ВИЕНА тема 11

• 34 820
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
  • Вестерос
Здравейте, а възможно ли е за фликбус да се закупят на място от Виена до Братислава? 5 евро ли е билета? Simple Smile

# 91
  • София
Здравейте, а възможно ли е за фликбус да се закупят на място от Виена до Братислава? 5 евро ли е билета? Simple Smile
Възможно е, но зависи за кое време на деня. Има часове в които автобусът се пълни и няма места. Аз последно пътувах от Виена към Братислава през май и на спирката на летището автобусът се напълни. Всички имаха билети. Не видях някой да си купува от шофьора. Курсът беше в 10.30ч.сутринта. Не винаги са по 5 евро билетите. Има и по 15. Зависи по кое време на деня е пътуването. Виж в сайта как вървят цените. Там са в лева. Можеш и да се ориентираш дали има свободни билети за определения час.

# 92
  • Вестерос
Мерси, а само от летището ли или има и в самата Виена?

# 93
  • София
Фликсбусът спира във Виена на автогара Ердберг. Там има метро до центъра. От спирката само пресичаш улицата и си в метростанцията.

# 94
  • София
Здравейте, въпросът ми е към тези от вас, летели с Австрийските авиолинии - колко време преди полета мога се отключва опцията за чекиране?

Имам и по темата - летим до Виена, апартаментът е до Аугартен. Кой вариант за шатъл е по-удачен според вас? S7 до Пратерщерн + трамвай за 2-3 спирки или САТ + някакъв друг транспорт? Гледах в Гугъл, че времетраенето на двата варианта е приблизително едно и също, но струва ли си по високата цена на САТ в този случай?

Също така, планираме да си купим само 3-дневни карти за градския транспорт, за да може да сме по-гъвкави по време на престоя си. Те важат 72 часа, нали? В тях включен ли е S7 или за него трябва да си купим отделен билет?

# 95
CAT спира чак на Ландщрасе и от там трябва да се придвижвате до апартамента, според мен е безсмислено. За С7 ви трябва допълнителен билет, да, защото  летището е извън зона 100. Тоест трябва да купите два билета от 2.40 за всеки пътник.
Допълвам: ако вече имате 72 часовите карти, трябва да си купите само по един билет за участъка извън зона 100

# 96
  • София
Не, нямаме. Летим идната събота и мислехме картите да ги вземем на място, за да важат от сутринта на 21-и до сутринта на 24-и. Дано се ориентираме откъде се купуват, че и двамата с мъжа ми говорим немски, колкото даси кажем името 🤣

# 97
  • Вестерос
А шатълът от летището къде спира? Видях някъде, че е 6 евро.

# 98
Не, нямаме. Летим идната събота и мислехме картите да ги вземем на място, за да важат от сутринта на 21-и до сутринта на 24-и. Дано се ориентираме откъде се купуват, че и двамата с мъжа ми говорим немски, колкото даси кажем името 🤣

Има автомати за билети точно преди ескалаторите за перона. Можеш да си сменяш езика( тоест да си избереш меню на английски). Купуваш си желаните билети/ карти- те са за зоната на града. Допълнително купуваш билет до летището- горе дясно на апарата е бутона( казва се " билет с направление" май бутона). Той струва към 2 и нещо на човек. Да не се объркате, защото долу в дясно са бутоните за cat( там пише airport ticket).

# 99
  • София
Благодаря, janiap!

Щом има английски, все ще се оправим. Даже се учудвам как се справихме в Тайланд преди години, когато кьорав надпис на английски нямаше и не ми дремеше дали ще се загубим 🤣 Ама сега ще пътуваме с едногодишното ни бебе и ме е хванала една треска да не се обърка нещо, че чак ми е странно...

# 100
  • Вестерос
А шатълът от летището къде спира? Видях някъде, че е 6 евро.
Повдигам си въпросът за шатала от летището до центъра на Виена и цената му. Simple Smile Всъщност как ще е най-добре да се придвижим до центъра на града от летището?

Ще си позволя една добавка да се направи в следващата тема в първи пост, уиз еър летят до Виена, апартаменти може и в буукинг  и в airbnb да се намерят Simple Smile

edit: Ако някой друг издирва , намерих си едното питане за трансфера, тук е описано подробно- S7 експресни влакове

https://www.wien.info/en/travel-info/to-and-around/airport-to-ce … /express-train-s7

И ще помоля наистина, за да не се пита от други и да не се лутат като мен из темите, както и за прегледност, да се сложи горния линк в първи пост, както и информация за другите възможни превози CAT и някакви автобусни трансфери/https://www.viennaairport.com/en/bus/.

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 20:31 от Tiffany А

# 101
  • Sofia
Здравейте,

завърнахме се от нашата екскурзия (Братислава-Виена-Будапеща) преди две седмици и искам да ви споделя няколко неща, които не са от най-коментираните тук и може да послужат на някой.
Виена е прекрасна... радвам се, че успях да я покажа на децата ми Simple Smile
Със сигурност трябва да дойдем и по Коледа тук...

1. U4  е в ремонт в определени участъци ( май цялото лято ще е ремонта)... това ни изненада на път към Техническия музей, но бързо се оправихме в метрото и отидохме с U3 и доста ходене пеша. Имайте го в предвид, защото и до Шонбрун може да се наложи да отидете по друг маршрут ако е в плановете ви.
2. Много ни хареса вечерната опера на открито пред Кметството
3. https://www.dianabad.at/706/Erlebnisbad_Attraktionen  - тук се забавлявахме много, намира се в центъра до Шведенплац. Има водна пързалка, вълни в басеина, река с течение, джакузи... след обиколката на града през деня вечерта от 7 до 10 се освежихме и отпочинахме на този басеин.
4. Пратера - задължително отидете вечерта, светлините и атмосферата е приказна...ние ходихме 2 вечери, защото много ни хаеса и в 12.00 затвориха атракциите и неможахме да се качим на всичко, което искахме.
5. Купих си Vienna City card за 72 часа, защото с нея 1 дете до 15г. пътува безплатно( и за 1 ден ми трябваше, защото на 28.06 не беше ваканция, иначе деца до 15г. във ваканциите пътуват безплатно, дори и да не са от Виена - писах им на мейла и имам потвърждение). Ползвах малки отстъпки в Техническия музей, Историческия музей, както и купони за Пратера. Получаваш една книжка, където има снимки на атракциите, къде се намират и каква е отстъпката (1+1 безплатно или 30% отстъпка) има и отстъпки в заведенията за хапване. За мен покупката на Vienna City card си заслужаваше.
6. Във Виена има много чешмички в центъра, от които можете да си налеете вода за пиене.
7. От Братислава до Виена пътувахме с автобус на https://www.regiojet.com/, които спират на Vienna Hauptbahnhof и има много повече възможни часове за пътуване м/у двтата града от flixBus.
8. От Виена до Будапеща пътувахме с автобус на flixBus, защото ни беше по-удобен като час. Той спира също на Vienna Hauptbahnhof в посока Будапеща.

Желая на всички много прекрасни дни във Виена.

# 102
  • Пловдив
angala, полезна информация, благодаря. Ние пътуваме в петък, също през Братислава.
Не знаех за метрото, а Шонбрун е в плановете. Ще се справим някак.
Каква е тази вечерна опера на открито?
Водния парк - писала си, че сте стояли до 10, а на сайта пише работно време до 8?
Vienna City card май се отказах да купувам. Ваканция е, а двете деца са под 15. Като гледам отстъпките за атракции, излиза, че няма смисъл. Ще взимам обикновени карти за транспорта за 72ч. и букинг дето ми прати отстъпки по 10-15% за доста места или семейни билети - както е по-изгодно.

# 103
Angala, хубаво е, когато някой сподели преживелиците си тук.
Благодаря!

И понеже.пишеш за.чешмички, как стои въпросът с тоалетните?
Не се смейте Simple Smile, не е маловажно.

# 104
  • София
Тоалетни има навсякъде.
Във връзка с метрото. Освен него има и много добре организиран транспорт - трамвай, автобуси и т.н. Ние почти не ползвахме метро, защото ми е подземно, а с другия транспорт разглеждаме града. Използвахме google maps за транспорта и никъде не ни обърка, а обикаляхме много 5 дена. Няма задръствания и придвижването става много бързо. С метро или без него пътувахме горе-долу едно и също време.

Общи условия

Активация на акаунт