НОЕМВРИйки 2019 - тема 4

• 23 124
  • 749
  •   2
Отговори
# 660
Честото мерене хич не е добра идея. Скрий кантара, на консултациите те мерят достатъчно често.
А и важното е да сте добре с бебетата, килограми се свалят. Особено като пропълзят/проходят, помня с моите братя колко забавно беше 😁 Единият хукнал към движещи се люлки, другия към улицата. Мама си потича докато почнат да имат инстинкт за самосъхранение.

# 661
В коя седмица се прави обременяването с глюкоза? На мен ми го назначиха в 24 г.с, но ми се струва късно.
Дарк и на мен 24г.с, казаха ми, че по рано не може. Обременяването се правело между 24 и 28г.с. не знам при вас как е.
Кристина, за Изиджет можеш да летиш до 35та седмица, като сред 28ма искат документ от доктор. За бременност с близнаци до 32г.с.

# 662
Dark Choccolate, там някъде се прави обременяването. Гледам да не го мисля 🤢 Не само, че е противно но и тази сладникава течност, която ти дават да пиеш е супер калорична. Вместо човек да си хапне нещо...
Аз се меря веднъж седмично (в понеделник). По-честото теглене не показва истинските промени в теглото. Може да си един ден нагоре, на следващия - надолу.

# 663
Благодаря, момичета! Мислех да правя малко по-рано обременяването, но в такъв случай ще изчакам до 24 г.с. Иначе правих такова изследване февруари месец и не ми беше крайно неприятно. Надявам се и този път да ми мине така леко.

Когато съм си вкъщи се тегля всяка сутрин и сега нямам търпение да видя какво е положението след седмица пауза 😱

# 664
И аз се меря веднъж седмично.

# 665
  • Благоевград
Аз го правих вчера. В 22 г.с. съм, но ендото ми каза още в 20 да го направя. Оказа се, че имам отклонения и май съм с гестационен диабет. Очакваше се, след като имам инсулинова резистентност. От днес съм на диета, минавам пак на НВ-ВМХ, като ще държа въглехидратите около 70 грама, защото по време на бременност не е препоръчително да се изключат напълно. Ще си оставя и по 1 плод на ден, защото ми помага за перисталтиката. Утре ще звънна на докторката да обсъдим по-обстойно ситуацията.
Започнаха ми болките в кръста, ужасно неприятно е, място не мога да си намеря. Мисля на консултацията да попитам за някакви упражнения, които да ме облекчат.
Освен това, тези дни съм с подути ръце и глезени и махнах халката. Все едно съм без пръст 😂

# 666
  • Наблизо
И аз съм се подула.Освен това имам някакви мускулни болки по корема и бебето не ме рита много -много Sad от какво съм се събудила никакво го няма днес Sad
Почвам да се притеснявам.

# 667
Dark Choccolate, от предишни отчетни теми във форума научих, че на някои правят някакво по-кратко изследване с едно взимане на кръв май. Иначе товa, което тук правят е по-дългия вариант. Дават ти една огромна чаша със супер-сладка течност и ти взимат кръв. След което ти взимат по още един път в следващите два часа. През това време седиш на един стол (тук са като зъболекарските столове) и не ти дават да мръднеш 2-3 часа. Досадното на мен ми е първо противната сладка течност ( по време на първата ми бременност я повърнах) и чакането в продължение на часове. Ако дори само при едно от измерванията  кръвната захар е над нормата, те водят ГД. При първото взимане на кръв трябва да е под 92, иначе те водят с гестационен диабет и си те пращат вкъщи с диагноза.

# 668
Момичета, а защо държите да си правите обременяването с глюкоза, имате ли конкретни симптоми?

Питам защото аз съм с диабетна обремененост, контролирам захарта си с разумно хранене и за момента я поддържам чудесно - около 4.5 от горна граница 6. Никакъв мед, захар, пакетирани глупости, сладкиши и тем подобни. Плодовете си ги хапвам доволно, не ми се отразяват зле. Ендокриноложката ми не иска въобще да ми прави обременяване, ако няма някакви опасения. Говорих и с АГ-то ми, той също е на мнение, че ако всички показатели са в норма, няма смисъл да се подлага пациентката на това неприятно изследване.

Та се чудех при вас как е, имате ли конкретни опасения, за да ви назначават обременяване?

# 669
Estel, аз никак не държа да го правя и ако зависеше от мен - нямаше, но тук си е практика. Явно на гинеколозите не им се рискува и си го предписват като рутинно изследване. Нямам нито една позната, която не го е правила. Всъщност изследването няма никакви противопоказания и рискове, просто е неприятно. Поне за мен. Други момичета пък, които са го правили са ми казвали, че не им е чак толкова неприятно, даже им харесал този сладък бълвоч дето им дали 😳 Иначе кои показатели трябва да са извън норма? По принцип знам, че бързото качване на кг и голямото бебе, както и по-напреднала възраст на родилката може да са фактори за ГД, но доколкото знам не може да се докаже липсата или наличието му без това специфично изследване. На кръвните изследвания, които правя всеки месец, кръвната захар си ми е в границите.

П.п. Освен че ми е противно изследването, ме е и яд, че трябва да погълна толкова калории чиста захар и даже да ми се гади, пък и да губя 3 часа. Поне негативният резултат дава спокойствие.

# 670
Естел,доколкото знам при някои лекари си е задължително,като част от профилактичните прегледи,при други има фактори ,които да насочват към изследването.
Според моята док, засега няма да го правим ,чакам следващия преглед,ако каже колкото и да ми е неприятно ще го направя.

При същите лекари бях и преди 5 години -не ми бяха пускали нито кръвна захар, хормони и т.н,нито пък знаех кащво е ГД или тромбофилия.

Аз си правих обременяването миналата година с мъжо (той пък има бърз метаболизъм)на своя глава ,всичко беше наред.

Докато напиша и Анастасия е обяснила Hug
И на мен ми беше мега противно между другото Confounded

# 671
И според моя лекар,за в момента това изследване е излишно.На ФМ лекарката ми каза да го направя,защото бебка била едричка.Дори моя мъж доста й се ядоса на това изказване,защото той хич не е дребен 😁 Иначе кръвната захар я изследвам през 2 седмици и е винаги между 3.3-4.Дано не ми се налага да го правя това изследване,че не знам как ще понеса да приема толкова сладко нещо-аз сладко изобщо не обичам 🙂Оставам с впечатлението,че просто лекарите се застраховат,като го назначават,но не е задължително да има проблем.

# 672
Здравейте момичета! Престраших се най-сетне да ви пиша и аз! Моят термин е за 08.11.19 и чакаме 🎀 момиченце! Лека и спокойна бременност на всяка една и дай Боже накрая да гушкаме пухкави бебенца! 🍀
Относно обременеването с глюкоза, аз тази седмица съм при лекаря ми от ЖК и ще го попитам дали трябва да го направя сега, защото последно изследвах пълна кръвна картина в началото на м.Юни и там беше пусната и глюкозата и беше с резултат 4, което беше в нормите.

# 673
Само да вмъкна нещо - това, че захарта на гладно е в норма, не значи, че няма гестационен диабет. Може след хранене стойностите да са много високи. Една съфорумка в някоя от другите отчетни теми така се беше изненадала неприятно със стойности около 12 и 9 на първи и втори час от обременяването, а на гладно около 4...

Аз взех да се замислям дали директно да не мина на НВ-ВМХ с не чак толкова ниски въглехидрати, а да речем, да си запазя плодовете...

# 674
 И аз това щях да кажа като Дарк.

Давам за пример себе си:
На гладно, при все, че отидох доста късно за обременяването ми е 4.68, а на 60мин - 9.19. Референтните за 60мин са  макс 10. На 120мин - 6.91. На границата съм, така да се кажа, а даже не бях спазила някакво условие за не знам си колко часа неядене преди теста. Типичен пример.
За диета съм. Спазвам я вече от 3 седмици, и както казах, на последната ЖК не бях качила нито грам. Бебето расте с бясна скорост. Единственото, което си позволявам са плодове от време навреме, понеже сега са ми слабост. Дарк, аз май съм точно на НВ-ВМХ, но с въглехидрати - плодове. Smile

За ГД мен лично най - много ме плаши възможността, ако не се хване навреме, че може да има дългосрочни последници след раждането. Хич не е цветущо положението там и не бива да се подценява.
Аз всъщност, преди да излезе още резултата, знаех, че този на 60мин. ще ми бъде космически, понеже ми стана ужасно зле след като изпих тази адова смес. В лабораторията след това ме питаха дали съм повръщала или припаднала. Много често се случва на жени с ГД. Ще правя второ изследване в 26гс. Disappointed

Общи условия

Активация на акаунт