НОЕМВРИйки 2019 - тема 4

• 23 122
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Привет момичета, благодаря за отговорите на всички ви!
От вашите мнения до тук, от прочетеното от различни източници и от съветите на АГ и ендокринолог си правя следните изводи:

-можеш да имаш ГД дори и при нормални стойности на кръвна захар на гладно
-не всички лекари назначават това изследване рутинно, даже някои (тези, с които съм говорила) го избягват ако няма конкретни сигнали за ГД.
- от обяснението на лекарите - за да се направи би следвало да има налице поне някакви признаци като например бързо покачване на теглото на майката, прекомерно голямо бебе, кръвна захар от рутинни изследвания на постоянни нива, близки до горната граница, но без категорични завишения над нормата, родови обременености и т.н.
- миналата седмица АГ специално ми обясни, показвайки ми на ехографа няколколо графики (мой пропуск е, че не попитах точно коя какво показва, за да ви обясня по-точно) и ако всичко върви в норма, не се препоръчва обременяване.

И да речем - оказва се, че имате ГД. Последвалите мерки са 2 - инсулин или ниско въглехидратна диета. Надали някой би предпочел първото.

Мисълта ми е, че ако няма налице никакви признаци за ГД, ако майката се храни съобразено, без излишни вредни храни, с намалени въглехидрати, би следвало да поддържа чудесни нива, без да прави излишно това натоварване.

Не налагам мнението си на никого, просто си разсъждавам Simple Smile
Има мамита, които предпочитат да си направят всички възможни изследвания на света, за да са спокойни. Така, че явно обременяването с глюкоза, без съмнения за ГД, спада към графата личен избор и усещане на бъдещата мама.

Другата седмица съм на ендокринолог и пак ще говоря с нея. Мога да споделя, ако някоя мамa се чуди по въпроса Simple Smile

# 676
Естел, ще те поправя по няколко точки, понеже, мисля, че не сме толкова луди, за да си назначаваме всевъзможни изследвания.

Не съм качила много килограми - 5 до момента. Нямам висока кръвна захар. Нямам фамилна обремененост. Бебето не е прекалено голямо - върви седмица напред от 2 месеца.
АГ може само да изкаже предположение, обикновено заради големи размери на бебето или прекалено много околоплодни води. Назначава се от ендокринолог и се тълкува от него. При мен, заради килограми преди бремеността - 75.

Мерките при ГД не са по желание - в зависимост от тежестта си или на инсулин или на диета. Не го избираш сам. В моят случай аз нямам ГД, но съм предразположена към него с течение на бременноста. Диетата е най - лекото ниво.
Изследването за ГД не е въпрос на личен избор, а важно изследване. Не знам защо не му се обръща достатъчно внимание в БГ, при положение, че може да има сериозни последици.

Има десетки жени, които не отговарят на нито едно от цитираните от теб и имат ГД, на инсулин са. Може да се прочете и в темата за ГД.
Долкото знам в доста държави в Западна Европа е задължително изследване. То по принцип и доста гинеколози шийка не мерят, това не значи, че не е важно.

# 677
Summеr, от написаното виждам, че си взела изказването ми лично, тъй като никъде не съм споневала, че някой е луд (или ти в частност) защото си прави обременяване с глюкоза Grinning

Нито съм казвала където и да било, че обремняване с глюкоза не е важно изследване. Естествено, че е важно!

Няколко пъти подчертах изрично, че говоря за случаи когато нямаш никакви симптоми и никакви препоръки от доктор да го направиш. Ти самата казваш, че ти е препоръчано от ендокринолог, защото си тежала 75 кг преди бременността, това само по себе си е предразположенст и дава опасения за развитие на ГД по време на бременността.

И отново се повтарям, въпрос на личен избор е, в България (живея тук и ме интересува тук каква е практиката) това дали след като АГ и ендокринолог ти кажат "Няма нужда да правиш това изследване", ти въпреки това да го направиш, за да си сигурен, че всичко е ок.

Хубав ден на всички! Heart

# 678
На мен ми е назначено от ендокринолог, когато бях в 16 г.с. Не знам поради каква причина, следяхме рекордно ниско ТСХ, близо до нулата. Може би, защото захарта ми на гладно е малко под 5... Взех да се чудя дали изобщо да правя обременяването или направо да минавам на режим, но ще е малко насляпо така. Чак за инсулин не вярвам да съм, но знае ли човек. Иначе преди да забременея бях около 51 кг и бях на НВ-ВМХ, сега вече може да съм станала 55-56 кг... Рядко имам хранене без въглехидрати 😣

# 679
Естел, нищо не съм приела лично. Това все пак е форум.

Цитат
Има мамита, които предпочитат да си направят всички възможни изследвания на света, за да са спокойни. Така, че явно обременяването с глюкоза, без съмнения за ГД, спада към графата личен избор и усещане на бъдещата мама.
Но за мен, това е точно такова твърдение. Обременяването е тежко изследване, понеже натоварва и бебето и теб, така че, не виждам как може да е личен избор. Не съм прочела тук в темата някой да има желание по собствено желание да си го причини.

Както казах, в БГ има доста неадекватни лекари по принцип, така че. Факт е, че има страни, в които е задължително. Факт е също, че има и защо. Но в БГ и без това половината хора са лекари и всеки може да си назначи всичко сам. Личен избор, да.

# 680
Момичета,имате ли идея дали имаме право на смяна на генеколога по здравна каса.Ходя на частно при доктор в Надежда и отделно по здравна каса,но много се чудя дали да не сменя и да се запиша в Надежда и при някой,който води женска консултация.

# 681
На мен ми е назначено от ендокринолог, когато бях в 16 г.с. Не знам поради каква причина, следяхме рекордно ниско ТСХ, близо до нулата. Може би, защото захарта ми на гладно е малко под 5... Взех да се чудя дали изобщо да правя обременяването или направо да минавам на режим, но ще е малко насляпо така. Чак за инсулин не вярвам да съм, но знае ли човек. Иначе преди да забременея бях около 51 кг и бях на НВ-ВМХ, сега вече може да съм станала 55-56 кг... Рядко имам хранене без въглехидрати 😣
Какво ти каза ендокринолога за ниското ТСХ? И моето винаги е на долна граница но не са ми казвали че е проблем и ниското ТСХ.

# 682
Като говорите за изследвания ,колко често пускате ПКК и  урина?Ако няма оплаквания?

На мен ми казаха ,че всичко ми е ок и чак месец преди раждането ...Не че с дъщеря ми не беше така,тогава пък само в 8-ми месец ,другото беше една микробиология и ехографски, фетални и БХС де,но на мен друго не са ми изследвали.

Вчера повръщах -3 пъти вечерта ,преди 3-4 дена ,пак се случи -2 пъти.Едва ли е вирус,не ям и нещо по-различно,чудя се дали не е от жегите,от дете не ми е ставало така ,през носа чак да ми излиза с извинение Confused

Обременяването с глюкоза си го направихме с мъжо на своя глава ,преди да забременея и по съвет от форума-аз защото не забременявах, пък всичко друго уж беше ок,той защото и един ден да не хапне и веднага отслабва ,пък и като цяло яде много без да пълнее.

# 683
ПКК и с двете бременности -два пъти. По една в първи и в трети триместър.
Урина - всеки месец при среща с акушерката. Предната бременност ми пускаха 2-3 пъти само.

На мен обременяване на са ми правили с първата бременност. Сега пак нищо не са ми казвали. Нямам показания за такава, нито наследствен фактор.

Смяна на лекар по ЖК - доколкото знам има право на една смяна. Взема се направление от ЛЛ и се ходи при новия лекар. Не е нужно да се казва на стария, освен ако всички документи са при него и трябва да се вземат.

На мен също от жегите ми става по-лошо.

# 684
В Надежда не ти трябва направление от ЛЛ. Така или иначе пакетите за ЖК са платени. Честно казано нямам идея дали има или няма значение дали си здравно осигурен. Bonbon_st, коя седмица си? Според мен изчакай 24 г.с, понеже след нея се плаща втора част от пакетите и до тогава си карай, както до сега. Не е зле да звъннеш на регистратура да попиташ как стои въпросът със записването при лекаря, който си избрала, понеже добрите са много натоварени и повечето от тях не приемат нови пациенти.
https://www.nadezhda.bg/bremennost/paketi-jenska-konsultatziya/

ПКК ще ми взимат още 3 пъти. Head Band

# 685
Момичета,имате ли идея дали имаме право на смяна на генеколога по здравна каса.Ходя на частно при доктор в Надежда и отделно по здравна каса,но много се чудя дали да не сменя и да се запиша в Надежда и при някой,който води женска консултация.
Здравейте, проследяване на бременост в Надежда само по здравна каса няма.
Заплащат се пакети, които включват и изследванята по каса.

# 686
Henessy, при мен ТСХ в един момент стана близо до 0, нещо от сорта на 0.03, при долна граница 0.300 (пиша по спомен, дано не греша). Ходих на ендокринолог и освен ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ и МАТ, ми назначиха и изследване на антитела към рецептора на TSH (TRAK), за да се изключи някое автоимунно заболяване. Обяснението беше, че най-вероятно става въпрос за гестационен хипотироидизъм. След един месец ТСХ се беше вдигнало малко, а сега вече е малко над долна граница. Ендокринологът не видя нищо притеснително и каза, че всичко е наред засега.

Урина ми казаха да пускам на всеки три седмици. Мислех, че е заради евентуални бактерии, но може да се окаже, че е и да може да се хване и белтък в урината

# 687
На мен на всеки преглед ми изискват резултати от кръв и урина, тоест веднъж на всеки 4-5 седмици.

# 688
  • Благоевград
Днес се чух с ендокриноложката. Потвърди за гестационен диабет и каза по най-бързия начин да започвам моя си режим и за 1 седмица през ден да си меря кръвната захар сутрин на гладно, след това 1 час след закуска, след това преди да обядвам, 1 час след обяда и преди вечеря и 1 час след вечеря и да й се обадя пак. Ще си записвам какво съм яла на съответното хранене, за да можем да придобием представа кое как се отразява. Позволи ми да ям по 1 плод на ден и да не изключвам напълно въглехидратите, защото все пак пия Еутирокс. Вчера си наготвих супер много неща по НВ ВМХ и съм много доволна. Днес с 4 опалянки, малко салам, кашкавал и краставица изкарах без проблем от 10 до 14.30 без да ми прималее и да се разтреперя.

Аз пускам ПКК и урина всеки месец преди консултация, зашото имам хронично заболяване на бъбреците, правя кризи, отделно ми следят протромбиново време и фибриноген заради Клексана. От Биозин мама успях да вдигна малко хемоглобина и последно беше 122, иначе беше паднал под 120. Задължително всеки месец пускам и ТСХ заради Еутирокса.

Преди да забременея имах проблем с инсулина, винаги беше над 20 на гладно, а кръвната захар ми е била около 5. Сега е обратното, кръвната захар лети нагоре, инсулинът на гладно ми беше 11.44 в събота.

# 689
Signora_tina, колко често изследваш кръвосъсирване? Аз вече 3 месеца слагам инжекции, а не съм изследвала как ми влияят (нито какво е било началното положение).

Общи условия

Активация на акаунт