъй като през септември посетихме Катания, Сиракуза и Таормина, имаме вече представа и смятам, че това пътуване няма да ме затрудни особено. Дано само да сме живи и здрави и да успеем да отидем!

# 566
Малко офтопик,но нещо много празен самолета тръгваш от Сф на пети ноември...дано всичко е наред.

# 567
  • София
Аз мисля, че е рано да се каже колко ще е пълен/празен самолетът на 05.11. Ако много хора не са купили места, техните изглеждат свободни към момента. Освен това билети се продават почти до полета. Пък и остава възможността да пуснат по-малък самолет. Не вярвам интересът към дестинацията да е изчезнал, там времето си е топло и хубаво и даже е по-приятно за разглеждане от лятото. Ние през септември щяхме да пукнем от жега и страшно се обезводнихме, защото на няколко пъти нямаше откъде да си купим вода и стояхме жадни.

Като продължение на предходния ми пост се сетих, че има доста полезни ФБ групи за пътуване в Сицилия - най-активната е  Visit Sicily, но има и други - напр. Sicily Holiday Tips.

# 568
  • София
Mira_X, а защо ти е туристическа агенция? Аз лично предпочитам сама да си организирам екскурзията съобразно нашите предпочитания и график. Информация има предостатъчно в нета. А и Еолийските острови не са толкова екзотична дестинация, може би ако беше друг континент и аз бих се замислила. Но за Италия ми се струва ненужно и даже обременяващо да се съобразявам с други хора, освен ако няма някакви съществени преимущества. Иначе се надявам ние със съпруга ми да посетим поне Стромболи от Еолийските средата на юни, но със сигурност без агенция. Даже вече съм си запазила нощувки на Стромболи, но за окончателните планове ми трябват самолетни билети, а още няма лятно разписание. Може би ще направим и дей трипове до някои от другите островчета. Тъй като през септември посетихме Катания, Сиракуза и Таормина, имаме вече представа и смятам, че това пътуване няма да ме затрудни особено. Дано само да сме живи и здрави и да успеем да отидем!
Става дума за индивидуално организирана екскурзия. Това, че искат 20 човека мен също ме отказва за момента.
Знаете ли дали от Стромболи има добра свързаност към другите острови?
На мен не ми го препоръчаха като добра точка за отсядане, aко ще искам да пътувам и към други острови, защото бил много отдалечен, а Липари и Салина били отлични за целта.

# 569
  • София
Mira_X, на нас Стромболи ни е основната цел. Не съм проучвала възможностите за придвижване от там до другите островчета. По-скоро гледах, че от Милацо има доста варианти за дневни турове по вода - https://www.checkyeti.com/en/boat-tours/italy/stromboli/boat-tours. Ако успеем да видим още нещо, ще е бонус. Но за това ще мисля, когато имам дати за отиване и връщане и знам точно с колко време разполагам. Засега просто съм запазила 2 нощувки на Стромболи за годишнината от сватбата ни през юни и ако е възможно около тях ще градя останалите цели. Открих почти случайно, че има директни трансфери с бусове от летището в Катания до Милацо, които ми изглеждат доста удобни, че иначе придвижването е с няколко прекачвания.

Общи условия

Активация на акаунт